Saturday, May 28, 2005

Arkitektur del II


Kanske var han ändå en visionär, Jon Höjer!
Visst har många av kistaborna i dag i början av ett nytt millennium anknytning till ursprungsidén. En casbah i folkhemmet, ett citadell med hus som klättrar i terrasser; kalkstensvita fasader, vinrankor och gröna växter på stjärnhusens takterrasser. Med sommaren ljus som strilar över takåsar, utegrillar och drömmare som mediterar i sina solstolar.
- Nog ser det bra persiskt ut, kunde lika
gärna vara någonstans i Teheran, som våra goda vänner och grannar Ayob och Jila från Iran säger, medan vi droppar citron och vänder de vitlöksmarinerade laxkotletterna på utegrillen högt över alla takåsar på deras terrass i Kista.
- Tänk vilket oväntat hörn av världen man kan hamna i när historien gör oväntade vändningar säger de när vi smakar av våra grillade skapelser!
En gång träffade jag till och med en generallöjtnant från persiska flygvapnet hos värdparet. En häftig man som hade flugit de vassaste kärrorna i jag vet inte hur många Mach. När mullorna tog över med sin revolution blev han kvar på den amerikanska flygbasen där han för tillfället var på utbildning. Sånt gör intryck på en söderkis i exil.
- Visst är det ett bostadsområdes händelser och människor som ger det dess identitet tänker jag.
En tanke som accentueras i disiga november när tunnelbanevagnarna slamrar på ingång var tionde minut och hamrandet från pålkranarna till det nya bygget av skyskrapan slår för High tech, dataindustrin i kombination med universitet och högskola, de nya entreprenörernas Kista.
Där pålas det för byggandet av millenniets nya Florens som Kistas före detta stadsdelsdirektör Luis Abascal och tekniska högskolans rektor Anders Flodström vill likna området vid. Sist men inte minst slår de ett slag för alla studenter som kommer att strömma till utbildningarna.
- Vilket kommer att medföra kreativitet, prägla nöjesliv, färgsätta gatubild och bostäder tänker jag när jag går på galleriernas terrassgångar och känner dofterna från världens alla hörn.
Det senare, törs jag lova, är något som alldeles speciellt tilltalar Kistas skapare Jon Höjer
Visst är Kista Online i dag.
- Se Kista Science Tower och tänk på Gallerian, KTH, Hightech och på alla vi som bor där förstås.
back>< just for fun

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

- Utsikt från ett cafébord finns även representerad i Kistaantologin. En samling texter där lokala skribenter, om än internationella, i Kista medverkar.

1:49 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home