Friday, February 22, 2019

Baby It´s Still Cold Outside in S:t Petersburg Putin


Putin flyger med tranor i våtmarker i Sibirien långt från S:t Petersburg. Tranor som är lättledda (präglas lätt av människor) ska här finna den rätta flyttvägen från den Sibiriska tundran och vintern och flyga söderut till värmen.
Vem är då inte bättre ämnad en kamrat Putin för ett sådant uppdrag som surrogatpappa (därför den vita overallen) för de lätt präglade ung-tranorna att finna sin väg.
Ingår i ett större ryskt projekt för att rädda de Sibiriska tranorna, som lär ha en population på mellan 2500 till 3500 individer, och därför är hotad för sin överlevnad.
Elaka tungor säger att det är ett politiskt stuntjobb. 
Det tror inte Kistalight, men det måste ha varit nervöst för kaptenen på (the hangglider), med den viktiga medpassageraren som visar tranorna på sin väg söderut. 
Putin som här om dagen höll sitt årliga tal till den ryska nationen (Duman och rådet) där han lovade bättre tider och hårdare tag emot USA, satsning i kampen mot fattigdomen och mer pengar till barnfamiljer.

Den gamla staden Piter
på folkets sidor sliter

Klart vi ska ha med Putin i en berättelse om Sankt Petersburg bördig som han är från staden. Kistalight har läst Masha Gessens Mannen utan ansikte. Tyvärr var det fem år sedan och jag har bara några lätta anteckningar kvar från läsningen.
Vår dotters kille (man) ville gärna låna boken. Kistalight som har så gott om böcker så att utrymmet inte riktigt räcker till ger förstås bort boken.

Har du läst boken frågar jag några veckor senare?
Nä, Putin han förgiftar ju journalister (Anna Politkovskaja - giftförsök).
Ingen kul läsning!


Vladimir Putin växte upp i S:t Petersburg under efterkrigstiden 1950 och 60-tal och enligt Masha Gessen var Putin mer präglad av att vara en streetkid än en välartad medelklasselev i sin skola och i sitt umgänge. Putin var duktig i idrott, sysslade med judo och drömde om att bli spion (sic!) kom i hård konkurrens in på en juristutbildning i Leningrad och tog en examen med inriktning på internationell rätt och antogs till KGB och blev officer där.
Masha Gessen är förstås starkt kritisk (underdrift) mot Putin hon misstror även hans akademiska karriär och hans senare avhandling i nationalekonomi som hon betraktar som en bluff (fusk) uppsats.

It´s someting in the air!
Det är någonting i luften här i Piter!
Kanske något som lurar bakom kanalerna och vattenspeglingarna?
Eller följer bara Vladimir Putin en traditionell rysk ledarstil om än något nutidsanpassad?
Hur som helst skriver Masha Gessen en utvecklingshistoria om vad som format Putin under Sovjet tiden, när imperiet brakade samman och fram till dagens Ryssland.
Huggsexan när Sovjetstaten och deras allmännyttiga tillgångar ombildades och såldes ut får också sin beskärda del. Putin försnillade, trollade, bort en jättelik livsmedelsleverans från gamla Östtyskland som skulle bytas mot industritillgångar och cash. Putin hade den egenheten till skillnad från andra oligarker som kanske nöjde sig med en tio procent i vinst eller i värsta fall tjugo procent att han skulle ha allt skriver Gessen.
Nåja sedan blev han mer en politisk maktspelare och fick en annan riktning än att bli businessman. 
Visserligen skriver Masha Gessen att Putin är en av Rysslands rikaste personer. Han har inflytande över ekonomiska tillgångar så där bortom all sans och förnuft.
Gessen söker sanningen om Putin i offentliga dokument som böcker, tidningar, vittnesmål och protokoll från utredningar och rättegångar. Det gäller faktiska händelser som ekonomisk svindel, överfall, misshandel, dråp och (gift)mord som det går att följa i den gamla KGB- officerarens fotspår.
Problemet är skulle säkert Leif GW säga att Putin har sopat igen spåren som den gamle KGB:are från Piter som han är. Något Masha Gessen försöker nysta upp med sina källor.
Vilket är problematiskt när den tekniska bevisningen saknas för det blir mer en lång indiciekedja av brott och oegentligheter på hans väg mot karriärens toppar.
En karriär, klassresa, som i sig är helt osannolik!
Möjlig i det maktens tomrum som uppstod efter Sovjetunionens kollaps? 
Bild: Putin och mutti Merkel på årets Vårsalong på Liljevalchs. Visst lever världens ledare i våra folkliga föreställningar! Mutti Merkel som har god hand med gubbarna Putin, Trump (nej inte han) och Macron. Om Putin sa hon speciellt att han lever i sin egen alldeles egna värld när hon försökte diskutera annekteringen av Krim med honom

