Wednesday, December 31, 2014

Gott Nytt Läsår från Kistalight

I dagarna har vi läst ut Dora Bruder och Nätternas gräs av Patrick Modiano och redan tidigare har vi bloggat om Lilla Smycket här på Kistalight. Vi är på väg att bli inbitna fans av Modiano på redaktionen. Ovan framsidan av årets Nobelhäfte från årskurs 8 i Rinkebyskolan, sidan är ritad av Sahar, en av eleverna bakom häftet och bilden illustrerar bokens sylvassa inledning.
Kan inte bli mer precist!

PARIS
Vi söker en ung flicka,  Dora Bruder, 15 år, 1,55 m,
ovalt ansikte, gråbruna ögon, grå kappa, vinröd
jumper, mörkblå kjol och hatt, bruna snörskor.
Upplysningar kan lämnas till monsieur och ma-
dame Bruder, Boulevard Ornano 41, Paris.

Det är en gripande inledning med efterlysningen av den lilla flickan Dora Bruder, fransyska med judisk bakgrund. Modiano tar hjälp av annonser, undersökningar, brev, polis och myndighetsprotokoll plus de sedvanliga precisa angivelserna av gator, torg, hotell, skolor och institutioner blandat med hans lyriska impressioner av Paris för att berätta om och ge liv åt en av alla dessa som försvann i Förintelsen under de mörka ockupationsåren i Frankrike.
Nu när boken får nya läsare (speciellt fint med klassen i Rinkeby) lyfts en ung människas tragiska öde fram och får nytt liv även i Sverige. Boken kom ut 1997 i Frankrike och är kanske Modianos mest lästa verk och i franska skolor använder man boken i undervisningen.
Alla Modianos böcker, de vi läst hittills i alla fall, innehåller en gåta, någonting oklart, något som är ouppklarat och vi läsare blir lämnade åt att själva fylla i det tomrum som lämnas och vi  får använda vår i bästa fall poetiska fantasi och vi blir medskapare till verket, så är det även med Dora Bruder.
Modiano följer Dora Bruder tätt i spåren genom de offentliga protokoll han spårar upp och de listor som upprättats i Frankrike, Memorial de la déportation des juifs de France, men det finns en lucka, ett tomrum, i skildringen och det är de månader mellan efterlysningen i december 1941 fram till 17 april 1942 då hon återvänder till hemmet och innan hon arresteras och placeras i lägret Drancy i Paris i väntan på vidare deportation till Auschwitz som sker den 18 september 1942.
Modiano kan inte låta bli att fundera över de vintermånader, kallaste under ockupationsåren, som Dora Brunder var försvunnen.
 - Kan tolkas som uppror och revolt!
 Han känner hennes närvaro i somliga kvarter. Härom kvällen skriver han var det i närheten av Gare du Nord.

Jag kommer aldrig att få veta hur hon tillbringade sina dagar, var hon höll sig gömd, vem hon var tillsammans med under vintermånaderna när hon rymde första gången och under de vårveckor hon rymde på nytt. Det är hennes hemlighet. En torftig och dyrbar hemlighet som bödlarna, polisförordningarna, de så kallade ockupationsmyndigheterna, häktet, kasernerna, lägren, historien, tiden - allt detta som solkar och förstör oss - aldrig kan beröva henne.

Vill du se mer om eleverna i Rinkebyskolan och hur de skapar sitt Nobelhäfte? Ett spännande arbetssätt som påminner en hel del om den metod vi själva har använt på Kistalight under våra år på Spånga high när eleverna gjort egna arbeten i So!
Klart att vi kan längta tillbaka till vår lärargärning när vi ser det här!
  Nobelhäftet kan du läsa här (klicka) på tre språk, svenska, engelska och franska och eleverna på Rinkebyskolan hälsar dessutom er läsare välkomna på några språk till!
 Ett mycket trevligt häfte med välskriven enkel text, fina bilder och några riktigt talangfulla teckningar som bilden av Dora Bruder, fontänen på Rinkeby torg, Stockholms Stadshus, porträtten av Alfred Nobel, Malala och Patrick Modiano för att nämna några.
Se även filmen från UR Rinkeby - en språklig utmaning från 2013!
Om Patrick Modiano finns det rader av artiklar, filmer och radioinslag här nöjer vi oss med att rekommendera SR P1 och några av deras program; Nobelspecial och Patrick Modiano - Skymningsmästaren.

 Av tradition brukar vi också ange några nyårslöften när det gäller läsning här på Kistalight som vi sedan avhandlar i några bloggar.
I år, läs 2015, byter vi ut löftena mot mål. Vi får omläxa på klassikern Moby Dick!

 Vi citerar oss själva från gruppen Författare på Facebook! 
Drömmer om att läsa klassikern Moby Dick i original, Penguinupplaga, snudd på gammal engelska, över 1000 sidor med kommentarer och appendix, men jag nöjer mig med romanens 687 sidor! 
 Faktiskt ett nyårslöfte inför 2014 som jag nu måste förnya inför 2015 - vilket här med göres.
Läsa gamla klassiker renar en indieförfattares egna skrivarmödor oj...oj!

Gott Nytt läsår från Kistalight!

©Thommy Sjöberg

Sunday, December 28, 2014

Ny CV från Kistalight


 Ny liten upplaga av CV från Kistalight med korrigeringar och ett nyskrivet kapitel!
Vill du ta del av hur man gör ett klipp, berättar digitalt, deltar i ett kommunalt event, jobbar på Volvo IT eller är Onlineredaktör på Hovet är detta boken för dig.
Lär dig även något om risken med att googla sitt namn på nätet eller visst är undervisning någonting som pågår i våra skolor medan vi sysslar med annat. Här kan du också möta den tillförlitligaste pedagogiska metoden av dem alla och delta i ett seminarium för unga forskare medan du lär dig något om konsten att vara en inkluderande lärare.
Upplev även den härliga känslan av att få beröm, gå på bio bakom skolans väggar, läsa en bok om Steve Jobs, ett recept om seafood och havets dofter, få tips om några härliga platser för meditation och eftertanke efter att ha tumlat runt i skolans värld!

Beställ en CV från Kista redan i dag kostar mindre än en biobiljett!

God Fortsättning och Gott Nytt År!

