Wednesday, August 31, 2022

Brügge Light Remix

 

I dag gör vi en remix av några bloggar om Brügge, två bloggar blir en, som återfinns i Kistalight goes Ryan från (utökad version) 2009. Kan även läsas här på webben i sin helhet och lite till! Utmärkt läsning - Se Kistalight goes Ryan on line!
Undrar så här i efterhand om det inte var några diktrader av Tomas Tranströmer som inspirerade till resan? 
Litteraturens kraft och styrka för läsare med öppet sinne!

Carillon

Jag är Maximilian. Året är 1848. Jag hålls inspärrad / här i Brügge / _ _ _ / Ur det Det Vilda Torget av Tomas Tranströmer


Brügge - Halloween

Det sitter en katt på snedtaket utanför fönstret på bakgården där jag parkerat min Renault hyrbil. Allhelgonadag och folk morgnar sig i kvarteren. Vi är i Brügge gamla stad i västra Flandern. Kvarteret ligger 10 minuters gångväg från Markt det centrala marknadstorget. Husen påminner om engelska Brownstones från industrialismens barndom.
Härligt att komma ut och lufta lite i Europa, härligt att flanera, härligt för ögat med vattenspeglarna på kanalerna som löser upp känslan av nu och då. Steget till medeltiden och Hansan är inte långt borta under en tur som flanör i ett Brügge som ännu inte riktigt har vaknat. Den historiskt observante kan se avlagringar likt årsringar speglas i husfasaderna från olika historiska perioder: Burgunderna, Habsburgarna, spanska Nederländerna och kikar man in i Stadshuset vid Burg i Gotische Zaal kan man ana ärren efter 1500-talets uppslitande religionskrig mellan protestanter och katoliker och se såren efter Napoleonkrigen när Flandern var en ockuperad landsdel.
I modern historia finns närheten till första världskrigets blödande västfront och den nazistiska ockupationens varböld.
Katten på parkeringen kisar mot mig som bara en spinnande katt kan göra.
Hur är det att vara katt här i Belgien undrar jag?
Du Thompa att vara katt här i Belgien är ungefär som att vara katt i Stockholm. Lite mildare klimat kanske, men väl så rått när de fuktiga vindarna från Nordsjön smyger in längs husväggar och kanaler, men visst vi jagar möss här också, vårt jobb liksom, när vi inte ligger hemma och spinner förstås men faktiskt, ärligt talat Thompa, många katter här i kvarteret har bara sett möss på Internet.

