Sunday, December 19, 2010

Scanning Light


 Scannad från topp till tå - Kistalight har läst Google-koden av Andreas Ekström under hösten. Bra bok som bör läsas av alla som är intresserade av Internet.
- Vare sig du googlar, twittrar, bloggar eller sysslar med andra sociala medier!

Kistalight har gått på avslut i veckan med julbord och julavslutning, väntat på sin julbok och spelat tennis.
 - Facit där sista gruppspelet för i år - en vunnen, en oavgjord och en förlustmatch får anses som okej. Lyssnar under lördagen i efterhand på live-sända P4 Radio Stockholm från 10 december "Elfving hälsar på" från Kista Science Tower. Bland andra så talade Emma Crepin och Ingvar Sjöberg från DAC (Digital Art Center), Oskar Juhlin från Mobile Life Centre och David Lillo från Kistaloppet om vad som gör Kista så speciellt och Kistachic berättade om hur det är att vara boende i Kista "på andra sidan" tunnelbanan. Spännande om Kista som en av Sveriges mest kreativa platser.
- Vetenskapsstad och multikulturellt bostadsområde ritat av folkhemsarkitekter som Jon Höijer med flera, eller som Ulf Elfving uttryckte det - det här var en helt ny värld för mig.

- Måndagen måste dock ägnas åt att skriva omdömen för sjuorna!

Vad passar väl inte bättre med en liten glimt från Kista Science Tower om man vill diskutera Google. Nu tillbaka till Andreas Ekström och hans Google-koden.
Varför inte börja med några passande googlingar på Andreas Ekstöm!
Sagt och gjort!
Andreas Ekström Google-koden ger 6530 träffar. Googlar man bara på Andreas Ekström blir det fler träffar - 68800! Bloggar gör Ekström numera från egen hemsida men har tidigare använt wordpress och Googles Blogger.
Google-koden är uppdelad i tre delar; Berättelsen om Google, När det kommer till kritan (kritik) och tre Vägar framåt on Googles visioner och affärsverksamhet. Kistalight saknar en innehållsförteckning men det finns några bra sidor med källor och lästips.
Spännande om Googles grundare Sergey Brin och Larry Page, två supernördar som har en bakgrund där en akademisk PhD  i matematik och datavetenskap mest betraktas som en grundexamen. Page blir den som leder utvecklingen med ett söksystem för Internet där man rankar webbsidor efter deras relevans (länkar mm) - så kallad pageranking som är Googles speciella profil och vassaste instrument tack vare snabbheten. Snabbheten uppnås med massuppkoppling, seriekopplade datorer, antalet variabler som körs är dock hemliga och ska ej vara manipulerbara. Kistalight tror, hoppas, också på att det finns en kvalitetsvariabel.
- En välskriven text med kärna och substans får en hög ranking vill vi gärna tro på Kistalight!
Vad det är som gjort Googles modell så mycket konkurrenskraftigare än konkurrenterna Yahoo, MSN med flera framgår inte riktigt klart när det gäller pagerankingen, se hemlig, men som affärsmodell gäller en godhetsidé där allt är fritt och bara ett klick bort!
 Här finns också berättelsen om hur ett mycket stort tal googolplex eller det kortare googol, en etta följt av hundra nollor blir felstavat och blir Google ett av världens största varumärken. Ett varumärke som gett upphov till ett nytt verb, googla, på svenska och flera andra språk.
Don´t be evil är Googles inte helt lätttolkade budskap men med två hyggliga grabbar Sergey Brin och Larry Page (inga affärsmän utan forskarsjälar och innovatörer) och att all information är gratis och bara ett klick bort.
- Ändå tjänar våra bussiga grabbar miljarder!
Kan det bli bättre?
Deras megalomaniska ambitioner att scanna all världens litteratur, att scanna all världens gator, att scanna all världens digitala trafik, åtminstone den som går via Google och alla deras företag och tjänster. kan man fundera över.
 Varför?
 Vad leder det till?
 Kistalight använder dock utan att darra på manschetten Google vid sina sökningar, gmail, blogger, youtube och deras bildprogram  och ibland deras webbläsare Googlechrom.
Visst hyggliga grabbar i farten!
Don´t be evil!
 Men har någonsin de hyggliga - läs de goda grabbarna!
Gått segrande ur världens strider?
Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om Google
© Thommy Sjöberg

No comments: