Thursday, April 08, 2010

Bob och snygga spiror i ögonvrån


Vad ser han i ögats vrå Bob? Detta myller av detaljer; funderar han likt en Hamlet på tidens frågor! Något som fångat hans blick och skapat några av hans odödliga sånger?
- Eller inspireras han bara, likt Kistalight, av ett par snygga spiror och lite kvinnlig fägring!
Här om dagen!
Fika på Kulturhusets Panorama med glada goa gubbar (Jakobinen och Årstagalningen) ungdomsvänner från Nybohovstiden (tidigt 70-tal). Snacket flyter som förr, tiden flyger, ämnen varierar men en hel del om Bob.
- Dylan alltså!
Inte den profetiske, inte heller så mycket rebellen eller den artist så många vill tolka likt en frikyrkopastor från Jönköping utan mer den mytiske Dylan. En kompis som man kan ha med sig on the road. En kille med fantasi, humor och med en fantastisk förmåga att komma igen. En artist som skapar sin egen värld och med en särdeles förmåga att hitta nya vägar.

- Hade Bob verkligen en spökskrivare i sina memoarer?
- Vem kunde tro att han var en sådan hejare på växter och trädslag!
- För att inte tala om hans insikter i byggnadsstilar och konsthistoria i miljöskildringarna från New Orléans.
- Detta myller av detaljer!
- Förresten är det inte i krönikan om New Orléans, Oh Mersey, som Bobs memoarer börjar leva?
- Där får skildringen liv och boken känns engagerande och närvarande också massor av exempel på kreativitet i samarbetet med den egensinnige producenten Lanois.
- När de spelade in en massa bra musik och några verkliga pangnummer - genom eld och is. Bokens tema som varieras är ju skapandets villkor och kreativitetens möjligheter.
- Förresten varför skulle inte Bob som vilken krönikör som helst kunna hämta fakta och kunskaper ur växtfloror, böcker om träd eller konstantologier från New Orleans.

I ögonvrån vid grannbordet, under glada goa gubbars snack om Dylan, världen och livet, en välklädd kvinna i 35-årsåldern med snygga spiror, tights, kort kjol, lite asiatiskt utseende, mysko hårknut i nacken, mycket tilltalande för Kistalights ögon men också glädjande. Hon samtalar intensivt med sin, troligen, dotter. Ett kramdjur, a la Rosa pantern, sticker upp ur den unga flickans ryggsäck. Det är en livlig dam kvinnan med de vackra spirorna. Talet flödar, ögonen skimrar på sitt alldeles eget speciella vis som de bara kan göra när man betraktar någon man tycker riktigt mycket om.
Kanske är det en singelmamma med sin dotter på utflykt.
Kistalight kommer att tänka på alla dessa singelbarn i Stockholm som av någon anledning inte får träffa bägge sina föräldrar.
Ofta är det pappan som saknas men ibland kan det vara mamman som är the missing part!

- Att få träffa sina föräldrar!
- En mänsklig rättighet - men också en lag.
- Vem skyddar och ser till barnens rättigheter?

Tänker Kistalight när han ser den vackra välsvarvade kvinnan i ögonvrån och gläds åt hennes livlighet i samtalet med sin dotter. En iakttagelse en vacker vårdag i april när Plattan på Sergels torg ligger som en avgrund nedanför Café Panoramas vida fönster medan goa glada gubbar glammar om Dylan, livet och världen.
Andra bloggar om Kista Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om Kulturhuset i Stockholm Andra bloggar om Bob Dylan
©Thommy Sjöberg

5 comments:

Thommy Kistalight said...

Blogg 490 på Kistalight!
Fem-årsjubileum i slutet av maj - hinner vi med 500 bloggar till dess?
Säkert blir det fler bloggar om Bob i alla fall!
Även studier av vår Bob?!

Årstagalningen said...

Botaniserat lite i bokhyllan och kom upp med dessa alster:

Larry "Ratso" Sloman - On the road with Bob Dylan
Howard Sounes - Down the highway - the life of Bob Dylan
Paul Williams - Bob Dylan :Watching the river flow
Clinton Heylin - Bob Dylan - Behind the shades,
take two Colin Irwin - Bob Dylan : Highway 61 revisited
Grail Marcus - Like a rollin' stone,
Bob Dylan at the crossroads Grail Marcus - Invisible republic
Sid Griffin - Million dollar bash: Bob Dylan, the Band ant the Basementtapes
Alla är väl inte så där jättebra - men båda Grail Marcus böckernarekommenderas, Sids bok om The Basement tapes är intressant om du gillar denplattan från Woodstockperioden - och det gör ju jag så då är den intressantför mig, Howard Sounes är en stor tegelsten som täcker större delen av Bobbys liv, bitvis mycket intressant.
De andra är nog mer kuriosa, men det finns ju alltid bitar om Bobby som fascinerar :-)
Vi ses om en dryg månad någonstans Årstagalningen

Thommy Kistalight said...

Imponerande samling Årstagalningen!
Grail Marcus Like a rolling stone har vi läst. Speciellt spännande där var kapitlet om Highway 61 - då inte bara låten utan mer om den väg som är en pulsåder för bluesen från den svarta fattiga södern upp till nordstaterna.
Howard Sounes tegelsten oumbärlig om man vill få reda på fakta om Dylans liv men Sounes Dylanbiografi är en smula knastrig.
- Torr helt enkelt!

Några tips från Kistalighthyllan!
En höjdare som faktasamling är The Rough guide till Bob Dylan av Nigel Williamson. Kul bok där du hittar det mesta om Dylan och Dylanology.
En riktigt bra biografi är litteraturprofessorns Heinrich Deterings Bob Dylan som följer tätt i spåren på Bob genom att följa hans album.
Troligen den bästa vägen om man ska få syn på fenomenet Bob.
En annan bra bok om Bob är fotoboken Bob Dylan av Daniel Kramer från tiden för hans stora genombrott i mitten på 1960-talet.
En annan kul Dylanbok verkar vara If you see him say hello. 50 kända personer skriver om sitt första möte eller intryck de fick av Bob. Några av mötena där har egentligen aldrig ägt rum.
Jämför med Kistalights eget blygsamma bidrag i genren från ABC...Kistalight - Dylan Light från en konsert i Borgholm på Öland.
Fika i maj ser vi fram emot/Kistalight

Bob said...

From Chronicles...

Creativity has much to do with experience, observation and imagination and if any one of those key elements is missing, it doesn´t work.
...säger Bob med anledning av att han blivit berömd och inte kunde röra sig fritt utan att det blev uppståndelse och kaos så fort han visade sig offentligt.
Här är det möjligheten till iakttagelser som alltså saknas!
Nog så viktiga!

Miles said...

Apropå kreativitet och nyskapande!
- Spela inte vad som finns där utan spela istället vad som inte finns där!
Var det Miles som sa det?
Vi kör på det!
Och försöker fånga det gamla blå tåget igen!