Tuesday, January 04, 2022

Kistalight Årskrönika i Litteratur, från Capitolium till Mörtfors

 

Kistalight i selfietagen, crossroad in my mind, grönskan och stenmurar i Enerum, några hundra meter från Kalmarsund på Norra Öland. Bild Thommy Sjöberg

Via Äventyr som Målare och Student

Dags för årskrönika i litteratur för Kistalight, vår sida hamnar någonstans mellan stormningen av Capitolium, ett försök till statskupp, som fortfarande väntar på sin historieskrivning, presidentinstallation, godmodiga målaräventyr, och spaning i små bruksorter längs åar och vattenfall i det vänliga Småland.

  • Stormningen av Capitolium, en händelse som skakar om det demokratiska USA, får världen att häpna,  ett drama som är större (värre) än vad en samhällskritisk manusförfattare från L A  skulle kunna föreställa sig i sin vildaste fantasi! What Happens? Se Från Karneval till Upplopp, Capitolium den 6 Janua...
  • En dag kvar med 45:an, Kistalight gör ett elevarbete i historia, Populism igår (1900-tal) och i dag (2000-tal) och jämför Hitler med Trump.  Finns det likheter? Se One Day Left with The Fortyfive1
  • Bara drygt 14 dagar senare var det dags för presidentinstallation, yngst och äldst fick mest uppmärksamhet, frågan är om inte yrvädret poeten Amanda Gorman med sin installationsdikt The Hill We Climb var dagens nya stjärna och hopp om framtiden! Se Inaugural Adress Light!
  • Kistalight Minns Lars Norén med hjälp av några gamla bloggar och med några jazzgiganter som Miles Davis, spela inte vad som är, spela vad som inte är, kunde även vara ett motto för Norén, och John Coltrane med sin milda sax. Lars Norén som föll offer för sars covid - 19 i januari och var en av svensk litteraturs stora och ett världsnamn inom dramatiken. Dramatikern som gett namn åt företeelser som att fira en Norénjul eller att tillbringa en Norénsommar på torpet.
  • Kistalight livar upp sina gamla ambitioner som historielärare och skapar en blogg om USA och landets historia. Det Amerikanska Projektet Light med massor av personliga lästips från sina bloggar. Mon Dieu, har jag verkligen skrivit alla de där bloggarna, värsta (blygsamt) Amerikaexperten alltså!
  • I mars skriver vi bloggar som bra mycket liknar självbiografiska embryon, Die Hard, från Parkgatan till Hagagatan via Skottgränd i Gamla Stan; Parkgatan Gesällprov Light RemixGesällprov Light ParkgatanSo Long Lonely Avenues Hagagatan RemixSkottgränd Light Remix 
  • I april leker Kistalight schlagerkompositör, Glad Påsk Light 2021, skriver verser från Öland, får hjälp av Molly Sandens vackra stämma ackompanjerat med fagra bilder ifrån Jordhamn på Norra Öland; My hometown ... 
  • Ska det va, ska det vara en Astra Zeneca, äntligen ett vaccin som heter duga, Kistalight läser deckare på soffan, unnar sig påskgodis, action och spänning, se Vaccinerad Light och Lite Påskekrim.
  • Fler selfiesar, rent av en  litterär sådan, men det visste vi först i efterhand! Från Bruno K Öijer, Wild Bill och Bellman i Kolmätargränd
  • En av de mest inspirerande utställningar vi sett genom åren på Moderna Museet! Direkt från skaparverkstaden (ateljén), ångest javisst, men också väldigt mycket den lekande och undersökande människan! Skulptur, måleri, men också fasligt litterärt, Face to Face, Giacometti, Tio Dagar Kvar. Alberto Giacometti den sanna Parisbohemen från existentialismen och Saint Germain des Pres storhetstid under 1940 och - 50 tal.
  • Hurra, hurra, hurra för Dylan! Kistalight hyllar Bob Dylan 80 år ... Bara en Sång... men vem har sagt att det inte kan vara knepigt med våra idoler. Kistalight tar fram lärartagen i sig och gör en betygsbedömning som skulle få byråkraterna på Skolverket att rysa av upphetsning över matriser och mallar i betygssättandets stränga och svåra konst. 
  • Litterärt citat javisst,  Efter Matchen ... Inte Utan Mitt Tennisracket, får representera glädjen över att jag lyckats hålla igång min tennis under pandemin och är väldigt tacksam över att vi har sluppit en total nedstängning (lockdown) av samhället under den här tiden. Men visst kan man fundera över den svenska coronastrategin! Finns den? Kistalight skriver en traditionsenlig blogg på nationaldagen.
  • Kistalight/Thompa älskar S:t Petersburg. Hoppas det lyser igenom i denna blogg som jag är mycket stolt över att ha skrivit, se Om du åker till Sankt Petersburg ... Remix.


