Monday, December 19, 2022

Final, oj oj oj Qatar ... stroph


Tjoho för denna VM-final, VM i Qatar är inget annat VM likt!
Favoriterna, super duper, Ronaldo och Neymar föll, de stora lagen föll, en efter en, Danmark (favorit nåja men ändå ett bra lag), likadant med Belgien the golden generation, Tyskland fiasko, Spanien som spelade runt runt utan glöd och grit, Brasilien som ägde liret i sin kvartsfinal med ett fantastiskt mål men tappade matchen som gick till straffar där Kroatien visade beslutsamhet och karaktär och en sensation var ett faktum.
En episk förlust för brassarna!
Portugal där laget verkade få en boost när super duper Ronaldo bänkades mot Schweiz och spelade sensationellt bra och de vann med 6-1 och en ny stjärna Ramos tändes, men var det verkligen rätt att bänka super Ronaldo i kvarten? Marocko, ytterligare en sensation, vidare 1-0 till semi efter nick av Yossef och Ronaldo i tårar.
Argentina ägde också matchen i kvarten mot Nederländerna men visade oerhörd mental styrka efter The Oranges 2-2  och kom igen efter kvitteringen med mycket energi i förlängningen och vann med beslutsamma straffar 4-2.

Semifinalerna blir mer programenliga, Argentina kör över Kroatien som inte riktigt räcker till 3-0, Messi visar sin storhet och är planens gigant i jämförelse med Modric Kroatiens spelmotor och lille store spelare. Frankrike slår även relativt lätt Marocko 2-0 utan att Mbappe visar sin storhet och Griezman agerar mittfältsmotor för Les Bleus.

FINALEN, Argentina visar vilja, spelar på gränsen till brutalt i vissa situationer, får en tveksam straff, som Messi rullar in efter att ha väntat ut Frankrikes målvakt, cool kille det är ju ändå final, 1-0. Fortsatt tryck från Argentina, 2-0 Di Maria efter riktigt klapp, klappspel, ett tillslag per spelare med start av Messi, passningar som syr upp det franska  försvaret. Argentina äger matchen till matchminut 80, när Frankrike vid intensivt anfall får straff, fram stegar Mbappe, som hittills varit osynlig och nitar straffen säkert, 1-2.
Vi vet ju hur VM sett ut så här långt!
Matcher som har sett klara ut byter plötsligt karaktär, bollen är rund men rundare i Qatar!
Vilket Mbappe ser till än en gång, vasst anfall i anfallsboxen minuten efter straffen och en fin macka och han vräker in bollen med kraft, 2-2.
FÖRLÄNGNING, Argentina fortsätter att föra matchen, vilja, vilja, i slutet av första förlängning forcerar de himmelsblå, Messi, in bollen och Argentina ser ut att ro hem VM-trofén. Matchen goes wild, två minuter kvar kvitterar Frankrike med straff slagen av Mbappe efter vildsint forcering av Frankrike, 3-3, matchen i matchen mellan Messi och Mbappe 2-3.
STRAFFAR, Argentina med Messi som dirigent visar mest vilja, även här, och att vara cool när det gäller, 4-2, och VM-finalen blir ännu mer vild (goes wild)!
Är detta tidernas VM-final?

Är Messi tidernas spelare? 
En sak är säker, stora lirare, vinner stora mästerskap! 
Messi har vunnit allt!
På Kistalights redaktion gör vi följande ranking över de stora spelarna!
Varje epok har sin ...

Pelé 1958, 1962 och 1970, tre VM guld, vem slår det?
Cryuff 1970-tal, Nederländerna från Ajax till Barcelona, men vann inte VM
Maradona 1980-tal, en publikens gunstling och en sydamerikansk legend, från Buenos Aires till Napoli, VM-guld 1986
Zidane 1990-tal, Frankrikes store spelare, VM-guld 1998
Messi 2000-talet nu efter VM-guld i Qatar har han vunnit allt!

Hm ... hm tre stora spelare utkristalliserar sig, alla sydamerikaner, av enkel härkomst (fattiga). De stora finterna, rörelserna (moves), tekniken, bollbehandlingen och spelförståelsen fanns redan i ungdomen och lärdes in med spel på gatan med egen kreativitet och smartness innan den förädlades i diverse ligor och landslagsspel av stora tränare.  
Bara att välja din egen superstar bland Pelé, Maradonna eller Messi som alla berättar en historia om den fattige killen som skapar sin egen framgångssaga från fattiga förorter (favelas) till de finaste salonger bland mäktigt folk. Det blir lite som i Clintans westernfilmer; The Good, The Bad and The Ugly! Här Pelè den Gode, Maradona buskillen (gatupojken) men vem blir då Messi, Kistalight föreslår fotbollens egen partikelfysiker; ingen vet som han var bollens banor går och tar vägen.
 Kistalight väljer dock som gammal lärare Pelé som favorit för att han som ung kille som knappt kunde läsa och skriva efter de första framgångarna även valde att studera både på (vuxen) gymnasium och universitetsnivå samtidigt som han spelade fotboll på toppnivå.

FIFA:s Infantino (nöjd), emiren av Qatar (mycket nöjd) och emiren av fotboll Messi i arabisk mantel (otroligt nöjd) med VM-pokalen FIFA World Cup vid prisutdelningen 2022.

