Sunday, June 26, 2005

Ljus över Nationaldagen del II


Midsommar
Det måste vara något med tallkottskörteln och ljusets inverkan på den.
Tänker vi på Kistalights redaktion - passionerat intresserade som vi är av ljuset.
Ett lämmeltåg av bilar, ett pärlband, möter mig redan vid Alböke någon mil norr om Borgholm. Det är dagen före midsommarafton och jag och katten är på väg mot trafikströmmen i ett sommarleende Öland. Vi är på väg till familj och Stockholm. Ett pärlband, det måste vara tiotusentals bilar, ringlar över Ölandsbron och utmed den gröna ostkusten upp till Västervik och Söderköping
Bilar och husvagnar packade med förväntan. Det är båtar, kanoter, gummiflottar, cyklar, mountainbikes och racers surrade. Tält, matkorgar, ölflak och andra drycker får man anta dignar bland bagaget. På rastplatser ser vi glada midsommarfirare, blonda tjejer med slanka redan brunbrända ben som kastar håret bakåt med skälmska ögon medan deras män fokuserar och har något intensivt i blicken.
I Köpingsvik står ett ungt par mjukt tätt omslingrade när solen börjar sjunka bortom bukten och Slottsruinen. Utmed gångbanorna går unga vikingar, något bestänkta, i avklippta jeansshorts och västar medan deras jämnåriga lätt klädda systrar ler gåtfullt.
- It´s something in the air.
Kommer och tänka på anekdoten om de indianer som var exceptionellt utrustade när det gällde förmågan att klara av höga höjder och som var så viktiga när det gällde att bygga New Yorks skyskrapor. När buffalon sjöng på prärien var det dags att dra utan pardon – byggena fick vara. I Sverige har vi inga buffalos som sjunger men vi har midsommar och vi drar utan pardon ut på kobbe, skär och i buske.
Lyssnar på radioprogrammet Frank. Reportern är på jakt efter det svenska och har lyckats hitta två Somaliska tonårstjejer. De har bott i Sverige sedan de var små men känner sig inte speciellt svenska. De är muslimer och tror att midsommarstången är en religiös och kristen symbol.
- Det är en kuk säger reportern. En fruktsamhetssymbol för goda skördar och för människornas fruktsamhet. Upplysningen väcker stor munterhet och massor med förtjust fnitter men väcker också en fråga.
- Varför frågar de två förtjusande, fnissande, fnittrande, somaliska tjejerna, föds det då inte fler barn i Sverige?
- Kolla statistik över födslar så där omkring mars säger vi på Kistalight som gillar allt som har med ljus att göra.
Nog, säger vi, har Sveriges en äkta folklig nationaldag!
Copyright LarsThommy

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home