Tuesday, May 26, 2015

Anniversary - Kistalight firar 10 års jubileum

Kistalight fyller år!
I dag 10 år som blogg!
Redaktionen och förortens Montaigne firar med lite bubbel och spenatsoppa.
En kombination som heter duga!
Plussar på med några citat, minnesbitar och länkar till några av våra Kistabloggar!
Vilken buffé!
Hip...hip...
Här kommer dom!
Ett citat per utgiven bok!
Men först en knastrande video direkt från Kista!


Från ABC...Kistalight, på torget vid gamla biblioteket, med Kista kyrka, klockstapel och några stjärnhus i bakgrunden plus förstås alla ljud från torget och slamret från tunnelbanan.

Medan en regnbåge går ned bort mot Järvafältet och alla språken surrar i luften tycker jag mig i röken från en cigarett se konturerna av ett Little Teheran som seglar förbi som en lätt vindslöja bort mot vårt eget Silicon Valley, Kista science park. Läs mer från ABC...Kistalight

På väg i veckan; gatorna dammar, solen tittar fram, Kistaskrapan skimrar i pastell, the Boss i etern, bilens fönsterrutor en smula gräddiga, tidig vår i luften, Kymlingelänken mot Rinkeby, lagom med trafik, ute i god tid! En polisbil susar förbi i bussfilen.
I dag bör jag komma i tid till jobbet. 
 Läs mer från Kistalight goes Ryan


Shoppa väska

Någonting borttappat?
Blonda och mörka skönheter i Kista Galleria!
Högklackat, svängande höfter
 chihuahan i handväska, urringat, getingmidjor
massor av hud, minimalt med tyg.
-Sorry lads, tjejerna här behöver inte en man. 
Läs mer från Kistalight Academy

Sneddar förbi Kista Science Tower i novemberdis, missar precis tunnelbanan, hinner ändå leverera en dikt till Författares Bokmaskin S: T Eriksgatan 10, som dagen till ära, trycker en diktsamling på en dag. Inbjudna är hugade, blivande, refuserade, brinnande, glödande och falnade idealister och haverister med författarambitioner som inte hittat vägen till tryckning hos de etablerande förlagen.
 Läs mer från Kistalight på spaning


Snart vintertid och mörker, regnet smattrar på ditt fönsterbläck, höstlöven smetar på dina gångvägar, bilköerna slår till på Kymlingelänken, Kista Science Tower höljt i höstdimma, allt för många orättade prov och elevarbeten vilar på ditt skrivbord och det är svart som natten när din väckarklocka ringer i den allt för tidiga morgonen.
Då kan du behöva pigga upp dig med något som stärker din vacklande identitet? Läs mer f
rån CV från Kistalight

DET KOMMER MERA

Titlar utgivna av Kistalight Publisher -  Se Författares Bokmaskin!
Nyfiken och lust att läsa mer?
Beställ den senaste boken CV från Kistalight!



Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Istanbul   Andra bloggar om pedagogik   Andra bloggar om didaktik Andra bloggar om kanon: Andra bloggar om Tomas Tranströmer: Andra bloggar om Öland:
©Thommy Sjöberg

