Thursday, March 02, 2006

Fluensamissiler

Det tycks råda någon sorts förväxling beträffande fågelinfluensan! Läser debattartikel i dagens DN, av forskarna Johan Elmberg och Björn Olsen, och de hävdar bestämt att viggar (flyttfåglar) inte är livsfarliga influensamissiler och att myndigheterna sprider onödig oro.
Något liknande hävdar även Karin Bojs i gårdagens DN där hon skriver att andfåglar kan bära viruset i långa perioder utan att det bryter ut. "Det viktiga är att skydda svenska fjäderfän och följa de anvisningar som finns där". Erik Ågren viltpatolog och den som tog bilden på den döda viggen säger, DN 1/3 06, att "smittspridning är naturens gång och inget att vara rädd för". Viruset finns alltså i naturen och tillhör det naturliga kretsloppet men det gäller att skydda och skilja det från tamfjäderfäna men det är knappast någon risk för pandemi.
Kan kännas trösterikt i sommar när man sitter på kalkstenshällarna vid Kalmarsund på Norra Öland, kikar ut över vattnet och kollar fågelsträcken som drar fram, ofta viggar och skrakar, bara några sjömil från Oskarshamn. : Andra bloggar om fågelinfluensan
LarsThommy

10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

LarsThommy! Historien om Kista bio 1-2-3 behöver berättas. Jag älskade den där lilla kvartersbiografen med de brandfarliga utrymmena, de där stentrapporna med röd matta, den lilla biljettluckan, de - små - underbara salongerna och så vidare.
Vilka drev biografen?
Vilket år/datum öppnade den?
När stängde den?
Fanns själva bioutrymmet kvar när Pannkakshuset hade byggt ovanpå?
Många svåra frågor, jag är så, så nyfiken.
Tack på förhand!

1:30 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Rolig fråga - tror att den kräver en del forskarmöda.
Antar att det var någon av de etablerade biografkedjorna som drev bion. Bion fanns under några år när Kista var en ung stadsdel 79 - bit in på 80-talet. Bion upphörde p g a bristande lönsamhet har jag för mig sedan kom pannkakshuset. Men som sagt det där behöver undersökas och hur gör man det?

2:19 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Hallå där anonym ovan!
-Verkar som ni är på väg att berätta Kista bio 1-2-3hisorien själv. Fina entusiastiska detaljer där i inledningen fortsätt så.
Själv gick jag inte så mycket på bio de där åren - småbarnsförälder och så tyckte jag oftast, utan att vara kultursnobb hoppas jag, att bion inte visade de rullar jag var intresserad av - så är det än i dag. Kista bio = SF roligare reportoar på Astoria cinema.

7:00 AM  
Blogger knutanders said...

Vad som gör mig mest oroad är att 3 miljoner människor varje år dör i AIDS, c:a 1 milj. människor dör i tuberkulos. 92 st har dött i fågelinfluensan och den upptar dagligen flera sidor i tidningar samt åtskilliga timmar på TV. Ligger det ekonomiska intressen bakom denna media upphåsning månne?

8:09 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Troligen mer myndigheter och byråkrater som tar tillfället att få synas och generalrepetera sina värsta scenarion ivrigt påhejade av media som alltid är på hugget för att få sälja.

5:14 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hej igen, nej, lilla Kista bio hade inte någon vidare lönsamhet och tyvärr ett väldigt skralt utbud av kvalitetsfilm. Om det nu är ett ord vi accepterar.
Jag tror inte att Kista bio drevs av någon av de stora. Min minnesbild påstår mig att det var ett entuasistdrivet företag, av - med tiden - oerhört trötta entusiaster.
På den tiden hade Kista bio heller aldrig tillgång till några premiärer, i stället kom det eventuellt tre månader senare någon okej titel. Som jag kommer ihåg det kunde man aldrig vara säker på att en storfilm skulle dyka upp på Kista bio.
Jag skulle verkligen vilja ta reda på mer, bara för att jag är så oerhört sentimental. Återkommer förhoppningsvis och med lite mer tid på mina händer i ämnet.

Det här har nog ingenting mer Kista bio att göra, särskilt eftersom Kista bio inte ens nämns:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Eurostar_(bio)
Två (äldre) personer nämner gamla, goda Kista bio:
http://www.starwars.nu/forum/post.asp?method=ReplyQuote&REPLY_ID=133705&TOPIC_ID=5184&FORUM_ID=2
Oj, minst en premiär blev det visst på Kista bio:
http://www.moviemakers.se/prod/barna.htm
http://www.sima.nu/film-blasjon2.htm

3:54 PM  
Blogger CV said...

Såg du att du fick en Guldblogg idag?
http://www.kulturbloggen.com/2006/03/utdelning_av_gu.html

12:13 PM  
Blogger knutanders said...

Kul att du fått en utmärkelse för dina fina skriverier. GULDBLOGG det går int av för hackor...

1:57 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

- Får bli ett litet improviserat tacktal här.
Tack CV, tack Anders och tack alla eventuella läsare.
Tack också till min familj som leende och kanske lite förundrade står ut med mitt bloggande.
Men det är klart jag har hela mitt vuxna liv knåpat med små skrivna bitar både här och där.
Kul idé det här med utdelning av Guldbloggar.

3:23 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Till Kistabo sedan 1985: Roligt med intresset för Kistabio och spännande med länktipsen.

7:55 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home