Sunday, January 29, 2012

Kistalight på kurs


Från Kistalights första bok abc...  flanör på Helsingörsgatan med Kista Science Tower i bakgrunden. Bild Fru Evelina O

Massor av författare är vattumän och har katt.
Kistalight har en revolutionär katt (egentligen dotterns katt) och fyller år i början av februari, skriver och är vattuman.
Är jag då författare?

Kistalight har varit på Cross/Media kurs i helgen med föreläsningar om teknik, kreativitet och entreprenörsskap. Kursen ges av Stockholms Dramatiska Högskola.  
Distanskurs i Kista!
Kursen ges med ekonomiskt stöd från Tillväxtverket och Kista Science center och ska öka den tekniska kompetensen inom konstnärliga utbildningar och utveckla kreativiteten i de tekniska förmågorna.
Lördagmorgon, flanerar Helsingörsgatan fram, Kistaskrapan i januarigrå vinterskepnad, korsar Kista torg förbi kyrkan, kyrkan som alltid tycks sträva uppåt som en rymdfärja och jag släntrar genom en folktom Galleria där kommersen för dagen ännu inte kommit igång vidare upp till Isafjordsgatan 39 där institutionen för Data och Systemvetenskap huserar. Unga studenter är på väg till sina tentor i matte, nätverksanalogi och spelprogrammering. Kistalight är på väg till en rad föreläsningar ibland annat transmedialt berättande på olika plattformar, Juridik om upphovsmannarätt och eftermiddagskursen hur man leder olika konstnärliga projekt.
 En välmatad dag av inspiratörer tillsammans med mina kurskompisar som är filmare, skådisar, konstnärer, kreatörer och som sagt kanske en författare. Kursen leds av skådespelaren, manusförfattaren och läraren Erika Höghede.

Transmedialt berättande
 Först ut är Martin Ericsson en livlig berättare där det gäller att hänga med i svängarna. Martin har ägnat sig åt rollspel, IRL, och i den virtuella världen med interaktivitet som ledstjärna. Mest känd är han för Emmy vinnande The truth about Marika.The worlds first fully integrated participation drama i samarbete med SVT. Ett interaktivt drama från 2007 som det inte går att ta del av i dag. Trailer finns dock på YouTube där tonen påminner en hel del om den filmatiserade Milleniumtrilogin. Ericsson har också designat (design and performance) Hollywood produktioner som webbdramat Dollplay och Conspiracy for Good. Som sagt det gäller att hänga med i svängarna när Martin berättar, viken värld befinner vi oss i?  Vad är verkligt, IRL och vad är virtuellt? 
Vem är god?
Vem är ond?
Etik och moral, grundläggande värderingar kan bli ett gungfly och det är kanske lätt att gå vilse i spelen bland alla roller och en undflyende verklighet så  lyder en av frågeställningarna kring Martins föreläsning från oss cross7media studenter.
- I det etiska dilemmat kring rollspelen hävdar Martin att det är snarare friskt än sjukt och att man utvecklar sina samhällsinsikter. 
Kistalight instämmer gärna och tror, tycker även om en del av rollspelen är diskutabla, att vi nu lever i en digital revolution och minns 68-upprorens slagord. Det är rätt att göra uppror!. Slagord som har sin förankring, idébas, i andra stora samhällsförändringar som reformationen (boktryckarkonsten), amerikanska frihetskriget och franska revolutionen.

Juridik
Eftermiddagens första föreläsare Jacob Vedefors är jurist från advokatbyrån DLA och är expert på upphovsrätt och licensiering. Det blir en genomgång av upphovsrätt och publiceringsskydd. 
Vissa resonemang kring verkshöjd och att idéer inte skyddas. 
 Intressanta diskussioner!
 Kistalight kommer att tänka på Thomas Anderbergs Brillobok Den stora konstsvindeln som jag läste för precis ett år sedan med tanke på att jag skulle skaffa mig en konstsyn.
Boken handlar om Andy Warhols brillolådor från Moderna museets Warholutställning 1968. En utställning vi besökte i vår ungdom. 
Massor av Brillolådor där, ett berg av lådor, som ställdes ut och var en del av Warhols koncept. Lådorna var importerade direkt från Brillofabriken 1968 och tidigare hade Warhol ställt ut liknande lådor på The Stable Gallery i USA 1964.
För att göra en lång historia kort!
- 1990 skulle Ryska museet i S:t Petersburg ha en stor utställning av nutida konst bland annat ville man ställa ut Warhols brillolådor med Moderna museet som förebild.
Sagt och gjort genom Malmö konsthall och deras ateljé och snickare byggs, 1989, ytterligare 125 brillolådor, varav 105 ska skeppas till S.t Petersburg. I bakgrunden till projektet finns Modernas f. d chef Pomtus Hultén. 

