Saturday, December 30, 2023
Stoner Light
Tuesday, December 19, 2023
Låtskrivarkonsten Light Bob Dylan
Monday, December 11, 2023
Bara 24 Attosekunder från Kista
Nobelfest Light, Kistalight och Mimmi, firar Nobel under söndagen, lätt promenad i snögloppet längs Igelbäcken och Ärvinge ängar i ett gråmulet Kista. Vi var bara 24 attosekunder från Stadshuset! Nåja, klart priset i fysik tilltalar Kistalight, som hyllar ljuset, fantiserar över elektronernas flyktiga liv i materiens atomer och molekyler. En attosekund är en flyktig impuls, ett ljus i vintermörkret på 10 upphöjt i minus 18 sekunder, så kort, så kort, att till och med Kistalight har svårt att uppfatta den. Kul är att en av pristagarna är Anne L'Huillere en kvinnlig fysiker från Lunds Universitet om än bördig från Paris, la cite lumiere! En bra plats som grund för att tolka ljusets hemligheter och materiens mysterier, attosekunder, med hjälp av laserstrålar och teknik.
Tuesday, December 05, 2023
Skolbänken på Liljevalchs
Skolbänk RÄP
Kistalight faller för ett av konstverken som ligger oss nära. Den avskalade bräckliga skolbänken skapad av Helena Perminger som knappt håller sig uppe och står med bräcklig grund, verkar vara mest bara flisor och skärvor kvar.Visst minns jag min gamla skolbänk!
Högalids folkskola 1955 och några år framåt.
Det kryllade av ungar; Benke som bodde vid biografen Rio, Björn, Bertil och Bo som var enäggs trillingar och lika varann som bär men Bo hade en silvertand, glada Titti och Birgitta med långa lockiga håret som alla killar blev kära i, Bernt som bodde på Långholmen och smygrökte redan i första klass, spjuvern Mikael och godmodiga Mats på Bergsunds Strand. Vår snälla fröken hette Elsa Karlsson och hon lät Kistalight få böcker utöver den vanliga läsningen att läsa när vi inte på rasterna tumlade runt på skolgården.
Stadsdelen kallades Knivsöder och det var långt från yuppiefiering, gentrifiering och hipsterboende.
Kistalight (Thommy Sjöberg) lägger in ett skolfoto från Högalids folkskola årskurs 1 läsåret !955 - 56 något med blurr men håll till godo så länge! En special för Gruppen Du vet att du är från Hornstull, Högalid när ... Bild Thommy Sjöberg
Sedan dess har många bäckar flutit i den pedagogiska skolpolitikens flod av experimentella idéer!
Folkskola, Enhetsskola och Grundskola 1962, från statlig enhetlig styrning till det kommunala självstyret. Framförallt är det äventyret med en gemensam sammanhållen Grundskola som fått sina törnar och i ärlighetens namn hela sin livstid varit utsatt för kritik. Det gäller makten över innehållet. Vad ska lärarna förmedla, hur, till vilka och vem bestämmer egentligen över arbetstiden.
Kommunaliseringen (1989) av grundskola och gymnasium var ett av de verkliga grundskotten mot det svenska skolbygget. Det andra var friskolereformen (1992) där det tillåtits en djungel av etableringar, vinstintressen och oklara, även odemokratiska till sitt väsen, etableringar av mystiska skolor.
Den tredje grundskottet mot grundskolan var det gamla trätoämnet om lärares arbetstider, förtroendetid och undervisningsplikt, något som även ledde till en lärarstrejk hösten 1989.
Men det handlade även om makten över innehållet och formerna för undervisningen. SKL som tog över efter 1989 ville få lärarna att arbeta i lärarlag ofta fick lärarna höra att de var förändringsobenägna och motsade sig skolans (SKL) utvecklingsarbete. Konferenser, lärarlag och sedan digitaliseringen blev ett verktyg för att binda lärarna till ett 8 till 5 jobb på skolan. Konferenser som ofta hängde på sidan av den ordinarie undervisningen och digitaliseringen som gjorde läraren till en byråkratisk administratör av sitt arbete.
