Saturday, June 04, 2005

Bergamolight del III


Nere på stan, Citta Bassa, går vi på Ciao, ett italienskt svar på snabbmatens Mc Donald, här kan man äta italiensk husmanskost till vettiga priser.
På Ciao vid Piazza Vittorio Veneto låter vi oss väl smaka under ljumma junikvällar på takterrassens trädgård, belyst med lampor, snett emot ett elegant klocktorn från Mussolinis fascismepok.
Här prövar vi, man kan välja från olika diskar, ångande risotto milanese, proscutto med melon, pollo med friterad potatis, formaggio av olika slag, salmone på potatisbädd, insalata, pane, lokalt vin rött och vitt på tunna, mineralvatten och kaffe med pâtisserier.
Granne med Ciao ligger enligt guideboken ett historiskt café, Balzer, och mittemot ligger teatern Donizzetti. Här tillbringar vi en lunch med Insalata, mineralvatten och kaffe. Bredvid mig sitter några gäster, en kvinna och man, på affärslunch. Vältaliga diskussioner följer ätandet. Jag hör mannens argumentationer när han övertalar sin kvinnliga kollega. Här är det
Machiavelliska konspirationer som råder snarare än erotik på jobbet. Mannen bygger upp långa kedjor av resonemang med en aggressiv ton som tar udden av vältaligheten. Här talar inte förförare utan en som vill förtala och tränga ut kolleger – Machiavelli på jobbet!
Café Balzer är kanske en plats för intriger och affärsluncher men framförallt är det en trevlig gammaldags miljö med servitörer klädda i svarta förkläden, vita skjortor och korrekt uppträdande, uteserveringen är inramad med växter och blommor. Till caféet hör även glassbar, en vanlig bar och en disk med bakverk.
Donizzetti, som har gett namn åt teatern mitt emot caféet, är Bergamos berömde son. Kompositör av lyriska operor och örhängen ur Bel Canto repertoaren som Kärleksdrycken och Lucia de Lammermoor fick han ett bittert slut trots sin ljuva musik.
I sin ungdom under ungkarlstiden åtdrog han sig syfilis. Vid mogen ålder som etablerad kompositör och under repetitionerna av Dom Sébastien i Paris bröt en okontrollerbar ångest ut som ingen kunde bota. Hemskickat från Paris bortom möjligheter till vård fann vännerna, för att lindra smärtan och plågorna, på att sjunga hans mest berömda arior för honom när han låg på sitt yttersta i Palazzo Scotti i Bergamo.
För att riktigt fullfölja idén med en ekonomisk minisemester har vi tagit in på ett vandrarhem, Ostello di Bergamo, uppe i Monte Rosso, tio minuters bussfärd med buss 14 från centrum, där villorna klättrar i terrasser utmed bergssidorna och där vi bor grannar med gröna sluttningar och fågelmusik. Se även Dubbelrummet vi hyr till det facila priset av 20 Euro per person visar sig vara utmärkt med kaklat badrum och dito golv. Kvällssol och utsikt över Bergamo kan vi ta del av från balkongen. Intressanta hotellgäster fanns som ett internationellt underhållningssällskap med ädla massajer från Kenya, spelglada musiker – indianer från Anderna och ett nomadsällskap – stolta berber, från Sahara.
Nästa gång jag besöker Bergamo, tror jag bestämt, att det blir ett besök på den berömda Akademin med de venetianska mästarna som vi missade när vi satt på Café.
Kanske ordnar jag då också en tilläggsbiljett med det italienska lågprisbolaget Volare för några dagars solande och badande i Bari i Puglia, i den italienska södern där man kan hyra en stuga till facilt pris som ser ut som en sockertopp och där vinet har en stuns som det saknar i det rika Nord.
- Härligt med lågpris!
- Volare, oh– ho, cantare - jag seglar högt i det blå !
Back>< Just for fun

©Thommy Sjöberg

Labels:

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hej!
Läste artikeln om Bergamo, den var bra! Nu är det så att jag och min familj ska åka dit i slutet av september, rent spontant sådär som man gjorde när man var 18 år och fortfarande hade chansen att tågluffa till ett vettigt pris. Men nu råkar vi vara några fler och två av dem är barn, 10 och 12 år gamla. Jag undrar bara lite om du har några tips till en familj som inte vill lägga ut så mycket pengar på hotell. Runt 7500 spänn för 4 dagar är inte direkt lockande och det är ungefär vad man kan hitta på hotellguiderna på nätet. Är det smart att åka ner och leta boende på plats tror du?

1:10 PM  
Anonymous Anonymous said...

Läste just din reseskildring från Bergamo. Ska åka dit i början av oktober med några tjejkompisar ("tanter"?? vi är i 40-års åldern). En i gänget fyller 40 under resan och vi hade tänkt överraska med att åka till någon vingård med lite vinprovning etc. Har dock haft svårt att via nätet hitta någon lämplig utflykt. Du har möjligtvis inget förslag?
Tack!
/Monica

1:21 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hej, var nyligen i Bergamo och stämmer in i din hyllningskör. Jag undrar om du vet vad den moderna kyrkan vid Via Leonardo da Vinci heter. Den ligger nära vandrarhemmet.
Mvh Peter Andersson Örebro

1:27 PM  
Anonymous Lotten said...

Hej, jag heter Lotten Svensson och är industridoktorand vid Göteborgs Universitet, handelshögskolan.
Jag håller på med en avhandling om platsens betydelse och i den gör jag jämförande studier mellan Bergamo, Aix au Provence och Töreboda!
Jag läste din reseskildring på nätet och nu undrar jag om jag skulle kunna få citera del av den i min avhandling, det blir som ett inslag för att förstärka hur människor ser på platsen och bidraget kommer anges som källa från internet och som otryckt icke vetenskaplig text
i så fall. Jag kommer att beskriva ett företag som producerar glass i liten skala som är från orten och som säljer i gamla stan. Jag kommer också beskriva området och historiken och så ville jag visa på någon annans upplevelser därifrån och ditt språk är målande och skulle passa bra in i det delområdet jag skriver.

Bästa hälsningar

Lotten Svensson

4:46 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Hej Lotten!

Vad kul!
Klart du får citera min resebit från Bergamo!
Ditt mail gör mig riktigt glad.
Upptäckte det nu först!
Aix au Provence, Bergamo, Töreboda och ett litet glassbolag.
- Låter som poesi!
Vad heter glassförsäljaren i Gamla Stan?
Du får gärna köpa min resebok - Kistalight goes Ryan där biten om Bergamo ingår.
Finns 2 ex kvar till försäljning - kostar en hundring då ingår kostnader för frakt.
Om du är nyfiken på boken och har lust att köpa den gör så här:
Skriv namn och adress och sätt 100 SEK på pgnr 15 63 15 - 4
I boken ingår ytterligare resebitar från Italien, Napoli och Toscana, och även Normandie m fl platser.
Lycka till med avhandlingen - verkar vara en spännande uppgift.

Tycker du 100 kr är för mycket kan du läsa boken, egentligen mer texten i löpande följd, här!
Alldeles gratis!
http://kistalightgoesryan-larsthommy.blogspot.se/2009/04/kistalight-goes-ryan-on-webb.html

Mvh

Thommy Sjöberg se även http://www.kistalightnow.blogspot.se/

4:48 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home