Saturday, September 26, 2009

Bokmässa light i Kista - Doing the alternativ bookfestival


Tre titlar från Kistalight Publisher – nyfiken, lust att köpa – beställ nedan!

Kistalight gnuggar på högstadiet veckan lång och håller sig ung. Den dagliga kontakten med tonåringar.
- Långtråkig?
- Sällan!
- Klart vi skulle vi skulle vilja vara på Bokmässan i Göteborg och flanera bland författare, förläggare och bokstånd.
- Vi får ställa ut våra egna titlar istället i vår egen lilla bloggmonter.
Nyfiken på att läsa – klicka på Kistalight goes Ryan on line .
Lust att köpa klicka på ABC…Kistalight, Kistalight goes Ryan eller Kistalight Academy
Lusta att låna böckerna? Gå till biblioteken i Kista, Rinkeby, Tensta eller Spånga.

Våga vägra Bokmässan!
© Thommy Sjöberg

Monday, September 21, 2009

Outsiders och den politisk essän

Reader, if you go up Abdullah Kaukji street another 50 meters!

I dag gör vi ett litet besök i Sarajevo genom en nytolkning (Kistalight) av Imam Beys Mosque ur Sarajevo blues av Semezdin Mehmedinovic Prosadikten är från Sarajevos belägring under dess beskjutning några år in på 1990-talet och kan fungera som ett litet intro av politiska essäer.

Läsare, om du går uppför Abdullah Kaukjigatan 50 meter till!

När du vänder dig om ser du ett Sarajevo i dimma:
Ett kosmos av sorg.
Ovanför dimman, kan du se Gamla stans hustak
där ovan minareten av Beymoskén
isolerad från den jordbundna alldagliga dimman.

- Kistalight fortsätter sitt sökande efter olika litterära genrer. En stor politisk essäist var Antonio Gramsci som presenteras här.




Antonio Gramsci, kallad Nino, en av Italienska kommunistpartiets grundare, legendarisk skribent, blev förebild för vänstern under sextiotalet, som ung kille var han inte främmande för moderniteten, skrev om Pirandello, klasskamp och politik, drömde om att resa, fick istället se Italiens fängelser från insidan som politisk fånge på trettiotalet under Mussolinis fascistiska diktatur. Om Gramsci har Anders Ehnmark skrivit en essä, Stad i ljus, där han sätter in Gramscis idéer i en latinsk context och fortsätter sin egen prövande undersökning om makt och demokrati. Kanske har han skrivit en bok som kan vara en passande läsning för unga kommunister och alla andra som vill söka nya vägar för det radikala samtalet.
Stilen hos Ehnmark är sökande, prövande och lätt lyrisk. Det är en gripande bok han skrivit om en fascinerande människa som kom från provinsen Sardinien i utkanten av det italienska samhället. Den unge Gramsci kom att göra en kulturell resa som påminner om den de svenska arbetarförfattarna gjorde under 1930-talet. Så har bokens titel hämtats från Eyvind Johnsons bok från trettiotalet med samma namn. Lilla Nino var en hårt prövad person redan från tidig barndom. Tuberkulos i ryggraden, Potts sjukdom, var prognosen. Ett faktum som hämmade växten och han fick en puckel.
Ehnmark berättar om hur familjen konstruerade en speciell dräkt där han kunde hängas upp i en bjälke för att rakna. Hans fader lät sy en kostym där utväxten doldes. För att träna ryggen hade han små hantlar av lavasten. Nino var begåvad och trots att fadern satt i fängelse, troligen sardiska intriger, och umbäranden fick han stipendium för att studera i Turin. Studierna byttes till en verksamhet som skribent i Turinupplagan av Avanti och han recenserade och dyrkade Pirandello. Ett avancerat val för en kille som kom från landsbygden. Tillsammans med Togliatti kom han att grunda Italienska kommunistpartiet och verkade under några år som parlamentsledamot innan han fängslades av Mussolini. Under sina fängelseår skrev han det som kom att bli hans livsverk och som kom att göra sensation när böckerna publicerades på 60-talet. Sex ljusbruna volymer från det italienska förlaget Einaudi Anteckningar från fängelset, Quaderni del carcere. Redigerade och systematiserade gavs de ut med titlar som:

* Den historiska materialismen och Benedetto Croces filosofi
* De intellektuella och kulturens organisering
* Italiens enande
* Anteckningar om Machiavelli, politiken och den moderna staten
* Litteratur och nationellt liv
* Förr och nu


- De volymerna skulle jag vilja äga och läsa!
I sitt skrivande kom Gramsci att inspireras och föra ett samtal över tiden skriver Ehnmark. En dialog som spänner över årtusenden, från Livius romartid till renässansen och Machiavellis italienska stadsstater till den fascistiska diktaturen under Mussolini.
- Här blir Gramsci spännande.
I sin isolering i fängelset kommer han att ställa frågor bortom kommunismens testuggning. Viktig blir idén om hegemonin som bas för samhällets kultur och inte kommunisternas idé om klasskampen. Utan att snärja in mig allt för mycket i tolkningen av hegemonibegreppet uppfattar jag det som att de intellektuella; lärare, författare, journalister, jurister m.fl. både under Mussolinis fascism och andra perioder verkar för det borgerliga och "förnuftiga" samhället och är bärare och förvaltare av det bestående samhället.Intressant är Gramsci som iakttagaren, outsidern, från det fattiga Sardinien. Den som kommer utifrån och ser samhället med nya ögon. Läsarten blir då att Gramscis skrifter är mer essäer och dialoger i ett politiskt samtal förda av en skicklig skribent. En person som använder humor och sarkasm som verktyg i sitt författarskap och sin politiska kamp. Skrivandet är då mer prövande och undersökande än att det är en politisk ideologi och program för kommunismen.
- Vet inte vilken omfattning Gramscis skrifter finns översatta till svenska. På engelska lär de finnas och det kan vara en möjlighet till läsning om man inte behärskar italienskan.För oss som har ett hjärta som bankar för förorten och då speciellt för Järvafältet är det fantastiskt att tänka sig att Gramscis sonhustru Margarita Gramsci lever och verkar i Rinkeby och även om detta kan man läsa i Ehnmarks bok om Gramsci. Här i Kista har vi haft nära släktingar i nedstigande led till Rosa Luxemburg. Anna, som är grand old matte till vår katt. Kul att tänka sig att släktingar till två stora legendarer inom vänstern från 1900-talet finns på Järvafältet.
Banne mig också om jag inte såg en skymt av Lenins barnbarn på Tensta bibliotek häromdagen.
- Fin bok om ett fascinerande människoöde. Andra bloggar om Kista Andra bloggar om Författare: Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om förlag Andra bloggar om Antonio Gramsci
©Thommy Sjöberg

Saturday, September 19, 2009

Desperation och modernism

Gränsvakt
Igår hamnade jag på ...
Sneddar förbi Kista Science Tower i novemberdis, missar precis tunnelbanan, hinner ändå leverera en dikt till Författares Bokmaskin S: T Eriksgatan 10, som dagen till ära, trycker en diktsamling på en dag. Inbjudna är hugade, blivande, refuserade, brinnande, glödande och falnade idealister och haverister med författarambitioner som inte hittat vägen till tryckning hos de etablerande förlagen. Som tänkt framtida författare och förläggare, Kistalight Publisher, är jag inbjuden att delta med en dikt i Poesi on line som samlingen heter.
- Väljer Gränsvakt från bloggen... must be some way out of here said the joker to the thief