Beställer gör du via kistalight@gmail.com CV från Kistalight kostar en hundring inklusive frakt som betalas på pgnr 15 63 15 - 4 Nordea

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Istanbul  Andra bloggar om pedagogik   Andra bloggar om didaktik
©Thommy Sjöberg

Saturday, December 20, 2014

Lilla Smycket - La Petite Bijou Lumiere

Nu har Kistalight läst sin första bok av Patrick Modiano.
Det blev Lilla Smycket från 2001 i svensk översättning 2012.
En kort roman eller en lång novell om man så vill.
Tidsskildringen är i två plan i hågkomster; en skuggvärld med efterkrigstid, och 1960-tal.
Miljön är Paris med förorter.
En association infinner sig efter läsningen och Kistalight kommer att tänka på några citat från Miles Davis!

Spela inte vad som är, spela det som inte är!

 Om Patrick Modiano hade varit en musiker så förknippar vi hans stilkonst med Miles Davis från hans tid kring Birth of cool, och med jazz.
En trevande sökande poetisk ton, med tagningar och omtagningar.
En stilart för att berätta om Lilla Smycket.
En ensam övergiven tjej i efterkrigstidens Paris!

Det är lätt att tycka om den långe gänglige Patrick Modiano, lite trevande och till synes tafatt!
Vi ser hans besök hos klass 8c i Rinkebyskolan på TV och ser hur rörd han blir.
Kistalight får  också tår i ögonvrån.
Eleverna har läst Dora Bruder, ett mycket bra val, och de gör fina redovisningar kring boken; med bilder, små häften och muntliga uppläsningar.
Var kan man finna bättre läsare av Dora Bruder än hos unga människor i Rinkeby?
Unga elever som ger liv i sina arbeten åt den judiska flickan som försvann (blev deporterad) under ockupationen av Paris under andra världskriget.
Ett gripande öde!


Tillbaka till Lilla Smycket!
Det är en märkvärdig poesi Patrick Modiano plockar fram ur namn på gator, torg, parker, stadsdelar och Metrostationer!
 När han följer sin huvudperson Lilla Smycket, egentligen Therese, i sitt sökande efter hennes försvunna mamma.
Från att hon en dag ser en kvinna i gul kappa som påminner om hennes mor. En kvinna som hon sedan på avstånd följer efter på gator och i Metron utan att ta kontakt.
Hon som trodde att modern hade försvunnit till Marocko tolv år tidigare och att hon hade dött där.
Udda personligheter med bisarra sysslor vimlar förbi i boken, något osäkert vad de egentligen sysslar med. Hon träffar en fascinerande person, Badmaev, som tolkar 20 olika möjliga språk från mystiska utsändningar via en radioapparat, gärna nattetid, mystik där vem som egentligen är hans uppdragsgivare.
 Badmaev vill lära mer om slätternas persiska som möjligen kan vara ungerska.
Han tycker att de måste tänka klart säger han när han tar sig an Therese.
Dras de udda speciellt till en tilltufsad och en övergiven tjej?
 Det finns en dikt i original, Mama av Josef Attila ungersk poet, som flikas in i boken utan att poetens namn nämns eller att dikten förklaras. En dikt som Badmaev översätter och ger till Lilla Smycket.

Det Lilla Smycket kallades hon för i sin barndom efter att hon hade haft en mindre roll i en film där hon spelat tillsammans med sin mor.
Lilla Smycket var egentligen ett namn från filmens manus.
 Hon arbetar också som barnflicka hos en hemlighetsfull familj i trakterna av Bois de Boulogne i de rikas kvarter. Det är något som inte stämmer med familjen och deras boende och de verkar inte bry sig om sitt barn. Flickan där återvänder inte gärna hem till våningen. Familjen blir en spegel för Therese och hennes egen barndom.
Den ensamma barnflickan Therese flanerar och iakttar när hon vandrar runt i Paris och hennes efterforskningar efter kvinnan i den gula kappan blir som en pusseldeckare och hon är en röst för alla övergivna barn.
Känslorna och minnena kring sin uppväxt och den försvunna modern får Therese att genomgå en kris, en svindel, som hon, för att inte berätta allt för mycket, klarar av på sitt eget sätt med hjälp av en god vanlig människa.
Det är en gripande liten bok Lilla Smycket som Patrick Modiano skrivit om en ung och övergiven flicka i 1960-talets Paris.
Betyg fem brusande akvarier av fem - för deras goda roll som metaforer i boken!
Bäddar in och avslutar med Lou Doillons I.C.U.
Blir 2 X noire med hennes sång och dunkel stämning från Paris i videon!
Lou Doillon, singer/songwriter, som är lite av 2010-talets Francoise Hardy.
Kontinuitet där eftersom Mademoiselle Hardy var ungdomsvän med Patrick Modiano!




PS Kanske skulle man också kunna beskriva Patrick Modianos stilkonst med hjälp av begrepp från konstvärlden!
Namnen på alla gator, torg, boulevarder, Metrostationer, caféer, hotell, offentliga byggnader mm får skrivas på dekorativa lappar, knyts ihop med de rader av personer som vimlar förbi i Modianos lyriska dunkla Paris. 
Klistras de sedan upp på en Pariskarta får man Modianos poetiska universum som konceptuell konst!
En minnenas magiska vägg!

© Thommy Sjöberg

Wednesday, December 17, 2014

Kistalight ryter till - Lektor Vektor betalar inte!

Kistalight ryter till!
Njaa... men vi har revision på redaktionen!
Sedan 2006 har vi givit ut fem titlar av Kistalight - några i omtryck.
Våra läsare har varit vänner, släkt och grannar, arbetskamrater, de närmaste lokala biblioteken, folk i bostadsrättsföreningen och samfälligheten på landet, idrottskompisarna i tennisen och barnens vänner, då och då någon som av en slump blir en lycklig köpare och innehavare av en Kistalight.
Säkert har vi glömt någon grupp.
Visst ja!
Vi har använt Kistalight som bytesvara också!
Ett av de bästa och roligaste bytena var på Ölands Skördefest!
En Kistalight på spaning mot en Ventlinge Light - en flaska havtornsaft!
Hur nyttigt som helst!
Böckerna har en essäistisk ton, med viss satir - vissa köpare undrar nog vad undertecknad sysslar med.
Mysko!
Men affärsidén förstår de flesta!
De små böckernas ekonomi bärs upp av denna krets (se ovan) av trogna köpare!
Visserligen kan de få något oroande i ögonen när man kommer dragandes med en ny bok!
Det så kallade nya Lilla kretsloppet i litteraturen med egenutgivare som trycker och säljer böcker för nöjes skull!
 Montaignes anda i förorten!
Viktiga för kulturen?
Tjaa!
Ändå något som ligger i den digitala tiden med Print On Demand som gör att de flesta av oss kan förverkliga drömmen om att ge ut en bok.
Så måste vi skriva den också förstås!
I dag har vi slutrevision för 2014 och av alla våra köpare genom åren är det en enda som inte betalt för sitt ex av Kistalight!
En skolledare!
Vi säger inte Vem!
Och på vilken nivå!
Symptomatisk?
Det är den senaste, CV från Kistalight, som rymmer en hel del satir om skolan som inte är betald!
Spelar satiren en roll för bristande betalning?
Tror inte det!
Här följer en rad email om detta!

