Thursday, December 08, 2022

Qatar ... stroph Light

 


Nu börjar det bli dags för de stora matcherna i VM i fotboll, kvartsfinaler, Europa mot Sydamerika men Marocko har smugit sig in som representant för den afrikanska kontinenten och speciellt arabvärlden. Kul att de slog ut Spanien, en av de stora fotbollsnationerna, som har sig själv att skylla efter en förskräcklig slagen straffsparksläggning och där de dessförinnan spelat runt, runt, runt med stort bollinnehav utan glöd och intensitet, liksom spelat av matchen innan den var spelad inför en publik som buade (ruttnat rejält) inför den stora bollskickligheten utan hjärta och energi.

Klart att vi inte kan låta bli att titta på fotbolls-VM, fotbollsfan som vi är sedan ungdomen, trots all kritik om mänskliga rättigheter för hbtq-personer, förskräckliga förhållanden för anläggningsarbetarna som byggt arenor, hotell och infrastruktur i ett rasande tempo och förstås den korrumperade FIFA-organisationens sätt att låta pengar styra, sportwashing, för ett litet svinrikt land på olja och gas. Ett land utan sport och fotbollstraditioner som har fått ett av världens stora mästerskap.

Grabbar och tjejer som om Kistalight fortfarande stod i katedern!
Svårt även att inte fascineras av ett litet fattigt land, något större än Skåne, som har levt på fiske och pärlfångst i Persiska viken, där terrängen mest bestod av sanddyner och kalksten, kan genomgå sådana förändringar, från kamel till limousine på mindre än 50 år, ett skifte som förstås stavas olja och gas. Grannar till havs är Bahrain och Förenade Arabemiraten och i söder längs fastlandet går gränsen mot Saudarabien. Under en kort tid tillhörde Qatar Osmanska riket från 1871 till ww1 (osmanernas sammanbrott) sedan blev det ett brittiskt protektorat innan det blev självständigt 1971. Från 1940-talet när oljan upptäcktes har det skett dramatiska förändringar, från medeltid till modernitet när det gäller teknik och ekonomi dock inte på det kulturella området.
Statsskicket är en absolut monarki, inget tjafs (obs ironi) med parlamentarism (verkställande, lagstiftande och dömande makt) utan emiren bestämmer allt. I sitt sammanhang är Qatar med muslimska mått mätt liberalt, kvinnor behöver inte täcka kropp eller ansikte, alkohol får förtäras med restriktioner men inte på fotbollsarenorna. Det är därför  det är så tyst när England lirar (inga stärkande bärs för allsång under matchtid) men hbtqrättigheter är förbjudna enligt gamla religiösa (sharia) lagar enligt Islam där Qatar tillhör sunnimuslimerna. I Qatar har också den förhållandevis fria TV-kanalen al Jazira sin huvudredaktion. TV-kanalen har varit en radikal och positiv röst i bevakningen av Mellanöstern och Arabvärlden.

Dags för fotbollsfest redan på fredag (bara att bänka sig i TV-soffan) start med Kroatien - Brasilien, meste mästaren mot uppstickaren Kroatien, gällde förra VM 2018 i Ryssland, med spelmotorn Luca Modric (favo hos Kistalight) en av de stora i förra VM när de gick till final. Brasilien har imponerat, fart, fest och samba med bollen, räcker det hela vägen?
Definitivt tror vi att det räcker mot Kroatien i alla fall!

Fredagens kvällsmatch står mellan två av de stora inom VM-fotbollen Nederländerna vs Argentina. Räcker Messis Boys till mot Oranje? Hur som helst är de favoriter. Lagen har mötts förr, till och med i VM-final i Buenos Aires 1978 då de himmelsblå vann med 3-1. Nederländerna hade då under 1970-talet sin storhetstid som fotbollsnation, med en totalfotboll kallad Clockwork orange, passningsspelet gick som en klocka, anförda av The golden boy Johan Cryuff, Nederländerna ett av Kistalights favoritlag genom åren.

Lördag eftermiddag Marocko mot Portugal, två länder präglat av Medelhavskulturen!
Bäste indieförfattare Portugal ligger vid Atlantkusten men är förstås påverkat av sina grannar Spanien och Frankrike på Iberiska halvön och Marocko har längre Atlantkust än Medelhavskust på Afrikanska kontinenten, men de är nästan grannar. Hur som helst är Portugal storfavorit efter sin urladdning  mot Schweiz 6-1 där super duper Ronaldo var bänkad. Kanske fick laget en riktig boost av detta och Schweiz blev chockat och fick vi se en ny storstjärna Ramos (med sina tre mål) födas?

Lördag kväll, Nobelfest eller VM i fotboll, genier från labbet, gott käk, spirituella tal eller genier på gröna mattan? Får bli Frankrike vs England!
Derby i Europa?
I alla fall grannar!
Kistalight tror på Frankrike med nya generationens superstar Mbappe och mittfältsmotorn Griezman (favo hos Kistalight) dessutom har de 8 spelare (lirare) från förorten (kuben) som skolats på lokala Akademier, Bondy, och lever sin dröm om fotboll.
Sånt är kul!
England har dock varit överraskande bra, nya generationen plus Kane, får de dessutom ett tidigt ledningsmål kan det gå riktigt bra, medgångslag som de är!

Messi, Ronaldo eller Neymar!
Super, duper!
Vem tar hem VM-bucklan?
Svaret är kanske någon av ungtupparna Mbappe eller Ramos, men ingen lirare är större än sitt lag


© Thommy Sjöberg

4 comments:

Kistalight via Modric said...

Kvartsfinal 1
Kistalight citerar Modric eftermatchen mot Brasilien.

1) Unbelivable
2) Croatia got teamspirit
3) Croatia got caractere
4) Croatia invent, making,
their own game ...

Wow kistalight kan bara instämma

Kistalight fotbollsfan said...

Kvartsfinal 2 Argentina - Nederländerna

Himmel eller helvete som från klassikern med samma namn! Se från Kistalight; Tar vägen över Tensta bibliotek där jag lånar Eduardo Galeanos klassiker Fotbollens himmel & helvete. En bok som varvar samhällskritik med finesser från fotbollshistoriens stora ögonblick. I Galeanos bok får vi följa VM-fotbollens historia från 1930 till 1994. De stora stjärnorna porträtteras, de magiska ögonblicken och de klassiska målen tecknas med lätta genomlysta rader.
Allt med eleganta stilistiska finter som likt klacksparkar och geniala passningar öppnar läsarens ögon för fotbollens tjusning och världens orättvisor speciellt sedda från den Latinamerikanska horisonten. Fantastisk bok som rekommenderas för omläsning av en författare som inte själv kunde lira fotboll.

Här i kvartsfinalerna kunde den uruguyanske författaren fått mer stoff till sin klassiker om sydamerikansk fotboll.
Brasilien ägde sin match i 115 minuter med ett mycket vackert mål av Neymar i förlängningen men Kroatien hade Modric som kittade ihop mittfältet med sina snygga passningar, frisparkar och hörnor och liksom spred ett lugn som en elegant gröna mattans dirigent över fotbollsplanen till Kroatiens fördel.
Vad händer Kroatien kvitterar 5 minuter kvar och plötsligt är det en helt annan scen (berättelse) med ett mycket beslutsamt (determinerat) Kroatien som har psyke att avgöra straffläggningen. Straffläggningen som strängt taget är en helt annan match.
Argentina äger också matchen, 1-0 efter en underbar maskerad passning från Messi. Messi sätter sedan 2-0 på straff. Matchen avgjord trodde vi nog alla men icke Nederländerna reducerar och i slutminuten slår de en frispark a la Jönssonligan, klurig historia, som letar sig fram i flera steg längs marken och hamnar i Sydamerikas mål. Förlängning och Argentina visar stor beslutsamhet först i spel och sedan i straffläggningen, lagmoral och hjärta spelar de för Messi?

Kistalight fotbollsfan said...

Kvartsfinal 3 Marocko - Portugal

Coachningen och laguttagningen för Portugal som visade vägen mot Schweiz 6 - 1, Ronaldo, bänkad och Ramos tremålsskytt, kanske inte skulle ha upprepats mot Marocko!?
Hur mår laget Portugal med en super duper star på bänken, hur stora är spänningarna i laget, störs spelet på plan av en superstar på bänken?
Hur som helst Marocko håller ihop sin röda vägg, en defensiv, som varken super duper stjärna, en ung hattrickmaker Ramos eller resten av talangerna förmår bryta.
Tjoho trots allt för denna sensation! Nu är ett lag från den afrikanska kontinenten i semifinal (för första gången) och dessutom representerar Marocko Arabvärlden och Mellanöstern vilket lär höja fotbollsfebern i Qatar och i den muslimska världen, om Argentina lirar för att Messi ska få lyfta VM-bucklan så verkade inte Portugal ha någon sådan teamspirit!
Ronaldo i tårar!

Kistalight fotbollsfan said...

Kvartsfinal 4 Frankrike - England 2 - 1

Äntligen en mer normal match, två spelskickliga lag, Frankrike inleder bäst tyngre spel, passningsskickliga, gör ett överraskande mål på distans, snyggt men oväntat.
Ett kungarike för en spelmotor på mittfältet, Kroatien har Modric och Frankrike har Griezman som agerar fri kreatör på plan med passningar, frisparkar och hörnor. Bägge Frankrikes mål efter leverans från framspelningar av Griezmans känsliga fot.
Vad är väl en super duper lirare mot en skicklig mittfälts kreatör?
Frankrike rättvist vidare efter att Kane bränt straff nr 2!