Tuesday, November 05, 2024

Öarna Light Järva Begravningsplats


No man is an Island,
Entire of itself.
Each is a piece of the continent,
A part of the main. (John Donne For Whom the Bell Tolls 1600-tal)

Kistalight har varit på visning på nya Järva Begravningsplats genom Samfundet S:t Erik. En grupp stockholmsentusiaster som har hittat vägen ut på Järvafältet för samling vid platsens Ekonomibyggnad. Guide är Annelie Sjöström som också är samordnare för Världsarvet Skogskyrkogården. 
Vi får följa det vinnande bidraget Öarna från 2009-2010 i arkitekttävlingen om Järva Begravningsplats. Vinnaren (bland 111 förslag) Kristine Jensen Tegnestue har skapat ett lågmält förslag för området genom att placera en rad gravöar i landskapet. Öarna är ett poetiskt uttryck inramade av rundlar, utknackade stenmurar av hantverkare, stenarna är asymmetriskt ordnade liksom naturen själv och bildar fantasifulla mönster. Nedanför de större gravöarna och de låga murarna med plats för kistgravar ligger det aha-diken för att försvåra för vilt att att hoppa upp bland gravstenar.
Vid en av de muslimska gravarna blir det vissa funderingar, goda samspråk, i vårt sällskap, om vilket håll Mecka ligger och vi enas om att det ligger någonstans i sydväst mellan Hjulsta och Barkarby utan att ange en mer precis riktning.
Ingången till Öarna kallas Markörer, formade som strykjärn, eller upp och nedvända V och kan leda tankarna både till romanska bågar, gotiska fönster och valv men även till muslimsk arkitektur med bågar av kolonner som ofta finns kring de stora moskéerna ritade av till exempel av den store arkitekten Sinan verksam under Osmanska riket.  
Mindre markörer i form av små pyramider finns till ingångarna av Öarna av urngravar, askgravlundar och minneslund. Den senare ligger vid en ås i kanten av Igelbäckens Kulturreservat och är säkert en De Geer-morän bildat efter issmältningen av inlandsisen när det begav sig för 10 000 år sedan innan det blev landhöjning och landskapet förändrades till små öar, sedan skärgård med havsvik för att bli så som det ser ut i dag, se https://stockholmskallan.stockholm.se/teman/Stockholmsplatser/jarvafaltet/ .



Naturen runt Öarna är formad av björkdungar, gräsytor, blommor, och våtmarker med gräsänder, sothönor och svan. Kring några av rundlarna, Öarna, har rader av popplar planterats som ramar in och skapar en bullermatta mot E 18:s trafik. De små sjöarna blir som vattenspeglar bland höstfärger och får en nordisk prägel och lite av en stämning från en rysk datja, längs sjön mot E:18 finns en lång rad av björkar, bullerskyddande och som en vacker fond mot Tensta. 
Ceremoni och Ekonomibyggnaden har ritats av Poul Ingeman, arkitekt och snickare (specialist på trä) och här kan man få associationer till både Alvar Alto, ton av folkvisa från Mamma Anderssons målningar, skandinavisk design, vibbar från arkitektur och antroposofi i Järna. 
Vid Ceremonibyggnaden finns en trappa upp emot Granholmstoppen och en bilfri väg, en Stairways to Heaven för besökarna.
Vid Öarnas Meditationsplats kan du slå dig ner på bänken längs rundeln, fundera, kika på några av Järvafältets skylines; Tenstas miljonprogram (se även Miljonprogrammet Light från kloss till koja), ana Rinkebyterrassen, Kista Sciencetower med förkärlek för hightech, nya bostadsskrapan i Kista centrum och närmast bortom vår vattenspegel Tensta koloniträdgårdar med kul husprofiler, som små bönehus, längs vattenlinjen. Kolonilottsrörelsen som funnits i mer än hundra år och i dag åter är aktuellt med egenodling i dyrtider och klassamhälle. 
Funderar du i mer andliga riktningar kan du tänka både på Asplund och Lewerentz Skogskyrkogården och att skapa efter naturens former (arkitektur), livets cirkularitet, liv och död, och här på Järva begravningsplats med öar som symboler för livets kretsgång.
Kulturpromenaden avslutar vi vid Ceremoni-byggnaden efter visning av den, en trevlig och kunnig visning av vår ciceron i glatt sällskap är över och Kistalight tycker sig ha upplevt inte bara en vacker begravningsplats utan också något av en poetisk skulpturpark där du kan promenera och njuta av Öarnas poesi. Vi avslutar som vi börjar med några rader av John Donne.

Each man´s death diminishes me,
For I am involved in mankind.
Therefore, send not to know
For whom the bell tolls, 
It tools for thee,  (John Donne 1600-tal)

 
© Thommy Sjöberg






3 comments:

Kistalight varje man är en Island said...

Visst är vi medvetna om att Järva begravningsplats är föremål för debatt, samhällsintresserade som vi är, men just här har vi inte följt och tagit del av debatten. Inslaget ovan kan mer ses som en poetisk (estetisk) upplevelse av platsen med både Skogskyrkogården och Wanås skulpturpark som förebild.

Kistalight varje man är en Island said...

Känslan av skulpturpark infinner sig när Kistalight promenerar bland Gravöarna på Järvas begravningsplats, markörer, rundlar, omsorgsfullt pusslade stenmurar, poetiska träbyggnader och nivåskillnader i landskapet med en trappa, Stairway to heaven, för att komma runt på sin tur genom landskapet ...

Kistalight Varje man är en Island said...

Järva begravningsplats i Stockholm vinner Landmärket 2024.

Juryns motivering

I Järva begravningsplats har ett tydligt landskapsgrepp i stor skala respektfullt och konsekvent anpassats till omgivande natur och topografi. Skicklig höjdsättning i kombination med en genomtänkt materialpalett och detaljbearbetning av natursten, robusta träpartier och cortenstål förstärker landskapsupplevelsen och skapar spännande nya rumsupplevelser.

Det befintliga natur- och kulturlandskapet är kompletterat med små platser för uppehåll och vistelse, nya siktlinjer och sinnesintryck liksom nytt växtmaterial. Samtidigt får även jordfästning – och de känslor dessa ger upphov till – sin hemvist i tydligt avgränsade ”öar” med olika karaktär och inramning. Känsligt utformad belysning med avbländat sken transformerar området på kvällen. Det skapar en både trygg och stämningsfull miljö där byggda element blir som lyktor som visar vägen i mörkret.

Med omsorg om utformningen har en stark idé omsatts i allt från stora landskapsrum till mer intima minneslundar. Genom att introducera funktionen begravningsplats för olika trosuppfattningar i ett redan etablerat rekreationsområde, skapas här en plats som får stå för såväl sinnlig ro som tolerans för den andre – själva andemeningen i gemensam närvaro införlivas här.

Vinnarmotivering
En imponerande syntes av storskalig landskapsgestaltning och känslig detaljmedvetenhet. Ansatsen för tankarna till klassiska landskapsparker i den stora skalan och utmärker sig genom en sammanhållen helhet som respekterar och förstärker platsens naturliga och kulturella arv med stilistisk skicklighet. Den höga verkshöjden genomsyrar allt från de övergripande landskapsrummen till detaljbearbetning i såväl sten, trä och stålpartier och gör vinnaren till en exceptionell samtida landskapsarkitektur.