Monday, March 04, 2019

Tjoho för Sportlov Light

Vecka nio, sportlov, vilken, idrottsvecka vi har haft!
Puh ska bli skönt med lite ledigt några dagar innan skidskytte VM kör igång på torsdag.
Igår ett riktigt tungt Vasalopp, lätt snöfall och de första milen på myrarna riktigt hård motvind.
Wow för ortnamn som Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg och Oxberg sedan börjar det gå utför, åkarnas belöning. Wow för blåbärssoppa, alla glada hurtiga motionärer och en och annan kändis i TV-inslagen, skönt att dricka the och fika hemma i TV-soffan. Visst börjar man skönja tendensen i loppet redan kring Hökberg och Eldris. Norrmannen Tore Björseth Berdal går ifrån fem km före mål, hans lagkompisar täpper till håller igen för andra utbrytare, Mimmi upprörd över norrmännen, men smart körning, Svärm av kanariegula åkare dominerar klungan, tji utbrytningar, kanariegule Berdal får ge järnet i täten, for gi allt, och får både krans av kulla och seger i målgång. Vilket är han väl unt för förra året blev han ett lätt rov för jagande vargar efter utbrytning och lätt upphunnen ungefär där han gick loss i år. En väldig dominans av kanariegula åkare 1, 2 och 3 på prispallen i Mora. Kanariegult hos det norska vinnande teamet!
Ingen rödblå sillasalat där inte!

Berga by, 0 km
Station on track
Smågan, 11 km
Station on track
Mångsbodarna, 24 km
Station on track
Risberg, 35 km
Station on track
Evertsberg, 47 km
Station on track
Oxberg, 62 km
Station on track
Hökberg, 71 km
Station on track
Eldris, 81 km
End station
Mora, 90 km

Puh för en femmil efter ett Vasalopp. Laddar med näringsriktig indisk linssoppa (Mimmis recept), mineralvatten och knäckebröd från Mora, innan det är dags för banorna i Seefeld.
Banorna som för dagen är saltade i de soliga partierna.
Hoppas nu inte Halfvarsson och Burman tokrusar första milen utan känner på banorna, formen och hur kapaciteten sitter.
Första två milen stor klunga av åkare som liksom känner på varann, turiståker, ingen vill göra jobbet!
Someone has got to do it1
It´s a bloody job!
Hans Christer Holund  (Norge vad annars?) gör det.
Han gör en Johan Olsson och ger iväg efter två mil och skidbyte och får ett präktigt försprång. Sista milen jagar ryssen Bolsjunov men kommer inte ikapp och är i mål slagen med drygt 27 sekunder. Efter Holund och Bolsjunov kommer turistgruppen i mål, si så där en minut senare och gör upp om bronspengen. Det blir Norge på både 3:e, 4:e och 5:e plats (vad annars?) och Halfvarsson och Burman som i dag inte tokrusat första milen kommer på en 6:e respektive 10:e plats och minsann kommer Richardsson på en 15:e plats.
Grattis Holund och sillasalat på prispallen.
Vi får räkna in ryssen bland de rödblåa.
En sådan seger till och jag är förlorad.
Frågan är om de norska herrarna håller på att segra ihjäl sig?
Deras dominans kan bli förödande inte sedan Sovjettiden har en nation varit så överlägsen.
Knappast något för penningstarka sponsorer som gärna vill ha idrottshjältar men också sportslig spänning, variation och publikknipande millimeterstrider!

Dagbok vecka 9
Måndag I dag vilodag i skid-VM, igår guld i Sprint-VM. Maja Dahlqvist levererar en slutrökare som inte Slovenien och Norge kunde motstå allt efter att sprintprofessor Stina Nilsson serverat fina första sträckor!
Passar på under den lediga dagen att tvätta en vinterskitig bil.
Den lysande idén har också fem taxikillar med bilar fått som står före mig i kön till automattvätten i OK Rinkeby. Gör bra transaktioner av 20 SEK checkar på OK som om de växlas in digitalt så är de värda 40 SEK, good business, men mystiskt! Tar du dessutom det eminenta Tvättprogrammet SHINE får du fyra liter spolarvätska. Visserligen har jag redan fyllt på med en påse (3-4 liter) inköpt på Willys i Bro men vad gör man inte för lite goda affärer.
Alltså man får stå i kö, men bra affärer och skinande ren bil lastad med spolarvätska, och så kan vi pusta ut med dagens skinande guldmedaljer.
När vi visade norskorna hur en slutspurt (rökare) ska se ut medan vi senare på kvällen glatt tittar på ett av våra favoritprogram Husdrömmar på SvT.