Framgångsrik sportwashing javisst!
Bollen är rund, i Qatar är den ännu rundare! 
I de flesta länderna i Mellanöstern brinner man för fotboll men icke så i Qatar där intresset för fotboll är måttligt (Cecilia Uddén SR En kärleksförklaring till Mellanöstern – den sista podden 13 december 2022 - P1:s Mellanösternpodd | Sveriges Radio) ändå lyckas man arrangera ett av världens största idrottsevenemang.
Svårt att inte förundras över Qatar, detta lilla land något större än Skåne, som inte dyrkar fotboll, som har diplomatiska relationer, tentakler, åt alla håll. USA har en militär bas i landet, de har diplomati med Kabul och talibaner, Tysklands handelsminister med hbtq-band runt handleden på fotbollsläktaren förhandlar fram nytt avtal om naturgas för kommande leveranser och man tycks hålla fred med sina motstridiga grannar runt Persiska viken.

 Kistalight som är hobby intresserad av arkitektur och designe försöker ta reda på mer om de 8 VM-arenorna. 
Vem har byggt, planerat och ritat dem?
Verkar inte som några enskilda arkitekter vill stå för, skylta utåt, för de både konstnärligt och storslagna arenorna. 
Finalarenan Lusail Iconic Stadium, strax norr om Doha, med plats för 80 000 åskådare har ett solcellsdrivet kylsystem för att svalka åskådarna om de dricker för många förbjudna bärs, som sagt det är svårt att hitta arkitekterna och beskrivningar bakom verken, men många av dem är absolut vackra och har fantasifulla former under ljusspel i den arabiska kvällen. En av arenorna som lystrar till det prosaiska namnet(?) Stadium 974 med plats för 40 000 åskådare, minner om sovjetryska tider och finns i Doha. Bakom namnet, beteckningen, finns möjligen tankar om hållbar utveckling, stadion består av 974 överblivna containrar och ska monteras ned efter VM och skickas till Brasilien, Kistalight spanar vidare om fakta för de övriga arenorna. Hur som helst står finalarenan Lusail Iconic Stadium pall för de argentinska fansens sjungande och hoppande på läktaren.


Sportwashing with David Beckham and tennisstar, US-Open winner, Emma Radecanu at the World Cup final

Vad vill då Qatar med emiren i spetsen uppnå med sina miljardrullningar; arrangera stora mästerskap (VM i fotboll och Fri Idrott), bygga väldiga arenor och skapa nya citylandskap med mötesplatser för idrott, handel, TV-stationer (Al Jazera) turism och diplomati. En softpower (mjuk makt) satsning för att överleva och utvecklas som en liten stat i regionen eller är det för den egna klanens makt och fortlevnad? I bland annat Utrikesmagasinet från UI, VM i Qatar: så uppnås mjuk makt och politiska mål (ui.se) av Ekim Caglar. Där kan du läsa mer om Qatars ambitioner att bli en regional profil i ett område fyllt av politiska och militära spänningar. Kistalight undrar också om vi inte efter storhelgerna ska slå till med att läsa Olof Lundh uppmärksammade bok om Qatar, Templet i Öknen, för vidare förkovran i ämnet om migrantarbetarnas slavlika förhållanden, kafala-systemet och skyskrapor som Potemkinkulisser i kanten av Dohas öken.

GOD JUl!

© Thommy Sjöberg

5 comments:

Kistalight reporter på bygget said...

Kistalight som försöker läsa på i efterhand om Qatar hittar förstås mängder av kritiska inlägg om utnyttjandet av migrantarbetarna, hbqt-rättigheter, brist på demokrati och yttrandefrihet, korruption och mutor FIFA, EU och andra ledande länder som s a s står för värdegrundande kapital.
Men det är jättesvårt att hitta artiklar mm om vilka som är byggherrar, konstruktörer och står för logistiken kring sportarenor, infrastruktur och byggandet av skyskrapor och rent av nya städer i och omkring Doha.
Varför sådan mörkläggning kring detta.
Det rör sig förstås om gigantiska kapitalrörelser men också krävs det oerhörda mängder av verktyg, maskiner och kunskap (knowhow) ingenjörer, arkitekter, yrkesfolk (tekniker av olika slag) och yrkeskunniga arbetare (skilled workers) annars funkar inte att bygga nya städer!
ALLTSÅ ???
Var finns alla arbetsplatsskildringar från Doha I Qatar?

Anonymous said...

Glöm inte bort att Maradona att tumme med han ovan (Guds hand) tyvärr var han inte stor nog att erkänna fusket

Anonymous said...

Årstagalningen skrev ovanstående

Kistalight fotbollsfan said...

Maradonas storhetstid var under åren med Napoli 1984-1991, världsmästare med Argentina, mästare, scudetton, 2 ggr i Italien mm och ett unikt lir; teknik, spelförståelse, konsten att lyfta sitt lag. Glenn Strömberg som var med då, menar att det är den bästa fotbollsspelare han över huvud taget sett på en fotbollsplan. Men gud vad illa tilltygat han blev på plan av sina motståndare!

Kistalight fotbollsfan said...

Och nu ... är inte Pelé med oss längre, störst av dem alla; 3 VM-guld och massor av karaktär på och utanför plan.
Vila i frid Pelé