Drömfakulteten Light

Sara Stridsbergs bok Drömfakulteten - i dag något om modernistisk form som genré i dagens litteratur.
Sara Stridsbergs bok om Valerie Solana - en poetisk berättelse om det sunkiga trashiga USA men även om 60-talet, om klassresor och om lyriska drömmar. Skildringar av vanvett och med Warhols The Factory som en samlingsplats för de udda dekadenta. Där finns även interiører från 60 - talets Chelsea Hotell i New York och en notis, upprop, från Henry Millers gamla skandalförlag Olympia press .
- Häftigt!
Fina berättelser av Sara Stridsberg tycker vi på Kistalight med berättargrepp som dag bok, med massor av dialog (passar för Teatern), parallellskildringar mellan 50, 60 70 och 80-tal med tidsmarkörer som makarna Rosenbergs avrättning, Marylin Monroes död och kvinnorörelsens framväxt.
Där finns även drag av roadmovie och inlagda små lexikon från A till Z.
- Kan de senare Vara utdrag från Valerie Solanas manifest SCUM?
Society for cutting up every man!
Fantasifulla figurer som Cosmogirl och Silkespojken får berättelsen att lyfta och bli en poetisk skildring av framförallt 60-talet.
Kanske berättarknep som behövs för att skriva berättelsen om den tiden.
- Ett av trixen i alla fall!
Kul att Sara Stridsberg fick Nordiska rådets pris här om året för en så pass formsökande roman som Drömfakulteten .
Andra bloggar om Kista Andra bloggar om Författare: Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om förlag Andra bloggar om Sara Stridsberg
© Thommy Sjöberg


Monday, September 14, 2009

Endorfiner och självbiografi

Var och en sin egen förläggare
Sneddar över Gläntan bakom Helsingörsgatan.
Fullmånen hänger trygg bakom björken snett över Kistaskrapan. Har varit i Gdansk några dagar, bistert väder i den gamla kosmopolitiska fri och Hansastaden och visst finns det en bit om detta på Kistalight.
- Funderar på Årets bok!
- Kanske pröva några Kistabitar om litteratur?
- Skärvor från bloggen!
- Spana efter litterära genrer?


Henry Miller på sin gamla banracercykel från Boulogne i Paris här i Pacific Palisades i Santa Barbara - Henry Miller som alltid skrev självbiografier och hittade nya former för det!

Please Mrs Henry I´m ready for the broom
- Varför inte ett cykelpass så här på höstkanten?
Gympa, jogga, cykla, åka långfärdsskridskor eller ta långa promenader. Visst kan det frigöra en massa kreativitet. Det visste författaren Henry Miller när han cyklade runt i Boulogneskogen i Paris på trettiotalet på en gammal banracercykel. Han iakttog och skrev och cykeln kom att bli en av hans bästa vänner. Detta kan man läsa om i hans lilla vän och minnesbok My bike & other friends.
Annars var Henry Miller en stor flanör. I Parisstadsdelar som Clichy och Montparnasse vandrade han runt i timmar, insöp atmosfären, la märke till detaljer, levde med i folklivet, slog sig i slang med arbetare på barerna och flirtade med kvinnor. Av detta blev det en utmärkt Parisskildring, Kräftans vändkrets, som först gjorde skandal och ansågs som pornografisk, men som i dag räknas som en litterär klassiker.

