Thursday, January 23, 2020

August Strindberg fyller år Light

”Den ensamma giftsvampen” från 1893 kan tolkas som en skildring av den ensamhet som Strindberg kan ha upplevt.
Den lilla Giftsvampen, lyriskt symbolistiskt verk från 1893, oljemålning av August Strindberg.

Lite av ett ironiskt självporträtt, ljus lyster, dis, en vacker blå ton i mittpartiet och den röda flugsvampen i det högra hörnet av målningen.
En liten toreador i landskapet, prålig, men redo för strid!
Igår 22 januari skulle August Strindberg ha fyllt år, få se 2020 minus 1849 blir 171 år.
Kistalight som alltid är lite sen hyllar kanske Sveriges störste författare med stort Grattis en dag för sent och i och för sig ett år för sent med tanke på att det förra året var 170 år sedan han föddes.
När andra författare och kulturmänniskor beskriver Strindberg.
Återkommer tre epitet!
Geni, galen och kvinnohatare!
För Kistalight är han också en av Sveriges största stilister.
Ett livligt rörligt temperament som rör sig över stora områden med sitt berättande; Sverige och Europa, journalistik, brev (en av världslitteraturens stora brevskrivare) prosa, poesi och drama, från vardaglig realism, till naturalistiska och lyriska dramer.
Stor i Frankrike med sina dramer och faktiskt sitt, även i dag, moderna lyriska måleri, så sent som här om året avtäcktes även en byst av Strindberg i Saint Germain des Pres i Paris. Se Strindbergs Byst och Makterna!
Undrar om inte Strindberg tillsammans med Selma Lagerlöf är de svenska författare som tillhör världslitteraturen i vår litteraturhistoria!
Hos Strindberg är det förstås hans stora dramer, från Fröken Julie till Ett Drömspel som spelas i dag på världens scener och hos Selma Lagerlöf är det fortfarande (magisk realism) Nils Holgersson. En saga (lärobok) som speciellt många av de stora latinamerikanska författarna vittnar om har haft betydelse för deras berättarkonst.
Ingen författare har Kistalight läst så många texter av som August Strindberg. Det gäller samtliga genrer som August verkade i! I vår ungdom när vi studerade Litteraturvetenskap på fritiden läste jag rent av en fem poängs kurs i Strindberg på SU och senare kom jag att skriva en mindre uppsats om bildspråket i en av Strindbergs noveller.
Tre böcker ska du läsa om du vill bli en driven journalist skrev Per Wästberg någon gång på sextiotalet.
John Reed 10 dagar som skakade världen om ryska revolutionen och de dagar i S:t Petersburg, då Volgograd, som lade grunden för det ryska kommunistpartiets makt i Sovjet under 70 år. Ett reportage med mycket stor närvaro.
Bok nummer två är August Strindbergs Röda Rummet; för sin lätta stil, levande sinne med fina detaljer, rörelse och samhällsskildring. Den första moderna romanen i svensk litteratur som berättar om en ung mans vandring genom Stockholm, skärvorna som blev över när krukan kvistat åstad, en vandring för en ung man som trott på sagor men som kommit att bli en något äldre desillusionerad samhällskritiker.
Undrar om vi ska passa på att läsa om Röda Rummet?
Tredje boken var The Decline and Fall of the Roman Empire av Edvard Gibbon. Det är historia och samhällsanalysen som står i centrum. Kan man mitt under ett historiskt skeende uppfatta att en epok, ett samhällssystem och ett imperium är på väg att falla. Finns det några enskilda händelser som går att knyta till sammanbrottet eller bildar en rad av händelser vägen till fallet?
Alltså vill du bli en reporter eller framgångsrik journalist studera de tre verken, andas in den lätta stilen, handlaget och energin.
Sedan är det klappat och klart för en journalistkarriär!
Men det var förstås på 1960-talet!


© Thommy Sjöberg


1 comment:

Thommy Kistalight said...

Per Wästbergs litteraturval för en blivande journalist visar (speglar) förstås behovet av, en förmåga, att berätta om ett samhälles sprickor och glipor, att kunna skildra, ha blick för klyftan mellan den officiella maktens arrogans, retorik och narcissism och den vanliga människans liv och vardag.
Vad skulle en nutida och samtida samhällsskribent kunna skriva om när världen rämnar?
1) Berlinmurens fall 1989
2) Nine Eleven, Elfte September 2001
3) Finanskrisen 2008
4) Pandemin 2020

Hm ... hm ser ut att vara en stor kris vart tionde år!
Finns säkert en hel del spännande böcker om alla kriser ovan att läsa här!