Kistalight Adresses

Saturday, January 04, 2020

Baby It´s Cold Outside Kistalight Årskrönika Litteratur 2019

Thompa/Kistalight, Helene Rock Ranch AB och Mimmi/Kistalight utanför Hasse och Tages stuga i Vitabergsparken. En stuga som var svensk humors hjärtpunkt under några årtionden, 60,70 och halva 1980-talet då det här skrevs revyer, filmmanus, artiklar, böcker, visor och radio och TV-sketcher i AB Svenska Ords regi.
Kistalight har varit på kulturpromenad i gott sällskap någon dag före nyårsafton i ett gråmulet och blåsigt Stockholm.
En vandring från Sjöbergskusiner i Helgalunden (ett gammalt fotografi, Rötter, inspirerar) till humorspaning efter en liten stuga på två rum och kök och utedass i Vitabergsparken.
Vi inleder vår årskrönika med en liten hyllning till Hasse och Tage med en limerick (försök med stavelser och rim i smula knagglig vers). Vi tänker oss att det är Don Giovanni Lindeman, Dr i erotik, som skaldar och blir intervjuad av den gode Tage.
Ett försök i genren limerick efter att ha läst Matilda Gustavssons Klubben!
Visst kan man väl fortfarande skämta om det mesta?

En erotisk och kul fransman från Marseille
söker spänning och slår volter med var tjej
hamnar i finkan för sitt ofog
när damer i #Metoo fått nog
nu får han allt hålla ordning på sin grej

Visst har vi klarat av våra nyårslöften när det gäller litteratur och läsning (nästan), så blev den läst till slut årets klassiker Gösta Berlings Saga, äntligen stod prästen i predikstolen och äntligen stod G.B utläst i bokhyllan. Hon är en livlig berättare vår Selma Lagerlöf, kan gott jämföras med Bellman, Strindberg och varför inte Fröding, samma rika berättartemperament. Det vimlar av detaljer i den litterära skildringen hos Selma, person och ortnamn, namn på berg sjöar och skog, gårdar, kyrkor och gods, arbetsdon och hantverk, djur och fantasifigurer. Det var ett liv och ett kiv kring sjöarna Löven och Ekeby gård med kavaljerer. Allt i ett fiktivt skapat landskap men lätt igenkännbart med Frykensjöarna och Sunne som förebild.
Det är mäktigt debutantverk hon skrivit Selma.
I centrum är det bygden, landskapet Värmland och en svunnen tid som är temat mer än huvudpersonen Gösta Berling. Romanen knyts ihop med en ganska omfattande samling skrönor ofta personporträtt omkring  kavaljererna  och damerna runt Ekeby gård.
Tonen är nationalromantisk med inslag av den fantastiska litteraturen (magisk realism), men i bakgrunden finns en hyllning till arbetet, hantverket och de dugliga människorna. De som bär (bar) upp ett bruks och bondesamhälle med feodala inslag så där ett knappt århundrade före rösträtt, kvinnors frigörelse (pågår fortfarande) och demokratins genombrott. I #Metoo tider kan det vara givande (roligt) att betrakta Gösta Berlings karaktär.
Var han en romantisk bluffmakare, alkoholist och förövare?
En kulturprofil kring sjön Lövens herrgårdar (Ekeby), byar och kyrkor som förförde med sina predikningar och romantiska tal till damer, vanligt folk och fick kavaljererna i gungning på Ekeby?
Gösta Berlings saga en berättelse om tiden före det moderna genombrottet och industrialismens framväxt med majorskan och kavaljererna på Ekeby som symbol för en tidsepoks (ståndssamhället) sammanbrott.

 Lite namn-droppande när det gäller lästa nyårslöften!
Kul med experimentell litteratur!
Visst har vi läst Valeria Luisellis Historien om mina tänder. En burlesk roman  där samma historia berättas med olika infallsvinklar och berättargrepp i sju olika kapitel. Det är lärt kunnigt och roligt. Kanske ett utmärkt sätt att berätta en komplicerad historia som dessutom, berättartekniken, skapar ett driv i storyn.
När man fyller år kan man ge sig en själv en present fick bli Idioten (passande titel) av Elif Batuman om konsten att vara första års student i litteratur på Harvard på den tiden, 1990-tal, när Internet ännu var en ung god företeelse och livet med e-mejl var mer IRL än livet självt. Elif B vinner ut en hel del poänger av detta men hon är mer spännande när hon berättar om sina doktorandstudier i litteratur i De Besatta som får bli (se nedan) en alldeles egen blogg.

Nu till årets, 2019, bloggar om Litteratur och lite till!