Har någon sett en lärare på skolan?
Nej de sysslar med sin administration!
Den ej längre gällande närhetsprincipen att skolbarn ska ha rätten att gå i den skola som ligger närmast utan att de också har möjligheten att söka utanför sina rektorsområden tar sig rent absurda former!
Kistalight som bor i Kista hade sina barn på den tiden det begav sig (sista sucken för Grundskolan) i Ärvingeskolan nära Kista centrum och kyrka. I dag går det i huvudsak barn från Södra Järvafältet i den. Föräldrar i Rinkeby och Tensta tror att Ärvinge är en skola där det finns möjlighet att lära sig svenska. Kistabarnen och deras föräldrar söker sig till Stockholm innerstads skolor av samma skäl. Engelbrektsskolan mitt emot Tekniska Högskolan har därmed blivit en förortsskola. Barnen och fram för allt deras föräldrar i Engelbrekts församling får kalla fötter och söker sig till friskolor på Östra Östermalm och Gärdet.
Här blir segregationen hur tydlig som helst!
Flisor av skolan som en demokratisk rättvis möjlighet för alla barn att få en bra grund av kunskaper och utbildning?
Flisor och skärvor av en skolbänk!
Vad göra?
Hemfalla åt biträdande rektors allt spännande utvecklingsarbete, satsa på alla nya projekt som hela tiden var på förslag eller snöa in på en skola i världsklass 2030 från Stockholm Stads visionära pedagogiska avdelning?
Nej i dag hämtar vi kraft från katten Sigge på Vårsalongen.
Vi avslutar med ett litet ...
PS Kistalight som pedagog
Problemen i skoldebatten är allt som oftast att man inte ens kan komma överens om vad som är problemen.
Vissa ifrågasätter om det ens finns ett problem.
PISA resultaten ifrågasätts!
Skolans problem beror på stora samhälleliga förändringar som stor invandring och segregation.
Dåliga matte resultat och stor bristande läsförståelse kopplas ej till förändringar i skolans och lärarnas pedagogik.
Digitaliseringen har omgetts av någon sorts romantisk svärmisk tro på en ny värld av möjligheter till inlärning där det saknats fundamentala kunskaper (insikter) om hur det egentligen går till när man lär sig läsa, räkna och öva språk, So och No ämnen.
Skoldebatten om problemen i skolan blir ofta som kvicksand!
Det går inte att bottna riktigt; forskare inom medicin (hjärnan) hävdar att eleven (hjärnan) har olika utvecklingsstadier, pedagogiska forskare klamrar sig fast vid sin förståelseproblematik, bara läraren kan förklara, göra ämnet intressant så lär sig eleven.
Ingenting om hårt arbete, tragglande av läxor, grammatik och fakta.
Att repetition är all kunskaps moder eller att det trots allt är eleven som ska göra jobbet.
It´s a hard work, bloody job, but someone had to do it!
Allra mest i alla dessa skoldebatter saknas ofta läraren röst. Han, hon eller hen som sliter i vardagen och som trots allt är den som dagligen arbetar med den ädla konsten att vara lärare.
Vad gör han, hon eller hen?
Jo kanske sitter hon, han eller hen just nu vid datorn och fyller i en pedagogisk rapport om elevens pedagogiska utveckling, som någon IT-konsult sammanställt till svindyra konsultpengar på något luddigt managementföretag, .