Hej Lektor Vektor!
Här kommer en påminnelse om betalning för CV från Kistalight!
Går utmärkt att betala via postgiro 15 63 15 - 4 
Betala 100:- SEK skriv Lektor Vektor CV från Kistalight! 

Mvh Thommy Sjöberg

En gång till!
Citat från Dagbok Kistalight!
"Kära Dagbok"
Fortfarande ingen betalning från Lektor Vektor!
Som sagt postgiro 15 63 15 - 4 
Betala 100:- SEK skriv Lektor Vektor CV från Kistalight!

Mvh Thommy Sjöberg

Till Bäste Lektor Vektor!
Vi har haft revision på Kistalights redaktion.
Upptäcker obetald faktura för CV från Kistalight författare Thommy Sjöberg.
Ingen betalning från Lektor Vektor!
Det gäller att fakturera - citerar vår kulturminister som uppmuntrar småföretagare i kulturbranschen.
Inga anslag där inte!
 Bäste Lektor Vektor ni är på väg att slå ett rekord i Kistalights (fem böcker hittills) utgivningshistoria, med att bli den förste att inte betala för sitt köp!
Inte så smickrande kanske?!
Kan vara roligt att blogga om!
Vi älskar satir på Kistalight!
Förstår att en Lektor Vektor har mycket att stå i och lätt kan glömma bort någon liten obetald bok i hyllorna.
Detta är faktiskt femte påminnelsen sedan augusti 2013! 
Tre påminnelser via email (offentlig post där) och två muntliga vid besök sedan undrar vi om inte F. har frågat och påmint också?
Men okej vi gör så här en gratis påminnelseavgift sedan fakturerar vi 50 SEK per gång blir fyra gånger alltså 200 SEK i påminnelseavgift som ska läggas till den ursprungliga avgiften 100 SEK.

Vi ser fram emot er betalning snarast men senast den 31 december 2014.
Vilket görs så här!
 Sätt in 300 SEK hos Kistalight på PGNR 15 63 15 - 4 Nordea 
Märk med betalning för CV från Kistalight - Lektor Vektor

God Jul
Mvh
Thommy Sjöberg
Indieförfattare och bloggare

PS Bäste Lektor Vektor!
Om det fortfarande känns omöjligt svårt, att du mår tjuvtjockt dåligt av, att betala för din CV från Kistalight kan du väl skänka den till skolans bibliotek!
Alltid kan det glädja någon läsare där!, 
Bloggen här blir faktiskt den sjätte påminnelsen, möjligen den sjunde, men absolut säkert den sjätte påminnelsen!

Morsning/korsning 
IndieThommy


Ett PS till! 
Kistalight har precis i dagarna tryckt upp en ny liten upplaga av CV från Kistalight med korrigeringar och ett nyskrivet kapitel!
Hej och hå - gott humör!
Bara att beställa via kistalight@gmail.com kostar en hundring!

Thursday, December 11, 2014

Blå Moskén och blå skymning

Kistalight på takterrassen till hotell Armada strax nedanför Blå Moskén och Hagia Sofia. Vi upptäcker vid ankomsten till Istanbul att vårt hotell är en pärla där det ligger precis ovanför sjömuren vid Marmarasjön och vid foten till de berömda byggnaderna, faktiskt är  Armada hotel en sorts Pera by the sea.
Ni vet det berömda hotellet, Pera Palace där alla kända resenärer från Orientexpressen tog in uppe vid Grand rue Pera, i dag paradgatan Istiklal Caddesi, i Beyoglu.
 Vi blir knockade och faller pladask för Blå Moskéns skönhet i skymningen, vacker, mystisk, en saga och vad är det för hemligheter som döljs där bakom skönheten?
Varje dag under vår vecka i Istanbul passerar vi moskén och gör våra försök för att skåda undret och det blå kaklet.
Alltid upptaget för bön!
Hur hinner de frågar fru Mimmie?
Jobbar de inte?
Lugn säger Kistalight!
Erdogans käcka gossar och töser, vi tänker på väljarbasen till den nuvarande turkiske presidenten, de flitiga småföretagarna i städerna och befolkningen på landsbygden, de starkt troende i skägg och mörka klädetyg!
De ber naturligtvis när de får tid över från sitt dagliga arbete i flitens hage.
En dag när vi inte kommer in i moskén beskådar vi istället en vacker utställning längs tempelgårdens väggar. En utställning om kvinnor, barn och koranen (Islam) skapad av den amerikanska textilkonstnären Asiye Allman som konverterat till Islam och specialiserat sig på modernt islamskt måleri, poesi och ottomanskt väveri och kakeldesign.
Asiyes väggbonader är vackra milda ornamenterade tolkningar av koranen, en sorts fromhetsövningar med innerliga bilder, gärna i grön färgton, men korantolkningarna får något schematiskt och formelartat över sig.
Det blir lätt en upprepning och just återgivande av Koranens suror mer än en problematiserande, nyskapande tolkning och kanske något om kvinnornas roll i islam.
Finns det plats för nya tankar i islam?
Kistalights skeptiska kurs!
 En annan dag, under fredagsbönen, vi är på väg mot Bazaren, vimlar det av palestinier, deras flaggor, dignitärer med eleganta muslimska kläder och media är där med video (TV) och intensiv uppvaktning och Blå Moskén är naturligtvis stängd för oss icke muslimer.
Inget besök i dag heller!
Kistalight blir intervjuad, tillfrågas, av palestinsk aktivist!
Han undrar om vi vet vad Al Aqsamoskén är?
Klart vi vet!
Vi vet att den ligger granne med Klippmoskén - Dome of the Rock i Jerusalem, den muslimska världens tredje viktigaste heliga plats, och att Al Aqsa ofta är utsatt för provokationer från ortodoxa judar.
Mycket nöjd med svaret frågar vår palestinske aktivist var vi kommer ifrån, när han hör Sverige blir han ännu mer nöjd och utrustar oss med två large T-shirts som det står #I am a Palestinian under 50 på och med en bild av Klippmoskén.
Aktionen är av en palestinsk delegation som protesterar och informerar om konflikterna kring Al Aqsamoskén och Tempelberget i Jerusalem - Israel.
Frågan är vad vi ska ha våra large T-shirts till?
Vi måste erkänna att vi drar större modell än så!
Plus att vi är old folks - knappast #I am a Palestinian under 50!
Till slut sista dagen på vår resa lyckades vi få beskåda undret Blå Moskén och det blå kaklet men vi fick köa och komma in bakvägen, fru Mimmi klädd som en rysk tant med schal, arm i arm med Kistalight och med våra skor nedstoppade i en plastpåse.

