Monday, June 06, 2005

Ljus över nationaldagen

- Hoppsan hur gick det här till frågar vi i Kista?
Gustav Vasas intåg i Stockholm, regeringsformen 1809 och 1974 och riksdagsbeslut!
- Ja…ja, ja som mina elever brukar säga.
- Nu har vi Nationaldag.
- Frågan är vad vi ska göra med den här dan?
- Ett vet jag i alla fall, tänker inte åka in till stan och hoa med vare sig antifascister, patriotiska fotbollsfans, Sverigedemokrater eller nationalister.
Det får bli nåt med täppan hemma i Kista istället. Den svenska arbetaren är en kolonisatör sa Lenin 1917 på väg till Ryssland och revolutionen. Yttrandet fälldes när han passerade Årstabron och såg Tantolundens alla täppor och kolonilotter. Visst älskar vi våra täppor och visst tillbringar åtskilliga av oss all vår tid i bersån när vi är lediga.
- Förresten vad är egentligen svenskt?
Tar en promenad medan jag funderar på detta – verkar vara många som tar en joggingtur på Järvafältet just i dag.
Skansen, denna nationalromantiska friluftsidé från förra seklet. Jovisst, ursvenskt, men även Skansen får vara i dag. Svenska språket en hemvist – har ett lexikon med förortsslang i bokhyllan – söderkisen i mig gillar den boken skarpt. Svenska språket på väg?
- Dogge Doggelito.
Svenska kulturens giganter August, Selma och Ingmar Bergman då blir det sprickor i självbilden. Det tilltalar - det är det stor konst handlar om. Astrid Lindgren och Pippi ja då pratar vi mild anarki. Då ligger nöjesgenier som Hasse, Tage, Povel nära och Monika - Jag vet en dejlig rosa - förvisso ursvenska men upplevs de som det?
Stuga faluröd med vita knutar, naturen – jag trivs bäst i öppna landskap jo jo.
Svensk mat, plättar med sylt, ärtsoppa, strömming, älgstek, mamma Ebbas köttbullar mums men i dag gäller hamburgare pizza och kebab. Idrottshjältar; Ingemar Johansson, Stenmark, Borg och J-O Waldner alla tillhör de idrottens superstars, nysvenske Zlatan kan bli en men är han inte för osvensk?
Svenska entreprenörer; Ericsson med C, ASEA som blev ABB, IKEA ursvenskt men finns i hela världen, Sandvik utan en, Saab och Volvo som var svenska men nu rullar med internationella hästkrafter under huven, ABBA hur svenska som helst - men var deras musik det? Exportsuccén svenska musikgrupper en hit i affärsvärlden - men svensk särart knappast.
Blott Sverige svenska krusbär har.

- Folkhemmet var är det på väg?
- Tja nu har vi Nationaldagen!

Kanske skulle man grilla lite så här på eftermiddagen. Kistaskrapan, Science Tower, ser blygrå ut i dag, stora stackmoln avtecknar sig i glasfasaden. GLOBALISERING stavar vi till medan vi vänder på de marinerade köttbitarna. Jag drar ner HarryBoy kepsen över de gråa hårlockarna, fäller upp kragen på Windcheaterjackan, slår bort några grillkolsflarn från de blå deminjeansen och tar några zipp från den nya svenska nationaldrycken lådvin.
På lekplatsen hörs allé, allé, allé från några stojande stimmande franskspråkiga barn.
- Heja Sverige!
Back>< Just for fun
Copyright LarsThommy

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

- Hallå där bästa flanör! Årstabron invigdes 1929 - hur är det med källorna

8:16 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Visst...visst bästa kamrat! Lenin passerade förstås på gamla järnvägsbanken 1917. Den som krävde så många arbetares liv när den byggdes i slutet på 1850-talet

8:22 AM  
Anonymous Anonymous said...

- Men var finns den svenske arbetaren i dag?

11:07 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home