Lästips
Kistalight har läst The Hard Crowd av Rachel Kushner. En essäsamling från det nya milleniet med texter skrivna mellan 2000 - 2020. Allt från en motorcykeltävling längs Baja California, roadtrip (going west) med Cheva Impala i sällskap med truckers, konstscenen i New York 1960 och 70-tal. Vi får möta några kvinnliga modernister med författare som Marquerite Duras, Clarise Spector och California själsfränden Joan Didion med SlouchingTowards Betlehem som huvudnummer. Ett par essäer handlar om Italiens politiska 1970-tal; Röda Brigaderna, de autonoma rörelserna, strejker bland industriarbetare i Turin, poeten och aktivisten Nanni Balestrini.
Titeln på samlingen är hämtad från Creams hit White Room från deras album Wheels of Fire från 1968 med textraden; At the party she was kindness in the hard crowd.
Rachel Kushner är en motorcykeltjej (kind and tough) som skriver essäer. Den häftigaste essän Girl on a Motorcycle är en reseskildring om den ovan nämnda tävlingen med hoj längs Baja California, Cabo 1000. Essän handlar även om en film med samma namn med Alain Delon och Marianne Faithful i huvudrollerna med en nog så tragisk story.
Huvudstoryn är annars Rachel Kushners deltagande i Cabo 1000, en icke fullt officiellt erkänd tävling, som följer Highway 1, som stod klar 1973, längs halvön, Baja California, som ligger mellan Stilla Havet och innanhavet The Sea of Cortez (Kaliforniska viken). Vägen går genom hård öken, höga berg som isolerade människor längs vägen, innan den byggdes. Rachel deltar i tävlingen Cabo 1000, mer än 100 mil lång, år 1993 24 år gammal.
Highway nr 1 saknar skyddsräcken, markerade (målade) körfält, vägbanan består av makadam lagd direkt på lera. Tävlingen startar i gränsstaden San Ysidro USA och slutar i Cabo San Lucas på udden av Bajahalvön. En sträcka som det tar 4 till 5 dagar att köra med bil, en svår körning ofta i extremt väder och knepiga vägförhållanden.
Rachel har en motorcykel, Ninja 600, som hon har preparerat (mekat) med i månader. Beskrivningen av medtävlare, människor och landskapet tillhör berättelsens höjdpunkter. En av de tävlande profilernas hojar liknas vid his bike looked like a pregnant spider, för att göra så få stopp som möjligt.
Farorna är inte bara körningen utan att det är långt till både sjukvård, materialunderhåll, lag och rätt. Fint sport och resereportage här av Rachel Kushner, mycket kärna och ett kraftfullt språk, övriga essäer följer i samma anda och omslaget är inte dumt (manliga blicken) det heller!
Liten digital bildpresentation av The Hard Crowd.
Av bara farten, lånar på Kistabibblan, fortsätter vi med Rachel Kushners Eldkastarna (roman) från 2014. Bra roman, hon skriver väl Rachel Kushner (strängt namn), har en kraftfull prosa, märg och kärna, ordrik och smidig. Kul upplevelse med samtidshistoriska vibbar; fascism och vänstern i Italien under två generationer 1920-tal och 1960 och 70-tal med parallellhandling som knyts ihop med konstscenen i New York 1960 och 70-tal, man känner igen miljöerna från The Hard Crowd. Andy Warhols ande vilar över udda och dekadenta rollspel.
Intresset för motorcyklar som tema finns även här, huvudpersonen Reno driver ett konstprojekt knutet till tävlingar i en saltöken, Salt Lake Desert, i Utah. Tävling med Renos hoj i hög fart ska lämna spår, avtryck, i öknens saltlager som hon ska fotografera och gestalta i en kraftfull konstnärlig rörelse.
Reno med smeknamn från den lilla ort hon kommer ifrån i Nevada har två stora intressen i livet, konst och motorcyklar plus att hon drömmer om kärlek. Hon är en looner och iakttagare, ganska passiv, låter sig dras med i en ström av händelser.
Hon träffar äldre kille Sandro, konstnär, med italiensk bakgrund, från en familj av företagare (motorcyklar, Moto Valera, och däck), kring detta väver Rachel Kushner en spännande intrig.
Visst flow där!
Rachel Kushner at home in L.A. from New York TimesKvinnlig recensent i SvD tycker Reno tar för lite plats i handlingen. Frågan är om inte det är en del av konceptet i berättelsen, Reno är en karaktär i en pikareskroman, en person som hamnar i oväntade situationer ofta med humoristisk ton men även med dramatiska inslag och överraskande vändningar.
Det finns mystik kring Reno, långbent tjej, ett spännande motorbike intresse (killtjej), udda konstkoncept (rita mönster i saltöken som fotas genom att köra hur fort som helst med sin hoj).
Rachel Kushner skriver väl, är en utmärkt reseskildrare, fylld med konkreta detaljer, doft, smak och fint inkännande i sin personskildring. Reno en litterär karaktär (tjej) att bli kär i eller är det i författaren som skriver så bra?
Betyg fem häftiga mönster av fem fotade i en saltöken i Utah.