Ingen har någon större insikt i att de här lådorna så småningom  ska besitta ett svindlande högt pris på konstmarknaden dessutom tillhör de inte de ursprungliga lådorna från Moderna och Stable Gallery. Några lådor blir kvar Snickare Arne Göransson får några lådor utöver den blygsamma betalningen och några av Hulténs vänner får också lådor.
Samma år ställs även Brillolådorna ut på Louisianna och dom börjar få ett högt kommersiellt värde på konstmarknaden. Lådornas vidare öden är svåra att dokumentera under några år. Troligen finns dom hos gamla Modernachefen Pontus Hultén på hans slott La Motte i Frankrike.
När lådorna börjar säljas för sexsiffriga belopp skriver Pontus Hultén på ett intyg att han säljer 20 Brillolådor från sin samling från 68 till Ronny Van de Velde Antwerpen i Belgien.
Det är då det börjar bli problematiskt! 
Lådorna kan rimligtvis inte vara från 68!
Fortsättningen skulle kunna vara skriven av Martin Ericsson som ett rollspel och lek med autenticitet och vad som är konst plus en lek med kommersiella krafter (flirta med makten och göra utspel i media)! 
Ironisk donerar också Hultén sex Brillolådor 95, troligen Malmölådor från 89 som om dom vore lådor från 68, till Moderna men med mystifierande dateringar! 
Gamla medarbetaren från Moderna Olle Granath slår larm om att donationen av Brillolådorna knappast kan vara från 68 - men på konstmarknaden trissas priserna upp ytterligare på brillolådor.
Den som slutligen slår larm är konsthandlaren P O Börjesson som kontaktar Stockholms Auktionsverk som har en Brillolåda daterad från 68 med utropspris mellan 600 000 till 800 000 kronor.
- Inte illa för en kartong som snickare Göransson i Malmö 89 sålde till  Svart och Witt för tvåtusen femhundra som placerades mitt i butiken med en blomvas på. Brillolådan säljs sedan för samma pris innan den några år senare dyker upp på Soethebys i London och säljs för fyra hundra tusen.
Skämt, happening, slarv eller brott!
Pontus Hultén och Andy Warhol ler säkert i sin konstnärshimmel över alla turer, priser och intyg kring Brillolådornas öden och äventyr.
- Allt i äkta 68-tals anda!
Riktigt utredda blir inte heller lådornas öde och huvudpersonerna är ju inte med oss längre!
Kistalight passar istället på att skaffa sig en konstsyn på moderniteten inom konsten. Verkshöjd och idéer får bli centrala begrepp och att en Brillolåda är en låda men att den i sin context är ett konstverk!
Utställningar med Brillolådorna från Stable gallery, Moderna till S.t Petersburgs Territorium Artis är då häftiga popkonstinstallationer som får fantasin i rörelse. En popkonst som betydde så mycket för oss i vår ungdom när vi besökte Moderna 68 och drömde om konsten. 

Projektledning
Sen eftermiddag är det dag för projektledning med Johan Ström. Johan är konstnär, urban designer och lärare. Ett av hans mest framgångsrika konstprojekt i det offentliga rummet är fruktparken vid sjön Trekanten i Gröndal nära Liljeholmen.
Skilj mellan affärsidé och projektidé säger Johan som berättar att Fruktparken  i dagarna har haft mer än 200 000 tusen besökare. Vilket gör den till framgångsrikt projekt men inte till en särskilt lönsam affär.
- Tappa aldrig initiativet över ditt eget projekt tycker Johan Ström!
Något Kistalight tycker är mycket förtroendeingivande. Upprätta delmål projektet blir mer hanterbart då  säger Johan. Vilket vi livligt instämmer i både som lärare i vår dagliga gärning men också för våra egna projekt.
Att driva projekt är en blandning mellan ångest och glädje säger Johan och listar olika typer av projekt.
  • Forskningsprojekt
  • Utrednings  - " -
  • Utvecklings  - " -
  • Konstruktions - " -
  • Genomförande - " -
  • Utvärderings - " -
Själv tycker jag att Kistalight var ett  forskningsprojekt från början, ett skrivprojekt att skapa en bok, för att se vad som hände om jag ställde samman mina texter och för att hitta en ton och ett tema.  Numera tycker jag skrivandet mer är ett sätt att bearbeta kunskap och erfarenheter och på många vis en inlärningsmetod och så finns det ett program för Kistalight.
Just i dag tycker jag dock att mitt projekt, att göra en av mina böcker, Kistalight goes Ryan, till en e-book dock mer står inför genomförande fasen.

Det kommer mera - Kistalight måste iväg och spela tennis!

2 comments:

Kistalight said...

17 besökare från Monaco första februari.
Verkar söka på Zlatansidorna, italiensk frågeställning, och även sökning på Mona Lisa i Toscana - sic!
Antal besökare 1/2

Sweden
56
Monaco
17
Czech Republic
4
United States
2
Germany
1
United Kingdom
1
Poland
1

Thommy Kistalight said...

ABC...Kistalight är slutsåld på förlaget!
Liksom första upplagan av Kistalight goes Ryan!
Bara några få ex kvar av Kistalight Academy!
Good work?
Klart det är blygsamma upplagor1