Blå kakel och Bön
Män för sig gott om plats och längst fram på bönemattorna mot Mihrab tavlan som anger Meckas riktning!
Kvinnor för sig, mindre plats - (betydligt mindre plats) och bakom skärm längst bak i moskén!
Mimmi said: Detta är männens värld!
Här syns det tydligt!
Härskarteknik?
Kistalight said: Det ligger någonting i vad du säger!
Hela tiden under våra försök för att se moskéns interiörer blev vi uppvaktade av i och för sig artiga och trevliga personer som informerade om moskén och ville visa oss så där lite i förbigående sina mattor eller hantverk.
Can I show you some nice carpet?
I have some wonderful handcraft from Burkina Faso!
Are you canadian, finish or german?
Men sällan frågan om man var svensk!
Vi blir allt tydligare och vaktar om vår integritet.
Well nice, no thank you, not today!
Have a good day!

Psst direkt från katedern! Jag menar från terrassen nedanför Blå Moskén, bland böneutrop och måsars skrän kring minareter, Kistalight tänker till

Grabbar, tjejer och fru Mimmi!
Blå Moskén byggdes mellan 1609 - 16 byggherre, arkitekt och även poet var Sedefkar Mehmet Aga och sultanen som på detta sätt ville bli evig var Sultan Ahmed vilket också är det riktiga namnet på moskén och som i dag har gett namn åt hela stadsdelen. Sultan Ahmed var en ivrig byggherre och deltog aktivt i byggandet av moskén. Den är klart inspirerad av Hagia Sofia och Süleymanieymoskén. Huvudkupolen är 23,5 meter i diameter, här finns 260 fönster som släpper in ljus i moskén, i taket finns också det berömda blå kakelplattorna (21043 st) från Iznik som gett moskén dess smeknamn. Den centrala kupolen (43 m hög) omges av fyra halvkupoler och den bärs upp av fyra pelare. Djärvt omges Blå Moskén av sex minareter och står man i en viss vinkel, rätt sida, kan man se ett hav av små babykupoler framför huvudbyggnaden där det också finns en med tre sidor vidsträckt marmorgård.
 Sultan Ahmed är också berömd för att han uppfann buren. Ett fängsligt förvar där han burade in sina yngre bröder, härskarstrategi som ett led i maktkampen, vilket ledde till att småbröderna blev spritt språngande galna när de väl släpptes ut och blev fria. Vilket de snart blev för Sultan Ahmed överlevde bara sin skapelse, Blå moskén, med ett år från att den blev invigd och han dog mycket ung 1617 blott 27 år gammal trots sin fromma skapelse.

 Orhan Pamuk, Istanbuls stora litterära son, menar att det finns en speciell melankoli (sorgsenhet) över Istanbul som han kallar hüsün. Den starka melankolin menar Pamuk beror på att de historiska byggnaderna, dess rester och ruiner, mest moskéer, speglar flera imperiers nedgång  och fall. Vattenspeglingarna från Bosporen, Marmarasjön och Gyllenehornet förstärker bara denna hüsün när dagen skymmer och solen går ner i Gyllene hornet just bakom Istanbulls sju kullar.
 Kistalight tänker till som gammal So-lärare, direkt från terrassen på hotell Armada nedanför Blå Moskén!
 Först något om att avnjuta en sen Medelhavsmiddag på takterrassens restaurang i kvällsljuset med utsikt över inloppet till Bosporen vid Marmarasjön, ljusen från Üsküdar på andra sidan - Asien så nära, de evinnerliga lastbåtarna med sina mystiska lanternor och färjorna som glitterspel med Istanbuls vardags passagerare, sent arbetande, på väg hem, känsla av blues och den dämpade musiken av romska anatoliska toner och rytmer i luften.
Melankoli i mjuk form!
Romantik kanske?
Några stänk citron medan smakerna klättrar uppför de grillade fiskspetten, som vi smakar av tillsammans med ett fruktigt vitt vin från Kappadokien. Klart att det är lätt att koppla på charmen då och berätta något om gamla elever från Anatolien och deras resa mellan två kontinenter och deras rötter i en bokstavligen annan historisk tid och vad som kan hända på en sådan resa.
Från fåraherde på sommarloven, Lilla Aslan - Lejonet, till IT-tekniker i Kista!