Tisdag Dags för årets bokrea! Det blir den vanliga kampen mot att inte köpa på mig för många böcker. Finns liksom inte riktigt plats för alla hårda paket hemma i indie-författarlyan! Blir i alla fall Europas Vägatlas, Jenny Diskis Den sista resan (Kistalight älskar hennes reseberättelser, nu är det den sista resan som gäller) BodilMalmstens Samlade Dikter fin presentbok att ge bort (får bli en försenad present på namnsdagen till dottern Evelina) Bengt Jangfeldts Vi och Dom om Ryssland som idé. Ska bli spännande att förkovra sig om det land och dessa ryssar som verkar så hemfallna åt idéer, lidande och lätt galenskap - se mina bloggar om S:t Petersburg.
Laddar med pasta, kyckling och mineralvatten för resten av dagen.
I dag skidor Damer 10 km klassisk stil. Svenska favoriter är Ebba Andersson och Charlotte Kalla men det blir vår junior Frida Karlsson som kommer att överraska med en väldigt fint genomförd klassisk mil. Frida startar tidigt, kör tekniskt fint, disponerar krafterna väl och det visar sig även med bra fart även om hon kroknar en aning den sista biten. Tiden är så bra att just ingen kan slå henne utom?
Ja just det!
Den norska duracellkaninen T J som egentligen bara har ett läge för sin skidåkning.
Fullt ös framåt nu får hon dessutom Fridas tider att åka på.
Vi törs inte återge Mimmis språkbruk hemma i TV-soffan om norsk skiddominans och norrmän, hade vi sett loppet i skolan, inte omöjligt om Kistalight fortfarande varit i tjänst, och en elev uttryckt sig på det viset hade varit tvungna att säga till.
Skarpt.
Nu vann Therese till slut om än knappt men Frida A Star Is Born!
Kul dag för svensk skidåkning!
På kvällen gruppspel i min tennis i Solna SJ försöker smitta av mig med min entusiasm för dagens nya skidstjärna Frida och vårt silver i VM. Men min motståndare E, civilingenjör på Ericson, som tillhör nysvenskarna hade inte ens hört talas om skid-VM eller någon silvermedalj. Kistalight tänker att skidsport är en väldigt nordisk skandinavisk angelägenhet.
Man måste ha lite perspektiv! 

Onsdag Blir bokrean även i dag! Passar på att fynda till trollen, barnbarnen! Det blir Dumma Teckning (inte lätt ha en flyhänt storasyster med färg och penna) av Johanna Thydell och Emma Adbåge, underfundig berättelse med knorr på slutet som också varit August nominerad. Andra valet blir Cafémysteriet smarta favoritdetektiver från LasseMajas detektivbyrå för storasyster freja med kul illustrationer.
I dag 15 km klassiskt herrar!
Kalle hip hop Halfvarsson och Burman hänger bra med inledningen bland de stora drakarna men de går på tid tillsammans med de seedade åkarna.
Ingen gemensam start!
Bara det håller?
Det håller inte!
Man kan riktigt se hur hip hop Kalle kroknar i en av uppförsbackarna och Burman också efter någon mil!
Återstår de STORA!
Norge, Norge, Ryssland och var det finland?
I dag slår Mimmi alla rekord med att ösa invektiv över sillasalat och rödblå åkare.
Hade det varit i skolan, typiskt att följa loppen om Kistalight fortfarande orerat (ska vi titta lite på skid-VM grabbar och tjejer) i katedern, och Mimmi en elev, så hade hon alldeles säkert blivit nedskickad till rektorn för samtal.
Sundby som aldrig varit någon taktiker i slutspurten och aldrig vunnit något VM-guld får i dag chansen att gå på andras tider, greit it, och Sundby får äntligen ett efterlängtat guld som gör (till och med) Mimmi och Thompa riktigt glada.
Ska det va, ska det va ... ska det vara Martin Johnsrud Sundby!