Sunday, May 24, 2015

Litteraturen lever på Norra Öland

I veckan som var, Kistalight lämnar in bilen, service, på Mekonomen i Löttorp på Norra Öland!
Passar på att cykla runt i omgivningarna, förra året vid en liten reparation av bilen, hittade jag den gamla banvallen, den då nyöppnade cykelbiten till Ölands golfklubb och bigården Korpskog.
Det gäller att ha ett öppet sinnelag!
Vad kommer att ramla över mig i år!
Upprepar cykelturen från i fjol!
Banvallen, fika på Ölands GK med hallongrotta, i år blir det även en tur förbi Ranstad, över Gudesjö, visst är det gudomligt med betande kor och öländsk grönska, fågelkvitter, inte en Volvo (bil) på hela vägen ned mot Kalmarsund, stackmoln och frisk sydväst, får medvind från Alvedsjö för lunch på Morells.
Massor av frisk luft!
Bakom kvarnen vid OK-macken en gammal nedlagd minigolfbana.
Tar några bilder!
De igenvuxna banorna bildar mystiska mönster.
Ett tecken för den ökande nedläggningen av landsbygden! 
Vid OK en miniaffisch för bokcafé på Löttorps bibliotek!
Finns det ett bibliotek i Löttorp?
Kistalight som kulturspanare har inte en susning!
Trots över tjugo år i bygden som sommarölänning!
- Ta med dig en bok och dela din läsupplevelse, ungefär, manar affischen och vi fikar.
Sagt och gjort!
Kistalight som alltid vill se nya möjligheter för att sprida sina alster tar  med sig sin fru Mimmi och går på Bokcafé.
Kommer det att komma några till biblioteket?
Sker inte all läsning nu mera i mobiler eller på surf och läsplattor?
Är inte bokläsning en försvinnande konstform och bokläsare en döende art?
Jag känner igen dom!
Jag har sett dem förr!
Visst är det Kulturtanterna som är i farten och Borgholms unga bibliotekarie Amanda med kandidat som är ansvarig för Bokcafeet.
Det blir en magisk eftermiddag  med Toscatårta, fika och många fina presentationer på Löttorps Bibliotek, som visar sig ligga bortom simhall och skola, så där lite industriellt i utkanten av byn.
Sällan har jag tagit del av så många goda läsare! 
Tack Mirjam, Solveig, Bo, Gunilla, Sonia, Birgitta, Eva, Kicki, Matilda, Kerstin, Britta och vår unga bibliotekarie Amanda som sänker medelåldern rejält!
Nu vet jag varför omslaget till Bodil Malmstens nya diktsamling Det här är hjärtat ser ut som det gör, varför Lennart Sjögrens Kalla mig Noa är rysligt aktuell eller att Charmen med tarmen är dagens populärvetenskapliga snackis av ung begåvad forskare som kombinerar text och bild, en klassiker som Garcia Marques Kärlek i kolerans tid får också plats, vill man läsa en ungdomsbok om en kille med Aspberger - läs I huvudet på Colin Fisher (utmärkt högläsning där av Kerstin), 70 år sedan ww2 tog slut, det kan man läsa om i Kvinna i Berlin 1945 och hur brutalt kvinnorna utsattes i slutstridens Berlin april 1945, norsk spännande författare kan man ta del av i Jag reser ensam av Tore Renberg och slutligen Den femte vågen av Rick Yancey en sorts ungdomsfantasy i Science fiction genren. 
Det här var bara några exempel från en minst sagt proffsig samling bokläsare! 
Visst lever boken i dag!
I alla fall på Norra Öland!

AMANDAS BOKLISTA 

http://image.bokus.com/images2/9789173553759_200https://cdn2.cdnme.se/677268/6-3/fjarilseffekten-alvtegen_karin-21681516-1806457392-frntl_518be4a0e087c30a2bd85670.jpghttp://bokmaskinen.se/wp-content/uploads/CV1.jpghttp://media.bonnierforlagen.se/bokbilder/b/9789100134938.jpghttp://media.bonnierforlagen.se/bokbilder/b/9789137143927.jpghttp://www.piratforlaget.se/wp-content/uploads/2014/02/denfallandedetektiven-194x300.jpghttp://media.bonnierforlagen.se/bokbilder/b/9789100154196.jpghttp://www.ellerstroms.se/covers/459_large.jpghttp://gillabocker.mysitoo.com/res/jag%20reser%20ensam.jpg

http://varldslitteratur.se/sites/varldslitteratur.se/files/KarlekIKoleransTid.JPG http://s.cdon.com/media-dynamic/images/product/book/book/image3/det_sista_vi_har_ar_vara_kroppar-hansson_bob-26532179-2388614958-frntl.jpg http://media.bonnierforlagen.se/bokbilder/b/9789163872860.jpg http://www.bokstugan.se/bokbilder/19591.jpg http://sekwa.se/wp-content/uploads/cirkeltecknaren.jpg http://bilder.panorstedt.se/bilder/Omslag/224/29686791_O_1.jpg

Själv valde jag att läsa ur min CV från Kistalight!
Det fick bli mina fem twitterflöden likt små prosadikter från Norra Ölands stenkust, här garnerad med den glada truddelutten 1904 av The tallest man on earth (klicka 2 ggr), och som sagt sällan har jag mött en sådan grupp goda läsare och för den delen goda lyssnare och visst blev det generösa applåder för mitt bidrag.
En förunderlig eftermiddag!

