Saturday, January 04, 2025

Kring kvarteren i Johannes ...

 

Kistalight har läst Per Hagman, Johannes och du under jullovet. En mycket trevlig läsupplevelse för oss som gillar Stockholm, flanörer i litteraturen och att allt inte behöver vara så där PK i tillvaron. 

Men bäste indieförfattare du är ju pensionär och behöver väl inte ha något jullov?
Klart vi behöver ha jullov och koppla av med lite god läsning!

Per Hagman överraskar, Kistalight, trodde att han var mer en övervintrad generationsförfattare i andra vågen efter Ulf Lundell och hans Jack, men här stiger en stilistisk säker stockholmsskildrare fram, inte med samma rock´n roll energi som Uffe utan mer lågmäld, iakttagande och mer inkännande i sin syn på människor.
Poppoesi som Ann Jäderlund mer än hit the the road som en annan Jack Kerouac!
Kistalight tänker till, egentligen associerar, påminner inte Johannes och du lite om en modern poppig urban variant av Astrid Lindgrens Rasmus på luffen? 
Med kvarteren kring Johannes kyrka som bas luffar Per H med sin lilla dotter (prinsessa), adress Malmskillnadsgatan, runt för utflykter till Sergels Torg, promenader till skolan Matteus, där Per följer med som en curlande förälder, inköp av ostron och löjrom på Hemköp vid Åhlens i City, turer i trapporna upp och nedför Brunkebergsåsen.
Kvarteret kring Johannes har sin egen sociologi, där finns den burgna Kammakargatan, en plats för övre medelklassens våningar och en gata som väcker litterära associationer med Hjalmar Söderbergs Lydia Stilles i Den Allvarsamma Leken som bodde här och dit en trånande Arvid Stjärnblom sökte sig för spaning med sin längtan när han blickade upp emot ljuskäglan från hennes fönster.
Här bodde även Per Västberg i många år, liksom diplomaten Sverker Åström, Palmespanaren och sossen Ebbe Carlsson, något umgicks även herrarna, kanske för en kvällsdrink, samtal omkring konsten att skriva memoarer med Johannes kyrkogård som miljö i fonden. Övreståndsmiljön på Kammakargatan förknippas inte bara med ett par gayiga herrar som Åström och Carlsson utan även Agnes von Krusenstierna som bodde här och skrev om Systrarna von Pahlen, Porten vid Johannes, ett lesbiskt äventyr långt före det fanns sådana i folkhemmet.
Per Hagman missar Gunnar Ekelöf som under en viktig del av sin barn och ungdom bodde här i en våning med piga och kock. Hos Ekelöf återfinns en ton av kvarteret, från Småbitar med novellen Klockor över staden och dikten En port i Johannes.
Men vad gör väl det!

Ibland gör Per och dottern utflykter från Johannes det kan vara Hallunda/Botkyrka för att handla i en speciell grekisk mataffär eller de tar blå linjen ut till Solna, Råsunda och Hallonbergen för att handla Lego och gå på Filmstadens fik men mestadels häckar de kring Brunkebergsåsen.
Att vara frånskild medelålders pappa med liten dotter och ha Malmskillnadsgatan nära Johannes som hemmabas innebär en viss social spänning. Här finns ett av Stockholms mest sunkiga kvarter, nattetid kantas gatorna av missbrukare, kriminella, prostituerade, svartklubbar och här försvann Palmes mördare uppför trapporna mot Malmskillnadsgatan en kall februarinatt 1986. Några av figurerna kring Palmeutredningen hör också hemma i kvarteren, Sigge Cedergren med svartklubben Oxen och radikala kurder (PKK) med föreningslokal på David Bagares gata, vilket Per noterar i sin bok. En roman som också har en egenhändig ritad karta på sitt innerkonvolut av kvarteren kring Johannes, ett eget litet universum, skapat av författaren, plus att framsidan har en gullig teckning av en koltrast med guldnäbb tecknat av Pers dotter.
Per Hagman toppar sitt boende och författarskap med att översätta Romance, erotisk litteratur för damer (mogna kvinnor med lust), vilket nog ytterligare spär på hans image av en nutida flanör i Stockholm City. Varje vardag knallar han nedför åsen mot Strandvägen där han disponerar en mystisk fyra (lägenhet) för sina bestyr med språkets longörer och akrobatik inom erotikens värld, för det är inte lätt att försörja sig i dag som författare bortom bestsellers och tjusiga stipendier.
Annars har Per Hagman valt vuxenvärlden, som seriös småbarnspappa, det är mulligt att betala skatt, få ett förstahandskontrakt på lägenhet. Han har bestämt sig för att tiden att jobba svart är över, kinesa hos andra och att bo i andra hand är en svunnen tid.
 En del av boken handlar om att fundera över sin relation till sina föräldrars dysfunktionella äktenskap, liv och leverne, dags även där att bli vuxen, i förhållande till den sossehatande fadern som har svårt att inordna sig i det svenska samhället och långa perioder jobbar utomlands kanske mest för att det inte fungerar för honom i sin yrkesroll som arkitekt här hemmavid. Mamman mer fungerande, konstnär (keramiker) som blivit pk lärare, internaliserar sonen med sin uppfostran vilket Per H förstått nu på senare år.
Fina resonemang där av Per Hagman om nät och rottrådar som binder barn och föräldrar med varandra.
I centrum av berättelsen är trots allt Per och den lilla dotterns äventyr. De bär julgran hem upp över åsen som de pyntar med eget skapat material, dottern med bollar och Per med grejer han har fått av mystisk väninna som han trånar efter sedan 25 år, som den värsta Arvid Stiller i den Allvarsamma Leken, men kanske finns  en närhet där ändå till den gåtfulla damen?
Ostron och löjrom från Hemköp vid Åhléns som meny för far och dotter skapar också överflöd av skal.
Spela tärning säger dottern, och de uppfinner olika spel med ostronskal och gambling där tärningen får utgöra spelets utgång och spänning.
Per som gammal inbiten spelare på travet oroar sig för om han håller på att fostra en liten spelare men bestämmer sig för att det är lek och fantasi och kanske utvecklande om spelet med tärning hålls på rätt nivå som vilket sällskapsspel som helst.

Per Hagmans Johannes och du är en fin liten bok om några kvarter kring Brunkebergsåsen (Stockholmiana), far och ung dotter (den minimala familjen) och relationen mellan en medelålders man som är på väg att mogna som människa och hans föräldrar och det nätverk av rottrådar som binder dem samman i förtryck och beroenden.
Betyg fem snitsiga ostron av fem inköpta på Hemköp i City vid Åhléns

© Thommy Sjöberg