Vi har installerat oss i ett kanske för vår ålder väl ungdomligt hangout med det modernistiska klingande namnet Bauhaus. Hotellet som har reception i baren är en mötesplats för det unga Brügge och backpackers från Europa. När vi checkat in äter vi middag i baren mitt i en Hallowenmaskerad. Bland en parad av Jesusar, rokokomode, målade masker a la popgruppen Kiss och sedvanliga skräckismasker äter vi i den lätta overkligheten en saftig stek med en bädd av doftande grönsaker och french fries, som sköljes ned med det utmärkta belgiska ölet Leffe Brune.
Belgarna älskar karnevaler. festivaler
När jag kikar i guideboken märker jag att vi följer gamla turistströmmar.
Från glansdagarna som Hansastad och framgångsrik textilstad under medeltiden sov Brügge en Törnrosasömn i 400 år. När floden Zvin under 1400-talet, vattenvägen för Brügge till havet, torkade ut föll Brügges ekonomiska livlina till Hansan och omvärlden och handeln flyttade till Antwerpen. Två händelser kring förra sekelskiftet väckte Brügge ur Törnrosasömnen: Författaren och poeten Georges Rodenbach mycket lästa roman, Bruges la Morte, om Brügges förlorade tider och gångna charm. Vilket ironiskt nog fick många turister, speciellt turistande britter, på väg till slagfältet i Waterloo, att ta vägarna förbi Brügge. Den andra händelsen var Boudewijnkanaalens öppnande som knöt Brügge till Zeebrucke och öppnade en vattenväg till Nordsjön.
Vi tar bara motsatt riktning till den turistströmmen. Med lågprisflyget Ryan Air, vi betar av deras destinationer, har turen kommit till Belgien. Landar gör vi i Vallonska Charleroi i provinsen Hainaut och med hyrbil korsar vi ett höstlikt Belgien på snabba motorvägar, det går undan i tredje fil, för besök både i Brügge och Waterloo.
Visst är Brügge en turistfälla. Ändå är det svårt att inte charmas av stadens skönhet; reflexerna och dagrarna på vattenkanalerna. Det blå ljuset när det börjar skymma längs kanalen vid Rozenhoedkaai. Det belysta tornet när världsarvet Belfort skimrar i vattenytan och klockspelet Carillon blandas med klappret från hovarna på turisternas hästskjutsar. De blåfrusna guiderna i november och deras berättelser på tre, ibland fyra språk, som livar upp staden och ger liv åt byggnadernas historia när de rattar runt i sina små turistbåtar.
Visst är det pråligt med alla turistbutiker, choklad, spetsar, Tin-Tin souvenirer, öl och små stånd där det säljs både french fries med majonnäs och musslor. Ändå undviks den värsta kommersialismen, tingeltangel skräpet här i Brügge tycker vi och det hela är rätt okej.
Är vi i Holland nu?
Vi susar runt i vår Renault i västra Flandern längs kanalerna och i det flacka landskapet, solen skiner, inte alltid en självklarhet här längs Nordsjökusten. De små byarna ligger tätt; Damme – gammal fiskeby, Sluis – hoppsan plötsligt var vi i Nederländerna utan att vi märkte något, belgiska borgerskapets inte allt för smakfulla Knokke-Heist vid havet, det rysliga Zeebrügge med sina ofantliga containerhamnar för omlastning till långtradare och kanalbåtar och sina ryktbara färjor till Storbritannien.
Vi avrundar vår tur längs Nordsjön i Ostende, där det blåser hårt och tidvattnet står högt. Där blir det ett besök längs strandpromenaden och fotografering vid den berömda piren med kasinot. En känslomässig uttolkare av Flandern de dagar då inte solen skiner över landsdelen är Jacques Brel.
Lyssna gärna på jacquesbrel och hans sånger om Flandern!
För den som är intresserad av Belgiens 65 km långa Nordsjökust finns en kustspårvagn som kallas De Kusttram. Med spårvagnen kan man besöka turist och fiskarbyar och de små sjöstäderna mellan Knokke och De Panne. Turen går genom sanddyner och nära havet och där finns stopp både för den kulturintresserade - Paul Delvauxmuseet och för barn – Plopsaland, där karaktärer från belgiska TV-serier för barn har sitt eget Disneyland.

Brügge - fight i gränden


Carillon! Säcken spricker upp i sömmarna och
tonerna rullar ut över Flandern.
Ur det Vilda torget av Tomas Tranströmer

Språkstrider!?
Vi vaknar i natten på hotellet av upprörda röster i gränden. En riktig fight verkar pågå. Så var det! Men eftersom det här inte är ett undersökande reportage låter vi oss nöja med en redogörelse av händelserna. En av Kissmaskerna i baren på Bauhaus får sparken på omedelbar grund. En knytnäve i ansiktet av ägaren.
Du får sparken!
Ut i gränden med den avskedade och upprörda röster i natten. Men vad vi kan förstå efter att ha hört bakgrunden till storyn kan det ibland vara befogat att kunna sparka någon på stört!
Nej språkstrider var det inte även om Belgien är ett delat land med autonoma, självständiga, politiska styren – regeringar, med språken som grund. Flamländska för Flandern och franska för Vallonien. Språkgränsen går strax söder om Bryssel från väst till öst och Bryssel har bägge språken. Traditionellt var franskan överhetens språk. För myndigheter, militär, politiska styret och i skolor dominerade franskan. I dag är Flandern den region som har bäst tillväxt och hänger med i den tekniska utvecklingen medan det är mer bekymmersamt för Valloniens landsdelar. Där det en gång i tiden, i industrialismens barndom, var den landsdel som var en föregångare i Europa när det gällde kol och stålindustri.
Ser Bob Dylans Chronicles översatt till flamländska i bokhandelsfönstret på Markt, faktiskt, snabbare översatt än i Sverige. Till synes skyltar man dessutom med en massa festligt illustrerade barnböcker vilket särskilt glädjer en gammal lärare. Flamländarna är de belgare som bäst behärskar landets två språk och dessutom verkar de klara engelska och tyska riktigt bra. Vore man flamländare skulle man automatiskt vara tvåspråkig.
Vilken gåva tänker jag.
Brügges store litteräre son Hugo Claus skrev eposet "Belgiens sorg" om ett kollektiv av människor och familjers svek och tillkortakommanden i Flandern vid tiden för andra världskriget. I dag räknas han till en av Belgiens stora inom litteraturen och nämns ofta i Nobelprissammanhang. Språket är flamländska och Hugo Claus storhet inom den belgiska litteraturen kan ses som en symbol för Flanderns framsteg men också som en förebild för en författare som gjort upp med sveken från andra världskriget och den nazistiska ockupationen. Hur som helst är Belgien ett av de länder i Europa där vår kontinents historia liksom blir belyst och där krig och konflikter kommit till sin spets under århundraden.
Vår katt från parkeringen i Brügge tassar fram över takåsarnas brownstones.
Att vara katt i Brügge, det är mer som att vara flamländare än belgare tycks han säga med sin stolt lyfta svans. Eller är kanske konsten att vara belgare detsamma som att vara som mannen med kub på de berömda Magrittetavlorna? Se Magritte
På den snabba europavägen ned till Charleroi passerar vi Waterloo. Vi följer de gamla turistströmmarna som en gång krigsromantiska britter banade väg för efter att ha läst Rodenbachs Bruges la morte och efter att ha idealiserat Wellingtons seger över Napoleon 1815.
Vi joggar de 226 stegen uppför det 40 meter höga Butte de Lion för att beskåda slagfältet där 15 000 man förlorade livet.
Alltid lika bråttom – här för att hinna med flyget!
Det nio timmar långa slaget blev slutet på epoken Napoleon och de stora krigen i Europa under 1800-talet. Efter Wienkongressen 1815 skapades en tid för fred i Europa i nästan 100 år. Ett resultat av detta var även skapandet av Förenade kungadömet Nederländerna som efter ett "operettuppror" i Bryssel år 1830 ett år senare blev kungariket Belgien.
Det är passande att Belgien i dag koloniseras av den nya europatanken och EU!
Tänker jag hemma i Sverige igen med träningsvärk i benen efter joggingen uppför Butte de Lions 226 trappsteg.

© Thommy Sjöberg

Thursday, August 18, 2022

Stand with Salman Rushdie Light

 

STAND WITH SALMAN: DEFEND THE FREEDOM TO WRITE

Salman Rushdie Headshot, Credit To Rachel Eliza Griffiths

Photo by Rachel Eliza Griffiths

 

Writers around the globe stand in solidarity with Salman Rushdie and celebrate his tireless advocacy for the freedom of expression and the plight of imperiled writers around the globe. Join PEN America, The New York Public Library, and Penguin Random House as we gather with friends, supporters, readers, and members of the literary community to read from selected texts from Rushdie’s body of work. Readers include: Paul Auster, Reginald Dwayne Betts, Tina Brown, Kiran Desai, Andrea Elliott, Amanda Foreman, Roya Hakakian, A.M. Homes, Siri Hustvedt, Hari Kunzru, Colum McCann, Andrew Solomon, and Gay Talese (list in formation). Other partners include House of Speakeasy.