Kistalight minns sin gamla grundskola med Sven-Bertil och Neil Youngs Long May You Run
We´ve been throughsome things together
with trunks of memories
still to come
We found things to do
in stormy weather
Long may you run
/ _ _ _ /
Well it was
back in Blind River in 1962
When I last saw you alive
But we missed that shift
on the long decline
Long may you run
© Thommy Sjöberg
Sunday, November 26, 2023
Runda Light Oktober. Summary Skördefest på Norra Öland
Kistalight och Mimmi har varit på friluftslov på Norra Öland, vädrat sina förortssjälar i både sydväst och nordan. Dag 1 fredag, Lovet startar med en liten konstrunda längs norra udden. Tokenäs, Kroken, Neptuni Åkrar upp till Grankullavik och Art by Rimsberg med ateljé vid Trollskogsvägen. Milt men lätt duggregn, vänlig blåst från sydväst, konstnären Marie ställer in sina målningar med barbröstade modeller med lyster i ateljén efter att de har befolkat gräsmatta och trädgård. Kul med konst som vädras i väder och vind, får karaktär och liksom mognar. Kistalight skojar och berättar om Edvard Munch som äldre konstnär, surgubbe, som lät sina målningar stå i sin trädgård i Ekely utanför Oslo och få sig en dust med naturen, ibland (arg surgubbe) kunde han skjuta på dem med luftpistol om de som han tyckte trilskades och jävlades med honom.
Believe, fine arts print, efter original målning av Marie Rimsberg
Marie är en lättpratad konstnär, hon berättar gärna om hur hon arbetar med sin konst som projekt för hem och företag där hon gärna målar väggar och annan inredning som ett sätt att utsmycka miljön. Den egna utsikten från ateljén är magnifik med ett avlångt rektangulärt fönster med utsikt över Grankullavik. Viken med sitt gatt ut mot Östersjön och småländska fastlandet med sina skärgårdar i horisonten bildar en egen liten vacker fjärd, insjö eller som i engelskan a small sound där kartbilden har formen av en krabba med långe Erik på norra udden och Trollskogen på östra sidan som armar och klor. Dagar när vi längtar till Stockholms skärgård åker vi gärna upp till udden och promenerar längs Fyrstigen.
Något tycker vi att Marie Rimsbergs tavlor påminner om Carolina Gyllings konst; kraftfulla, energiska färger, och barbröstade kvinnor med ett personligt uttryck. Vi skyndar vidare på vår tur och hamnar på kafferep vid Sjöstorps gamla skola. Fika och sju sorters kakor för 60 pics, där ett glatt gäng panschisar, säkert 80 plus, sitter inklämda i en av skolans mindre salar som om det vore en gammal släktträff. Kistalight och Mimmi väljer att ta en varmkorv med bröd, luften suger på Norra Öland, innan vi hastar vidare till Homrevet för en tur till stranden längs spängerna (promenadslinga a la träveranda) för promenad ner till havet och Östersjön. Fortsatt milt regn och sydväst, siktdjupet i diset bort mot Baltikum har sina begränsningar, det är ett väder för poeter med lätt blues (Blues Light) och space för skira akvarellmålare.
Nere vid Kroken, Byxelkrok, blir det promenader bland sjöbodarna och den nya piren, skördefesten tycks ännu inte ha tagit fart men vid Krokens Sallad och Fisk kokar man hummer i typ stora kokkärl, de grå rackarna som snart tar färg och blir lätt röda, är från Canada, Atlantkusten, och bellar 350 pics styck och man bör avnjuta dem så enkelt som möjligt med skirat smör, citronstänk och en aning grov salt anser en dam från Byxelkrok som har gjort detta till en tradition varje år det är Skördefest på Norra Öland. Kistalight och Mimmi avslutar dagen i sin enkla (sport)stuga i Enerums gamla Semesterby med en enkel måltid bestående av rostbiff, potatisgratäng och ett glas rött från Villa Puccini i Chianti Toscana, under kvällen ser vi sedan Amanda Bergmans kamp som sjungande bonde i Dalarna.