Miller flanerade sedan vidare i världen och skrev utmärkta reseskildringar som Kolossen från Maroussi från Grekland, Den luftkonditionerade mardrömmen, om en resa tvärs över USA till den amerikanska västkusten. Söder om Monterey på västkusten ligger det vilda vackra Big Sur. Där slog sig författaren och beatgenerationens grand old man Henry Miller ner. Vid Partington Ridge skulle han leva sitt skogsliv i Walden.
I grunden opraktisk blev det kärva år men här kom genombrottet som författare och akvarellkonstnär senare kom även berömmelsen. Skandalböckerna Kräftans och Stenbockens vändkrets sålde guld i Paris till amerikanska GI på permis men böckerna fick inte tryckas i USA och stränga valuta lagar tillät inte överföring av franska franc till staterna.
Fattig i USA men rik i Frankrike blev en av Millers många paradoxer.
En läsvärd bok om Big Sur är Henry Millers "Big Sur and the oranges of Hieronymus Bosch" här skildrar Miller till och med naturen och den speciella topografin kring Big Sur. Men framförallt är det en paradisskildring kryddad med allvar och humor.
Kvinnorna! Det hann bli ett par stycken under 15 år i Big Sur.
- Innan Paradiset var över.
De var 30 år yngre än Miller och de förväxlade böckernas Henry med verklighetens men Henry var en boren optimist. Barn, Tony och Val, blev det dock av romanserna och Henry fick bestyr både med pedagogik och barnuppfostran.
När han var på besök i bilens Los Angeles kund han flanera i timmar mellan motorvägarnas brus i stadsdelar som Bel Air i Hollywood och city i Downtown. Cyklandet och pingisspelande fortsatte han med enda till åttioårsåldern Då han levde i Santa Barbara. Cykla, jogga, gympa och promenera frigör skaparkraft men det vet förstås, förutom Henry Miller, också en massa andra kreativa människor, författare och konstnärer.
Henry Miller gillade jag för hans glupska aptit på böcker, konst, mat och kvinnor. Under sina promenader som flanör och sina cykelturer var han en fin iakttagare från 30-talet med öppna sinnen och en känslans reporter med ett stort romantiskt hjärta.
Av Någon anledning kommer jag alltid att tänka på gympa!
- När jag läser Henry Miller!

Andra bloggar om Kista Andra bloggar om Författare: Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om Henry Miller Andra bloggar om förlag
© Thommy Sjöberg

Saturday, September 05, 2009

Efterlyst artikel – Bob

Bob Dylan på Espresso café - Bearsville Woodstock 1964. Kistalight efterlyser en artikel om Bob Dylan. Bild: Daniel Kramer.

Kistalight i forskartagen under lördagen – tuben in till Stan via Fridhemsplan och Hötorget fortsättning med en rask promenad förbi Stureplan till Kungliga Biblioteket i Humlegården.
Besöker KB och deras mediaarkiv i några timmar – ögnar igenom rader av mikrofilm från DN, AB och Expressen men inget napp för en artikel av Leif Nylén från som vi tror är från 1965 och som introducerar Bob Dylan och hans talanger som visdiktare och artist för en svensk publik. En artikel som vi så gärna skulle vilja läsa igen så här i mogen ålder för att se vad det var som gjorde ett sådant intryck på vårt unga sinne.
Lustigt nog saknas lådan med mikrofilm från DN för januari, februari och halva mars 1965 den period som vi var intresserade av på Kistalight.
Kan Leif Nyléns artikel finnas där?
Hittar inget i de lådor som finns kvar. Prövar även några lådor med AB och Expressen inget napp där heller.
Där letar vi även efter en gammal artikel om mods och mode med ökendojor, kritstrecksrandiga utsvängda brallor och skjortor med tabbkragge. Något som Kistalight var ekiperad med i sin ungdom och som vi vill minnas att vi läste om på kultursidorna från den här tiden. Modeartikeln vi tänker på och som vi gärna vill minnas färgades även av pop och Rhytm & blues från Londons förorter.
Var det inte från Richmond och Crawdaddy Club som Stones började stöta ut sina riff i världen?
Minnet är en bedräglig arena och artikeln om Bob verkar inte finnas på Internet.
Kan artikeln om Bob vara för gammal för nätet?
Eller har Leif Nylén, från vår ungdoms Blå Tåget, i själva verket inte skrivit en introducerande artikel om Bob?
Man kan verkligen undra!

En sväng förbi Grev Turegatan på hemvägen, massor av folk från medelklassens Östermalm, knökfullt, på den soliga sidans uteserveringar, passerar genom Gallerian, dyker ner i Hedengrens bokhandel och kollar om de har den tyske litteraturprofessorn Heinrich Detering Dylanbok.
Det har dom.
Säkert mycket billigare, tyvärr, på Adlibris!
Sneddar över Stureplan, vid Sturehofs uteservering längst ut, sitter två yngre medelålders paranta damer med ett gigantiskt fat med skaldjur, havskräftor och hummer, och vitt vin i kylhink.
En bild i dag från lågkonjukturens Sverige!
Eller vill, månne, bara damerna synas?

©Thommy Sjöberg