Eftersom Kistalight har gett bort sin Masha Gessen bok om Putin Mannen utan ansikte kan jag just nu inte kolla hur hon egentligen tänkte apropå Putins personlighet.
Men den ledande tesen var att han, Putin, saknade persona och hans jag var undanglidande  formlöst och konturlöst!
Kort sagt mannen saknar karaktär tycker Masha Gessen!
Mannen utan ansikte!
Inte så konstigt tänker Kistalight!
Måste kosta på att redan i ungdomen fostras till en KGB-officer, gå omkring och vara hemlig jämt, undvika intriger, konspirationer och rentav utrensningar.
Då gäller det att ligga lågt om du ska göra karriär, ha alla hästar hemma, liksom inte synas,ha sina hållhakar och slå till när tillfälle ges!
Spegla sig i makten liksom!
Utvecklas då en narcissistisk personlighet?
Har någon sett en värdegrund?
Måste väl vara den ryska författningen, nationen (nationalism och det ryska imperiet) och den ortodoxa kyrkan.
Den ryska författningen garanterar maktdelning mellan president - regering (Verkställande makt) och duman - Riksdagen och Rådet (lagstiftande makt) och domstolar som är dömande makt.
Men i praktiken är det president Putin som styr. 
Inte lätt med demokrati efter 70 år av Sovjetstyre, marxism-leninism, stalinism, KGB och proletariatets diktatur.
Demokrati måste erövras och är ingen papperskonstruktion eller fernissad Potemkinkuliss!

Tjoho!
Bättre med manipulerad demokrati än ingen demokrati alls?
En inställd spelning är också en spelning som Uffe Lundell säger.

Something in the air!
Det ligger någonting i luften i sankt Peter.

Staden som skapades som en idé och ett projekt i ett deltaland med myggor och dimma på en ogästvänlig breddgrad, frambringade världslitteratur, såg ett tsarvälde falla, fick uppleva en osannolik historisk revolution (egentligen mer en statskupp av bolsjevikerna) där en idélära (marxism-leninism) fick styra landet.
Jämför kartan eller landskapet!
Verklighet eller vision?
Sedan fick folket i Piter genomlida Sovjetväldet och Stalins utrensningar och en av andra världskrigets värsta belägringar. Men även glädjen över att ha besegrat Nazityskland i det Stora Fosterländska kriget (www2), fått sitt namn tillbaka (identitet), blivit berömt (ryktbart) för sina trollfabriker och att det är Putins födelsestad där han startade sin osannolika karriär mot att bli en mycket rysk president.

Den gamla staden Piter

på folkets sidor sliter

PS Undrar om inte Joseph Brodskys idé om att staden Piter mer är ett fönster mot den väldiga ryska kontinenten än mot Europa gäller mer än någonsin! 

PS Kistalight kommer att skynda till årets bokrea och köpa Bengt Jangfeldts Vi och Dom om Ryssland som idé. Ska bli spännande att förkovra sig om det land och dessa ryssar som verkar så hemfallna åt idéer, lidande och lätt galenskap.



©Thommy Sjöberg

3 comments:

Киста Light said...

Ungefär när Kistalight skriver bloggen ovan ser vi att Bengt Jangfeldts Vi och dom finns på årets bokrea.
Bara att skynda och köpa!
Här förlagets presentation av Vi och Dom.

Allt ifrån Peter den store till Vladimir Putin har frågan om Rysslands förhållande till Väst och västerländska värderingar upptagit och splittrat landet. Samma dualism präglar ett annat särdrag i rysk historia, nämligen relationen mellan härskare och folk. I den koncisa och klargörande Vi och dom. Bengt Jangfeldt om Ryssland som idé lyfter författaren fram den ryska historiens pendelrörelser mellan stagnation och uppbrott, förtryck och töväder, reformer och kontrareformer. Ryssarna ser gärna sitt land som moraliskt överlägset länderna i Väst – en uppfattning starkt påverkad av den ortodoxa kyrkans roll. Genom att redogöra för huvuddragen i den ryska ”civilisationsmyten” hjälper oss Rysslandskännaren Bengt Jangfeldt att förstå inte bara vårt grannlands idéhistoria utan också det speciella i dagens ryska politik och kultur.

Kistalight via Google Doodle said...

7 mars har Google en Google Doodle om en av dessa stora ryska tänkare som har sina rötter i S:t Petersburg - se matematikern Ladyzhenskaya som var specialist på differentialekvationer.

See... even!
Honours
On 7 March 2019, the 97th anniversary of Ladyzhenskaya's birth, the search engine Google released a Google Doodle commemorating her.] The accompanying comment read, "Today’s Doodle celebrates Olga Ladyzhenskaya, a Russian mathematician who triumphed over personal tragedy and obstacles to become one of the most influential thinkers of her generation.

Kistalight from Wikipedia said...

Mer om Olga L här från Wikipedia...

Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya (Russian: Óльга Алекса́ндровна Лады́женская; 7 March 1922 – 12 January 2004) was a Russian mathematician. She was known for her work on partial differential equations (especially Hilbert's nineteenth problem) and fluid dynamics.[1] She provided the first rigorous proofs of the convergence of a finite difference method for the Navier–Stokes equations.[citation needed] She was a student of Ivan Petrovsky[2] and was awarded the Lomonosov Gold Medal in 2002.

Contents
1 Biography
2 Publications
3 Recognition
4 See also
5 Notes
6 References
6.1 Biographical and general references
7 External links

Biography
Ladyzhenskaya was born and grew up in the small town of Kologriv, the daughter of a mathematics teacher who is credited with her early inspiration and love of mathematics. The artist Gennady Ladyzhensky was her grandfather's brother, also born in this town. In 1937 her father was arrested by the NKVD and executed as an "enemy of the people". Ladyzhenskaya completed high school in 1939, but was not admitted to Leningrad University due to her father's status.[3]

Admitted to Moscow University in 1943, Ladyzhenskaya graduated in 1947 and presented her doctoral thesis in 1953. She went on to teach at the university in Leningrad and at the Steklov Institute.[3]

Ladyzhenskaya was on the shortlist for potential recipients for the 1958 Fields Medal,[4] ultimately awarded to Klaus Roth and René Thom

Biography in short form here...

Born Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya
7 March 1922
Kologriv, RSFSR
Died 12 January 2004 (aged 81)
Saint Petersburg, Russia
Nationality Soviet–Russian
Alma mater Moscow University
Known for Fluid dynamics of the Navier–Stokes equations, Hilbert's nineteenth problem, partial differential equations
Awards Lomonosov Gold Medal (2002)
Scientific career
Fields Partial differential equations
Institutions Saint Petersburg University
Doctoral advisor Ivan Petrovsky
Sergei Sobolev
Notable students Nina Uraltseva
Ludvig Faddeev
Vladimir Buslaev