Runda Light 2th Skördefest på Norra Öland
Forts Dag 2 lördag, Galleriet Alaoui strax efter Byerum, Mensalvret och avfarten till Hornsjön passerar vi ofta på vår väg till Löttorp, spännande hus där, noterar vi, borde besökas, i dag blir det av. Galleriet är en smakfull skapelse, ett konstverk i sig, ser ut att vara ritat av en arkitekt med sina linjer och vinklar, ljusinsläpp i taket, perspektivdörr i glas mot trädgården, trädetaljer och färgsättning, dock har vår konstnär Anna Kajsa Alaoui också haft ett finger (ritstift) med i skapelsen.
Anna Kajsa är lika lättpratad som Marie i Grankullavik men kanske berättar hon mer om sina målningar, fler besökare har även lättare att hitta hit än allra längst upp på Norra Udden, så vi samsas med konstentusiaster och nyfikna från både Blekinge och Värmland. En besökare från Karlshamn slår till och köper ett verk inspirerat av batik. Kistalight blir särskilt imponerat av målningar med mycket ljus (guldskimrande) naturmålningar och även här skymtar några verk av barbröstade modeller, något för äldre herrar? Nåja Caroline Gylling säljer ofta sina tavlor med kvinnokroppar även till andra kvinnor.
När vi kommer till Löttorp förstår vi att här firas det verkligen skördefest i dagarna, massor av, hundratals, kromade lastbilar, trucks, med kranar och förgyllda lacker är här för ett meeting och för att visa upp sig. Vi hastar vidare ner till Källa och Ninnis Kroppkakbod, mängder av kunder där, och Mimmi handlar kvällsspis med en påse kroppkakor.
Målet med utflykten till Källa är Ateljé Skärfläckan (låter poetiskt) strax norr om kyrkan, vid prästgården. Ateljén visar sig vara ett garage i ett 1940-tals hus där Bertil Lagergren ställer ut sin konst med akvareller från Norra Ölands landskap med lyriska toner och skärfläckor som motiv. En serie akvareller är från prärien i provinsen Alberta i Canada. Ljuset och tonerna över en vidsträckt prärie känns som en andlig släkting till luften över alvarsmarker och det omgivande havet på Norra Öland. Bertil har många berättelser och goda stories att dela med sig av från Sörmland, Öland till Canada i sitt omväxlande liv från bonde, verkstadsarbetare till akvarellmålare. Sedan gör Kistalight och Mimmi kväller, hastar norrut till vår enkla stuga, på vägen möter vi rader av förkromade färggranna truckar på väg hem längs väg 136 medan vi ser fram emot Ninnis kroppkakor, lätt stekta med lingon och grädde, som vi zippar lire rosévin till. Kan man verkligen göra det? Man tager vad man haver när det är lördagskväll i stugan på Norra Öland!
Runda Light 3th Skördefest på Norra Öland
Open House i Sjögrens Konstlada i Haget! Bild mobil Thommy Sjöberg
I dag går vi på avslut med vår skördefestrunda; dag 3 Söndag, vi tar nya tag med vårt försök att besöka Lennart Sjögren och Eva Forsberg i Haget. Taktiken i dag blir att närma sig deras konstlada ifrån Hunderum via skogsvägen, inga hästar där och (ganska) tydliga gula skyltar med konstrundan som visar vägen. Ingen genomfartstrafik står det på vägen vid gården och uthusen ned till ladan och vägen blockeras av både bil och fyrhjulig större gräsklippare. Kistalight tar till apostlahästarna för att promenera ned till ladan, Mimmi kvar i bilen, träffar både Lennart och Eva utanför ladan, alltid lika glada och vänliga, berättar om gårdagens hästar i hagen, little bit scarry, Eva har koll på att deras frigång är på väg att avslutas och att ägaren kommer att hämta dem och att de är oskodda. Både Lennart och Eva är på väg med en gäst (konstkund för affärer?) upp till sitt hus men bjuder in oss i ladan. Kistalight hämtar Mimmi och bilen, bara att köra förbi gräsklipparen som mest står där för att någon manick gått sönder säger innehavaren som också har dykt upp efter att ha varit och hämtat hjälp för att mecka med dylik tingest.
