Sunday, June 20, 2010

Fyra tal, en cool kille och fröken Lundstedt

Kistalight på Blasieholmen bland kungliga entusiaster och digitalkameror - får ingen ordning på djupet i bilden! Men är det inte den kungliga slopen som skymtar nedanför Slottet? Bild Thommy Sjöberg

Igår 19/6

Du det är bröllop i dag Basse säger vi till katten som är inne på en sväng mat.
Grr säger Basse, visserligen med lyft svans men inte särskilt imponerad.

Vår katt har revolutionära anor, uppfödare var Anna och Veronika Luxemburg, kistabor i förskingringen, som är ättlingar i rakt nedstigande led, syskonbarnbarn till den den mytomspunna socialisten och revolutionären Rosa Luxemburg.
Vår coola kille till katt putsar tassen, slickar sig om nosen och återvänder till platsen under vinbärsbusken, sin favoritplats, för coola observationer och sköna nappar.
Kistalight i teorin en republikan men i praktiken en smula royalist skippar VM-fotboll i dag och häckar framför teven under vigseln innan han störtar in mot Stan från Kista med gratis tunnelbana.
Observationsplatsen blir Blasieholmen mitt emot slottet.

I dag lämnar vi ironierna därhän och gläder oss åt det unga kronprinsparet.
De ser glada ut där på andra sidan!
- Är det kärleken som lyser?
Två små prickar och ett klänningssvep – ett par som trippar från kungaslupens lejdare upp till slottstrappan med glatt signalerande kroppsspråk.
Vi skyndar mot Skeppsholmen - nåja tränger oss fram bland mötande folkmassor.
Imponerande samling fartyg som ankrat upp på Strömmen!
Akterut från af Chapman ankrar närmast Götheborg - Ostindienfararen och skolfartygen Falken och Gladan. Vid Skeppsbron ligger Dannebrogen, Norge och HMS Härnösand förtöjda och ute på redden ligger rader av krigsfartyg.
Sex till åtta torpedbåtar girar och ankrar upp utanför inloppet vid Skeppsholmen strax utanför Ostindienfararen - Götheborg.
En hälsning efter avslutad kortege från kungens garde till sjöss – imponerande även det men visst släpper man igenom det gamla ångfartyget Storskär som är på ingång.

I dag pratar man mycket om att företag, institutioner och varför inte ett land har sin berättelse. En god berättelse skänker inte bara identitet och good will utan kan vara ett bra varumärke. Något som säljer, ger PR, förstärker staten - se företaget, men också något som är äkta, har kärna och förmåga till kontinuitet och förnyelse.
Kungamakten i grunden en feodal och medeltida institution i Sverige har överlevt stormaktstiden och religionskrig, upplysningen och den borgerliga revolutionen, representationsriksdag och rösträttsreformer och verkar i dag i det moderna Sverige.
Bernadottefamiljens historia är en produkt av den franska revolutionen. En mycket god berättelse om hur en strävsam borgare från södra Frankrike arbetar sig upp under franska revolutionen och blir en av Napoleons marskalkar och så småningom greve av Pontecorvo och får ett erbjudande han inte kan motstå att bli kung av Sverige.
Sverige som saknar tronarvinge efter Gustav IV avsättning, vår borgerliga revolution 1809.
- Klappat och klart - Bernadotte som blir protestant och omvänd från katolicismen på färjan mellan Sverige och Danmark. Bernadotte som värsta entreprenören och en idog arbetande man som tar sig an kungariket Sverige.
Så kan man tänka om en del av vår moderna historia där konservativa institutioner som försvaret, kyrka och utbildning går hand i hand med riksdag, folkrörelser och modern industri. Där en grundlagsskyddad regent fungerar som ett historiskt kitt i landets goda berättelse.
En saga eller en god story som nu stärks med en prins av folket – en strävsam entreprenör från Ockelbo med alldeles vanliga, nåja, medelklassföräldrar. En kille som bara för några år sedan när han kom till Stockholm bodde i andra hand i en liten lägenhet på Polhemsgatan medan han byggde upp sitt företag.
En saga vi (alla väl) gillar skarpt tänker vi på Kistalight när vi ser tv-sändningen från bröllopet och ser tavlorna från galleriet med porträtten på les Bernadottes.
Dessutom gillade vi alla fyra talen skarpt på Kistalight men mest gillade vi Daniels och hans pappas tal för deras tal liknade goda sagor och var äkta i sin ton och ännu inte förtunnade i ett allmänt hycklande mediebrus.

Men mest av allt gillade vi Camilla Lundstedt och hennes coverband som spelade på Skeppsholmen. Fröken Lundstedt sjungande uppflugen på en stolpe på scenen - precis mitt emot Skärgårdsstiftelsens stolta residens.
Kistalight sjunger med liksom en entusiastisk publik.
- Mumsade på grillkorv och drickande fatöl under den fina sommardagen.
Nog kan folk konsten att partaja nu för tiden – kronprinsessbröllop!
- Ja visst!
Sommartider hej hej…
Hjärta mot hjärta…
Grr… säger vår revolutionära katt med lyft svans när vi kommer hem till Kista efter en dag i rojalismens tecken.
Andra bloggar om Kista Andra bloggar om Stockholm© Thommy Sjöberg
Andra bloggar om Kista
© Thommy Sjöberg

3 comments:

Veronika said...

Nämen där ser man sitt namn dyka upp, helt fantastiskt!!! Åhhh, finaste Basse

Thommy Kistalight said...

Hej Veronika!

Finns fler bloggar om Basse!
Kul att du kommenterar!
Återkommer om vår lilla katt.
Knapp tillgång på nätet just nu.
Är på Öland Enerum och Böda du vet.
Hälsningar Thommy

Thommy Kistalight said...

En gång till!

Hej Veronika!
Här kommer en blogg om Basse - se posten http://kistalightnow.blogspot.com/2007/09/en-jamare-frn-kista.html

Hälsningar/jamare från Kista