Saturday, October 14, 2023

Louise Glück in Memorian

Louise Glück upptäckte vi när hon fick Nobelpriset i Litteratur 20020, visade sig vara en fin poet och god essäist och visst blev det en läsupplevelse och en liten blogg om detta. Vi delar Monica Z fina tolkning Under Vinrankan tänkt som en dikt i Louis anda, Frid över Louise Glücks (1943 - okt 2023) minne!

Nästa nyårslöfte blir Nobelpristagaren Louise Glücks diktsamling Averno. Titeln är hämtad från sjön Averno, en liten sjö strax väster om Neapel som ligger nära Campi Flegrei, ett jordbävningsdrabbat område där det också uppstår geologiska fenomen som Bradisismo, en sorts slukhål som får marken att sjunka eller stiga. Avernosjön var under antiken en sjö där det bubblade av svavelhaltiga gaser från den underjordiska aktiviteten. Sjön betraktades då även som ingången till Hades (nedstigning till dödsriket) och är förebilden till Vergilius sjätte sång i Aeneiden, där även Dante startar sitt diktverk Den Mänskliga Komedin Inferno, roadmovie till helvetet, då med Vergilius som följeslagare. I samtida Roberto Savianos Gomorra finns även miljön med i avslutningskapitlet Eldslandet. En helvetesbeskrivning av nutida miljöförstörelse väl i klass med medeltiden och antikens mänskliga avgrunder. se även Napoli Light I och Napoli Light II!

Kistalight har precis läst ut samlingen och fäster sig vid översättaren Jonas Brun karakteristik i efterordet. Brun skriver att det minsta elementet i Glücks dikter är meningen, inte takt och rytm eller ton som hos det enskilda ordet, som är vanligt i poesin. Meningarna är istället alltid enkla och tydliga, praktiska som tegelstenar och med samma råa tyngd. 
Bedöm själva vers från dikten Prisma!

När man blir förälskad, sa min syster,
är det som att träffas av blixten.
Hon sa det hoppfullt, som om hon ville
dra till sig blixtens uppmärksamhet.
Jag påpekade för henne att hon upprepade
vår mors formulering exakt, den som hon och jag
hade diskuterat som barn eftersom vi båda
kände på oss att det vi märkte hos de vuxna
nog inte orsakats av blixtar
utan av elektriska stolen.
                                    (Louis Glück)

Vackert omslag till Averno av Viktor Rosdahl och en väl så drastisk story i dikten ovan! Från dikten Prisma vers 4 av Louis Glück.

Några strofer från poemet Celestial Music av Louise Glück!

I have a friend who still believes in heaven.
Not a stupid person, yet with all she knows, she literally talks to God.
She thinks someone listens in heaven.
On earth she's unusually competent.
Brave too, able to face unpleasantness.

/ _ _ _ /

   
Här tonsatt med music av Tierney Sutton band.  

© Thommy Sjöberg

No comments: