Sunday, January 27, 2013

Kistalight går på knäna...

Kistalight har spelat tennis i helgen, gruppspel, med varierade framgångar! Bild Love Sjöberg

 I vårt gruppspel, Solna TK, finns numera ett digitalt bokningssystem Backhandsmash (gruppspel.backhandsmash.se) som möjliggör ändringar och innebär att du när som helst kan få ett erbjudande att byta matchdag!
Just vad vi får i veckan!
Match på fredagskväll erbjuds!
Inte så dumt kanske med tanke på att vi redan har en match på lördag eftermiddag?
Då får vi känna på bollarna!
Glöm inte att bra tennis är färskvara!
Lira på fredagskvällen istället för att glo på På spåret och sippa rödvin!
Komma väl förberedd till lördagsmatchen?
Glömde bara att Kistalights knän, artros, inte funkar så bra i kylig vintertid och att efter en match går vi bokstavligen på knäna!
Blev en miserabel lördagsmatch!
Motståndaren slår slicade stoppbollar mest hela tiden!
Kistalight linkar fram mot nätet.
Ont!
Mycket ont!
Möjligen var vi på väg in i matchen efter en timme?
Så dags då - när matchen är slut!
Sens moral för Kistalight!
Boka aldrig om en match för att komma väl förberedd!
- Åtminstone inte när det är bitande kyla och vintertid!

PS Gick bra på fredagsmatchen, linkade även då, men betydligt snabbare till bollarna, som en pigg kanin, och lyckades vinna matchen. Sämre då på lördagen, för ont, för att göra mig själv rättvisa, blir då egentligen orättvist  - menar då förutsättningarna för mina motståndare - sic!
Ett PS till! Snart fyller jag år - kanske skulle jag be min dotter Evelina som är sjukgymnast med akupunktur som specialité att sätta nålar i mitt sargade knä och lindra artrosen.
Plus några på mitt huvud!
- För att få mig att tänka klarare!

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare:  
©Thommy Sjöberg

Sunday, January 20, 2013

En pilgrims död

Premiär för långfärdsgrillor i helgen - fina naturscenerier längs Norrviken, kring 10 minus, rimfrost, sol och skuggiga partier, i södra änden en sorts vintersoldis - dimma på håll, men i diset tusentals (miljoner) snökristaller som skimrar. Great - syns tyvärr inte på bilden. Bild från min mobil Thommy Sjöberg

Klart vi följer TV-serien om Palmemordet men böckerna var bättre! Där finns eftertänksamheten, humorn och där får reflektionerna större utrymme.
Så här skrev vi om dem för två år sedan även då även då efter att ha varit ute på tur med långfärdsgrillorna.

Brr, de första timmarna - vittnen och logistik, Kistalight kommer ihåg, minns det som igår de där veckorna efter Palmemordet. 
- Ett stort svart hål, det mesta gick fel, och vart tog mördaren vägen! 
Leif G W levererar en alternativ flyktväg i sin roman, men även i TV i Veckans Brott, där han i fråga sätter den officiella flyktvägen över Brunkebergsåsen. Vad är väl smartare än Perssons alternativa flyktväg för en gärningsman på flykt! Trapporna upp mot Malmskillnadsgatan från Tunnelgatan sedan söderut längs gatan och trapporna ned mot Kungsgatan där mördaren möter ett vittne i den trånga passagen. Bör ha varit den absolut snabbaste vägen för att försvinna i mängden bland folk på stan. Persson levererar också övertygande kronologi för händelserna. Frågan är förstås om det är fiction, se Perssons roman om ett brott, eller är det här ett autentiskt vittnesmål - se Veckans brott?
 Hur som helst här ett vittnesmål vid så där drygt 23:20 tiden fredagen den 28.2 1986 vilket kan verifieras med förbipasserande polisbil (ungefär) enligt Perssons roman Faller fritt som i en dröm.

 Mannen var cirka en och åttio lång, bredaxlad, varken tjock eller smal. Han gjorde ett vältränat intryck och verkade inte påverkad på något sätt. Han hade mörkt kortklippt hår och Nilsson uppskattar hans ålder till 35 – 40 år. Mannen saknade huvudbonad, var iförd en halvlång mörk rock eller längre jacka med uppslagen krage, samt mörka byxor (dock ej jeans). Uppgifter om hans fotbeklädnad saknas. Nilsson kan ej heller uttala sig om hans utseende då mannen hållit upp handen för ansiktet, som för att snyta sig, då han passerade henne. Hon har samtidigt ett allmänt intryck av att han såg bra ut med regelbundna anletsdrag, mörka ögon och kortklippt mörkt hår.
  (Vittne dagen efter mordet - Ett vittne som ifrågasätts av förhörsledaren p g a av att hon är prostituerad, tillhör klientelet i kvarteren, ändå har hon gjort allt för att komma i kontakt med polisen för att berätta sin historia dagen efter mordet. Dessutom kanske hon trots allt har en viss förmåga att läsa av vad som händer i kvarteren, streetsmart, med tanke på vad hon sysslar med.) 

Sug på den du 
Leif G W Persson introducerar inte bara en ny flyktväg för Palmes mördare utan också en ny teori för mordvapnet. - Ny puffra lanseras och en trickster i form av kommissarie Bäckström dyker upp på scenen i Faller fritt som i en dröm!
Här får Leif G W Perssons fart på sin story och hans roman om ett brott, lämnar den mer dokumentära nivån och det blir en fartfylld historia om Palmemordet fullt i klass med James Ellroys romaner i hans Amerikatrilogi.
- Men roligare!
Bäckström får sällskap av en konsthandlare som bättrat på sin genealogi, en kommissarie som försökt att giftmörda frugan, ett sanslöst statsråd som kallas för den sakkunnige, sexualsadistiska och narcisstiska psykopater från säkerhetspolisen och det måste betonas alldeles vanliga poliser med hyfsad värdegrund som gör ett suveränt polisarbete.
Ett litet ledmotiv i skildringen är mordet på Gustav den III som en av Perssons poliser läser om. Kungen gick på Operan. Palme gick på bio. Bägge blev mördade. Gustav den III av en konspirerande adel där Ankarström fick all skuld. En adel som kände sig trängd av Gustav den III som minskat adelns makt och flirtade med franska revolutionens idéer. Palme var en demokratisk socialist och försökte hitta nya vägar för socialismen (med praktiska resultat) och utmanade övre medelklassen, delar av högborgerligheten, med sin retoriska sving. I ärlighetens namn fick Palme en hel del fiender även från vänstern efter IB-affären.

Farbror Perssons kokbok
Det vimlar av smaskiga, sensuella och färgstarka måltider i Leif G W Perssons Faller fritt som i en dröm. Kistalight kommer att tänka på sådana storheter som August Strindberg, Albert Engström eller varför inte Fritioff Nilsson Piraten när det gäller beskrivningar av bordets läckerheter. En spaningslista med käk och recept kunde få namn efter några matglada kriminalare och den frossande sakkunnige - han som har en särskild röst hos regeringen. 
En klar, en immig och tio smakfulla bira - tips och råd om pilsner och nubbar från kommissarie Bäckström - kompletteras med några av hans förslag om lite käk a la husmanskost som stångkorv, pölsa eller en rejäl pyttipanna.
Den sakkunniges 10-rätters meny kompletterad med en utsökt vinlista där ingenting sparas. Toppad med en sparris där det även ingår ett litet sånghäfte med Until we meet again.
Chefen för rikskriminalens  meny med inriktning på skaldjur och vitt vin för mysiga hemmakvällar.

Sannolikhet och konsekvensanalys
Leif G W Perssons hjälte Krimchefen Johansson får gå på föreläsning om Palmemordet. En föreläsning som förmedlas genom den Sakkunnige. Där presenteras olika sannolika teorier om vilka som står bakom Palmemordet. Men framförallt presenteras konsekvenserna ekonomiskt och moraliskt beroende på vilka som står bakom mordet. 
- Vi snackar miljarder!
I en växande skala ungefär enligt följande minskar förtroendet för Staten (samhället) Sverige. Bäst vore den ensamme galningen (kan då förklaras som ett enskilt vansinnesdåd), sedan mindre terrorgrupp typ PKK (vi och dom – här är dom långt borta), sedan alla olika konspirationer från främmande säkerhetstjänster och sist och värst vore det om det var ett inre brott - en konspiration inom den svenska statsapparaten.
Hur var det nu?
Gustav den III gick på Operan!
Palme gick på bio!
Konspiration?
Sant när det gäller Gustav den III!
Sannolikt när det gäller Olof Palme!?
- Palmeutredningen!
Ett berg av byråkratisk förträngning! 

Ett Mount Everest av dokument för att inte lösa mordet?
För att inte störa den svenska självbilden!


Betyg Leif G W Perssons Faller fritt som i en dröm Fem återfunna långpipiga revolvrar av fem
  Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om Palmemordet: 
Andra bloggar om Kista Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare:  
©Thommy Sjöberg

Sunday, January 13, 2013

Indianhövdingens förbannelse och nyårslöften från Kistalight


Ur Kistalight Academy - Indianhövdingens förbannelse - läser inspirerad av att det just nu spelas en Broadwaymusical på Södra teatern, Assassins, med liknande tema. Plus att det i skolan där jag jobbar startar ett projekt som kallas Läsning pågår. (Alltså A litle bit of microteaching set!) Vid videokameran fru Ulla Kistalight Biten kan ursprungligen läsas här i Ugh...ugh Light

Samtidigt passar vi på med att avge några nyårslöften från Kistalight - som vanligt gäller det läsning.
Varför inte en klassiker som Montaignes essäer?
Vi måste erkänna att vi bara läst delar av dem!
Ändå kallar vi oss då och då för att vilja vara en förortens Montaigne!
Pretentiöst?
Åtminstone del I av Jan Stolpes nyöversättning ska vi klara av!
En annan bok som står halvläst i bokhyllan är Salmon Rushdies Bookervinnande Midnattsbarnen.
Dags för nya nappatag med den i år!
Midnattsbarnen har dessutom blivit vald av läsarna till den bästa Bookervinnaren någonsin. Salmon Rushdie delar Marcel Prousts öde säger många - hans böcker får oerhört mycket beröm men få har läst dem i sin helhet.
- Kistalight läste i alla fall  Satansverserna här om året.
Ytterligare en ej avslutad bok från  bokhyllan får bli Stig Dagermans reportageklassiker Tysk höst.
 Plus varför inte en nyutkommen bok med den fantasieggande titeln Atlas över avlägsna öar av Judith Schalansky. Boken tycks ha haft strykande åtgång och är för närvarande slutsåld!
 Nog med löften nu - läsning ska också vara lustfylld och spontan!
Har under kvällen även sett nya dramaserien En pilgrims död, SVT, som bygger på Leif G W Perssons romaner om Palmemordet. De rekommenderar vi livligt på Kistalight - kan man läsa mer om här -  Faller fritt som i en dröm!
Gott nytt läsår från Kistalight!

Sunday, January 06, 2013

Årskrönika litteratur 2012 - Kistalight

 
Kistalight läser ur On the road - ja, jag tänker på Dean Moriarty! Vid kameran fru Ulla Kistalight. Här kan du höra  Jack Kerouac läsa ur boken. En liten bit av microteaching här - typ för åk 3 gy, den moderna litteraturen, och för alla som är intresserade av 50-talets beatgeneration! 

Att läsa On the road var ett av våra nyårslöften för 2012!
Den andra kan ni läsa mer om här!
 Länge har jag tänkt läsa W. G. Sebald The rings of Saturn. Sebald som är författarnas författare eller åtminstone många kritikers gunstling. 
Inledningen är strålande - vad sägs om följande rader. In August 1992, when the dogs were drawing to an end, I set off to walk the country of Suffolk, in the hope of dispellingthe emptiness that takes holdof me whenever I have completed a long stint of work. 
 Den svenska översättningen är inte dum den heller: I augusti 1992, när rötmånadengick mot sitt slut / _ _ _ / men inte riktigt samma schvung i första raden där!
 Först så småningom inser vi att W. G. Sebald är en tysk författare om han än var bosatt i England och verksam som professor i litteratur på East Anglia University i Norwich och att hans böcker ursprungligen var skrivna på tyska. W. G. Sebald som dog i en bilolycka 2001 var en spännande författare som blandade dikt, lyrisk prosa och essäer men hans böcker lever.
Fin essäbok om en lugn och stillsam fotvandring (jfr On the road) i Suffolk i östra England. Melankoliska iakttagelser varvas med porträtt av udda särpräglade kulturpersonligheter och händelser med ett mycket akademiskt språk.
Kistalight tycker kanske att språket hos Sebald skulle vinna på att folka till sig en aning men okej - Betyg fem melankoliska vandringsstavar av fem!
Ett läslöfte lite i förbigående var Amanda Svenssons Välkommen till den här världen som vi klarade av tidigt under året. Mycket charmig bok om tre vilsna, sköra, desperata och sökande ungdomar. En varm och humoristisk bok med mycket energi även om Amanda Svensson inte riktigt säkert gillar det epitetet. Betyg fem speedade art works av fem.

 Nu följer  en liten årskrönika när det gäller litteratur och läsning från Kistalight!


Som vanligt ett set raketer, 10-pack, som fyras av kring tolvslaget på nyårsafton!
På vår uteplats i vår gode grannes lag på Kistas eget Cape Canaveral - Gläntan. Exekutör, som av ett musikstycke, raketingenjör Kistalight iförd rymdglasögon och toppluva. Bild från förra året Thommy Sjöberg


Snålblåst, gråmulet, blåser rätt rejält egentligen - hårt arbete med att få upp raketerna! 
Mindre folk än vanligt på Gläntan i år!
Förresten!
Var tar alla raketpinnar vägen ?
Inga olyckor i år heller!
Medan krutröken ligger tung över Gläntan och min jacka är lätt sotig och vår revolutionära katt har gömt sig under sängen funderar vi över en liten årskrönika för vår läsning under 2012.


 Kistalight på kurs
 Brillo Light
 Kistalight goes Ryan - hisspitch
Zlatan smile (English version) - (Google translation what a translation) 
NABC Light Blues
Hattie hii light blues 
Vi syns vid målet - Nacka och Kistalight
Isbladskärret tur och retur - repris från Kistalight
Hälsningar från Östberga
Tjenare Thommy - Världsbokdagen
Hälsningar från Kista
Examen Light
Hard work Light
Femtonde juli 2012
Kistalight på Zlatantour
Zlatan smile - francais (google traduction - ce une traduction!)
Himmelsdalen Light
Kistalight goes Ryan en gång till Här finns länken till texten för min tänkta e-book - bara att klicka! Vissa tekniska och juridiska problem kvarstår där! Vi jobbar på det!
Tunisian girl
Kreativ Light - Steve Jobs
A millenium tour in autumn (Favorit i repris!)
Kistalight tippar inte... Nobelpris längre!
Zlatan nominerad till Augustpriset
Tjänare Barack
Poesi på en dag - Kistalight
Poesi på en dag - en gång till
Hibbing blues - Bobographica
Hibbing blues from Bob Dylan garage (Google translation what a translation)
Nyårslöfte - litteratur - Light