Monday, August 26, 2019

Ett Jävla Solsken Light
Kista solsken said...
Fatima Bremmer Ett jävla solsken, En biografi om Ester Blenda Nordström utläst! Ett nyårslöfte när det gäller läsning från Kistaligh - Gott Nytt Läsår 2019! En fin läsupplevelse nu i sommar!
En välskriven och rappt berättad biografi, mycket levande och energiskt berättat av Fatima Bremmer.
Har ämnet, föremålet Ester Blenda, för hennes berättande även smittat av sig och gett energi till Fatima när hon skrev biografin.
Alldeles säkert!
Från Wallraffande piga till exotisk resenär, vagabond i Sydamerika (långt före Bruce Chatwin) och även wallraffande hemhjälp i Chicago plus luffarliv som den värsta hobo ungefär som när en Woody Guthrie tjuvåkte på tåg runt i USA , flerårig vistelse på den avlägsna ön Kamtjaktai öster om Sibirien gift med René Malaise (se Fredrik Sjöberg med Flugfällan) till småbonde i Sörmland.
Ester Blendas livsöde är mångfacetterat.
Det är inte bara ett fascinerande kvinnoöde som återberättas utan här ser vi troligen den litterära förebilden, mamman (urPippi), till Pippi Långstrump, the original one, både genom Ester Blendas flickböcker om Ann-Mari Lindelöf och hennes personlighet och liv. Ester Blenda Nordström som var journalist, författare, kvinnosakskvinna, rösträttskämpe, världsresenär, första utbildade kvinnan på lantbruksskola, torpare - småbonde med egen gård, partajare på Stockholms innekrogar, och genom hela boken, som en röd tråd, lyser den förbjudna kärleken till Carin Frisell genom raderna.
Fin bok!

Betyg Fem jävla solsken av fem
© Thommy Sjöberg

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous Kista Lumiere said...

Kistalight skänker vår UR-Pippi, Ett Jävla Solsken, till vår dotter Evelina, som gärna vill läsa Fatima Bremmers bok, och eftersom vi har hela bokhyllan fylld med böcker hemma i Kista.
Delad läsglädje är förstås dubbel läsglädje!
Trevligt också med en biografi som har en sådan berättarglädje liksom ett jävla solsken över sidorna - bon chance!

10:31 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home