Monday, December 12, 2022

Kvartsfinaler, Oj Oj Oj, Qatar ... stroph

 

Kistalight via Modric said... Cartoon ovan Omar Momani

Kvartsfinal 1 Croatien - Brasilien 1-1 (4 - 2 efter straffar)
Kistalight citerar Modric eftermatchen mot Brasilien.

1) Unbelivable
2) Croatia got teamspirit
3) Croatia got caractere
4) Croatia, invent, making, their own game 
Wow kistalight kan bara instämma!

Kvartsfinal 2 Argentina - Nederländerna 2-2 (4 - 3 efter straffar)

Himmel eller helvete som från klassikern med samma namn! Tar vägen över Tensta bibliotek där jag lånar Eduardo Galeanos klassiker Fotbollens himmel & helvete. En bok som varvar samhällskritik med finesser från fotbollshistoriens stora ögonblick. I Galeanos bok får vi följa VM-fotbollens historia från 1930 till 1994. De stora stjärnorna porträtteras, de magiska ögonblicken och de klassiska målen tecknas med lätta genomlysta rader.
Allt med eleganta stilistiska finter som likt klacksparkar och geniala passningar öppnar läsarens ögon för fotbollens tjusning och världens orättvisor speciellt sedda från den Latinamerikanska horisonten. Fantastisk bok som rekommenderas för omläsning av en författare (Galeano) som själv inte kunde lira fotboll.

Här i kvartsfinal nr 1 kunde den Uruguyanske författaren fått mer stoff till sin klassiker om sydamerikansk fotboll.
Brasilien ägde sin match i 115 minuter med ett mycket vackert mål av Neymar i förlängningen, men Kroatien hade Modric som kittade ihop mittfältet med sina snygga passningar, frisparkar och hörnor och liksom spred ett lugn, som den gröna mattans dirigent, till Kroatiens fördel.
Vad händer? Jo Kroatien kvitterar 5 minuter kvar (Petkovic) och plötsligt är det en helt annan scen på plan (berättelse) med ett mycket beslutsamt (determinerat) Kroatien som har psyke att avgöra straffläggningen. Straffläggning som strängt taget är en helt annan match än den man just har spelat. Brasilien kan lägga till en episk förlust i sin fotbollshistoria.

Argentina äger också matchen, 1-0 efter en underbar maskerad passning från Messi till Molina som öppnar upp Nederländernas försvar med ett kirurgiskt snitt, Messi sätter sedan 2-0 på straff. Matchen avgjord trodde vi alla, men icke, Nederländerna reducerar, och i slutminuten slår de en frispark a la Jönssonligan, klurig historia, som letar sig fram i flera steg längs marken, som en inbrytning i ett kassaskåp, och hamnar i Argentinas mål via nederländarens Dumfries fot. Förlängning och Argentina visar stor beslutsamhet först i spel och sedan i straffläggningen, lagmoral och hjärta, spelar de för Messi och alla sina fans som kanske belånat sina hus för att ta sig ända vägen till Qatar?

Anonymous Kistalight fotbollsfan said...

Kvartsfinal 3 Marocko - Portugal 1 - 0

Coachningen och laguttagningen för Portugal som visade vägen mot Schweiz 6 - 1, Ronaldo, bänkad och Ramos tremålsskytt, kanske inte skulle ha upprepats mot Marocko!?
Hur mår laget Portugal med en super duper star på bänken, hur stora är spänningarna i laget, störs spelet på plan av en superstar på bänken?
Hur som helst Marocko håller ihop sin röda vägg, en defensiv, som varken super duper stjärna, en ung hattrickmaker Ramos eller resten av Portugals stjärnor förmår bryta.
Tjoho trots allt för denna sensation! Yossef nick 1 - 0 i slutet av första halvlek. Nu är ett lag från den afrikanska kontinenten i semifinal (för första gången) och dessutom representerar Marocko Arabvärlden och Mellanöstern vilket lär höja fotbollsfebern i Qatar och i den muslimska världen, om Argentina lirar för att Messi ska få lyfta VM-bucklan så verkade inte Portugal ha någon sådan teamspirit!
Ronaldo i tårar!

Kvartsfinal 4 Frankrike - England 2 - 1

Puh, oj oj oj, en normal match efter de inledande pärserna! Två spelskickliga lag, Frankrike inleder bäst, tyngre spel, passningsskickliga, gör ett överraskande mål på distans, snyggt men oväntat. Kistalight har en viss svaghet för det franska gänget med 8 spelare från Orten (kuben), Paris förorter, där unga killar som älskar fotboll skaffat sig möjligheter med sina liv.

Ett kungarike (emirat) för en spelmotor på mittfältet, Kroatien har Modric, Frankrike har Griezman som agerar fri kreatör på plan med passningar, frisparkar och hörnor. Bägge Frankrikes mål efter leveranser (mackor) från Griezmans känsliga fot. Vad är väl en super duper lirare (Ronaldo eller Neymar) mot en skicklig mittfälts kreatör? Frankrike rättvist vidare efter att Kane bränt straff nr 2, Les Bleus i semi!

 © Thommy Sjöberg

2 comments:

Kistalight fotbollsfan said...

Lust att lyssna på något positivt om Mellanöstern?
Klicka på länken nedan från SR;s eminenta reportrar som avslutar sin podd med en kärleksförklaring till regionen!

https://sverigesradio.se/avsnitt/en-karleksforklaring-till-mellanostern-den-sista-podden-p1-mellnanosternpodd

En Kärleksförklaring till Mellanöstern

Kistalight fotbollsfan rekommenderar said...

Finns rader av fina avsnitt från Mellanösternpodden P1 från mutskandaler i Qatar, mullornas teokrati i Iran, Erdogan och pyramiderna i Egypten eller varför inte läsa Olof Lundhs bok om Qatar Templet i Öknen.