Monday, August 22, 2016

Maracana Light

Äntligen! Nu är besvärjelsen mot Brasiliens fotboll fixad, traumat på Maracana är läkt från missen mot Uruguay i sista matchen i VM 1950 när 200 000 åskådare såg Brasilien förlora den avgörande matchen mot Uruguay och det var andlöst tyst på läktarna.
De brasilianska tjejernas straffmissar här om dagen är förlåtna och storförlusten mot Tyskland 1-7 i VM 2014 (visserligen i Belo Horisonte) är en smula revanscherad.
VM 1950 länge sedan ja visst!
Men tystnaden hos så många människor på en så gigantisk stadion som Maracana när Uruguay 1950 vann VM har liksom känts av fram i vår tid (genom film och radioreportage) men är nu förlöst genom Neymar coola avgörande 5-4 straff mot Tyskland efter 1-1 vid full tid.
Wow Brasilien OS-mästare!
Maracanas spöke har gått upp i rök!
In to thin air!
Neymar och de andra brasilianarna klarade trycket, satte de avgörande straffarna spelade den bästa anfallsfotbollen, teknisk och offensiv, men det är märkvärdigt svårt i dagens fotboll att knyta upp en tät defensiv hos en lagmaskin som den tyska som samtidigt är skickliga med omställningarna och duktiga med bollen.

De svenska tjejernas ruggiga defensiv (Kryzza Light) föll mot den tyska lagmaskinen i damernas final på Maracana.
Ingenting att hänga med huvudet för...
Sverige förlorade en final men vann ett OS - Silver!
Dessutom blev det riktigt intressant när Sverige taggade till med en hög offensiv när de kom i underläge och Stina Blackstenius reducerade till 1-2 i ett vackert spetsanfall.
Kan de svenska damerna utveckla förmågan att kombinera en ruggig defensiv med en offensiv spets kan de bli hur bra som helst!
Vägen... ja det är vägen som är målet!
Pia Sundhage som skicklig lagcoach grejade till ett lag av de svenska tjejerna.
En fotbollens X-faktor brygd som växte fram under turneringen genom det motiga gruppspelet fram till den ruggiga defensiven i USA-matchen där plötsligt allt föll på plats!
Förmågan att hålla ihop laget, skapa bra stämning i gruppen och arbeta för varandra i teamet.
Faktorer som är helt avgörande i dagens toppfotboll när taktik, teknik och individuell förmåga tar ut varandra mellan lagen.
Grejen är alltså som Pia och de svenska tjejerna gjorde hitta X-faktorn i sitt lag.
Jämför gärna med årets festliga underdogs Island och Wales i fotbolls EM lagen som nådde såna framgångar och jämför även med Portugal som spelade hem EM-guldet med en defensiv taktik och ett starkt lagbygge.
Leve Laget!
Kul med OS!
Kistalight såg en hel del OS-TV från Rio!
Mest bollsporter; tennis, golf, basket, pingis, volleyboll, handboll och fotboll!
Men även spännande cykling (bana, triathlon och mountain bike-Guld) och simning med Guld Sara i fjäril förstås!
Men även en del för vår del udda sporter som damfäktning och brottning (stort med dambronsen där) förundrades även hur bedömningarna i slutsekunderna kunde avgöra matcherna i brottning - minns hur Mongoliet förlorade ett brons genom att jubla för tidigt!
Ett av OS mest hjärtskärande ögonblick när de mongolesiska ledarna slet kläderna av sig för den uteblivna bronsmedaljen!

Rio de Janeiro; naturen, stränderna - Barra, Leblon, Ipanema, Copacabana, stadens siluett med Sockertoppen och Kristusstatyn! 
Vilka miljöer som ramar in tävlingarna!
Det tropiska klimatet, ett skyfall är aldrig fel i Rio, för snart skiner solen igen, med en mild bris från Atlanten.
Visst det kan blåsa småspik också i augusti!
När det är vinter i Rio.

Inte bara spöken som är betvingade på Maracana!
Kistalight har också passerat nålsögat på Smashwords Edition stränga formateringskrav med Zlatan Smile femton minuter från Medelklassen.
Visst den är redan nedladdad 527 gånger av våra fans men nu finns den också i deras publiceringsguide och på flera stora förlag för digital nedladdning.
Just for free grabbar och tjejer!
Bara att ladda ner!

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Smashword said...

Smashword via Kistalight!

Inte bara spöken som betvingas av Kistalight!
Zlatan smile har passerat nålsögat på Smashwords stränga formatering!
Bravo!

Hello Thommy Sjöberg,

Congratulations! Your upload or update for "Zlatan Smile - Femton Minuter Från Medelklassen" has been accepted into the Smashwords Premium Catalog.
This will begin shipping out to retailers.
Smashwords ships approved books and updates out to most retailers same day (often within minutes or hours),
and to Barnes & Noble once daily on business days.
Price changes do not require Premium Catalog review.