Redan vid vernissagen var vi där med en mycket kunnig och levande introduktion, föreläsning, av utställningens curator Iris Müller-Westermann om konstnärsgruppen Brücke och tyska modernismens genombrott.
😎Ett glas vitt och en Färgexplosion!
Vår curator IMW betonar hur moderna gruppen Brücke är, namnet (Bro) kan associera till Dresdens broar i staden där de bildades, det kan symbolisera kontakten mellan förr och nu och mötet mellan äldre och modern konst. Det kan även ge en fingervisning om deras förmåga eller vilja att knyta kontakter med omvärlden, nätverka och bilda communities, för att nå ut med sin konst.
Med träsnitt och posters skapar man inbjudningar till sina gemensamma utställningar och där den bärande idén var att det är lättare att nå ut som grupp än som enskild person.
Erich Heckel, Am Teich 1910, vid dammen, akvarell, troligen Moritzburg, bild från Kistalights mobil Utställningen Tysk Expressionism.
Erich Heckel, Vorstadt, olja,1910, populärt motiv bland studenterna som besökte Moderna 4 februari och kopierade bilder. Inte så konstigt, klara fina färger, något dova men mycket tydliga former, nästan stiliserade och en hel del stämning i bilden, som en frusen daqueribild! Bild från Kistalights mobil.
Den praktiska approachen kanske underlättas av att de fyra grundarna från 1905; Fritz Bleyl, Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner och Karl Schmidt-Rottluff, var unga studenter i arkitektur.
Gruppen Brücke hade även ett konstnärligt program.
Inspirerade av franska impressionister, Cezanne Paul Gaugin, Vincent van Gogh och primitiv konst (senare även Matisse och pointillister) ville de frigöra sin egen konst från traditionellt tyskt måleri i det gamla tyska kejsardömet, som var hu hu konservativt!
Inga långa sittningar med modell, högst 15 minuter (fifteen minutes of fame), skapa rörelse i konsten gärna genom stiliserade figurer i träsnitt, teckningar, akvareller och posters, och måleri utomhus i miljöerna kring Dresden, parker, sjöar och Moritzburgs dammar, senare hittar man vägen även till Nord och Östersjökusten, Dangast, ön Fehmarn och Nida på Kuriska näset.
Karl Scmidt-Schmidt-Rottluff Strandkorgar 1909, akvarell, kan vara vid Kuriska Näset, bild från Kistalight mobil
Kistalight och Mimmi gillar färgfyrverkerierna och det ungdomliga sinnet, uppror mot dåvarande normer (konst och livsstil).
Deras konst känns levande i dag och vid ett av besöken på museet är det ett gäng konststudenter med deras lärare som kopierar verken, tacksamt med den enkla stilistiken, färgen och rörelsen.
Vilket ger en ung energi till utställningen Tysk Expressionism, dessutom har Kistalight besökt Kistalight på Kuriska Näset och gillar Nida med ljuset, tallhederna, sanddynerna och havet.
Kistalight får i uppdrag att rita en inbjudan till Mimmis väninna, Uppförande Kod Light Min Fantastiska Väninna, teckning från Modernas utställning om Brücke och det moderna genombrottet för målarkonsten i Tyskland.
Visst är det rörelse, förenklad stilistik, skulptural form med bilden av en sittande kvinna av Erich Heckel, färgkritor på papper, Kistalight ritar av bilden från katalogen på Mimmis uppdrag (tvingas) för ett födelsedagskort.
Kul!
Kanske anar man Heckels bakgrund som student i arkitektur, volymer med proportion och enkel stilistik.
Komplikationer i Tysk Expressionism när det gäller erotik, här gäller det relationer med väl unga modeller, ovan Marzella målad av Ernst Ludwig Kirchner 1909/10, en av Moderna Museets mest kända målningar (en del av museets DNA). Bild Kistalights mobil
En del av gruppen Brückes estetik rörde även måleri i naturen, man sökte sig både till ön Fehrman i Östersjön och Dangast vid Nordsjökusten, Kuriska Näset och omgivningar runt Dresden med sjöar och dammar. Där gruppen målade och tecknade studier, naket, av unga damer, några av dem blev berömda porträtt, se Marzella ovan!
Inte så lyckat med så unga damer och inte förenligt med dagens syn på etik och moral!
Kring 1910 peakade gruppen Brücke med sin estetik och program, färgfyrverkerierna, de förenklade formerna rörelserna, måleriet i naturen, naketstudier i det fria och det enhetliga programmet nådde då en kulmen senare skulle man dra åt olika håll och den individuella utvecklingen kom att gå före gruppens.
Tids och samhällsandan förändrades även vid tiden före ww1 utbrott, konstnärerna i gruppen Brücke flyttade till Berlin och blev urbana modernister med mörkare palett och 1913 splittrades gruppen Brücke.
Naturen med stränder, hav, kustlinjer, tallhedar byttes ut mot Caféer, cirkus, dans och varieté, stadens puls med gator, torg, hus och avenyer där man liksom anade en mörk framtid i deras konst.
Vid första besöket på utställningen Tysk Expressionism såg vi alla målningarna som gruppen Brückes verk, senare upptäcker vi att vi av någon anledning har fastnat för just Erik Heckels verk!
Är det rörelsen i bilderna, den skarpa förenklade stilistiken och ofta harmonin i färgkompostionen som drar?