Dessa cykelturer när dimman har lättat (Music? Klicka 2 ggr)


Klicka på Visa på You Tube! Tallest Man of Earth 1904

Dessa cykelturer när dimman lättat
September när jag hämtar tidningen vid kustlinjen
Tröttnar aldrig på det blå blänket mellan tallarna

I norr Tokenäs, Kroken och Neptuni Åkrar
Aldrig så trolskt som en tidig höst
Oxeln ovan Landborgen en berättelse i disig ockra

De fem sjöbodarna på rad, Blå Jungfrun i fonden
En doft av idyll, en fälla, för målare i akvarell
Hägringar över öarna längs Smålandskusten

Strandvallar som geometriska former,  spår efter Inlandsisen, smak av Yoldia och Litorinahavet, Östersjöns olika stadier
Poesi för en lärare

Havets horisont en möjlighet för fantasin
På försommaren blommar blåelden
som fläktande flaggspel i den karga kalkflisen

© Thommy Sjöberg

Sunday, May 17, 2015

In Light - How to be a Parisian

Kistalight har läst snackisen How to be a parisian på nätet som nedladdad e-book!
Passande läsning för äldre herre?
Varför inte om man vill hänga med i trenderna hur man skapar en försäljningssuccé  med en bok (e-book) och få massor av nätbesökare!
Dessutom är det riktigt underhållande läsning av modevärldens egna Fifi Brindacieres!
Bohemian bourgeoises, Bobos, med långbenta charmiga modeller, skribenter, designers, filmare, musiker och deras lockiga krambjörnar. En Parisian är aldrig single som deras motsvarigheter i Sex and the City i New York för då får hon inga möjligheter till några spännande möten och intriger med killen versus älskaren att hantera i sin Parisvardag.
 Hon ser ut som Lou Doillon i lång mörk kappa med högklackade boots, fantiserar om att bära lång Burberryrock utan just mycket mer därunder, åker scooter 200 meter i kvarteret för att köpa sin baguette, flirtar med parkeringspoliserna och kör hejdlöst för fort i Paristrafiken, beställer gärna ett glas rött vid lunch, Bourdeaux, frågar om hon får röka på caféet, säger sig vara feminist men kollar på porr, om hon åker ut på landet en weekend sjunker självkänslan drastiskt - mjölkkor och idylliska landskap har hon bara upplevt på sin mormors landskapsmålningar.
Svårt att inte charmas av vår Parisian, önska sig en nallekram, om hon har tid (hon är busy, busy...busy) i sin kamp för att inta scenen på Paris gator, bistros, caféer och i umgänget.
Berättarmetoden i How to be a Parisian påminner en del om bloggböcker, det vimlar av bilder av modeller, finns en del teckningar, några har spännande inslag av färgkartor över Paris mentala vinter såväl som sommar landskap.
 Ett kul grepp är designen med skyltar med budskap som Are you working out? - Nope I don´t have time! So what are you doing about it? - I´m going to buy myself a long coat. Några sidor har fotoremsor av tjejerna a la Andy Warhol och en del har fina bilder av Paris med poetiska titlar som Kind of blue.
Ett trevligt inslag är de didaktiska rent av pedagogiska dragen; tjejerna undervisar om litteratur, filmer och om kända parisiskor, de mest kända parisiskorna är från andra länder, Marie Antoinette, Josephine Baker, Romy Schneider och Jane Birkin och hon läser hellre Camus än Sartre, Francoise Sagan istället för Marguirete Duras. I kapitlet the Simones delar hon upp parisiskorna i tre världar med olika mantra, där finns Simone Veils, Simone de Beauvoirs och Simone Signorets värld, en trio av kvinnor som har allt som en parisiska kan behöva som förebild för sitt liv.
Bara att välja sin Simone!
Blandningen av bild, text gärna med listor av olika slag, designade skyltar a la Ed Ruscha och de lärda inslagen skapar en trevlig e-book att läsa och bläddra igenom.
Är detta ny berättarteknik?
Vi får inte glömma att How to be a Parisian till en del kan fungera som guidebok för Paris även om tjejerna fortfarande kan ha en date på Café de Flore har de för det mesta lämnat kvarteren i Saint Germain des Pres och de hör mer hemma i trakterna kring Pigalle, Marais eller kring Place des Bastillje. Massor av tips på barer, caféer, och restauranger för alla smaker och behov. Boken fungerar också som en chic kokbok - det vimlar av enkla recept i boken och visst vore det trevligt att laga Crepes Suzette med en äkta Parisian eller smaka av en Sparris med Parmesan, med ett glas vitt kanske,  till den klassiska söndagsmiddagen.