 Visst har vi haft våra favoriter, magiskt lyster, bland historiska epoker genom åren. Epoker som gärna förknippas med frihetsideal på nå något sätt, demokratin i antika Grekland, republiken Rom, De stora upptäckterna från Columbus till Magellan, Renässansen, skeptiker och filosofer som Montaigne och Montesquieu, Upplysningstiden, Franska och Amerikanska revolutionen och modernitetens framväxt under 1900-talet.
 Epoker som gärna kopplades till våra egna försök till frigörelse i ungdomen!
Följaktligen har vi svårt att ta till oss det Osmanska rikets kultur, dess organisation och politik.
Ingen Upplysning och Borgerlig revolution där inte i den historiska utvecklingen!
Knappast några frihetsideal som dominerade hos osmanerna, snarare ett strängt (stenhårt) hierarkiskt samhälle utan någon maktdelning. All makt till sultanen som dessutom är kalif alltså fanns både högsta politiska, militära och religiösa makt hos sultanen och det rådde sharialagar.
 De fruktade inga andra militära makter i Europa och Mellanöstern däremot var de rädda för Upplysningens idéer om maktdelning och den franska revolutionen.
 Där emot rådde en märkvärdig tolerans, multikulti, mot andra folk i riket, greker, armenier och judar fick utöva sina religioner, behålla sina språk och kulturer, ofta stod de folkslagen för handel, hantverk och allmänt praktisk utövande i samhället, medan osmanerna var militärer, skötte om byråkratin och rättsväsende, ville någon icke osman göra karriär var de tvungna att konvertera till islam. Flyktingar kunde snabbt finna sig tillrätta i det osmanska samhället och deras kunnande tas till vara eftersom de inte behövde assimileras till varje pris. Ett exempel här är de sefardiska judarna från Spanien i slutet på 1400-talet som tvingades iväg när Spanien blev kristet. En kunnig och välutbildad grupp människor där många slog sig ned i Istanbul och de har talat sitt språk ladino fram till våra dagar. Ett mer modernt exempel är de välutbildade judar som hittade vägen till Istanbul vid Hitlers maktövertagande 1933 och de fick en viktig betydelse när Istanbuls universitet skulle moderniseras under Atatürk när Turkiet skulle förnya sig till en mer västlig stat. Det sekulära Turkiet från 1923 under Atatürk var annars ett hårt styrt nationalistiskt projekt för att modernisera landet.
Nu avrundar vi med lite vackra bilder över Istanbul, Gyllene hornet, och lite vemodig musik.
Hüsün kanske!


 Bilder Kistalight förutom Asiye Allman och bilden ovan!

Inte bara melankoli och hüsün från taktopparna i Istanbul!
 Se Inna Rock the Roof!
- Över 47 miljoner visningar ger detta!
Bedårande panorama över vattenspeglarna!
Här skymtar Sofia Hagen förbi i bildberättandet, jag menar Hagia Sofia, och möjligen skulle låten kunna tolkas (obs ironi) som att här bryr vi oss inte om EU längre utan vi sneglar österut mot Mellanöstern  och Asiens väldiga marknader med gott och ungdomligt humör, lätt klädsel och långt ifrån de trista mörka religiösa uniformerna!
Kanske inte bara ironi det där med ekonomin?
Utan precis vad Turkiska företrädare och ekonomer gör!

  

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Istanbul
© Thommy Sjöberg

Saturday, December 06, 2014

Nyval Light - On Strike



Nyval i mars! Vi låter Love Antell sjunga för de rödgröna!
Väntat men ändå oväntat!
Pokerutspel av Lövfen och Fridolin?
Verkar finnas en hel del energi kring detta!
Rent av ett sätt att tänka utanför boxen!
Löfven och Fridolin är lika med sant!
Rena folktribunerna!
On strike!
Nu får svenska folket rösta om deras budget!
Känns ändå befriande när Stefan Löfven sätter ned foten och bestämmer att nu får det vara nog.
Tror inte Alliansen hade förväntat sig detta.
Kanske ändå det enda rätta?
SAP försöker ändå någonting nytt, verkar inte bara vara taktik, med sitt samarbete med MP. Miljöfrågorna är ju en av de stora frågorna i en allt varmare värld, med stora klimatförändringar, kanske kan deras samarbete utveckla idéer för framtiden.
Annars verkar det vara de politiska blockens försmådda höst!
Allt vi kräver är att någon pratar med oss tycker Sverigedemokraterna och röstar på Alliansens budget.
SAP och MP söker Alliansens stöd mest hela hösten både som grupp och enskilt parti, bjuder på mandariner, men de borgerliga är ändå försmådda och kränkta av någon gammal grej som vi inte ens kommer ihåg på Kistalight från tidigare budgetar.
SAP och MP är som sagt också försmådda.
Ni vet var vi bor säger Löfven till de borgerliga och utlyser nyval den 22 mars 2015.
Kanske har både SAP och Alliansen fantomsmärtor efter svunna väljare?
SAP för att de inte är det massparti de var en gång i tiden och att de har haft svårt att utforma en framtidspolitik i globaliseringens tidevarv.
 Samarbetet med MP kan vara ett sätt att utvecklas!
Alliansen tycks tro att de fortfarande är en regering och att deras ledare är de egentliga statsråden. Får säkert svårt vid ett nyval när tre av deras absolut största profiler lämnat politiken.
Det är inte alls säkert att Sverigedemokraterna ökar när de nu går till val som ett enfrågeparti!
 Kistalight tycker för övrigt att även de andra partierna ska utforma en klarare och tydligare politik när det gäller invandringen och hur vi tar emot flyktingar. Borde inte praktiken utvecklas i hur vi gör när vi i dag t ex tar emot flyktingar från Syrien. De som hittar upp till oss i Skandinavien i utkanten av (norra) Europa är ofta en välutbildad medelklass. Det vimlar av lärare, ingenjörer, läkare, sjuksköterskor och andra medelklassyrken bland dessa flyktingar yrken som det råder brist på i Sverige. Alltså utforma en politik som snabbare tar till vara på deras förmågor så blir det en tillgång för Sveriges ekonomi inte alls en kostnad.

Så här skrev vi i september - Kistalight citerar sig själv!

Kistalight är inte mannen att leverera några lösningar eller metoder för att öppna upp ett hopplöst parlamentariskt läge men vi tror på öppenhet i samtal, värdegrund och någon sorts känsla för fairplay.
Kan man likna svenska riksdagen i dag vid en dysfunktionell familj som behöver hjälp av specialist, en terapeut med djupa insikter i grundlagar, värdegrund och med stor politisk demokratisk insikt och förmåga.
Föräldragruppen SAP och MP (Löfven, Romson och Fridolin - ingen kärnfamiljsdröm) en drömmer om fornstora dagar och de andra har minskat sin väljarandel sen förra valet. De äldre syskonen M, FP, C och KD vill absolut inte vara med på middag  och söndagsbjudningar. M är dessutom sargat efter två stora avhopp - kloka personer som hoppat av politiken. De drar med all heder med tanke på deras ställningstaganden, från familjen, och söker nya partners, så har vi Jonas, V, tillsagd på skarpen av pappa Stefan "du får inte vara med".  Vi får inte glömma illbattingen Jimmy, SD, som envisas med att ha fel åsikter om invandrare och är allmänt reaktionär dessutom verkar han spela nätpoker för stora summor, placerade man inte ofta killar förr i tiden med y-namn Conny, Ronny eller Jimmy på OBS-klinikerna i skolorna när de var besvärliga? Något liknande har hänt med Jimmie - ser att han inte stavar sitt namn med y på slutet men på "Obs-kliniken" är han i Sveriges politiska rum. Även Jimmie kan behöva terapi - om den lyckas? Ja då vore han inte längre Jimmie!
Vad göra?
Prata om eller med Jimmie?
Risken är att han och SD får rollen som outsider eller underdog och just inte behöver administrera och ta ansvar för någon besvärlig vardagspolitisk syssla för att inget parti vill samarbeta med dem. 
Får gå till jobbet utan att jobba liksom och behöver inte lägga fram några budgetar och liknande - lira nätpoker kanske?
Vill du läsa mer om Jimmie och SD kan du klicka här Jimmie Light
Kistalight skådar i kristallkulan!
Blir det nyval kommer säkert ytterkanterna i svensk politik att öka ytterligare  - då blir  det rent av FI i riksdagen, säkert kommer också V och SD att öka sina mandat. Men säkert lika svårt då att fixa egen majoritet för något av blocken. Kistalight september 16 - 2013

