Tuesday, March 28, 2023

Checkar ut Light Janne A 10 P

Värsta bråket, Sverige vinner klart, flera vackra mål, men inte allt för övertygande spel! 
Janne Andersson lackar ur efter en inte allt för oberättigad fråga från Bojan Djordic efter matchen och lämnar intervjun.
Vad är det som händer?
Något som skaver!
Påminner Bojans ton, vår egen gosse från förorten Kista (gick i parallellklassen med vår dotter i Ärvinge High), något kaxig i tilltalet, en kaxighet som vi känner igen från annat håll?
Kistalight som räknar sig som fotbollsintresserad amatör, påhejad av Mimmi, tycker absolut att det har sett ansträngt ut i svenska laget det senaste året (minst), och allt sedan VM-kvalet.
Harmonin och självkänslan från VM 2018 saknas, spelarna kommer fel till bollen, dålig tajming, verkar övertaggade och stressade, ser inte alls ut att ha kul på planen. 
Det lossnar efter 2-0, bättre bollinnehav, man håller då i bollen bättre mot ett mindre spelskickligt lag och det ser rent av ut som Sverige har roligt på planen med sitt spel, fina mål både tre, fyra (Karlsson rökare till frispark) och 5-0.
Kommer det att lossna nu?
Vad är det för mörka moln som skuggar Jannes ledarskap som Sveriges coach i landslaget?
Stavar vi till en kille från Rosengård?
Ärligt talat hur har det sett ut sedan Zlatan, 2021, gjorde comeback i Sverige, har Janne fått påstötningar från förbundet (högre ledning) att ändå ta ut, övertala, Zlatan till en comeback i landslaget.
En super duperstar är bra för det publika intresset och ger större inkomster och PR för förbundet.
Kistalight minns bortamatchen mot Georgien i VM-kvalet, en bedrövlig tillställning, där Zlatan fanns med från matchstart. Det såg ut som laget var starstrucked, liksom motståndarna, Isak och Forsberg blir som skuggor av sina vanliga spelarjag, Isak lirar Zlatan i målområdet istället för att skjuta själv för ett givet mål och Sverige känns som paralyserade medan Zlatan springer runt i sin vanliga kaxiga mobbande stil (störst bäst och vackrast) utan att få någonting gjort.
 Georgien upptäcker så småningom att Zlatan just inte tänker vara någon storstjärna idag i alla fall, och gör både ett och 2-0, medan de svenska spelarna travar runt som någon sorts skuggor som förlorat sin spelglädje under Zlatans kungliga mantel.

Sveriges styrka som fotbollslag är (var) absolut att bygga lir och spelglädje kring laget, ett väl fungerande team blir en X-faktor, som gör att vi kan utmana större fotbollsnationer.

Ärligt talat tillför Zlatan något till det svenska landslaget?
Till spelet på plan, politisk humor (leve emiren - demokrati vad är det?) med sin uppfattning om Qatar eller sin egen narcissistiska självbild.
Kejsarens nya kläder, en kung och en legend, som han så ödmjukt deklarerade när han lämnade Paris SG.
En fråga direkt hemma från TV-soffan i Kista!
Var finns all kritisk journalistik och lust att skildra verkligheten om svenska landslaget i fotbollens värld och i matchreferat hos alla goda sportjournalister? 
- Utan att vara till lags mot förbund, ledare, superstars och mediebolag!

PS Tjoho för elever som kan ställa besvärliga frågor eller kan konsten att ifrågasätta gängse uppfattning, den gode lärarens utmaning, bara kul med Zlatans 10-poängare om Qatar?!
 Kistalight fotbollfan said...

Tjoho för Zlatans poängsättning av Qatar, 10p, för det flesta företeelserna i samhället i det lilla emiratet vid Persiska Viken.
Visst, visst, inga problem med kriminalitet, droger eller ordning men till vilket pris?
Tjoho för ett medeltida samhälle med en absolut monark (emir) med total makt, slavsystem, svåra förhållanden för migranter och anläggningsarbetare, mutor och korruption, förbud mot hbqt-människor och politiska rörelser!
Bra med elever (folk) som kan ställa frågan.
Bara att ta fram historieboken och föreläsa, se Kistalights bloggar om VM i Qatar!
Blev mest fotboll i alla fall, trots allt, VM i fotboll Big Business menockså fest för fotbollsälskare! Se Qatar Stroph LightKvartsfinaler, Oj Oj Oj, Qatar ... stroph och Final, oj oj oj Qatar ... stroph

Från Verklighetens Folk ...



© Thommy Sjöberg

4 comments:

Kistalight fotbollfan said...

Klart, det är inte dumt att ha en super duper pro, Zlatan, att sätta in i matchen om det står 1-1 och det är 10 minuter kvar till matchpipan ljuder!
En tuffing i boxen!
Nu var det ju inte aktuellt mot Belgien 0-2 blev istället 0-3 av deras store målskytt Lukaku, en antagonist till Zlatan, som till vardags spelar i Inter.

Kistalight Zlatanfan said...

Kistalight har skrivit förr om Zlatan som blivit bloggar här på sidan, se Zlatans leende i repris - kistalight på Zlatan tour (http://kistalightnow.blogspot.com/2012/07/zlatans-leende-i-repris-kistalight-pa.html) och Zlatans leende (http://kistalightnow.blogspot.com/2011/11/zlatans-leende.html).
Bloggarna har också knåpats ihop till en e-book på Smashword i Silicone Valley, se

Zlatans Smile - Fifteen Minutes From The Middleclass by Thommy Sjöberg
Price: Free! Words: 2,010. Language: English. Published: November 14, 2013. Categories: Essay » Literature
An essay about Zlatan Ibrahimovic the swedish fotballplayer and how it is to grow up in Rosengard in Malmö.

Kistalight Zlatanfan said...

Länken till Zlatan Smile - Fifteen Minutes ... är https://www.smashwords.com/books/view/377922 på Smashwords Edition

Kistalight fotbollfan said...

Tjoho för Zlatans poängsättning av Qatar, 10p, för det flesta företeelserna i samhället i det lilla emiratet vid Persiska Viken.
Visst, visst inga problem med kriminalitet, droger eller ordning men till vilket pris?
Tjoho för ett medeltida samhälle med en absolut monark (emir) med total makt!
Bra med elever (folk) som kan ställa frågan.
Bara att ta fram historieboken och föreläsa, se Kistalights bloggar om VM i Qatar!
Blev mest fotboll i alla fall!
Qatar Stroph Light