Sunday, December 17, 2017

The Automagic City Light

 
Bild Thommy Sjöberg - Scen Ericsson studio med omtalad elektrisk cykel i centrum, till höger kan ni också se Not Boring5g Bike!

  I veckan som var hamnade Kistalight på Ericsson studio vid Grönlandsgången inbjuden som lokal bloggare och indieförfattare från Järvafältet av Petra Dalunde från Kista Science City. Inbjudan gäller årets ICT Arena Summit 2017. Ett projekt som fyller ett år i dagarna och som presenterades under fredagen. .
ICT står för Information Communications Technology och arenan som ska utvecklas är den automagiska staden med modern aktuell hightech med fiber och trådlösa lösningar för en digital plattform.
Like a smart city with a lot of fiber som vi säger på nusvenska.
I Kistagången, huvudgatan mellan Victoria Tower och Kista Galleria, finns det också en testbädd där fiber knyter ihop 15 platser.

En riktig presentation av framtidens teknik och smarta stad med hållbara lösningar börjar som sig bör med mingle, kaffe, juice och en croissant för en digital lokal indieförfattare.
Vid kaffebordet för trevliga samtal fanns Ola Norén från ABB som i sitt anförande senare talade om mod, uppfinningar, samarbete och partnerskap som grund för deras support av projekten och en dam från SL som ansvarar för kommunikationsbolagets skyltning.


Kistalight Publisher gör sig redo för dagen med kaffe, juice, ostmacka och en maffig croissant. Bild Thommy Sjöberg 
Naturligtvis fanns det både smoothies och youghurt med müsli som alternativ för en hållbar frukost.
Hållbar utveckling är annars ett ledmotiv för dagen där huvudnumret är en tävling genom Kistas ICT-Cluster där Stokab, Ericsson Garage och  Claus Popp Larsen med Rise först håller ett inledande seminarium och presenterar sina projekt för den ultimata smarta och avstressade staden med mycket fiber, elektriska cyklar och interaktiva kartor för att nämna några av visionerna som presenteras med Petra Dalunde som moderator.

Mer mingel och kaffe efter första seminarierundan, Kistalight träffar och pratar med en gammal elev från Spånga High som i dag arbetar som värdinna hos Ericsson Studio.
Efter paus, dagen huvudattraktion SU Innovation Challenge pitches där tre finalister presenterar sig i kortform; Victor från Ingenjörsakademin som vill skapa en gemensam enkel plattform för Sveriges alla studenter, Q-Smartly som vill skapa en app för att underlätta bankärenden så att kunden lotsas till rätt bankkontor med minst kö för sitt ärende och slutligen One Node som bör vara smarta samordnade fiberlösningar i Kista.
Bästa presentationen gjorde  ung man (indiskt ursprung?) Anand Chinnapandian med en kul liten hatt med Q-Smartly pitchen. Kunnig, rolig och med en medryckande presentation lotsade han oss deltagare genom ett bankärendes vedermödor och möjlighet till att välja rätt virtuell kö för snabb expediering på det rätta kontoret om man väljer Q-Smartlys app.
Kistalight minns egna försök med pitchar på DSV i Kista i samarbete med STDH där vi gick på en spännande kurs för kulturentreprenörer i crossmediakunskap.
Repetition är all kunskaps moder och vägen till en lyckad presentation!


Dagens andra del av seminarierna hålls under rubriken Kista Marketplace med företrädare från SU, Theo Kantor Dr i datorvetenskap, Lars Wiigh affärsutvecklare från IBM och professor Peter Sjödin nätverkssystem KTH - se ovan bild Thommy Sjöberg. Peter Sjödin föreläser om behovet av att skapa mötesplatser och nya vägar mellan de akademiska lärosätena, hightechindustrin och samhället. Det senare - både i form av myndigheter och medborgarna. Dessutom pratar Kistalight senare under lunchen, utmärkt vegetarisk sådan, med vår professor men då handlade samtalsämnet mest om hur svårt det är för ungdomar och studenter i dag att ordna bostäder, vilken god skola det kan vara för en blivande lärare eller föreläsare att korttidsvika i skolan, om man inte far allt för illa, och något om bostadsmiljön runt Järvafältet.
Efter dagens seminarier, pitchar och mingel ges det även möjlighet till att beskåda Ericsson Studio och dess permanenta utställning med företagets verkstadshistoria från grundaren, uppfinnaren och entreprenören Lars Magnus Ericsson fram till våra dagars globala telecomjätte och tillverkare av utrustning för att bygga mobil kommunikation.