  • Årets reseblogg från (på) Kistalight, Mörtfors Light i mörka (ljusa) Småland, mängder av besökare på vår sida har hittat hit. Vilket också gör oss väldigt stolta här på bloggen!
  • En bok som har allt, Expeditionen Min kärlekshistoria Bea Uusma! Ett totalkonstverk; snygga dramatiska bilder, dokumentär prägel, ett drama som var en tragedi för de inblandade, men också en kärlekshistoria (heartbreaking), självbiografi och en detektiv spaning, rent av en brottsplats undersökning. Vad var det som hände när expeditionen gick under, se In to The Wild of The Polarbear!
  • Stilleben med böcker från vår Sommarläsning Light Anno 2021! Tunga litterära namn men också en riktig rolig ny ung bekantskap i form av en punkig flanör, Anna Fock,  med sina Kustobservationer. En utsänd observatör i Tallin helt i Kistalights anda!
  • Klas Östergren skriver i Renegater Light eller Skittunnan satt under Fläkten, mycket rolig (satir), i ett kapitel om Svenska Akademien Klas Östergren använder olika grässorter som symboler (karakteristik) för akademiledamöter och ger begreppet Den Dolda Kritiken ett ansikte. Kapitlet om Akademien skulle mycket väl kunna ges ut separat som en egen bok.
  • Gammal blogg, läsupplevelse, blir som ny; Afghanistan, En Del av Mitt Hjärta, när landet faller samman som ett korthus av korruption, hot från talibanerna och efter att amerikanerna lämnar Afghanistan.
  • Kistalight hyllar Dante Alighieri 700 år, Anniversary Light med en blogg, Dante som avled den 14 september 1321, blir några minnesbitar i all anspråkslöshet och inledningen för att bli student på SU och studera den Gudomliga Komedin.
  • Är man student på SU ges det också möjligheter att bevista symposier, här Dante and His Heritage 1321 - 2021 SU Light, Kistalight lyssnar via länk på några av världens ledande Danteforskare!
  • Fantastisk kartbok i repris och blogg om La Palma, La Isla Bonita Remix och en vulkan som aldrig är förutsägbar.
  • Norra Ölands kulturcenter, Bok Olle i Byxelkrok Remix, väntar på en fortsättning och en spännande förnyelse! Är det du som kan vara en blivande entreprenör i kulturens värld på Norra Udden? 
  • Årets Nobelpris, Kanon Light Nobel 2021, men i år uppmärksammar vi Fredspriset med två modiga samhällsengagerade journalister  Maria Ressa från Filippinerna med webbtidningen Rappler och Dimitrij Muratov från Ryssland som grundat tidningen Novaja Gazeta.


  • I oktober hamnar vi på Bukowskis. Dags för Lars Norén - Ting Light! Lars Noréns döttrar, dödsbo, säljer ut de grejer, Ting, som varit så viktiga för Norén i hans författarskap.
  • Ämne för en spännande och kuslig deckare? Här har du en säregen miljö; Norra Udden Light som kan fungera som en ram för en intrig och en mordgåta. Det slutna rummet i en spännande natur och kuslig historia för de människor som drabbas i en glesbygd! 
  • I år blir det Läslov Light med Dante för hela slanten! Kistalight laddar med lite Dantelitteratur och förkovrar sig i de litterära klassikernas värld.
  • Vad gör man på Fars Dag, Light, jo man läser en ny deckare, käkar godis, går på favoritpromenad, kikar på skidskytte, VM-kval i fotboll och är ruskigt verksam även om ambitionen var att ligga på soffan.
  • En av årets Augustkandidater i fackbok-klassen, Dante Den Första Författaren ... Light, av Dante-forskaren Anders Cullhed.
  • Kistalight sammanfattar sina Dantebloggar och avslutar sin kurs på SU Romanska institutionen med Dante och Den Gudomliga Komedin (7,5 p) och blir väldigt glad över sitt betyg.
  •                     
  •                                           GOTT NYTT LÄSÅR!

  • Mimmi från årets strandskola i augusti på Lyckesand i Böda på Norra Öland. Sol, bad och slumra i vindarna eller chilla i vågornas brus bland stranddyner och rågklitt står på  schemat men också gärna läsning av en god bok. Bild Thommy Sjöberg
© Thommy Sjöberg
 

3 comments:

Kistalight en baddare said...

Kanske skulle döpa om bloggen ovan!
Ny rubrik, kortis, kan bli:
Från gröna Enerum till ljusblåa Lyckesand

Kistalight en badpoet said...

Variant, kan bli: Från grönskan i Enerum till ljuset över Lyckesand!

Kistalight rubriksättare said...

Ändrar rubriken ovan, blir Från Capitolium till Mörtfors!