Can’t be in Manhattan? You can still show your support by: 

    • Hosting a public reading of Salman Rushdie’s work in your community.
    • Posting your own home video reading a quick passage of Rushdie’s work; make sure to use #StandWithSalman and tag us @penamerica.
    • Following our live coverage @PENamerica on Twitter.
Kistalight väljer att posta några av sina bitar (blogginlägg) om Salman Rushdie och vi beundrar hans tålmodiga kamp mot fatwan och fight för det fria ordet.
Samtidigt vill vi på redaktionen betona, tycker vi, att Salman Rushdie är en av samtidslitteraturens stora berättare och han skapar en verklig komik med sina krumelurer till karaktärer och det är en fartfest att följa med i hans smidiga stil och krumbukter med det fria ordet.
Så har du vägarna förbi varför inte kvista in på New York Library imorgon klockan 11:00 - 12:00, här nedan något om Satansverserna, Midnattsbarnen och Joseph Anton.
 

Från Nyårslöfte Light

20 år efter fatwan - inte bara ayatollor och fundamentalistisk vrede – Salman kyss med (fd?) fru Padman om än ej på det nya året!

Nyårslöftet från 2009 att läsa ut Salman Rushdies Satansverser är klappat och klart!
Faktiskt efter en viss möda! (klar 19/12 09!) så där 20 år efter fatwan.
Salman Rushdie själv känner av naturliga skäl ingen naturlig glädje över att uppmärksamma ”jubileumet!” däremot ser han de fantastiska möjligheterna med den berättelse som finns omkring fatwan.
Grejen är att hitta den rätta formen!
Läser om de första hundra sidorna av Satansverserna - fortsätter sedan under året att läsa boken i perioder.
Mycket läsvärd och bitvis fantastiskt rolig bok.
Fina miljö och tidsskildringar från Thatchers England och London. Där har boken sin storhet med dråpliga krumelurer, skruvad handling, magisk realism, och en dialog som bitvis påminner om den värsta revy. Även parallellhandlingen med bitar från det klassiska Islam sätter sig och blir underhållande.
Handlingen vindlar och möjligen...möjligen skulle Kistalight behöva en nyckel för att hänga med i svängarna genom romanens alla turer. Rent av skulle vi behöva plocka fram gamla recensioner och läsa om boken.
En gång till!
Men som sagt uppdraget, nyårslöftet, klappat och klart.
Betyg: Fem flygande mattor av fem

Årskrönika Litteratur 2013 - Kistalight

 En liten nyårsbukett, istället för raketer, från Kistalight - Julros, Midnattsbarnen och Joseph Anton av Salmon Rushdie hemma i köket vid arbetsbordet. Två monsterromaner när det gäller omfång - cirka en kvarts miljon - 250 000 ord per roman. Ett kraftprov av författaren och det behövs en viss energi av läsaren för att hänga med i svängarna. Bild Mobil Thommy Sjöberg

