Thursday, June 02, 2005

Bergamolight del I

Bergamo vid foten av Orobialperna med sina Venetianska murar och sitt Citta Alta på krönet. Där det unga Citta Basa vakar nedanför likt en condottiere från vår tid.
- Nog är väl det värt ett besök från Kista?
Ryan Air från Stockholm Skavsta; flygets eget svar på tidningarnas Metro, möbelindustrins IKEA, snabbmatens Mc Donald för oss någon annanstans än de utropade destinationerna London, Paris, Rom, Barcelona och Milano.
När vi landar på Orio-flygplatsen utanför Bergamo är vi i Ryanairland. Hit hittar mängder med turister vägen men inte är det i Milano de landar. Kartan ritas om men vad gör det när Ryan Airs Michel O´Leary från Irland med hemvist i 68-generationen vill skapa ett flyg för alla och där kostnaden för en flygbiljett motsvaras av en taxiresa mellan Stockholm – Arlanda. Den bärande idén att resenären bara behöver betala för transporten allt annat läggs till på biljetten. Start och landningsavgifter minimeras i och med att avgångarna sker på underutnyttjade flygfält i randen av storstadsområdena. Skavsta var ett militärflygfält innan som det nu ser ut att bli en av lågprisflygets knutpunkter. För Ryan Air har säkert kommit för att stanna. Se
I Ryan Airlands Milano, läs Bergamo! Tar man bergbanan, funicular, upp till den gamla staden, Citta Alta, bänkar sig på ett café utmed de Venetianska murarna, beställer en dubbel espresso och när man tar fram guideboken kan man notera följande.
Bergamo var under en lång period 1428 – 1797 en del av den mäktiga stadsstaten Venedig och västlig gräns mot Milano. Före dess tillhörde den Viscontis Milano.
I dag tillhör det Lombardiet och det rika Norditalien.
Dagens politik är motsägelsefull; från Milano stammar Berlusconi med sitt forza Italia, i Lombardiet har Lega Nord många anhängare liksom Alleanza Nazional. Det ena partiet en regional rörelse och det andra en nationalistisk samling men bägge hör hemma på den populistiska högerkanten, samtidigt finns där radikala politiker som nobelpristagaren i litteratur Dario Fo och en stark fredsrörelse som manifesteras med mängder av PACE-banderoller som draperar balkonger och fönsterkarmar. I den praktiska politiken finns en väl utbyggd kommunal service och i barnuppfostran på dagis och förskolor spirar Montesoripedagogiken.
De reaktionära Lega Nord och Nazionales väljarframgångar ligger i tiden men bottnar även i de korruptionsskandaler som drabbade Italien och de etablerade styrande partierna i mitten av nittiotalet. De italienska väljarna har tappat förtroende för de traditionella partierna med Kristdemokraterna i spetsen.
Inför valet till EU-parlamentet, 2004, prövade Berlusconi ett nytt grepp i jakten på väljare. I princip fick de flesta italienska väljare med ett mobilabonnemang ett SMS där de uppmanades "att gå och rösta"
- Vad hjälpte det. Berlusconis parti forza Italia gick klart tillbaka men är ändå största enskilda parti med ca 20% av rösterna.
Back>< to be continued


©Thommy Sjöberg

Labels:

8 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Bergamo-artikeln publicerades ursprungligen i nättidningen Blaskan nr 7 2004 och under åren harjag fått ett antal e-mail med förfrågningar om Bergamo.
Av någon anledning ligger artikeln alltid i topp på Google-söks svenska sida.
Vilket vi gillar skarpt
på Kistalight.

2:08 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hej Thommy!
Vi är en åttonde klass i Umeå som ska åka till Bergamo/Italien på skolresa
i nian. (Maj nästa år)
Vi undrar om du har några tips vad vi kan göra och/eller vad du tycker vi
ska besöka!

Tack på förhand!
/8em genom Sofia

9:13 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hej
Läste om dina lågprisupplevelser i Bergamo, fick ett övernattningstips i
artikeln men jag undrar om du har något mer billigt hotell att rekomendera i
Bergamo och Milano, ska dit i Mars 14-16, ska besöka båda städerna. De hotell
eller övernattningsmöjligheter jag hittar på weben är tämligen dyra.
Tack
Mvh
Kristina Hortlund

9:21 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tack för artikeln, är på väg till Bergamo. Är intresserad av 20 euros rummen var finns det och hur långt från flygplatsen. Finns det typ billiga övernattningar man ramlar över eller bör man boka i förväg

hälsn Sixten

9:24 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Googlar på Bergamo 27/12 07 - 24 miljoner träffar.
Min Bergamoartikel publicerad i Blaskan ligger på tredje plats.
- Coolt!

1:51 AM  
Anonymous kurt said...

Hej, läste ditt ”reportage” om Bergamo.
Intressant och underhållande.
Har du några tips om var jag åker från Bergamo till för att kunna bo och göra dagsturer med vandring i bergen.
Var jag får tag i buss alternativt tåg till någon stad/by att utgå ifrån.
Tackar på förhand

Med vänlig hälsning
Kurt Nilsson

3:48 AM  
Anonymous Thommy said...

Hej!

Ett tips kan helt enkelt vara de italienska vandrarhemmen i Lombardiet.
Där man bor billigt och ofta bra i trevliga miljöer.
Här den engelska websidan för dem. http://www.ostellionline.org/regioni.php?action=gotoregione&regione=03.
Så kan vi inte låta bli att tipsa om vår egen lilla reseskildringsamling Kistalight goes Ryan där Bergamo ingår.
Se Kistalight goes Ryan !

Lycka till med resandet! Sjöarna och bergen norr om Bergamo är underbara platser.

Mvh
Thommy Sjöberg/Kistalight

3:51 AM  
Anonymous Nattens bibliotek said...

Jag läste och tyckte om reseskildringen till Bergamo. Jag har varit där flera gånger och är överförtjust över att Ryan Air flyger just dit. De som bara tar bussen in till Milano missar verkligen en riktig pärla.

9:43 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home