Friday, October 21, 2005

Mats Hård Light


Why are you so hard?
Ser att Mats Hård och konsten att förlora har blivit bok. vilket inte överraskar oss läsare av bloggen. Den lanseras som den första bloggromanen. Vi som är litteraturhistorisk intresserade vet att dagböcker har skrivits förr om än inte i elektroniska forum. Möjligen blossar debatten om vem som är Hård upp igen. Tvivlar dock på det. Bloggossfären är ett nyckfullt forum och har säkert mycket av dagsländekaraktär över sig. En som resonerar mycket övertygande om vem som kan vara Hård är Robert Laul i AB den 17 juni .

Ser att Stora-Journalistprisse den 19 oktober avslöjar att han Vet vem som är Mats Hård. Vi på Kistalight har haft liknande funderingar redan i början av sommaren. Funderingar som vi här återupplivar från några av våra bloggar och delger eventuella läsare. Strängt taget spelar det ju inte så stor roll vem som skrivit Konsten att förlora så länge det är tänkvärt, kul och underhållande. Lycka till säger vi från Kista utan att ha speciellt mycket koll på tidningarnas sportredaktioner - ingen alls faktiskt - egentligen!

- Blogga förresten verkar kunna bli en stilart i sig.Det man närmast tänker sig är som namnet antyder en dagbok på webben.Man kan ha ett alias – vanligt i ungdomarnas fanfiction och slashlitteratur.Man kan skapa en spänning kring en sida i kraft av anonymitet och samtidigt ha insiderinformation om något som engagerar många och spä med lite såpa – ungefär som Hård i Konsten att förlora.
Måste erkänna att den bloggen har inspirerat mig till att starta mina bloggförsök.Läste tisdagen den 24 maj Giffloserbloggen första gången, kul, festligt och många klacksparkar där. Gillar även den enkla formen på Hårds blogg som låter texten tala – upptäcker samma dag att min dator kraschat – vilket inte hindrar mig i min bloggstart. Det enda jag kan säga är vad konstigt att jag inte kommit på det här tidigare! På torsdagen den 26 maj hade jag min egen blogg.
Kanske kryper man ur det vanliga skinnet som bloggare; harvande lärare blir förortsflanör, hårt arbetande journalist får möjligheten att rumla runt med glassiga människor i häftiga miljöer, hemmafruar och andra kommer ut och många tror jag får känslan av att synas. Vissa bloggare skaffar sig fyndiga namn se Stationsvakt, Blind Höna, Annica Tiger Blog eller klurigt som en filmtitel Nästa Bandhagen eller varför inte Chadie som är ett namn från en äventyrsberättelse och det kan vara poetiskt som hos Nadjva vilket "means whisper in farsi".

Söker mig efter denna utvikning åter till den eminenta sidan Konsten att förlora.Ser att Mats Hårds alias är på väg att avslöjas, åtminstone av Jenny. Dokusåpan på sidan går vidare. Se Kistalight 5 juni.Lustigt nog är synonymen Hård från en gammal Dylanlåt, se Temporary like Achilles från Blonde on Blonde. Honey why are you so hard? Med såna citat krymper antalet möjliga personer som kan vara Mats Hård och med sådana insikter ligger Hård som årgång nära 40-talisternas skara. Vem annars har sådana insikter i Dylanlogi.

- Vad kan vara Hårds egen akilleshäll?- Språket… språket. Det finns inte så många som kan leka ung journalist med karriäruppdrag på sportsidorna. Vem skriver som Hård?Dessutom har Hård gjort en klasskarriär med uppbrott från en proletär bakgrund, se uppväxt i Sundsvall, som manifesteras i hans liv som Giffarfan. Sånt bryr sig bara 40-talister om! Vi fans av svensk litteratur minns ju även Fridegårds tuffa självbiografi Lars Hård.
Bläddrar i Mats Olsson krönikesamling, Blött och blåsigt, han är fin stilist Olsson. Kommer snabbt till avslut, fina tempoväxlingar och är inte hans metaforer likt passningar som dyrkar upp motståndarförsvaret.- En macka, sa Nacka, rakt på dojorna!Ett litet lätt tips, genomlyst, här från Kistalight, kolla in han Olsson!
Kanske sneglar han med ett leende över axeln in mot sportredaktionen innan bloggen skickas iväg och likt ett kirurgsnitt dyrkar upp motståndarförsvaret.

- Det där med giffarna är förstås en metafor för 40-talisternas havererade idealism.
Copyright LarsThommy

2 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Tjena!
Efter att ha läst ditt mail* börjar jag misstänka att det är du som är Mats Hård.

Citat mail från Hård den 6 juni

*Tippa Lätt 5 juni Kistalight

1:20 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Okej, jag var inte först - fin blogg du har! /P

Mail från JournalistPrisse 20 oktober

1:52 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home