Torsdag Kramkalas i målgång!
Puh!
I dag behövs en liten tablett mot högt blodtryck!
Vilket drama!
Hög av åkare i målområdet, kramkalas, a la TV-pucken, underst sprintprofessor Stina, duracellkaninen Therese Johaug får väja när hon går i mål.
Vilka sträckor de gör tjejerna!
Ebba Andersson gör en trygg och snygg åkning den första sträckan, lämnar över med endast Ryssland före sig till Frida. Frida hakar på norskan Flugstad Östberg (varför har alla norrmän dubbelnamn?) som gör ett ryck och tillsammans drar de något ifrån de övriga, in som klar tvåa, innan det är dags för the fucking queen of stafett Charlotte Kalla. I dag hämtar Kalla fram sin glöd och energi, ett jävlar anamma som visar vilken fighter och tävlingsmänniska hon är, måste till en stafett för att få igång henne efter den formsvacka hon gått igenom. Undrar om inte Charlotte Kalla gjort sina största idrottsbragder i olika stafettlopp för Sveriges räkning. Hur som helst i dag var det dags för en bragd. Kompiskör första varvet mot Uhrenholdt Jacobsen (dessa dubbelnamn) nu är det fristil som gäller, sedan kommer det, jävlar anamma rycket och Uhrenholdt Jacobsen blir rökt med 18,8 sekunder när det är dags för sprintprofessor Stina Nilsson att ta vid. Vetenskapliga Nilsson har inspekterat banan i förväg och vet vilka partier som är snabbast. Hon låter duracell-kaninen Johaug komma ikapp henne i sista backen men Johaug får inte riktigt komma förbi och sedan när det är dags för upplopp är professor Nilsson både snabbare och starkare och i målgången får Therese Johaug får väja för de svenska tjejerna som TV-puck firar i en hög.
VM-guld ... VM-guld ... VM-guld!

Fredag och Lördag Svenska herrarna gör en habil insats i stafetten under fredagen, inga tokrusningar från hip hop Kalle eller Burman de slutar på en hedrande femte plats men kan inte göra någonting åt de stora drakarna Norge (mästare) och Ryssland.
I tjejernas avslutande 30 km fristil drar vår duracellkanin Therese Johaug i sedvanlig ordning i väg, suverän skidåkning i högsta fart och teknik, hästsvansen rör sig som en liten ackompanjerande fanfar i tempot. en god bit bakom hänger Frida Karlsson och Ebba Andersson  med i en liten klunga för att köra om de övriga medaljerna. Ungefär en mil kvar gör de ett skidbyte; bra för Frida, struligt för Ebba (blir nog till tändvätska för kommande lopp).  Frida tar chansen och gör ett ryck silverchansen blir till brons när norska Östberg spurtar förbi i Stadion.
Riktigt kul och spännande sportlovsvecka med skidtjejerna med kanonresultat - Heja Ebba, Frida, Stina, Maja och Stafettens super Charlotte plus de övriga förstås!
Grattis speciellt till Frida (för stora genombrottet) som ska ta studenten fram mot sommaren, plugga nu väl så du får fina betyg, sedan är det bara att skata på mot nya framgångar!
Ärvinge Utegym Kista Bild Thommy Sjöberg
Visst har Kistalight även sportat själv i veckan och vissa dagar med Mimmi! 🏂
Tennis, promenader i ur och skur och minsann har vi ett utegym numera vid Ärvinge bollplan ned mot Järvafälet där jag stundom gör små enkla övningar för axlar, rygg, mage och ben i förbifarten några minuter.
Nåja 10 minuter kanske, si så där, ett par gånger i veckan!
Lyfta stock och göra knäböj!
Tjoho för Sportlov Light!
Semla, kaffe och en VM-stafett med guld!

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.
Nog finns det mål och mening i vår färd 
men det är vägen, som är mödan värd.

Puh nästa vecka är det VM i skidskytte! 


©Thommy Sjöberg

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home