Friday, May 27, 2005

Arkitektur del IKistalight läser ur ABC...Kistalight på Nationaldagen

God Arkitektur och byggnadskonst skapas när ett bostadskvarter, ett centrum, en industri, en park eller för den delen en stadsdel formats av de människor som lever där. En god arkitektur ska väcka lust till kreativitet i sitt område. Det kan gälla allt från blomsterodlingar i rabatten, målning, gårdsfester, bildande av fotbollslag, möten på bibliotek, gympa i parken och att det finns små företag för tillverkning och hantverk. På stadsdelens torg ska det myllra av liv och människor på väg.
Personligen tycker jag dessutom att en bostadsmiljö är lyckad om du har lust att flanera där; vandra omkring, slå dig i slang med folk, sitta på café och få nya och överraskande intryck.


Utsikt från ett cafébord i Kista
Studiedag för lärare i disiga november och samling kring kaffebordet.
- Han hade ritat Kista sade han den lågmälde sympatiske mannen mittemot när han fick höra var jag bodde. En information som fick mig att höja på ögonbrynen. Först så småningom under vår studiedag förstod jag att föreläsaren var arkitekten Jon Höjer och skaparen av Kista. Studiedagen ägnades åt tankar och idéer om integration mellan arbete, bostad och centrum.
- Tanken var att undvika de misstag som gjordes vid byggnationen av södra Järvafältet sade han apropå Kista.
Vi ville få en stadsdel där servicen var utbyggd redan från början och även få med något av svenskarna och deras nya ideal från resande och vistelser vid framförallt Medelhavet. Ett uttryck för det var även att finna former för hus och parker som kunde föra tankarna till sydligare länder. Här kom ljusa pastellfärger och former som stjärn- och terrasshus att spela en stor roll.
Perspektivet i gränden var den brutna linjen och att ögat skulle överraskas hela tiden med nya vinklar och vrår i gatans förlängning. En småstadskaraktär a la medelhavsby.
Något man gärna instämmer i dag, när man flanerar utmed Helsingörsgatan eller något av de andra gångstråken med danska namn.
Funderar på dessa Höjers visioner en sommardag när jag sitter med en öl på La Piazza uteservering vid Kista torg.
- Hörnan mittemot skolan ni vet!
Kyrkan vilar som en rymdfärja strax före avgång och frukthandlarna gör sina utrop när eftermiddagssolen hettar och utanför biblioteket sitter soldyrkare och lapar sol. Sorlet stiger från gästerna som slamrar med sina kaffekoppar och ölsejdlar och kring caféet finns en lättsam latinsk stämning a la medelhavscafé.
Medan en regnbåge går ned bort mot Järvafältet och alla språken surrar i luften tycker jag mig i röken från en cigarett se konturerna av ett "Little Teheran" som seglar förbi som en lätt vindslöja bort mot vårt eget Silicon Valley, Kista science park.
Andra dagar när jag hör Kistakyrkans klockor klämta vid helgmålsringningen tycker jag att de slår för en skolbuss full med förväntansfulla ungar på väg från Kista på skolresa i Norge. It tools for thee skulle man kunna säga och jag vet att John Donnes fina 1600-talsdikt sällan känts så aktuell som de där dagarna vid höstterminsstarten i slutet av 1980-talet när en skolbuss från Kista fanns på löpsedlarna och förstasidorna i tidningarna.

Back to be continued

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande 
©Thommy Sjöberg

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

/ _ _ _ /Med en inspirerande tillbakablick på de visioner som fanns när Kista byggdes och iakttagelser med en god blick hur det det är i dag.
Citat från motivering Mina drömmars Kista - en litterär tävling - där Utsikt från ett cafébord fick ett pris.

2:15 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home