Saturday, July 27, 2019

Anders Petersen Light

Anders Petersen som Beckett!
Visst påminner självporträttet, åtminstone med lite fria associationer, om den irländske barden från hans exil i Paris, måste bero på hårtofsen, plus en aning om de reliefer och rynkor som finns i pannan.
Liksom utmejslade av livets outgrundliga fotostigar!
Tonen i bilden påminner dock mer om en mild sanningssägare någonstans mellan Tin-tin och Beckett än känslan hos en sträng absurd nattsvart dramatiker.  Bild  från selfie Anders Petersen av Thommy Sjöberg

Kistalight och Mimmi har varit på Liljevalchs stora utställning med Anders Petersen Stockholm. Det doftar 1960-tal, det är en aning flavor av Bob Dylan och hans Desolation Row från albumet Highway 61 Revisited.
The beauty parlor is filled with sailors the cirkus is in town, med ett följe av rucklare, akrobater och mystiska artister på krogarna, folk med vildsinta tatueringar, yppiga ofta en smula bedagade damer med mycket former och hudlös hud, vanliga människor från gator och torg, par i ovanliga situationer med oväntade berättelser och intensiva blickar (ögon), en man som ser ut som en proletär Salvador Dali med sond i näsan.
En man som sedan dyker upp i flera porträtt.
Tänk om konsten styrde världen Anders Petersen Bild Thommy Sjöberg från utställningen

Anders Petersen rör sig genom Stockholms sociala miljöer från (kron)prinsessor och högtidliga fester till dem som inte får vara med på partyt, gatans folk (uteliggare), de med udda yrken som inte gentrifierats och de som är sjuka, bikers med ornamenterade gängjackor, övre medelklassdam med taxparad på Gärdet ändå verkar Anders Petersen mer gilla katter än hundar.
Ett antal fina kattporträtt synes på utställningen!
Gillar inte alla stora berättare katter?
Ofta är det hos Anders Petersen mer mulen höst, gråkall vinter, dimmor, kulna andedräkter än sommar och fest.
 Allt mellan Stureplan och förort med människor i arbete, fest, vardag och sorg. Anders Petersen gillar människor och folk på stan, han är en vänlig Beckett och Tin-tin som identifierar sig med sina objekt.
De han plåtar.
Med många blir han dessutom vän och han lär komma ihåg namnet på 70 procent av alla dem han plåtat genom åren!
Vilket par i stora salen björn och bibliotek, natur och kultur i skön förening! Bild från utställningen Thommy Sjöberg

Liljevalchs stora utställning Anders Petersen Stockholm är något av fotografens (hans) egen personliga Vårsalong. Inget fotografi ska enligt arbetsbeskrivningen vara äldre än tre år ändå har Anders Petersen smugit in 4 stycken fotografier från 1960-talet. Utställningen består av 443 stycken fotografier, verk, stora salen består av parvisa bilder som kan föra tankarna till bokomslag. Bilderna är plåtade med en Context T3 från 1999 som då kostade 3500 kronor. Det är intensiv utställning med kraft i uttryck och form. Anders Petersen målar (fotoshoppar) med breda svartvita penseldrag.
Kanske är han som vanligt före sin tid, om si så där femtio år, så kommer säkert hans fotografier från Stockholm kring 2019 kännas som märkvärdigt aktuella.
Anders Petersen med en av de insmugna, bus, 60-tals bilderna. Doft av Café Lehmitz, Carnaby Street, Twiggyfrisyr, Beatles, läromästaren Christer Strömholm och varför inte Tom Waits som använt en liknande bild för sitt album Rain Dogs Foto från utställningen Thommy Sjöberg

Visst är de bästa guiderna de som förmedlar glädjen och entusiasmen över sitt ämne. Mimmi och Kistalight hade en mycket kunnig och glad guidetjej fredagen den 26 juli klockan tre på eftermiddagen, tyvärr sov reportern inom mig så jag uppfattade inte hennes namn, men vi fick en liten specialvisning om de fyras gäng, med de 60-tals fotografier som hon trodde var Anders Petersen insmugna gåtor i utställningen.
Hud, hår, blomma och en bokhylla fylld med böcker! Kan det bli bättre? Foto från utställningen Thommy Sjöberg

Kistalight gillar Anders Petersens mer stiliserade bilder, där han liksom taggar av och tonen blir lättsammare.
Foton som också finns på utställningen.
Mindre breda penseldrag (photoshop)!
Mer nostalgi och 60-tal än rå kraftfull nutid?

Betyg för utställningen Fem starka parvisa porträtt av fem med oväntade berättelser
© Thommy Sjöberg

Labels: , ,

2 Comments:

Anonymous Fiona old favorit said...

Dear Sir,


Are you interested in LED Street Light?


This is Fiona from NingBo OE Lighting Manufacturing Co.,Limited . We have been in the field for 10 years. Our products are high quality with competive price.

I will give you our favorable price, as follows:


(FOB NingBo China)

12:25 AM  
Anonymous Kista Candida said...

Hello Fiona!

Us light carrier in between, nice to hear from you!
Above you have a real artist, Anders Petersen, who can write in light.
A real lightwriter!
But anyway good with your proposal with ledlight!
// Kistalight

12:32 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home