Thursday, March 14, 2019

Drömfakulteten nominerad för Bookerpriset

Desperation och modernism

Igår hamnade jag på ...
Sneddar förbi Kista Science Tower i novemberdis, missar precis tunnelbanan, hinner ändå leverera en bit till Författares Bokmaskin S: T Eriksgatan 10, som dagen till ära, trycker en diktsamling på en dag. 
Inbjudna är alla hugade, blivande, refuserade, brinnande, glödande falnade idealister och haverister med författarambitioner som inte hittat vägen till tryckning hos de etablerande förlagen.
Likt en tänkt framtida författare och förläggare!
Kistalight Publisher är jag inbjuden att delta med en bit i Poesi on line.
Kommer att tänka på Valerie Solana; outsider, klassresenär och stencilförfattare!
Var inte Valerie Solana också en i ordets rätta bemärkelse en indieförfattare? Här, se nedan recension, så fint porträtterad i Sara Stridsbergs roman Drömfakulteten.
Solana som troligen skrev SCUM - Manifestet 1966. Verket som gjorde henne känd som en underground författare (indieförfattare). Året efter sålde hon manifestet i häftade stenciler på New Yorks gator för mellan halv dollar till en dollar. Ungdoms revolutionsåret 1968 publicerades SCUM-Manifestet av Henry Millers gamla skandalförlag Olympia Press med förord av Mairoce Giordias.
SCUM kom att sälja i stora upplagor!
Sara Stridsberg som i dagarna år nominerad för Bookerpriset för bästa utländska roman översatt till engelska. LYCKA TILL säger redaktionen på Kistalight!

Drömfakulteten Light

Sara Stridsbergs bok Drömfakulteten - i dag något om modernistisk form i Kistalights spaning i litteraturens värld.

Sara Stridsbergs bok om Valerie Solana - en poetisk berättelse om det sunkiga trashiga USA men även om 60-talet, om klassresor och om lyriska drömmar. Skildringar av vanvett och med Warhols The Factory som en samlingsplats för de udda dekadenta. Där finns även interiører från 60 - talets Chelsea Hotell i New York och en notis, upprop, från Henry Millers gamla skandalförlag Olympia press .
- Häftigt!
Fina berättelser av Sara Stridsberg tycker vi på Kistalight med berättargrepp som dag bok, med massor av dialog (passar för Teatern), parallellskildringar mellan 50, 60 70 och 80-tal med tidsmarkörer som makarna Rosenbergs avrättning, Marylin Monroes död och kvinnorörelsens framväxt.
Där finns även drag av roadmovie och inlagda små lexikon från A till Z.
- Kan de senare Vara utdrag från Valerie Solanas manifest SCUM?
Society for cutting up every man! 
Fantasifulla figurer som Cosmogirl och Silkespojken får berättelsen att lyfta och bli en poetisk skildring av framförallt 60-talet.
Kanske berättarknep som behövs för att skriva berättelsen om den tiden.
Ett av trixen i alla fall!
Kul att Sara Stridsberg fick Nordiska rådets pris här om året för en så pass formsökande roman som Drömfakulteten och fint att boken är nominerad till årets Bookerpris!
© Thommy Sjöberg

Labels:

1 Comments:

Anonymous Kistalight via SvD said...

Sara Stridsberg är nominerad till Storbritanniens mest prestigefulla litterära pris, Bookerpriset.

Totalt 13 böcker återfinns på listan över nominerade, bland dem Stridsbergs "Drömfakulteten", som gavs ut på svenska redan 2006 men som snart kommer i engelsk upplaga.

Nu ska listan bantas ytterligare och den slutgiltiga listan över nominerade, som ska bestå av sex titlar, presenteras den 9 april. Pristagaren avslöjas den 21 maj.

Det finns två Bookerpriser, ett för engelskspråkiga romaner och ett för böcker översatta till engelska och utgivna i Storbritannien.

Prissumman består av 50 000 pund – motsvarande över 600 000 kronor – som delas lika av författare och översättare.

Bookerpriset har delats ut sedan 1969 och bland tidigare pristagare finns Chinua Achebe, Alice Munro och Olga Tokarczuk.

4:22 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home