  • Årets första litteraturblogg blev Slumrande Minnen av Patrick Modiano. Att läsa Modiano och hans Parisskildringar är som att läsa en lyrisk tolkning av Paris telefonkatalog; Lánnuaire téléphonigue de Paris comme poésie.
  • Baby It´s Cold Outside biten som fått ge namn åt årskrönikan. Det handlar om långbenta tennistjejer, räta linjens ekvation, litteratur, men allra mest handlar det om Sankt Petersburg.
  • Baby It´s Cold Outside But Wort It Det är fortfarande kallt i Piter. Nu mest om historia, samhällslitteratur och något lite om tennis!
  • Baby It´s Cold Outside, Putin Tranor, Piter och Masha Gessens Mannen utan ansikte! Klart vi ska ha med något om Putin om vi skriver om Sankt Petersburg
  • Besatta Elif Batuman Kul och intressant bok av ung Dr i rysk litteratur! Vi citerar från bokens baksida; Om du bara ska läsa en bok om konferensplanering, Isaac Babel, Lev Tolstoj, pojkbenstävlingar, jätteapor, uzbekisk poesi, det intellektuella livet och själens uppgivenhet - DET HÄR ÄR BOKEN FÖR DIG!!!
  • Tjoho för Sportlov Light Kistalight och Mimmi har en riktigt körig idrottsvecka men visst finns det plats för litteratur. Kolla tisdag, onsdag och slutversen!
  • Baby It´s Cold Outside Womens Day in Sankt Petersburg Visst kan skrivande av matematiska formler ses som vackra teorem och poem! Vilket fantastiskt livsöde, matematiker och humanist, Olga Ladyzhenskaya
  • Drömfakulteten Nominerad för Bookerpriset Det gäller att passa sig för Svenska Akademin om man är rädd om sitt författarskap. Sara Stridsberg med sin rosade roman om Valerie Solana.
  • Stina Nilssons Trippel i Quebec Inte riktigt en litteraturblogg men väl en resebit och sportupplevelse hemma från TV-fåtöljen i Kista. Vem längtar inte efter att besöka Quebec Ville i franska Canada. Kistalight reser klimatsmart, 
  • Elementarpartiklarna Light Michel Houllebecq Det är lite som hos Kafka! Michel Houllebecq hade inte heller så kul! Michel H Inte riktigt politisk korrekt läsning så här i #Metoo-tider!
  • På Äventyr med Modernas Pressklubb Konstbitar från drygt tre år med Modernas Pressklubb! Inte litteratur men väl ett antal berättelser!
  • Blå är Den Varmaste Färgen Fin fransk film som hyllar både lärare, skolan och konsten att läsa litteratur och lite till!
  • Zippa Vin Light Rebecka Åhlund med Jag som var så rolig att dricka vin med. Bra välskriven självbiografi om kampen med alkoholberoende och konsten att knäcka i mediasvängen och leva familjeliv på Stockholms Söder och i chica London. Parafras på Tolstoj (Kistalight) Alltså alla lyckliga drinkare, (rosévin zippare, ni som gillar en whiskypinne före maten eller ta ett glas på vinbaren) är ungefär som alla andra medan de olyckliga, alkoholisterna, har sin alldeles egna historia som kan vara värd att berätta. 
  • Syttende Mai Light En TV-serie för ungdomar, Skam, har väl ingen plats i en Årskrönika i litteratur hos Kistalight? Men vad då här pratar vi nya grepp i konsten att berätta en historia och huvudpersonen heter Noora! Visserligen med två o men ändå!
  • Från Sofo till Mosebacke Remix Årets söderpromenad med Quiz och videobitar bland maskrosbarn, bollkonstnärer, gudomliga skådisar, rocksångare, poeter, tecknare, springschasar, hipsters, hackers, älskade statsråd och en och annan författare.