 Äntligen blev den läst under hösten Midnattsbarnen av Salman Rushdie - en bok vi drömt om att läsa ända sedan den kom i svensk översättning för trettio år sedan av bara farten kom vi att även läsa Joseph Anton - Salman Rushdies memoarbok om hans år med fatwan - dödshotet från mullorna i Iran.
 Även om det tog trettio år för oss att läsa Rushdies bok så betraktar vi oss som snabbläsare, vill det sig riktigt illa, under anspänning i vårt yrke som lärare, provledare  valförrättare och indieauthor kan vi ta till tricket med att nästan fotografera sidorna, en sorts mental snapshot när det så behövs.
 Midnattsbarnen, trettio kapitel, i tre stora avdelningar  en för sekulariserad hinduism, den andra islam och den tredje buddhism med kriget i Bangla Desh i centrum, med vindlande text, magisk realism med drag av absurdism, grovkornig humor, spänstig dialog och kärleksfulla miljöskildringar från framförallt Bombay och Kashmir. Här har Salman Rushdie hittat sin stil när det gäller att fånga Indiens moderna historia från självständighetsdagen. Hans alter ego i boken är också årsbarn med självständighetsdagen - viktigt för att forma intrigen och kompositionen i boken. Alla barn födda den dagen får magiska gåvor ju närmare 24:00-slaget desto större är dom. Kompositionen i Midnattsbarnen är påverkad av Günter Grass och hans Blecktrumman. Det skadade, traumatiserade, barnet (ungdomen) med unika förmågor står i centrum. Ett berättargrepp som behövs för att fånga en komplex verklighet - här subkontinenten Indien med sina många folk, klasser (kaster), koloniala arv, språk och världsreligioner som skaver mot varandra.
Genidraget med det traumatiserande barnet som kan läsa och styra andras tankar (efter en snyting - smäll mot ena örat) och kan kommunicera med alla de andra midnattsbarnen med sina övernaturliga gåvor. Ett chattcentrum för alla, långt innan det fanns, som är födda på Indiens självständighetsdag 15 augusti 1947. Eller varför inte ett Heta linjen för invigda jämför hur de unga i Stockholm 1982 upptäckte att man kunde ha gruppsamtal på vakanta telefonnummer.
Vilken intrig!
Den övernaturliga förmågan blir ett fantasirum som håller igång storyn, Indiens komplexa historia, och ger bränsle, fart och energi till Rushdies berättande.
 I Joseph Anton Rushdies memoarbok om fatwan, mer facts än fiction, får vi även veta mer om hans barn och ungdom i Bombay, studier på internatskolan Rugby, mobbing a la Lundsberg där, och den realistiska bakgrunden till Midnattsbarnen. Memoarboken handlar alltså inte bara om fatwan. Det vimlar också  av vänner till Rushdie som får tunga besked om livshotande cancer, en sorts fatwa i sig. Boken handlar också om litteratur och skrivande något  Rushdie av naturliga skäl är expert på.
Pseudonymen Joseph Anton som Rushdie använder i kontakten med sina säkerhetsvakter (Scotland Yard) hämtar han från två av sina favoritförfattare Joseph Conrad och Anton Tjechov.
Vilka skulle man själv välja?
I all anspråkslöshet förstås utan vidare jämförelser!
Behöver nödvändigtvis inte vara något dramatiskt för det!
Michael August kanske?
Kul svensk pseudonym att leka med
 © Thommy Sjöberg

Saturday, August 13, 2022

Sommar ... Sommar P1 Light

 

I dag bara måste vi, Kistalight och Mimmi lyssna på Sommar I P1 Henrik Brandao Jönsson - en favorit!  Vi har bloggat tidigare om hans kuñniga och roliga böcker från Brasilien, allt från nationalsporten fotboll, musik, mustiga uttryck och mystiska företeelser (woodo) till samhällsproblem och modernistisk stadsplanering. Fantasiön, om huvudstaden Brasilia som modernistisk projekt kan man läsa om här Brasilia en femtioårsjubilar - grattis. Vill du läsa mer om brasiliansk fotboll, landets moderna historia, geografi och identitet, läs ... att betvinga spöken

Henrik Brandão Jönsson arbetar som journalist och författare från Rio de Janeiro, där han är bosatt sedan 20 år. Han är Dagens Nyheters korrespondent i Latinamerika, men skriver även för Sydsvenskan och fotbollsmagasinet Offside.

Henrik är utbildad verkstadsmekaniker, men sadlade om till journalist och var med om att starta nöjesbilagan Expressen Fredag i mitten av 90-talet. Under fotbolls-VM i Brasilien 2014 blev han känd hos den breda publiken som expert i SVT:s sändningar.

2020 gav Henrik Brandão Jönsson ut sin fjärde bok, ”Där solen aldrig går ned”, som skildrar den portugisiskspråkiga världen utifrån de sju dödssynderna.