Alltså viss risk med nyval!
Möjligheten är ändå att om SAP och MP (de två utbrytarna från den dysfunktionella familjen) förmår mobilisera Vänstern, de unga väljarna och de nya krafterna i politiken, Fi, de som finns på nätet och andra progressiva med sin mer generösa budget mot Alliansens mer egoistiska budget så grejar de en majoritet i riksdagen.
Nu avslutar vi med Carolas tolkning av Gatorna tillhör oss.



PS Det verkar bli tufft för SAP med Mp som samarbetspartner. Kritiken är stenhård från borgerligt håll mot Mp och naturligtvis från SD även skarp kritik från de egna inom LO och förstås traditionalisterna inom SAP.
Var det fel taktik med nyval?

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Istanbul
© Thommy Sjöberg

Thursday, December 04, 2014

När tårgasen lättat - Geziparken

Kistalight besöker Geziparken - här den berömda bilden med flickan i den röda klänningen från demonstrationerna förra året - blev vald till årets bild 2013 i Turkiet. Flickan heter Ceyda Sungur och är student i stadsplanering och hon skiljer sig väl en del från vilka föreställningar man har om demonstranterna från parken.
Bilden känns lite som en skildring av kampen mellan Skönheten och Odjuret!
Ceyda tycks ha klarat sin syn och ansikte från skador av pepparsprayen och polismannen har dömts till tre och ett halvt års fängelse och entledigande från tjänsten som polis.
En av få poliser som blev dömda ska tilläggas!
Klart vi besöker Geziparken på vår tour genom Istanbuls centrala delar!
 Under förmiddagen har vi promenerat från vårt hotell Armada längs strandpromenaden nedanför Kennedy Caddesis motorvägsbrus, som två glada studenter - jag menar pensionärer. Utanför vågbrytarna Marmarasjöns blåa blänk, soldis och sjöfåglars skrän, på andra sidan Üsküdar och Asien. I dag räknar jag till 73 små fiskebåtar i kanten av farleden som drar sina revar, mindre nät, när de stora lastfartygen och färjorna passerar och vi rundar Seraljudden med Topkapi. Vid Eminönü kollar vi färjorna på Bosporen innan vi glider med flanörsdojorna över Galatabron på nedre däck med tavernorna och metarna.
Målet - Galata tornet, Tünnel, Självständighetsgatan - Istiklal Cad, och Taksimtorget - Beyoglu stadsdelen som klättrar uppför den branta kullen. Första théstopp torget nedanför Galatatornet, har blivit förtjust i nyponthé, Kusburnu, som jag förväxlar med (tror är) körsbärsthé.
Vilket väcker en viss förvirring vid beställningarna.


Stannar till vid Svenska konsulatet där Svenska Kulturinstitutet i Istanbul huserar. De har precis i dagarna fått besked om fortsatt stöd från Svenska regeringen och är ej längre nedläggningshotade. Istanbul är en viktig plats att vara på i dag för alla aktörer inte bara för kulturen utan också för handel, teknik och allmänt när det gäller kommunikation. Turkiet är en hubb mellan Europa, Nordafrika, Mellanöstern och Asiens väldiga marknader och är genomkorsat av pipelines, gasledningar och samfärdsel.
 - Den nya Sidenvägen i den nya globala världshandeln.
Vid Taksimtorget beskådar vi det rysliga monumentet över Atatürk. Fascistoida skönhetsideal?
Känns igen från liknande konstverk från Italien under Mussolinis tid eller varför inte de gamla sovjetpamparnas estetik när det gällde offentlig konst.
 Thé stopp i hörnan av Geziparken, parken är mindre än man tror, mest skolungdomar nu på eftermiddagen med sina laptops vid caféborden, dessutom gatukök och parken fungerar även som mötesplats där bland plantanerna.
 Vi dricker nyponthé som vi tror är körsbärsthé, fru Ulla vill ha lunch, blir ändå bjuden på en mugg thé som hon inte vill ha, säger sig vara trött på körsbärsthé (egentligen nyponthé), medan Kistalight går i spinn över förra årets stora demonstrationer  och ockupation av parken.

