Thursday, August 14, 2014

Solrosor Light - Välkommen till ett nytt läsår


Snart panschis i ett år!
Hör att kollegerna är tillbaka – de rackarna! 
Visst var det alltid något extra så här års! Energin när det är dags för oss lärare med det nya läsåret! Det är aldrig så många glada, utvilade och solbrända kolleger som den dagen. Blir lite som eleverna brukar säga: 
Helkul att vara tillbaka och träffa alla kompisar – men… ? 
Spänning i luften hur ska det gå efter så lång ledighet? Nu blir det dags för några dagar med att bekräfta våra rektorer och överhetens nya rön, visioner och måluppfyllelser!
Säkert också någon dag med teambuilding, organiserat av idrottslärarna, så att alla kollegerna riktigt ska komma tillsammans och känna sig som ett sammansvetsat lag.
Ja…ja lyssna nu kära kolleger på era räkor så att det kommer att gå fint med er löneutveckling! 
Lite nostalgiskt, för några år sedan, minns vi själva hur det kunde gå till. Dags för teamwork för Spånga high!
Chartrad båt till Nässlingen kursgård på skärgårdsö tjugo – trettio minuters färd från Waxholm. Aldrig skiner solen så skönt, himlen är så blå, vattnet så inbjudande, skogen så grön och båtarna så sprudlande för en frihetsälskande före detta sommarledig lärare på väg ut till konferens på skärgårdsö under läsårets första dag.
Idrottslärarna på gymnasiet tar emot på Nässlingen - här ska det byggas lärarteam!
Klart att lagen ska bildas så att nya krafter och personligheter får komma samman och skapa nya spännande kreativa kraftfält och man ska inte hanka sig fram med de vanliga kompisarna!
Vi sorteras och indelas, kommer inte ihåg om det var efter hårfärg (knepigt), bokstavsordning (trist), kläder eller längd? Troligen var det längd. Vi får stå på rad och sorteras efter längd, kontaktskapande i sig! Ett, två, tre, ...... tolv du får ett nummer! Tror att jag fick nummer fyra vilket förstås bästa kompisen Johan också fick och tillsammans med fyra kolleger till bildar vi ett superteam. Emma briljant ung lärare i kemi på gymnasiet utnämns till teamcoach vilket är mycket bra för hon tror på nya läroplaner och nästan på tomten så vi kommer att ledas av tilltro under vår dag på soliga ängar med massor av spännande teambuilding övningar.
Visst gjorde vi floden! Ni vet den där övningen där man absolut måste samarbeta med ett antal brädlappar som ska läggas i viss ordning och tas med medan hotande pirayor eller var det alligatorer hotar att käka upp i din för dagen nya kära kollega i flodens virvlande strömmar.
Måste erkänna att jag inte riktigt kommer ihåg alla övningar utom en som var mer åt det funderande hållet, där biträdande rektor Staffan var stationsföreståndare. Det gäller att sortera järnvägsvagnar, de kära för dagen nya kollegerna är vagnarna, i en viss ordning på olika spår och få det hela kombinerat efter ett visst mönster. I den varma (heta) solen på eftermiddagen tänder det till men jag lyckas inte riktigt klura till lösningen men är den på spåren ha...ha. Uppgifterna ska ju lösas på en viss tid.
Vi skyndar vidare och när dagen är slut är vi ett glatt och härligt gäng som samarbetat riktigt bra, vi är ju hyfsat väluppfostrade, men inte kommer vi att samarbeta speciellt mycket under kommande läsåret för vi har helt olika uppgifter och befinner oss på olika nivåer på Spånga high.
Goda kamrater det blev vi!
Skyndar till rummen! Nu är det de vanliga kompisarna som gäller! Dusch efter den svettiga dagen! Förfest med några whiskeypinnar, Jack Daniel´s, sedan iväg till Nässlingens restaurang och middag. Sedan dricks det vin och käkas middagsbuffé, drag under galoscherna och det dansas till gryningen (nästan), mer vin, gymnasiekollega med Casanova approach stöter på söt grundskolefröken som blivit på snusen - olycklig över skolstarten? Vår fröken räddas av facket det vill säga våra kära kvinnliga fackliga kolleger som fixar en sammanbiten räddningsaktion!
Tror att de lyckades?
Timmen var sen eller mycket tidig så riktigt säker är jag inte!
Dagen efter var just dagen efter och det känns som jag jobbat ett helt läsår!
I dag ska vi ... säger rektorn!
Kistalights själ flyger ut genom fönstret i den blå skärgården och börjar knåpa på lösningen med järnvägsvagnarna från gårdagen som ska rangeras på de olika stationerna efter ett visst mönster.
Tror att jag fixade lösningen under dagen.
Men vad sade rektorn...?
Välkommen till ett nytt läsår!

PS Bäst att lägga till! Alla likheter med verkligheten är förstås bara tillfälligheter - så det så! Ännu mer PSt! Vill man läsa en aning mer seriösa funderingar kring skolan av Kistalight varför inte titta in på vår blogg Skolans dag Light!
Håller den än i dag?

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande 
© Thommy Sjöberg

Labels: ,

5 Comments:

Anonymous Nancy said...

Dear Manager,

Here is Nancy from Furuier Photoelectric Co.,Ltd in China.
We write to seek any possibility for our coorperation since we are in the same field!
LED Lighting!
We have 7 Series as follows...

1:34 AM  
Anonymous Kistalight said...

Hey Nancy!

Klart att vi delar dina 7 ljusserier!
Kul med unga företagare som vill sprida ljus något vi dagligen kämpar med på Kistalight!
Leve ljuset säger vi!
I alla former!

1:38 AM  
Anonymous Kistalight said...

En mer seriös kommentar kring skolstarten skulle kunna vara att verksamheten runt skolan fått allt för stor roll.
Andra aktörer än lärarna och undervisningen står i centrum:
Rektorernas tolkning av överhetens (kommunernas) direktiv och politikernas visioner (maktspråk) får för stor roll
och studie och konferensdagarna blir hängande i luften, som tomma kalorier i ett snabbmål, för det kommande läsåret!
Det blir en parallell kosmetika som i praktiken inte alls får någon betydelse för den ordinarie undervisningen och skolans vardag under det kommande läsåret!
Dessutom tror jag att det blivit mindre högt i tak!
Läraren är helt enkelt försiktig med sina uttalanden och sin kritik om vad han eller hon egentligen tycker!

2:18 AM  
Anonymous Lasse L said...

Bästa är när överheten, högre chefer, byråkrater och här rektorer får hålla på med sina mål, direktiv och visioner under konferenser
och möten, och inte blandar sig i den vardagliga verksamheten!
Här skolan med sina lektioner!
Två parallella system som mår bäst om de inte berör varandra för mycket!
Så systemet blir bekräftat!
Teori men också...
Ja jämför när kidsen leker bredvid varandra i sandlådan!

12:51 PM  
Anonymous Kistalight said...

Obs Lasse L. i förra posten är inte So-Lasse utan Lasse L. från Enerum!
Så det så!

10:52 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home