Sunday, April 17, 2011

Kistalights - biosalong

Belmondo och Anna Karina - kärleksparet i Pierrot le fou - Bild från filmen.

I dag något om Kistalights biovanor - i ungdomen så där under sent 1960 och tidigt 70-tal så älskade vi den franska vågen och speciellt Jean Luc Godard! Vi gillade hans berättarstil med uppbrutna former, den dramatiska berättarösten som när som helst kunde bryta in, musikinslagen och den fragmentariska storystilen lite a la serieteckning - så kunde man också berätta.
 Naturligtvis svärmade vi i biomörkret för Anna Karina en riktig fransyska, mademoiselle, om hon än kom från Danmark. Klart vi såg de andra stora regissörerna från Franska vågen, Chabrol, Truffaut, Rohmer  och deras filmer. Vi prenummererade på filmtidskriften Chaplin såg alla de filmer man skulle se (massor av bra film) och var medlemmar i filmklubben på Stockholms Filmhus.


Biosalong a la Kistalight
Eftersom vi låter lusten och infallen styra när vi skriver och levererar våra bloggar på Kistalight upptäcker vi att de två senaste är från filmens värld - nåja de har visats i skolan. Dagens uppgift blir att samla några filmtexter från åren som bloggare för att se om det finns ett tema kanske rent av en röd tråd. Vi kör i kronologisk ordning!
 - Hej och hå!

Humanitet  - Gilber Grape av Lasse Hallström men också något om skolans läroplaner
Tyst kunskap  - Att vara och ha fransk dokumentär om skollärare i mindre by på landsorten regisserad av Nicolas Philibert
No direction home - Dokumentär - en film av Martin Scorsese om Bob Dylans sextiotal fram till motorcykelolyckan.
Ondskan - Filmatisering av Jan Guillos roman av Mikael Håfström.
Sandor slash Ida - Filmatisering av Sara Kadefors Augustprisbelönade bok Sandor slash Ida - regissör Henrik Georgson.
Om konsten att flyga till Kabul - Film och konstinstallation av den danska konstnärinnan Simone Aaberg om en spännande flygresa i en liten Piper från Danmark till Kabul och Afghanistan.
Five easy pieces - film om uppbrotten från 1960-talet eller är det bara en film om fem lätta musikstycken av Bob Rafaelson.
Darling - Kistalight upptäcker att han har en gammal elev, Michelle Meadow, som blivit filmstjärna - klart vi skriver en bit om detta. Bra film med en fin Stockholmston av Johan Kling.
I´m not there - Massor av skådisar som gestaltar Bob Dylans olika faser i livet och som artist, bättre än Dylan själv skulle ha gjort, speciellt sevärd är Cate Blanchetts tolkning av rockpoeten Judy. Fantasifull och sevärd film av Todd Haynes som använder alla berättargreppen från 60-talet. Det är lite drömskt a la Fellini, där svävar beatlesfilmaren Richard Lester ande och franska vågens fragmentariska berättargrep och massor av bra musik med kongeniala covers av Dylan.
Don´t stop - Genial final på världens bästa TV-serie! Succéserien Sopranos skapad avDavid Chase som är en amerikansk tv-producent, manusförfattare och regissör.
Rolling thunder - Film om en surrealistisk rockturné av Bob Dylan. Massor av bra musik - mindre lyckad film mest för de verkliga Dylanfansen.
Broder Daniel forever  både en och två gånger - lyhörd och poetisk dokumentär om Broder Daniels sista konsert på Way out west - se trailer!
Entre les murs - Vinnare av Cannes guldpalm - Skolfiction skapad av läraren François Bégaudeau - en favorit hos Kistalight.
Undergången eller kapitulation utan villkor - Bra film om Nazirikets sista dagar efter Traudl Junges självbiografi I Hitlers tjänst.
Mitt liv som hund - Lasse Hallströms bästa svenska film - en modern klassiker!

 - Det börjar som det slutar med en film av Lasse Hallström. Sedan är det upp till alla läsare och filmälskare om de ser något tema eller röd tråd i Kistalights biosalong.
- Väl mött på bio!

Andra bloggar om Kista
Andra bloggar om Spånga high
Andra bloggar om skolan
Andra bloggar om film

©Thommy Sjöberg

Labels: , ,

3 Comments:

Anonymous Årstagalningen said...

Fransk stumfilm på Filmhuset med improviserad musik, piano och annat, med paus för pizza. Ett heldagsevenemang som vi njöt av då. tveksamt om det är samma njutningsfaktor idag

3:03 AM  
Anonymous Kistalight said...

Frågan är om det inte var mer än en heldag?
- Såg vi inte också massor av amerikansk film då i början av 70-talet?
Storhetstid för typ av indiefilmer från USA, allt ifrån Easy rider till Five easy pieces!

1:07 PM  
Anonymous Kistalight said...

Ärligt talat tror jag att Truffaut, Chabrol och Rohmers filmer står sig betydligt bättre än Godards rullar!
Men ändå man minns!
- Vilken känsla det var omkring dom!

8:47 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home