Psst pedagogiska blänkare från katedern, jag menar vid cafébordet över ett glas thé i Geziparken, från Svenne Light
Grabbar  tjejer och fru Ulla !
Turkiska fotbollsfans är hängivna!
Turkiska aktivister och demonstranter är hängivna!
Få polisstyrkor i världen är så brutala som den turkiska!
Det började som en fredlig liten sit-in med 50 miljöaktivister som slog över och förvandlades till en massockupation av parken med matutskänkning, sleep-ins och sjukhus i kampen mot polisvåld och övergrepp. Man protesterade mot att parken skulle rivas och att det skulle byggas en galleria där. I vidare mening protesterade man mot Erdogans marknadsliberalism, gentrifiering av staden och hans gigantiska miljardrullning Marmarayprojektet där det ska byggas en tredje bro över Bosporen, tunnel under Bosporen där Europa via järnvägsspår möter Asien,  nytt jätteflygfält, där det ingår skövling av Belgradskogen strax norr om Istanbul.
Förbifart Stockholm framstår vid jämförelse som rena fickpengarna som investering!
Ungdomarna protesterade mot vänskapskorruptionen - skandalerna avlöste varandra medan Erdogans polare fyllde fickorna med förmåner och pengar, man protesterade mot Erdogans flirt med islamisterna och allmänna konservativa hållning och inte minst hans åsikter om att det är internationella antiturkiska krafter bakom upproret och att han ville släcka ned Internet och då speciellt Twitter. Ett agerande som var typiskt för Erdogan och hans arroganta hållning till yttrande, tryck och för den delen mötesfrihet och hans bristande insikt i att Internet är en global företeelse.
 Inspirationen och engagemanget hämtade kraft från den Arabiska våren, men också ett försvar för allmänna mänskliga frågor som rätten till personlig frihet, att få förverkliga sig själv, media och internets frihet, och tror Kistalight rätten att få vara ung, känna livsglädje, klä sig som man vill och vara den man är utan tyngande konservativa islamitiska regler och förbehåll,  att det finns ett civilt samhälle med lag och rätt.
 Demonstrationerna i Geziparken kom att bli ett uttryck för en praktikens direktdemokrati och det var en mängd  rörelser som engagerade sig som, miljöaktivister, socialister, aleviser, anarkister, kemalister, feminister, HBQ, kurder, fotbollfans från Istanbuls stora klubbar, 3H - liberaler, Urban Voices, olika fackförbund som t ex de för arkitekter, journalister och författare.

 Kring aktiviteterna i Geziparken finns det Onlineportaler som ROARMAGORG som rapporterar och skriver inträngande reportage och analyserar vad som hände i parken under några veckor i juni sommaren 2013 och det finns t o m ett symposium med artiklar där Strong Bodies Dirty Shoes: An Ode to the Resistance ingår. Texterna där blir också ett sätt att utveckla nätjournalistiken - en sorts prövande och sökande i skrivandet och uttrycket!
Där kan man också hitta och klicka sig fram till en hel del filmreportage via Vimeo och Youtube!
Viktigt också att notera att upproret spred sig över hela Turkiet och fortsatte även i en av Istanbuls mer militanta politiska stadsdelar, Gazi, där en aktiv arbetarklass (aleviser) och uppror alltid är levande.

En annan imponerande aktivitet är alla poem som skrivits kring händelserna i Geziparken och de bilder (t ex flickan i rött ovan) som blivit symboler runt  protesterna.  See Solidarity Park Poems, 60 poems about the Gezipark! Dessutom skapades ett bibliotek i parken där bussen ovan fungerade som institution för litteratur, skrivande och manifest.
Visst är böcker viktiga!
 Eftersom aktionerna i Geziparken handlade så mycket om frihet inom en rad områden och rätten att vara ung glad, självständig, få förverkliga sig själv i ett förljuget samhällsklimat precis som vi studenter, i dag panschisar, tyckte i slutet av 60-talet, minns 68, och senare almarna i Kungsträdgården.
Klart vi gillar det på Kistalight!
Men här i Geziparken var det hårdare tag!
En brutalare polismakt och ett mer auktoritärt etablissemang!



Frihet kan också vara musikalisk frihet så bäddar vi in (hackar fritt) en musikalisk session, Freedom av musikern, kompositören och kulturentreprenören och svenskättlingen Ilhan Ersahin. Från en udde vid Gyllene Hornet klingar gruppens fria jazziga toner med silhuetterna av Süleymaniyemoskens kupol, minareter och babykupoler, Galatabron, färjor som pilar av och an som en klangbotten för stadens alldeles egen speciella hüsün.

PS När tårgasen lättat och demonstrationerna, kommunen - frihetsprojektet, var över efter polisens brutalitet med vattenkanoner och sprayande i mitten av juni förra året  så lovade Erdogan att folket skulle få folkomrösta om parkens framtid och hos aktivisterna grundades en solidaritetsrörelse, Taksim Solidarity Movement. Det finns även en rapport från Amnesty International Gezi park Protest brutal denial of the right to peaceful assembly in Turkey.
När tårgasen lättat kunde man även räkna offren för våldsamheterna. Sju människor miste livet, mest ungdomar och en polis, mer än 8500 blev skadade, 12 stycken förlorade ett öga på grund av tårgasen och en industrigrupp, The Koc group, blev föremål för skatteundersökningar bara för att de upplät ett av deras hotell nära Taksimtorget för skadade ungdomar.

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Istanbul
© Thommy Sjöberg


Wednesday, November 26, 2014

Bosporen Light


 Från Wonderland, Ilhan Ersahins musik och Jane Birkins lyrik - massor av Istanbul i filmen! 

Hela kittet av stadens rekvisita,  silhuetter av minareter och moskér, vattenspeglingar från Bosporen, de historiska monumenten, vildkatter och hundar, krydd och fiskmarknad, gamla spårvagnar, rester av sjömuren, gravstenar, spå i kaffe och blänk från haremsmiljö, fiskebåtarna som drar nät i kanten av farleden in mot Gyllene hornet och metarna på Galatabron.
Wow för musiken och lyriken i en sådan miljö!

Grabbar och tjejer!
En hemlighet!
Don't tell the world
Kistalight har aldrig varit i Asien
Dags för det i dag
Ett mål för vår resa
Bara att korsa Bosporen

På väg mot Anadolu Kavagi - en turistfälla javisst men vägs ände vid Bosporen och sista stopp på den Asiatiska sidan innan Svarta havet.
Vi sick...sackar genom sundet.
Var annat stopp Asien!
Av någon anledning kommer jag att tänka på Elia Kazan och hans storfilm America... America där han berättar om sin barn och ungdom och uppbrottet från de grekiska kvarteren Fener vid Gyllene Hornet i början på 1900-talet. Häftiga bilder där från Istanbul och vilken resa han gjorde Elia Kazan från fattig skoputsarpojke, diskare och diverse påhugg till student på Williams College i Massachusetts där han tog en akademisk examen som cum laude för att sedan bli en av amerikas främsta filmregissörer. Nog kan man ana känslan av att han fått intryck från Bosporen i sin barndom i en av hans succéfilmer som On the waterfront med Marlon Brando.
Elia Kazans filmer som gjorde ett starkt intryck på oss i vår ungdom!

 Kring Bosporens stränder ser man fortfarande spår av, yali, den Osmanska övre medelklassens sommarvillor, där paschorna med sina familjer drog sig tillbaka medan de hyrde ut rum till galna haremsdamer allt när det osmanska imperiet började rämna. Här slog sig också de europeiska ambassaderna ned med sina sommarresidens när somrarna blev för heta i kvarteren  kring Grand Rue de Pera i Beyoglou.


