Saturday, September 05, 2009

Efterlyst artikel – Bob

Bob Dylan på Espresso café - Bearsville Woodstock 1964. Kistalight efterlyser en artikel om Bob Dylan. Bild: Daniel Kramer.

Kistalight i forskartagen under lördagen – tuben in till Stan via Fridhemsplan och Hötorget fortsättning med en rask promenad förbi Stureplan till Kungliga Biblioteket i Humlegården.
Besöker KB och deras mediaarkiv i några timmar – ögnar igenom rader av mikrofilm från DN, AB och Expressen men inget napp för en artikel av Leif Nylén från som vi tror är från 1965 och som introducerar Bob Dylan och hans talanger som visdiktare och artist för en svensk publik. En artikel som vi så gärna skulle vilja läsa igen så här i mogen ålder för att se vad det var som gjorde ett sådant intryck på vårt unga sinne.
Lustigt nog saknas lådan med mikrofilm från DN för januari, februari och halva mars 1965 den period som vi var intresserade av på Kistalight.
- Kan Leif Nyléns artikel finnas där?
Hittar inget i de lådor som finns kvar. Prövar även några lådor med AB och Expressen inget napp där heller.
Där letar vi även efter en gammal artikel om mods och mode med ökendojor, kritstrecksrandiga utsvängda brallor och skjortor med tabbkragge. Något som Kistalight var ekiperad med i sin ungdom och som vi vill minnas att vi läste om på kultursidorna från den här tiden. Modeartikeln vi tänker på och som vi gärna vill minnas färgades även av pop och Rhytm & blues från Londons förorter.
Var det inte från Richmond och Crawdaddy Club som Stones började stöta ut sina riff i världen?
- Minnet är en bedräglig arena och artikeln om Bob verkar inte finnas på Internet.
- Kan artikeln om Bob vara för gammal för nätet?
- Eller har Leif Nylén, från vår ungdoms Blå Tåget, i själva verket inte skrivit en introducerande artikel om Bob?
- Man kan verkligen undra!

En sväng förbi Grev Turegatan på hemvägen, massor av folk från medelklassens Östermalm, knökfullt, på den soliga sidans uteserveringar, passerar genom Gallerian, dyker ner i Hedengrens bokhandel och kollar om de har den tyske litteraturprofessorn Heinrich Detering Dylanbok.
- Det har dom.
- Säkert mycket billigare, tyvärr, på Adlibris!
- Sneddar över Stureplan, vid Sturehofs uteservering längst ut, sitter två yngre medelålders paranta damer med ett gigantiskt fat med skaldjur, havskräftor och hummer, och vitt vin i kylhink.
- En bild i dag från lågkonjukturens Sverige!
- Eller vill, månne, bara damerna synas?
Andra bloggar om Bob Dylan Andra bloggar om Kista: Andra bloggar om Woodstock
©Thommy Sjöberg

3 comments:

Thommy said...

Även om vi på Kistalight inte hittar Leif Nyléns artikel om Bob från mitten av 60-talet så var det spännande att surfa runt bland tidningssidorna från the sixties!
Massor om Vietnamkriget förstås mer än om Afghanistan och Irak i dag.
På Expressens kultursidor skrev bl a herrarna Enquist och Gustafsson och stor uppmärksamhet väckte Sonnevis Vietnamdikt.
- Vem skaldar om dagen krig och konflikter i mellanöstern?
Aftonbladet hade betydligt stramare kultursidor än i dag och där vi på Kistalight speciellt gillade Innerspalten.
Expressen såg också betydligt piggare ut då än i dag med Söndagsbilagor och badbrudar. Brudar med mer volym än dagens anorektiker - så det så.
- Kul med gamla blaskor!

Henrik G said...

De här åren tror jag att Nylén skrev för gamla Stockholms-Tidningen.

Kistalight said...

Kan vara svaret!
Att Leif Nylen skrev i Stockholmstidningen alltså!
Ska kolla vid tillfälle - blir till att besöka KB!