Monday, March 20, 2023

Bada Bastu Light, bli lycklig i Finland


Finland vald till världens lyckligaste land i år igen, allt enligt FN:s World Happiness Report.
Var det för sjätte året i rad?

1) Ett viktigt inslag för att vara lycklig är relationen till naturen, man har liksom blåa blänk i ögonen från 187 000 sjöar eller från en av världens största skärgårdar från Åbo till Helsingfors åtminstone i Skandinavien där du kan tumla runt med mumintrollfamiljen bland kobbar och skär, men är inte Stockholms skärgård minst lika stor? Skogen, gran och tall så långt ögat kan nå mellan sjöarna från Karelen till de arktiska vidderna i Rovaniemi sådant är bra för blodtryck och eftertanke. 
Kan vara bra vid NATO-ansökningar!
Man är nöjd med det lilla och hyser en viss pessimism kring sin egen storhet. Tänk bara på norrmännen som vann 16 medaljer i senaste Skid VM och är besvikna. De vill vinna allt och lämnar in protester mot svenskarna och tycker att de tränger sig före i spåren. Svenskarna som vann 12 medaljer skyller på valla teamet och blir förkylda av minsta ansträngning. Nej tacka vet ja finländarna de vann ett silver och är överlyckliga.
Vi vann i alla fall en medalj! 

2) Bada bastu är skönt, renande, ger en sorts enkelhet till tillvarons prövningar.
Oro inför att ansöka till NATO när allt inte flyter på, bara att piska lite med björkriset och svettas ut. Kurder som demonstrerar och hänger Erdogandockor får göra det i Uleåborg långt från media eller utrikeskorrar. 
Satirtecknare har vi inte hört talas om.
Bränna koranen på öppen plats, är ni inte kloka, i Finland grillar vi korv på öppen eld, tar en bärs och en stänkare men först badar vi bastu.
Sch ... bara att piska lite med björkriset i bastun och svettas. 
Inte kalla till presskonferens var tredje timme för att prata ut hur orolig man är över sin NATO-ansökan. 
Sanna Marin är en cool tjej, inte i bastun förstås, men förstår sig på hur en förhandling ska skötas, sch ... man hoppar över resor till Ankara, badar bastu och piskar lite med björkriset istället.
En sådan statsminister skulle vi ha!
Snygg är hon också!

3) Man ska inte sälja ut stat och kommun till förment management-kultur! Dåliga tider då satsar vi på det som är viktigt i samhället som skola, vård och omsorg. Skolan i Finland lyckas riktigt bra i PISA-mätningar, hemlighet sitta still i båten, bada bastu och piska med björkriset? Njaa men man har i alla fall satsat på en traditionell skolkultur; pluggskola med lärarna och eleverna i centrum, läxor, pluggande och lärarledda lektioner. Kan det vara så enkelt? Bara att bada lite bastu, piska med björkriset och svettas ut!
Corona och Covid, nog hade Finland både läkemedel, skyddskläder och sjukvårdsplatser, inte sålt ut som i Svedala till rackarns smarta entreprenörer som skor sig på offentligheten.
I Finland lever det goda samhället, inga kränkta gangstarrappare som skjuter ner varandra i Helsingfors förorter, här kan barnen åka buss och gå till skolan utan curlande föräldrar. Du kan tydligen tappa bort din plånbok också och ha stor chans att få den upphittad och återlämnad. Detta har tydligen testas i ett antal storstäder, vinnare, Finland förstås.
Om man skulle beställa föreningens bastu, i all enkelhet, svettas en aning, tänka till, hitta sin inre finländare, men var ska man få tag i björkris så här års? 
I dessa tider!
Grattis Finland!

© Thommy Sjöberg

2 comments:

Kistalight a fan of Finland said...

Du kan också söka en Masterclass i Happiness, verkligen få tag i din inre finländare och bli en rackarns lycklig hon, han, hen, helt enkelt en Mästare i Lycka!


Om Masterclass of Happiness:

Masterclass of Happiness hålls den 12–15 juni 2023 (inkl. resdagar: 11–16 juni) på Kuru Resort i sydöstra Finland.
Deltagarna utgörs av tio särskilt utvalda personer från hela världen. Ansökan är öppen från och med 13 mars till den 2 april 2023. Sökande kan välja om de vill söka individuellt eller tillsammans med en vän, släkting eller partner. Hela vistelsen, inklusive resan, är kostnadsfri för de deltagare som väljs ut.
Kuru Resort är en lyxig resort belägen i Insjöfinland. Varje lyxig villa har även ett eget spa och bastu.
Deltagarna kommer att bli coachade av ledande experter inom sina respektive områden.
Masterclass of Happiness kommer att lanseras online, så att hela världen kan ta del av innehållet.
Gå in på www.findyourinnerfinn.com för att ansöka.

Kistalight a fan of Finland said...

Sverige kom på en hedrande sjätteplats, blomsterceremoni om det varit skid-VM, även övriga nordiska finns inom topp tio.
Du skall bo i Norden alltså om du vill vara lycklig!