Ett SMS till barnen innan man stiger iland och beträder Asiens jord  kan aldrig vara fel!
Visst var Anadolu Kavagi en turistfälla!
Restaurangägarna tog emot med vinkande bordsdukar från deras kajer och inkastarnas uppvaktning var intensiv.
Free coffe and bread!
Nothing in life is free -
There is always a price to pay said Kistalight.
But love is free!
Sedan kommer vi att prata fotboll med vår inkastare som är mycket upprörd över gårdagens match i Istanbul mellan Turkiet och Brasilien, förlust 0-4, till en kostnad på 3 millioner Euro för hemmanationen som betalas till det brasilianska fotbollsförbundet som är på knegen och låter sitt landslag spela matcher i Europa för att bättra på ekonomin.
Vår inkastare är så upprörd att han glömmer bort att kasta in oss på restaurangen!
Stenhård konkurrens om oss fåtaliga turister i november.
Kistalight föreslår en utflykt upp till den Genovesiska borgen på platsen med hänförande utsikt mot Svarta havet.
Mimmi vägrar och muttrar något om ADHD i dag är det turistshopping och besök på taverna som gäller!

Ett fat grillad ansjovis från Svarta havet, lökringar, en klyfta citron, ugnsbakat bröd och ett glas turkiskt öl är aldrig fel om man har vägarna förbi en liten taverna längs Bosporen i Asien.
Om Kistalight var en lokal konstnär, en hantverkare eller varför inte en indieförfattare skulle vi absolut bosätta oss på den asiatiska sidan och under de sena eftermiddagarna sitta på vår terrass med en raki och en tallrik meze, kika ut över sundet med alla båtarna, filosofera, samtala, kasta ner några tankar i moleskinboken och se solen  gå ner över Europa.
Kanske borde man förstås byta ut rakin mot lite turkiskt thé, kusburnu, på terassen för att inte gå samma öde till mötes som den svenske diktaren Ola Hansson som levde sina sista år rakt över sundet på den europeiska sidan i fiskebyn Büyükdere för nästan hundra år sedan.
 Ola Hansson läser ingen i dag och han nämns knappast i litteraturundervisningen i skolan. Han var samtida med Strindberg, något yngre, förnyade den svenska lyriken som symbolistpoet och med fri vers, var en känd och uppskattad kulturskribent i 1890-talets Europa, bodde då i Berlin och umgicks just med Strindberg, levde tillsammans med sin Laura, tillsammans utvecklade de ett äktenskap a la folieux a deux och som sagt Ola Hansson slutade sina dagar i Büyüdekere.
 Här kan vi inte låta bli att citera en prosadikt och fantasi av den numera framlidne akademiledamoten Johannes Edfelt. Ett citat som följer radbrytningen i dikten men tolkar ett härligt melankoliskt poetiskt band, hüsün a la suede, mellan Skåne och Bosporen.

Büyükdere - Hönsinge

(Ola Hansson)

Bosporens loja vågor höljs i samma dimma som också
omsluter de ruckliga husen i Büyükdere. När den in-
billade sammansvärjningens hydra tillfälligt mildrar
sitt hot mot den grånande svenske diktaren, förenad
med sin Laura i en folie à deux, drömmer han sig till
baka till det han älskat mest i livet: barndomens skån-
ska slätt med bokdungar och pilevallar. Glasen, fyllda
med raki, blir för den gamle många i den turkiska fiske
byns kvällar. Men drömlikt svävar kring honom i hans
frivilliga landsflykt det oförgätliga minnet av hans
själs landskap. På kartan bär det namnet Hönsinge

Psst pedagogiska blänkare från katedern, jag menar tavernabordet 

Grabbar, tjejer och fru Mimmi!
Bosporen är ett tre kilometer långt sund som knyter ihop Marmarasjön med Svarta havet. Sundet är som bredast, 3700 meter vid norra mynningen och som smalast, 700 meter, vid Kandilli och Asiyan. Två broar Bosporenbron och Fathi Mehmet, bägge en dryg kilometer långa går över Bosporen och förbinder europeiska Balkan med det asiatiska Anatolien. Istanbul delas av sundet i en europeisk stadsdel och en i Asien där Üsküdyar är den viktigaste orten.
Sundet är ett av världens mest trafikerade när det gäller båttrafik. Båttrafiken genom sundet säkras av internationella rättigheter, FN, Turkiet har dock militärt säkerhetsföreträde, finns en rad militära bastioner längs sundet som vi såg i bland annat i vår besökta ort Anadolu Kavagi.
Inte bara Stockholms skärgård har problem med sina u-båtar!


Det lär ha varit (skröna?) nära en sammanstötning när rysk atomubåt var på väg från Svarta havet nattetid för att upptäcka världen och nästan kolliderade med en amerikansk liknande u-båt på samma uppdrag i motsatt riktning.
Hur som helst risken är stor för olyckor kring sundet. Ovan vattnet är det ofta blåst, dis och dimma, i vattnet råder starka strömmar. En sydgående ström, mer i ytan, med lite kallare bräckt vatten från Svarta havet och en norrgående ström på djupet från Marmarasjön med salt vatten, som om inte det vore nog, har man upptäckt en tredje ström, kallas submarine channel, som flyter underjordiskt i bottensedimenten.



Strömmarna och upp luckrandet av bottenlagren innebär att det är utmärkt fiske i både Bosporen och Svarta havet så att Kistalight kan få sin tallrik med den gyllenbruna friterade ansjovisen.
Ja man talar rent av om Svarta havets silver!
Som om inte det vore nog ligger Istanbul och Bosporen i ett av världens mest aktiva områden för jordbävningar. Här möts den euroasiska plattan med den afrikanska, tektonik, och det skapar ständiga spänningar  i jordytan i en kollisionszon med så kallade förkastningsbranter.
Och som om det inte var nog med det ligger Mellanösterns krig och terrorism bara en timmes flygresa bort och för att inte tala om grannen Ukraina på andra sidan Svarta havet där Putin ständigt spelar med en dubbel agenda i sin krigiska storryska politik.
För att inte bli allt för dystra konstaterar Kistalights utsända:
Att vi är mycket nöjda med vårt besök i Asien!
Att livet är livsfarligt!

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Istanbul


©Thommy Sjöberg