Lästips deckare
Är det läslov ska man absolut läsa en deckare!
Kistalight hittar fram till Bortbytaren av Anders de La Motte. En ny serie om kriminalpolisen Leo Asker, jurist, vältränad tjej som kan tänka och fungera utanför boxen men har svårt att inordna sig i sociala sammanhang.
Anders de La Motte från Bokmässan 2022, WikipediaKistalight tänder på boken, efter en presentation av författaren Anders de La Motte på TV4. Han läser om Leo Askers entré på avdelningen för förlorade och vilsna själar på Malmö polishus på plan -1 efter att vår kommissarie blivit omplacerad efter intriger och maktspel från den statusfyllda mordkommissionen placerad högst upp (toppvåning) i samma byggnad.
Det är en makalös beskrivning.
Anders de La Motte leker med deckargenrens klyschor när han tecknar en samling karaktärer från de som blivit över (hamnat på våning -1) i polisens strama och hierarkiska värld.
En grabbig värld fylld av positionerande poliser med gjutna uppfattningar och ideal om hur saker och ting ska vara.
Kistalight minns egna äventyr från skolans värld med liknande erfarenheter, från LPO 94 (läroplan för obligatoriska skolväsendet 1994), anmodades lärarna att arbeta i lärarlag. En organisation som skulle binda lärarna vid arbetsplatsen, minska förtroendetid och begränsa friheten att utforma innehållet i lärarens lektioner. Gympalärare som rektor delade in lärarna i tre arbetslag på Spånga high glömde elementa i lagbygge som att det behövs olika personligheter för att skapa ett bra team. Första laget bestod mest av personer som alla ville vara lagledare. Vem bygger ett topplag där alla vill vara målskyttar (Zlatan)? Lag två bestod till stor del av de som gärna vill vara ledare men inte ville synas och de som gärna manipulerade kollegerna på vägen dit. I lag tre där Kistalight hamnade bestod av de som blev över, företrädesvis medelålders och äldre män som inte köpt förslaget om LPO 94. Laget kom att kallas Gubblaget och var väldigt överens i ett förtroendefullt samtal med en psykolog, som de erbjöds, där de kom överens om att de inte behövde någon hjälp i tolkningen av LPO. Kistalight ville gärna förnya lärarroll och läroplaner men var inte mainstream och ville nog mest av allt hitta vägar för sitt skrivande.
Gubblaget bestod under några år skickligt ledda av kvinnlig ledare som förstod sig på dylika ting (varelser) och vi hade många roliga fester, upptåg och ett och annat projekt. Det rådde consensus inom teamet med en ironisk hållning i skoltillvaron till flera rektorer förtret innan det var dags för andra visionära rektorer att organisera om arbetslagen när flera av gubbsen gått i pension.
Kistalight laddar ner, köper som e-bok, Anders de La Mottes Bortbytaren några dagar innan lovet, Boken är så spännande att vi läser ut den redan på söndagen. La Motte är inte bara en hejare på spretiga poliskollektiv utan leker också med beskrivningen av Malmös socioekonomiska geografi, kanon om skogar, ruinromantik för nedlagda fabriker (urban exploration), hillbillies och gamla militära bergrum i nordvästra Skåne med skräckisatmosfär. Nördar som bygger modelljärnvägar med miniatyrlandskap har också en viktig roll i handlingen och dessutom spelar ondskan som en form av diagnos en viktig roll.
Bortbytaren är en riktig bladvändare, Anders de La Motte skriver väl, hyfsad intrig, korta kapitel (passar bra för mobil och iPad) och leker med genren, kommer att bli spännande att ta del av Leo Askers utveckling (Salander 2.0) och hennes poliskollektiv.
Betyg fem funna bergrum av fem!
1 comment:
Från sommarens tennis. Aspö Open och litteraturprat
Tennis för veteraner lär vara den motionsform som får oss att leva längst av alla aktiviteter som finns för oss old ones enligt en dansk undersökning. Förklaringen lär vara att tennis är en form av en dialog dessutom ger det utrymme för så mycket snack runt matcherna. Vi kisar och tjejer avhandlar både det ena och det andra liksom även bortom tennisens värld.
Per Klemming berättar att han läser Klas Östergrens Renegater där han förälskat sig i en av trilogins kvinnliga huvudpersoner, Maud, som finns med i både Gentlemen, Gangsters och Renegater.
Kistalight har läst Gentlemen när det begav sig och kapitlet om Svenska Akademien i Renegater, som blev en blogg Renegater Light eller Skittunnan satt under Fläkten.
Klas Östergrens trilogi - toppenböcker av en av våra stora berättare men vi minns inte Maud men tänder på idén om en passion för en kvinnlig gestalt inom litteraturen.
Får bli ett ämne för Kistalight i en kommande blogg!
Vem är vår litterära hjältinna?
Marilyn i Blonde av Joyce Carol Oates? Se Blonde Light - fourth of july!
Kan vara flera!?
Undrar om inte Reno i Eldkastarna, se ovan, skulle kunna vara en sådan tjej?
Förälskad? Mja..a men Kistalight känner i alla fall en väldig sympati!
Post a Comment