Äntligen dags alltså för att titta till Lennart Sjögrens och Eva Forsbergs konst! Det blir som att hälsa på hos gamla släktingar eller ännu bättre, det blir som att träffa gamla vänner. Ett lyckat och kul återseende och vi har hela ladan för oss själva. Lennart Sjögrens konst är som färgsatta poem, man upplever det karga landskapet på Norra Öland, det blå skimrande Kalmarsund med Smålandskusten i dis och fjärran, får, fåglars skrän, vindpinade enar, oxlar, hagtorn och nyponbuskar, svallet mot kalkflishällar, från ljusa till mer mörka stråk i själ och natur. Målningarna är som toner med kulör och ettt komplement till Lennart Sjögrens omfattande lyrik.
Även Eva Forsbergs konst har poetiska drag, här gäller mer att teckna är att utelämna, naturen får stå tillbaka, motiven, ofta skapade i träsnitt, får kraftfull karaktär och rörelse och blir som dikter i det mindre formatet.
Thursday, November 16, 2023
Dylan på Fryshuset
Dylan på Fryshuset, vad är detta? Kistalight behöver bara en liten touch av vibbar, antydning om sin gamle singer/songwriter hero, för att gå igång och få ett återfall i sitt Dylanberoende!
Men vad är detta, Dylan på Fryshuset? Biljetterna kostar 290 pics och platserna är onumrerade och på Fryshuset får 2000 personer plats. Kostar lagom mycket tycker Mimmi som inte är allt för imponerat av vår diktande bard från Hibbing och Nobelpristagare men kan gott tänka sig att bli bjuden på en sådan konsert. Inga djupa sår i hushållskassan där inte!
Visst ska en artist av Bob Dylans magnitud spela på andra arenor och till mer magnifika priser? Kanske är det något sorts konstprojekt han håller på med? Billiga spelningar till folket med lite querr inramning, se tjejen ovan med sin arm över huvudet! Ett konceptuellt konst och musikprojekt för att befria sig! Karln, vår poet och musikant, är ju trots allt stenrik och vill kanske återvända till sin ungdoms arenor och publikt återuppleva sin frihetslängtan, eller vill han bara äntligen komma loss från sin eviga NET-Tour, gå på avslut och bli en trubadur igen hos folket.
Viss förvirring och kritik i kommentarerna på Ticketmasters Facebooksida; hej hå Dylan på Fryshuset, billiga biljetter men även olika uppfattning om priset på biljetterna, Bob Dylan som sångare och musiker - man hör inte ett ord vad karln sjunger, ironi kring Ticketmasters rubriksättning. indignation så här gör man väl inte - fake info, fakta om att så här många heter Dylan i Sverige, med både för och efternamn, man heter väl vad sjutton man vill, typ fria ordet, både som artist och medborgare!
Några har koll på läget och berättar att artisten Dylan är i själva verket brittiska Natasha Woods som kallar sig Dylan när hon skapar personlig pop med hjärtat utanpå, 2022 släpptes debutmixtapet The Greatest Thing I’ll Ever Learn som direkt slog sig in på albumtopplistan i hemlandet. I samband med detta gjorde hon också hyllade supportspelningar till bland andra Bastilla och Ed Sheeran. I år har vi bjudits på ett gäng ytterligare ultrastarka singlar, och i vår – den 11 februari – har det blivit dags att komma till Sverige för en efterlängtad spelning på Fryshuset i Stockholm. Biljetterna är släppta!
Så här låter Dylan IRL i Liar Liar ft Bastille
Vem tolkar Dylan bäst om inte Dylan, Kistalight kör några rader från I shall be free no #10 från Another Side of Bob Dylan , se från Facebook inlägg Ticketmasters sida nedan! En sida där mar verkar ha stängt av kommentarfältet!
- Gilla
- Svara
- Gilla
- Svara