  • Vin till Midsommar Principessa med mystiskt leende får Kistalight att gå i spinn, dikta om lokalt vin, Vernaccia, höra klappret i gränden av kvinnoklackar och gå vilse i San Gimignano.
  • Störst av Allt lite Light Kistalight upptäcker en deckare, skolthriller, med litterära kvaliteter genom en presentation på TV efter att bestsellern blivit serie på Netflix för ungdomar.
  • Artur Jafa Light Foutrh of July En upprörande bild och Bob Dylans Speech to the Nation, Desolation Row.
  • Fore, Storängens GK Light, Enerum Spelade Carl von Linné golf och var ligger egentligen Neptuni åkrar?
  • Anders Petersen Light En stor berättare med sina bilder bara måste vara med i vår Årskrönika!
  • Sen Sommarläsning Light med (o)passande läsning i #Metoo-tider från Norra Ölands kulturmetropol Bok Olle i Byxelkrok.
  • Shoot Man, mer från Bok-Olle i Byxelkrok Här kan du hitta tunga biografier om Jean Paul Sartre av Annie Cohen-Solal utan vare sig vinprovning eller författarmöten.
  • Ett Jävla Solsken ett av årets nyårslöften när det gäller läsning! Levande och rappt berättat om en mycket livlig kulturpersonlighet och människa, Ester Blenda Nordström.
  • Urban Safari Bobo Karlsson  Städer är snälla, länder är elaka! Bobo har en alldeles egen ton i sina porträtt av städer; en speedad nutida JOLO eller varför inte en kemisk Tintin.
  • Accelerator Light Ett konstprojekt på Accelerator, Manne Siegbahns gamla fysiklabb, som nu blivit den nya konsthallen på Stockholms Universitet i Frescati. Utställningen This Progress skulle lika gärna kunna kallas ett litterärt projekt med samtal mellan generationer.
  • Sara Danius in Memorian Sara var (blev) en folklig akademiledamot genom att många av oss tog del av hennes bildning, kunnande och berättande. En folkbildare där även ett patos för vad som var rätt och fel fungerade som en moralisk kompass i hennes gärning. Tack Sara!
  • Vykort från Norra Öland Kommer man inte ut i stora världen kan man alltid skriva ett vykort från sommartorpet! Litterärt tja?
  • Läslov Light Finns det något härligare än Läslov? Kistalight lånar ungdomsbok på Kistabibblan, Mizeria, om Orten där vi bor.
  • Closed for Holydays CFR Light Kul memoarer av Carl Fredrik Reuterswärd om moderniteten i konsten när Moderna Museet hade sin storhetstid med massor av fina konstnärsporträtt av CFR.
  • Bitar och Skärvor Kistalight vid Hornstullsstrand Jag skulle ringa om jag hann men tappa bort ditt efternamn. Kistlight tror sig kunna hitta vidare med sitt skrivande.
Bollkänsla och artisteri, Simona Halep Wimbledonvinnare med flygande steg, undrar om inte Kistalight som äldre motionsspelare i tennis föredrar damernas WTA framför en skränig fotbollsstadion. Ska absolut slå igenom mina slicade stoppbollar år 2020 liksom alla mina andra slag och ickeslag precis som (vision) mademoiselles Simona med sin flying backhand!
  • Från Rosengård till SoFo, En Gång Till Brr för hat och uppblossande rasism som är något annat än en lojal supporterkultur! Skapa ingen staty förrän hjälten kolat vippen
    annars hamnar lätt vår gubbe på sopp...tippen.
  • Klubben Light Svenska Akademien Goes Underground Fin reportagebok med litterära kvaliteter. Reportagen bakom Klubben är en viktig del av den svenska #Metoo revolutionen tillsammans med bl a #Tystnadtagning. Man kan prata om före och efter #Metoo!
GOTT NYTT LÄSÅR!



© Thommy Sjöberg

3 comments:

  1. Hm ... hm ..hm!
    Undrar om inte bitarna ovan med länkar skapar en, kind of, självbiografi för Kistalight/Thompa under 2019.
    Säg vad gör du nu för tiden?
    Jo jag knåpar med en och annan blogg när jag inte umgås med Mimmi, träffar barnbarn och kompisar för kulturhäng, spelar tennis eller försöker mig på livet som torpare på Norra Öland.
    Hej och hå!

    ReplyDelete
  2. Kort recension, ett år senare, blev ingen blogg om den här boken vilket den i för sig var värd!
    Valeria Luiselli Historien om mina tänder
    Årets första bok!
    En experimentell roman med burleska sidor, samma historia berättas i sju olika kapitel med skilda berättargrepp.
    Lärt, roligt men håller historien som en god berättelse?
    Eller blir det mest en smart uppvisning i konsten att berätta en story?
    Romanen (boken) är tillägnad arbetarna på Jumex, en fabrik som ligger i ett marginaliserat område utanför Mexicko City. Jumex driver också ett galleri som har en av världens viktigaste moderna konstsamlingar.
    Intressant!
    Här något om berättargreppen!
    Kapitel I Början, mitten och slutet
    Kap II Hyperbolikerna
    Kap III Parabolikerna
    Kap IV Cirkulärerna
    Kap V Allegorikerna
    Kap VI Elliptikerna
    Kap VII Kronologiken
    Betyg fem upphittade tandgarnityrer av fem för Valeria Luisellis goda berättarhumör och fantasi

    ReplyDelete
  3. Här en liten recension av Elif Batumans The Idiot från 30/4 19.
    Läser The Idiot i originalversion engelska (american english).
    En prestation i sig!
    Romanen blir billigare i inköp då men får även den naturligare touchen.
    Elif är en ung väl skrivande författare, skriver mjukt och böljande och ordrikt. Hon använder den amerikanska engelskans ordrikedom ibland får man intrycket att hon vill vara mycket duktig och begåvad elev.
    Det handlar om (storyn) hennes första år på Harvard. Hon prövar olika seminarier, freshman seminars, lingvistik, ryska litteraturklasser och något som heter Constructed Worlds och Non Fiction Films.
    Hennes första år på Harvard kompletteras med ett sommarprojekt i Ungern där hon ska undervisa engelska barn på landsbygden.
    Elif har en förunderlig blick, got the eye, genom sin romanfigur Selin för att se och uppleva världen. Vi får uppleva en ung människas blick för att beskriva skruvade scener och en absurd värld.
    I romanen finns också en kärlekshistoria mellan Selin och Ivan, ej riktigt förverkligad, som stundom blir en smula corny och galen.
    Bäst är Elif, tycker jag, när hon skriver essä och resa med sinne för komiska detaljer och mänskligt skruvat beteende.
    //Kistalight/Thompa

    ReplyDelete