© Thommy Sjöberg



Saturday, August 06, 2022

Trossö Light, Örlogsstaden - Ett Världsarv

Trossö, skärgård mitt i stan, fantastiskt för oss som går igång på ett välplanerat rutnät, toppat med en Örlogsstad - Ett Världsarv, med väl bevarade historiska miljöer, byggnader, gårdar och monument. 
Det är bara att vika ner sig.
Vad Göra?
Varför inte återuppliva en gammal idé från tiden som SO-lärare i konsten att bygga en enkel modell av stadsplanering, då ABC-stad i folkhemmet, i dag funderar vi på om det kunde vara spännande med något liknande projekt för en stad, Karlskrona, skapad av en hård centralstyrd statsmakt, Sverige under stormaktstiden. Kistalight är ingen modellbyggare men kan väl möjligen inspirera andra, se även Färjeläge Light, Aspö Open 2022!
Kistalight Modellbyggare och Stadsplanerare said ...
Något om att arbeta med enkel modell i papier mache, från Vällingbymodellen, se från länk! Vi jobbar med trä, hönsnät, papier mache och färg. Skalan är 1:50, 2 cm motsvarar 1m. Eleverna har gjort ritningar med hjälp av meter prototyp (1m lång pinne). Kallt som sjutton när vi sprang runt i Centrum och gjorde mätningarna tyckte både jag och eleverna. Projektet är ett samarbete mellan bild, slöjd, So och teknik, som So-lärare har jag inte en aaaaning om hur jag ska ro hem ett sådant här projekt men som energisk folkhemsnostalgiker och förändringsvillig lärare - typ vem vill vara en bakåtsträvare, så står jag och eleverna där med en låda innehållande våra ritningar, pinnar av olika längd som kallas trämaterial, limpulver, en hög med gratis Metro och City tidningar, hönsnät. I tekniksalen finns limpistoler, häftapparater och små, kallas det bandsågar, till hjälp.
Har visserligen ett förflutet som hantverkare i ungdomen, hur ska det gå?

Trossö modell som visar hur Karlskrona såg ut på 1700-talet.
Något liknande skulle man kunna göra med Karlskrona - Örlogsstaden - Ett Världsarv! Givetvis för en lärare i Karlskrona och hans elever, något för årskurs sju på högstadiet! Tja, bygger man en sådan modell kan det säkert liknas vid en enkel övning i stadsplanering och vara en alternativ undervisning för lärare utanför The Comfort Zon.

Det finns ju sådana tydliga hållpunkter; Trossö karta med rutnät kan fungera som platta för alla särpräglade byggnader:
Från Trossö och Örlogsvarvet; Kyrkorna Fredrik. Trefaldighet och Amiralitets-, Klockstapeln, Bastionerna Sparre och Aurora. Från Varvsområdet Muren, Femfingerdockan och speciellt den gamla Mastkranen (påminner om kranen i Gdansk) och från Stumholmen Barkasskjulet, Kronobageriet och Flyghangarerna och från nutid Marinmuseet dessutom kan man bygga på med Befästningar och från Omlandet med Skärva gård och Lyckeby Kronokvarn, och kompletteras med några gårdar och byggnader från Trossö.
Kring arbetet kan det även kopplas skriftliga uppgifter, tidning, krönika, dagbok eller teckna (skriva) några intressanta personporträtt som Erik Dahlberg, Fredrik af Chapman, Carl August Ehrensvärd eller bonden från Trossö som gjorde uppror mot Karl den XI. Allt för att uppnå betygskriterier med fakta och problematisering.

Hej och hå! I karlskrona kan du på BTH utbilda dig till Planeringsarkitekt något för alla som går igång på hus, gårdar och gamla stadsplaner! Fysisk planering vid BTH är den enda utbildningen i sitt slag i Sverige, och den ger dig som student all teoretisk kunskap du behöver – men behåller utrymme för kreativitet. Platsen för dina studier är passande nog med på Unescos världsarvslista – Örlogsstaden Karlskrona ritades med inspiration från Paris och Rom för att bli Sveriges huvudstad och har en spännande arkitektur som breder ut sig på stadens öar. Se Fysisk planering 180 Hp | BTH

© Thommy Sjöberg