Sunday, March 10, 2024

Du vill inte mer Alexander Mahmoud med andan i halsen

 

 Bor man i Kista så finns det även i förorten uttryck för kultur och talang. Just på vår adress, hänger både en fotograf, en producent, hip hoppare, rappare och låtskrivare!

Alexander Mahmouds bok har vi fått som gåva av författaren och hans väninna Elham. Ofta påtar de i sin täppa med blommor och grönt strax bredvid vår rabatt, då kan man få en bok med dedikation; Till Fina Granne, Tommi o Olla, från Elham o Alex!

Nu har vi läst Akexanders bok Du vill inte mer. Kul med kulturhäng och bokpresent när man bor i Orten! Se även Orten 1 6 4 Light

Alexander Mahmoud har inte bara ögat (The man with an eye for the picture) utan han har också förmåga att ge liv till sin berättelse. En dagbok mellan 24 december 2019 till 4 september 2021 plus ett slutkapitel med rubriken, Efter semestern.

Alexander Mahmoud är nybliven med fast anställning som fotograf på Sveriges största dagstidning från att tidigare ha varit freelancer där han har verkat i något som påminner om en stressad jobbare i en gigekonomi. Nu ska han pröva ett liv med schemalagda arbetstider, fast lön och reglerad semester, inte helt lätt känslomässigt och psykologiskt för en person som aldrig har varit ledig!

Det är en omvälvande tid åren för Alexanders Dagbok; Pandemin i Sverige och i världen, flyktingkris i grekiska övärlden på ön Lesbos, bedrägerier i en globaliserad värld med spekulationer i bitcoin som drabbar småsparare och pensionärer, thailändska bärplockares utsatthet i Norrland, klimatkrisen som slår hårt lokalt med skyfall i Tyskland, Nederländerna och Belgien. I Chile kommer han i kontakt med historien om ohederliga adoptioner med bortrövade barn som efter lång tid ska få en läkning och i Sverige drabbar även gängvåldet och dödliga skjutningar. Från Island är det dramatiska händelser i naturen som vulkanutbrott som skildras och berättas genom bilder av Alexander. Här tar han hjälp av drönare för att få resultat och nå närhet till naturens drama.

En glad och berömd bild på Horace Engdahl och Kristina Lugn av Alexander Mahmoud från gränd i Gamla Stan när Svenska Akademien genomled sin största kris någonsin hittar en köpare just genom Horace Engdahl för att han gärna vill minnas den glada Kristina Lugn. Alexander Mahmouds fotokonst är inte bara the man with the eye utan även också ihärdigt arbete. Han tar massor av bilder, nytt är också att han just tar hjälp av drönare för att ta foton över sprickvulkanen på Island, översvämningarna i Tyskland, Nederländerna och Belgien eller drabbade bostadskvarter i Ukraina där ryssarna (Putin) skjutit sönder hus och hem till stenmassor och ruiner. 

Bilderna på rasade hus (ruiner) och husgrunder påminner om Clay Ketters fotokonst från sviterna efter orkanen Katrina i New Orleans och Louisanna år 2005, där han fotade bortspolade hus där bara husgrunderna fanns kvar, bilder som kändes som spåren efter en svunnen civilisation från Antiken, se Clay Ketter Coastal!

Det är lätt att bli andfådd efter att ha läst Du vill inte mer av Alexander Mahmoud. Det är full fart med rapporter världen över, bokstavligen, trots pandemin, hinner han med både Sydamerika (Chile och Colombia), Europa (Ukraina, Italien, Tyskland, Nederländerna och Belgien), och resa upp och ner i vårt avlånga land.

Betyg Kistalight tar fem djupa andetag och ser till att andas ut fem gånger from the bottom, alltså, betyg fem riktigt bra bilder av fem för The Man with The Eye!

© Thommy Sjöberg

No comments: