Friday, February 14, 2025

Färgexplosion med målargruppen Brücke

Tredje gången gillt, minst tre gånger har vi besökt utställningen Tysk Expressionism under höst och vinter på Moderna Museet. 
Redan vid vernissagen var vi där med en mycket kunnig och levande introduktion, föreläsning, av utställningens curator Iris Müller-Westermann om konstnärsgruppen Brücke och den tyska modernismens genombrott.
 
😎Ett glas vitt, spetsat med kunskap och en serie färgexplosioner!

Vår curator IMW betonar hur moderna gruppen Brücke är, namnet (Bro) kan associera till Dresdens broar i staden där de bildades, det kan symbolisera kontakten mellan förr och nu och mötet mellan äldre och modern konst. Det kan även ge en fingervisning om deras förmåga eller vilja att knyta kontakter med omvärlden, nätverka och bilda communities, för att nå ut med sin konst.
Med träsnitt och posters skapar man inbjudningar till sina gemensamma utställningar och där den bärande idén var att det är lättare att nå ut som grupp än som enskild person.
Den praktiska approachen kanske underlättas av att de fyra grundarna från 1905; Fritz Bleyl, Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner och Karl Schmidt-Rottluff, var unga studenter i arkitektur. 
Gruppen Brücke hade även ett konstnärligt program.
Inspirerade av franska impressionister, Cezanne Paul Gaugin, Vincent van Gogh och primitiv konst (senare även Matisse och pointillister) ville de frigöra sin egen konst från traditionellt tyskt måleri i det gamla tyska kejsardömet, som var hu hu konservativt!
Inga långa sittningar med modell, högst 15 minuter (fifteen minutes of fame), skapa rörelse i konsten gärna genom stiliserade figurer i träsnitt, teckningar, akvareller och posters, och måleri utomhus i miljöerna kring Dresden, parker, sjöar och Moritzburgs dammar, senare hittar man vägen även till Nord och Östersjökusten, Dangast, ön Fehmarn och Nida på Kuriska näset. 

Karl Scmidt-Schmidt-Rottluff  Strandkorgar 1909, akvarell, kan vara vid Kuriska Näset, bild från Kistalight mobil 

Kistalight och Mimmi gillar färgfyrverkerierna och det ungdomliga sinnet, uppror mot dåvarande normer (konst och livsstil).
Deras konst känns levande i dag och vid ett av besöken på museet är det ett gäng konststudenter med deras lärare som kopierar verken, tacksamt med den enkla stilistiken, färgen och rörelsen. 
Vilket ger en ung energi till utställningen Tysk Expressionism, dessutom har Kistalight besökt Kistalight på Kuriska Näset och gillar Nida med ljuset, tallhederna, sanddynerna och havet.

Kistalight får i uppdrag att rita en inbjudan till Mimmis väninna, Uppförande Kod Light Min Fantastiska Väninna, teckning från Modernas utställning om Brücke och det moderna genombrottet för målarkonsten i Tyskland.  


Visst är det rörelse, förenklad stilistik, skulptural form med bilden av en sittande kvinna av Erich Heckel, färgkritor på papper, Kistalight ritar av bilden från katalogen på Mimmis uppdrag (tvingas) för ett födelsedagskort.
Kul! 
Kanske anar man Heckels bakgrund som student i arkitektur, volymer med proportion och enkel stilistik.
 
Komplikationer i Tysk Expressionism när det gäller erotik, här gäller det relationer med väl unga modeller, ovan Marzella målad av Ernst Ludwig Kirchner 1909/10, en av Moderna Museets mest kända målningar (en del av museets DNA). Bild Kistalights mobil

En viktig del av gruppen Brückes estetik rörde även måleri i naturen, man sökte sig till ön Fehrman i Östersjön och Dangast vid Nordsjökusten, Kuriska Näset och omgivningar runt Dresden med sjöar och dammar. Där gruppen målade och tecknade studier, naket, av unga damer, några av dem blev berömda porträtt, se Marzella ovan!
Inte så lyckat med så unga damer och inte förenligt med dagens syn på etik och moral!

Erich Heckel, Am Teich 1910, vid dammen, akvarell, troligen Moritzburg, bild från Kistalights mobil Utställningen Tysk Expressionism.

Kring 1910 peakade gruppen Brücke med sin estetik och program, färgfyrverkerierna, de förenklade formerna rörelserna, måleriet i naturen,  naketstudier i det fria (kittlande titthål för borgerskapet) och det enhetliga programmet nådde då en kulmen senare skulle man dra åt olika håll och den individuella utvecklingen kom att gå före gruppens.
Tids och samhällsandan förändrades även vid tiden före ww1 utbrott, konstnärerna i gruppen Brücke flyttade till  Berlin och blev urbana modernister med mörkare palett och 1913 splittrades gruppen Brücke. 
Naturen med stränder, hav, kustlinjer, tallhedar byttes ut mot Caféer, cirkus, dans och varieté, stadens puls med gator, torg, hus och avenyer där man liksom anade en mörk framtid i deras konst.

Erich Heckel, Vorstadt, olja,1910, populärt motiv bland studenterna som besökte Moderna 4 februari
  • (Kistalight och Mimmi på Skeppsholmen ...) och kopierade bilder. Inte så konstigt, klara fina färger, något dova men mycket tydliga former, nästan stiliserade och en hel del stämning i bilden, som en frusen daqueribild! Bild från Kistalights mobil.
Vid första besöket på utställningen Tysk Expressionism såg vi alla målningarna som gruppen Brückes verk, senare upptäcker vi att vi av någon anledning har fastnat för just Erik Heckels verk!
Är det rörelsen i bilderna, den skarpa förenklade stilistiken och ofta harmonin i färgkompostionen som drar?
Erich Heckel började som arkitekturstudent i Dresden 1904, är med året efter och bildar gruppen Brücke och 1906 hoppar han av studierna och är med och arrangerar utställningar tillsammans med sin grupp. Målar på somrarna mellan 1907 - 11 vid Dangast Nordsjön och vid Morrizburg utanför Dresden. Träffar sin fru Milda Frieda Georgi och flyttar 1911 till Berlin, är med i en vänsterinriktad rörelse Arbeitsrat für kunst, under ww1 tjänstgör han på militärsjukhus i Belgien. Drabbas liksom de övriga i gruppen Brücke av nazisternas förföljelser under mellankrigstiden, hans ateljé i Berlin bombas 1944 därefter flyttar han till Bodensjön där han lever resten av sitt liv som konstnär men även som lärare på konstskola i Karlsruhe fram till 1970 då han dör 86 år gammal.

Artistin 1910, olja av Ernst Ludwig Kirchner bild Kistalights mobil, antagligen är Kirchner gruppen Brückes mest namnkunniga målare och uppmärksammade konstnär. Han tog examen 1905 från Arkitekturskolan i Dresden samtidigt som gruppen Brücke bildades. Tillbringade flera somrar på ön Fehrman i Östersjön, med naket och naturmåleri, och är med gruppen Brücke vid Morrizburgdammarna utanför Dresden 1909-11, flyttar till Berlin 1911, träffar året senare Erna Schilling som han lever med resten av sitt liv. Kirchner skriver 1913 en Brückekrönika där han bidrar med egna foton av gruppens målningar och handtryck, krönikan kom allt för mycket att handla om Kirchner själv och de övriga i Brücke delade inte hans syn på sin egen roll för gruppen och dess historia. Gruppen Brücke upplöses därefter och de olika konstnärerna går sin egen väg.
Kirchner led av psykisk ohälsa, blev frikallad från militärtjänst under ww1, växlar boende mellan Schweiz och Tyskland under flera år. Efter nazisternas maktövertagande 1933 blir det allt svårare för Kirchner att verka i Tyskland, hans konst räknas som degenererad och ett antal av hans målningar visas på Nazisternas utställning Entartete  Kunst 1937. Där de visar 600 beslagtagna målningar ur olika tyska museets samlingar som inte föll de nationalkonservativa styrande (the nazis) i smaken. Kirchners psykiska ohälsa under nazisternas regim tilltar och 1938 tar han livet av sig.
De övriga konstnärerna i gruppen överlever ww2 och de får en ny renässans efter kriget när konstlivet från Weimarrepubliken får en ny kanon. De verkar som lärare, föreläsare, konstnärer och några av dem blir riktigt gamla.
 
I gamla Västberlin grundas 1967 Brücke-Museum Berlin med donationer av målningar av Erich Heckel och Karl Schmidt- Rottluff. Ett special museum för gruppen Brücke dess färgkonst och historia. Museet ligger i stadsdelen Dalhem i kanten av det gröna Grunewald. I stadsdelen finns även Freie Universität Berlin grundat av USA, Frankrike och Storbritannien efter ww2 och centrum för studentrevolterna 1968. 
Två pophjältar som David Bowie och Iggy Pop hade Brücke-Museet som en favorit på Berlins konstscen och Roquair, ett porträtt av artisten Erich Heckel, inspirerade till David Bowies skivomslag Heroes och Iggy Pops The Idiot, säkert inspirerades de även av Ernst Ludwig Kirchners och Erich Heckels expressiva Berlinmålningar vid tiden för ww1 och Weimarrepubliken. Se David Bowie, Iggy Pop and Expressionism – Berlin Years

Nästa gång vi besöker Berlin blir det alldeles säkert ett besök på Brücke-Museum si så där 25 minuter sydväst med buss eller tåg från centrala Berlin i det flådiga gröna Grunewald.


We could be heroes just for one day ...

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Thommy Kistalight said...

Dreams comes true ...

När man fyller år kan det vara fullt upp med att just fylla år, Kistalight lyssnar på Bob även mindre konsert från Tokyo 2014, överraskande bra, skriva några rader, hasta in till Stan med Mimmi, knalla i snöblasket på Skeppsholmen med fina utsikten mot Skeppsbron och Söders höjder, luncha på Moderna, viltskav, potatismos, rårörda lingon, mineralvatten, finfin sallad (pk) och hembakt bröd.
Uppleva färgfyrverkerier på utställningen Tysk Expressionism tillsammans med ett gäng konststudenter som ritar av och skriver.
Kistalight leker med idén att vi ska skriva om Brücke, gruppen bakom färgexplosionerna, och deras modernism.
Så blev det!