Kul blandning med berättargrepp i How to be a Parisian, kan säkert inspirera för framtida e-books, Kistalight saknar inslag om musikscenens Paris, säkert krångligt med upphovsmannarätten där. Betyg för How to be a Parisian fem karamelliserade Crepes Suzettes av fem.





©Thommy Sjöberg

Wednesday, May 13, 2015

Spira Light på Solliden

Kistalight har varit på slottsbesök i helgen - tema Öland spirar! Friskt väder, temperaturen sjunker vid Köpingsvik, kylig bris från Kalmarsund. Bild Thommy Sjöberg

Vi är på väg till Solliden för en guidad tur i Slottsparken.
Ibland har man tur!
I dag är det stadsarkitekten och slottsfogden Leo Eriksson som är vår ciceron!
Vem är bättre skickad än han för en sådan tur?
En park, ett slott förändras över tiden!
Det blir en tur genom parken och exempel på olika gåvor till majestäterna.
Den 30 april 1956 begåvas dåvarande kronprinsen Carl-Gustaf med en tennisbana som födelsedagspresent genom sin farfar Gustav den V arv, blev inte många tennisbollar slagna där inte!
Kungen saknar helt bollsinne men hans äldre systrar spelade en hel del där. Vem som spelar på den privata banan i dag förtäljer inte historien men absolut vore det en kunglig höjdare för en gammal tennisveteran att lira på en sådan bana.
Vår slottsfogde visar på fiffiga perspektiv i parken hur man kan klippa häckarna i en gång så att avståndet, synbart, förlängs ned mot sundet. Bredvid den berömda rosenträdgården, Rosegarden, som skänktes av Nederländerna som gåva till drottning Victoria, finns Gustaf den femtes krocketplan, gåva det med från drottning Victoria. I kanten ligger den berömda telefonkiosken som kungen kunde använda för samtal med regeringen under orostider.
Kistalight fäster sig speciellt vid den gåva som utformades till nuvarande konungens 40-årsdag av vår slottsfogde Leo Eriksson, ett vattenfall i etapper, olika nivåer, ned utför landborgsbranten. Vattenfallet kan anas uppe på landborgshöjden genom gångar ned mot parken där det från olika dammar, vattenspeglar, övergår till ett parkens sjungande fall. En vattensymfoni som skapar svalka under varma sommardagar och harmoni en kylig vårdag. Vi undrar om inte ljudet från vattenkaskaderna och allt fågelkvitter i parken skulle kunna fungera läkande för utbrända människor.
Kistalight ordinerar två timmar i vilstolen dagligen under två veckor vid vattenfallet tillsammans med en lämplig diktsamling för meditativa tankar för alla utbrända.
Varför inte något av Tomas Tranströmer?
Allt av Tranströmer kan duga där!
Genom vår guidade tur lyser berömmet igenom för drottning Victoria och hennes gärning att skapa ett levande slott och en fungerande trädgårdsverksamhet med fruktodlingar. Hon var en begåvad och mångsidig aktiv kvinna som kunde ta itu med rader av praktiska bestyr och affärer. En tradition som vår nuvarande konung förvaltar genom alla aktiviteter kring Solliden.
Kistalight blir inte riktigt klok på Solliden som byggnad men vi tror oss uppfatta skönheten kring slottet. Det har stått sig över tiden, anser vår guide Leo Eriksson, och är en spännande skapelse av dåvarande arkitekten Torben Grut och drottning Victoria. Hemligheten bakom skönhetenss vackra åldrande kan vara att det är två, minst, olika stilideal som går igen i slottet. Inspirationen från Axel Munthes San Michele på Capri, syditaliensk form som förenas med nordisk kärvhet, Gruts nationalromantiska byggnadsideal, som var de rådande för tiden när det byggdes och när slottet stod klart 1906.
Kring Sollidens parker, trädgårdar och terrasser nedanför landborgen och Kalmarsund skapas ett sorts vegetativt mikroklimat - ett naturens eget växthus. Det växer så det knakar i den bördiga kalkstensmarken och i den milda luften och där passar naturligtvis ett litet Italieninspirerat slott in med nationalromantiska nordiska krumbukter och en välskött trädgård.
Skål i ren och ofiltrerad äppelmust, Elixir, från den kungliga fruktträdgården!
En gåva!
Öland spirar från slott till koja!

Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Istanbul   Andra bloggar om pedagogik   Andra bloggar om didaktik Andra bloggar om kanon: Andra bloggar om Tomas Tranströmer: Andra bloggar om Öland:
©Thommy Sjöberg

Sunday, May 10, 2015

En halv böj för Bodil Malmsten

 
Ovan Lena Nyman tolkar Bodil Malmstens Ett bloss för moster Lillie.
Vilka damer!
En duo i kulturens värld!

Kistalight på flanörrunda i Kista Galleria!
Var har hon tagit vägen den äldre runda damen?
Vår EU-medborgare i färggranna kjolar och schal!
Hon som brukar sitta vid entrén mot torget och kalla mig papa när jag släntrar förbi.
Flera veckor sedan jag såg henne!
Dagar då solen inte tittar fram tar jag gärna en tur genom Gallerian!
Duger gott som motion!
Just nu inne i ett franskt flow av litteratur som avbryts av en och annan Bodil!
Nu senast Så Gör Jag en bok om konsten att skriva och Bodils sista bloggbok Och ett skepp med sju segel och femti kanoner ska försvinna med mig.
Styr stegen mot Akademibokhandeln, har sett i bladet att Bodils senaste diktsamling Det här är hjärtat säljer fantastiskt bra.
Unikt för en diktsamling!
Hittar inga spår av Bodil i bokhandeln!
Borde hon inte stå bland de nyutgivna deckarna, kok och fitnessböckerna, eller kanske bredvid de bästsäljande tjejerna från Paris, How to be a parisian, Bodil har ju ett stänk av det franska i sitt skrivande och har rent av varit en folkbildare av den galliska kulturen med sina böcker om Finistere och sina första bloggböcker.
Men var är Bodil på hyllorna och förresten var är de franska tjejerna?
Frågar damen som sköter om skyltningen och är ansvarig för böckerna placering bland hyllorna!
Hon har en speciell teamjacka på sig, svart med röd text , som det står Akademibokhandeln på.
Var har ni Bodils senaste diktsamling Det här är hjärtat?
Det är en storsäljare i Stan och där skyltar man med den!
Vår teamkompis svarar vänligt att den står bland hyllorna för språkböcker och visar på platsen.
Alltså bland lexicon, ordböcker, böcker om språk!
Bodil blir granne med Bruno K Öijers senaste, den danske upproriske bästsäljaren Yahya Hassan och Tranströmer.
Ingen dum placering i sig!
Bara det att det är nere längs golvet!
Visserligen är jag en smidig panchis men ändå.
Blir minst en halv böj för att få fram en Bodil!
Frågar vår teamkompis från Akademibokhandeln om jag piratflyttar några Bodil till bättre försäljningsplats - vad säger ni då?
För sjutton gör inte det säger vår teammate då blir det kaos i vårt datasystem!
Då finns det inte en chans att hitta boken!
Okej!
Vem vill skapa kaos?
Alltså bara att göra en halv böj för Bodil Malmsten!

På min väg ut genom Gallerians entré mot Kista torg saknas hon fortfarande vår färgglada EU-medborgare!
Hon som brukar kalla mig papa, trots att hon säkert är 20 år yngre än Kistalight!
Hon som brukar säga Mille Grazie när jag skänker några kronor.
Var har hon tagit vägen?

  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Istanbul   Andra bloggar om pedagogik   Andra bloggar om didaktik Andra bloggar om kanon: Andra bloggar om Tomas Tranströmer:
©Thommy Sjöberg