Wednesday, October 19, 2005

Maradona light


Det går bra för stockholmsfotbollen just nu. Djurgården har fixat SM-guld med hjälp av Hammarby. Det firar vi på Kistalight med att lägga ut en gammal hyllning till en av de verkligt stora inom fotbollen. Med en tanke att det som är stort är ofta större än sin kostym!!!

Maradona Latinamerikas fotbollshjälte, den uppkäftige, liraren som dominerade VM i fotboll 1986 och som ledde sitt lag till guld. Neapelbornas gunstling som spelade hem scudetton till den italienska södern efter mer än femtio års väntan - två gånger dessutom. Härföraren som så när spelade hem Italien-VM 1990 tillsammans med ett mediokert argentinskt lag och för att inte tala om ligavinsterna som han spelade hem till Barca och Bocca-juniors.
- I dagarna utkämpar han kanske sin hårdaste match.

Tjaba Diego!
- Har sett i bladen att du ligger på intensiven i Buenos Aires medan dina fans visar att de inte glömt dig med bilsignaler, trummor och trumpeter mest dygnet runt.
- Kan vara jobbigt förstår jag.
Men du har ju varit med förr Diego, utsatt och kritiserad, men vi, dina supporters håller på dig. Vi vet att du varit på avvänjning på Castros Cuba - en annan av våra gamla hjältar.
-Vi har sett din tatuering av Che, den med baskern, på överarmen.
- Du bär ju rentav en Che-keps själv nuförtiden.
- Diego du är ju en av hjältarna du med - ni spelar i samma liga!
- Visst gjorde du mål med handen, Guds hand, i kvartsfinalen mot England i VM 1986.
- Visst, snusade du kokain under din tid i Neapel
- Visst du hade troligen ihop det med Camorran där i Neapel. De styrde fotbollen och du spelade i deras lag och du gick på deras klubbar.
- Visst sköt du på journalisterna i direktsändning i argentinsk TV.
- Visst, du höll outhärdliga egoshower i amerikansk TV inför premiären av USA-VM 1994.
- Innan du trillade dit för doping med Fenedrin.

- Ändå Diego finns det en värld som håller på dig.
Inte den prudentliga, välordnade och välorganiserade västvärlden med sitt överflöd.
Inte de med konventioner och traditioner som hör hemma i den anglosaxiska världens överklass och förlegade fairplay. En mentalitet som mest speglar en tid när före detta internatelever präglade idrottens världsbild.
- Nej de som håller på dig Diego finns i Buenos Aires oändliga förstäder med sina ruffiga kvarter. I Neapels trånga stökiga och farliga virrvarv av gränder. Hos de med hemlängtan och paraboler i de europeiska städernas invandrarförorter.
-Varför inte även nämna de elever som jag hade på mina sommarkurser under fotbolls-VM 1990 på Tensta gymnasium. De höll förbehållslöst, trots massor av känsla för liret, på Argentina som då verkligen var ett trist lag med ett försvar av betong.
- Klart att har man sina rötter i Asien och Latinamerika känner man med hjärtat vem man ska hålla på.
- Du Diego, du var ju en av dem, en av de utsatta.
Dina finter och dribblingar var så mycket mer; repliker från den uppkäftige gatugrabben till överheten. Jonglerandet och klacksparkarna var uttryck för en obändig livsluft och seg uthållighet.
- Maskrosbarnets konstnärskap.
Passningarna som likt en korkskruv öppnade motståndarförsvaret och blev till en kollektiv utmaning.
- Tillsammans vinner vi!
De direktinskruvade frisparkarna som blev kanonader mot förtryck och utsatthet.
- Det där målet mot England i VM 1986 Diego, då du liksom rann igenom det engelska försvaret med bollen klistrad vid dojorna; kompakt, massiv och liksom accelererade genom sekler av engelsk kolonialism, utsugning och erövringskrig på Falklandsöarna och du gjorde århundradets mål.
- Då Diego var du en banerförare för dialogen mellan tredje världen och den rika världen.
- Du Diego du ledde ju faktiskt dina lag mot segrar och vinster i cuper, serier och slutspel. Boca juniors redan som junior och sedan som vuxen, Barcelona, Napoli och förstås Argentina i VM 1986.
- Du kunde lyfta ett lag Diego och du lyfte fotbollen men nu har du landat och dina fans tutar i hornen i Buenos Aires ljusa natt.
- Du Diego visst finns det värre missbruk än ditt och du!
- Guds hand, vilka koloniala makter har inte manipulerat med hjälp av den?
- Ser i skrivande stund i bladen Diego att du lämnat sjukhuset. Det sägs Diego att du ska rehabilitera dig genom att spela golf. För att du ska få riktigt lugn och ro med golfen ska du spela på nätterna i utkanterna av Buenos Aires.
Till din hjälp lär du ha självlysande golfbollar.
- Du Diego, ser vi projektiler i natten som ser ut som lysraketer fara genom luften över himlen på den fashionabla golfklubben i Buenos Aires exklusiva kvarter så förstår vi Diego att det är du som är där och spökar för överheten.
- Stå på dig Diego vi håller på dig och sänder hälsningar, några försiktiga signaler med bilhornet från förorten här i Kista.
- I ditt livs tuffaste match!
Back>< Just for fun
Copyright LarsThommy

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home