Det är lite av Googlekänsla att ströva runt i studion! Bild Thommy Sjöberg
Alla dessa deviser och visioner kring företaget!
Var finns fördjupningen?
Kring montrar och moderna exempel på telefonväxlar, slogans och deviser, miniporträtt av duktiga och belönade medarbetare, bilder på Ericssonföretag och deras anställda från världens alla hörn inser man hur globalt företaget är och att Sverige är för litet för en sådan jätte.
Ericsson Studio är nog till exempel inte en plats att gå och mysa i för en nationalistisk sinnad sverigedemokrat som mest vill krympa våra gränser och inte ser globaliseringens möjligheter och att teknikutveckling sker över gränser.
Lite kritiska funderingar kan vara att man saknar, så här i #Metoo tider, belönade kvinnliga medarbetare! Telekombranschen är en väldigt grabbig historia men nya tider kanske kommer om kvinnorna och för den delen många av våra invandrare som tillhör begåvningsreserven hittar vägen till högre utbildning inom teknik och naturvetenskap. Kistalight betonade ständigt i sin lärargärning att de duktiga tjejerna i matematik och No-ämnen skulle välja sådana utbildningar och inte bli språklärarinnor.
- Skickade till och med dottern på en sommarkurs på högstadiet i Kista hightech området (Electrum) för att pröva på lite naturvetenskap. Vilket dottern Evelina tyckte var jättekul, hon fick dessutom 500 pics för besväret, men drabbades av insikten att naturvetenskap och matte var något hon absolut inte ville syssla med.
Samlar du på nördiga upplevelser och vill pröva på något nytt?
Ja rent av historiskt!
Besök då Kista hightech område, Ericsson Village, nästa år och pröva den nya förarlösa bussen som kommer att gå på områdets (mainstreet) huvudgata mellan Victoria Tower och Kista Galleria där den gör stopp vid digitalt utrustade busskurer med ljussystem i olika färger som kommer att informera oss om allt som gäller bussens läge och ankomst.



Kistalight bäddar in en svängig gammal favorit som julhälsning.
Kirsty MacColl - There's a guy works down the chip shop, swears he's Elvis. Kan vara något att lyssna på så här i juletid eller medan man väntar på bussen.
I den digitala revolutionens tider kan det också vara bra att fundera lite utanför boxen!
Smart strategi kanske att tänka sig att man är Elvis medan man jobbar i fritösen, friterar stripes, fish and chips och annat gott till glada julekunder!
Vem har sagt att det ska vara lätt att traska på outforskade stigar?
GOD JUL till er alla från Kistalight och Thomten med th!
© Thommy Sjöberg

2 comments:

Johan Ödmark via Kistalight said...

Via Kistalight Johan Ödmark
CEO at Electrum Foundation

Något om självkörande bussar i Kista 2018

Vi är många som har varit inblandade i en snårig juridisk process för att möjliggöra det nya omfattande försöket med självkörande bussar i Kista Science City. Därför kul med denna julklapp från Transportstyrelsen och Jonas Bjelfvenstam.

"Två självkörande bussar ska testas på allmän väg i Kista i Stockholm. Försöket är det första som får godkänt av Transportstyelsen att köra på allmän väg i Sverige.
[…]
Det här är ett historiskt beslut som främjar utvecklingen av ny, innovativ teknik som är viktig för samhällsutvecklingen. Omfattande försöksverksamhet och kunskapsuppbyggnad är nödvändigt för att automatiserad vägtrafik ska kunna utvecklas på ett hållbart och trafiksäkert sätt, säger Jonas Bjelfvenstam. "

Thommy Kistalight said...

Premiärturen blev 24 januari och gick väl då där! Ingen överkörd i alla fall!
Bussen roddar sig fram i EPA-traktorfart och blir säkert ett charmfullt inslag på sin färd mellan Kista Galleria och Victoria Tower.
Kistalight kommer att skynda för en tur!