Thursday, March 31, 2022

I Dag blir det Vännerna ...


I dag blir det Vännerna för Kistalight och Mimmi.
Dags för vernissage, förhandsvisning, för Vännerna på Moderna Museet.
Förhoppningsvis blir det en övning i hur vi  hanterar klichéer, en lek med kritiskt tänkande och hur vi uppfattar vår verklighet med hjälp av konsten.

Vi börjar med en approach av verkligheten med hjälp av dagens vinsponsor som bjuder på några glas, tjoho viss fruktighet, kanske lite blommigt, troligen bra syra, med smak av nässla och fläder men framförallt skapar det god stämning (ett litet rus) medan vi bänkar oss kring ett runt bord i väldesignade stolar och spanar in omgivningen.
Vännernas visning är inte bara en introduktion av en ny utställning och ett konstnärskap utan också allt som oftast en mötesplats, vänner möter vänner och kanske skapar de nya kontakter, nätverkar på nusvenska, stämningen (ljudnivån) kan bli så hög, det blir ett glas till, att man rent av glömmer bort att gå in på utställningen. Vår installationskonstnär Björn Lövin får vänta medan Kistalight och Mimmi zippar vin, småpratar, säger några ord till gayparet vid bordet intill och spanar in dagens gäster, den unga generationen verkar dominera.
Kul för dem att upptäcka en installationskonstnär med rötterna i 1960 och 70-tal!
Dessutom riktigt bra musik, vår DJ, spelar, här mycket fritt tolkat, en sorts loungeblandning av gamle Santana (Soul Sacrifice) toppat med riff och takt i moderna pop och jazzton harmonier. 


BJÖRN LÖVIN

DEN OMGIVANDE VERKLIGHETEN

2.4 – 18.9 2022

STOCKHOLM



Med omsorgsfullt utvalda detaljer byggde Björn Levin (1937 - 2009) upp fiktiva världar, likt filmscenografier, som besökaren själv kunde stiga in i.
I utställningen Den Omgivande Verkligheten har tre av Björn Lövins omfattande miljöer rekonstruerats. Då, liksom nu, kan du som besökare själv stiga in i miljöerna och uppleva konsten på mycket nära håll.


Björn Levins konstintallationer blir en resa i Folkhemmet, från 1971 får vi besöka en tvårummare i Folkhemmet, kallad Herr P;s Penningar, lite i miljonprogramstil, hög igenkänning för oss som var med och har upplevt sådana miljöer. Summan som var över, oftast för medborgare boende i en sådan installation, när alla fasta utgifter var betalda var 441: -  SEK, alltså inte mycket över för semester, kultur, tanvård eller nöjen mm. Två konstverk i lägenheten kläs i den symboliska siffran 441.
Från 1971 är även Affärsgatan, Konsument i oändligheten som är en återskapelse från Björn Lövins första utställning på Moderna Museet det året. besökaren får uppleva stora upplysta skyltfönster med designmöbler, skyltdockor i modeplagg, en spis Regina från Husqvarna, uppdukad servis allt i en bakgrund av silverblänkande dekor. Konsumtionssamhället verkade redan då under 1970-talet.
Från 1981 är L`Image, Bilden, som visades första gången på Centre Pompidou samma år. Den delen består av sex containrar där det visas filmer från en vanlig fransk familjs vardag under en vecka. Familjeliv med barn, middagar och vardagliga iakttagelser som Madame Bernhard betraktar sig själv i spegeln.
Kistalight och Mimmi får ta nya tag med den delen av utställningen eftersom vi satt så länge och zippade vin, lyssnade på den utmärkta Dj:en med Santana jazzvibbar och spanade på folk.

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight ackrediterad said...

Verkar som Kistalight blir inbjuden till Moderna Museets Pressvisningar igen!
Yepppie!

Se från mejl!

PRESSVISNINGEN ÄGER RUM TORSDAGEN den 31 mars kl 10

Vänligen anmäl intresse att närvara till press@modernamuseet.se

Välkommen!