Sunday, September 24, 2023

Till Alla Dör Remix


Bild ovan, Diamant Salihu, från Söderbokhandeln FaceBook.

Rapport från Järvafältet 

 Vi remixer vår blogg om Diamant Salihus bok Till Alla Dör om de första dödliga gängbråken i Sverige 2015 när en gräns tycktes vara passerad. Kan vara värd att läsa i dag när det dödliga våldet mellan kriminella gäng har passerat ytterligare en gräns när det även mördas anhöriga, när de tänkta offren är utomlands.

Diamant Salihus bok är viktig för mellan raderna visar han, boken, på vad som behöver göras i kampen mot våldet och brottsligheten. Vuxenvärlden och samhället behöver förtäta klyftan (dela information) mellan institutioner som polis,  soc, skola och föreningsliv. Föräldrar, grannar och barn behöver närma sig varandra,  man måste bryta klan och tystnadskulur. Polisens byråkrati behöver skalas av för snabbare utredningar och media bör vara mer kritiska och inte romantisera gangsterrapparna och deras koder på nätet. Kort sagt det är hela samhällets uppgift att bryta gängvåldet.

Historien om två ungdomsgäng i Rinkeby och Tensta kring Järvafältet i nordvästra Stockholm Till Alla dör har litterära kvaliteter, är välskriven och bärs upp av en intensiv frågeställning. 
Hur kan ett gäng unga killar nästan barn, som från från början var kompisar, som kom från samma kvarter i Rinkeby, Byn, samma etniska bakgrund, Somalier, bli två gäng Shottaz och Dödspatrullen som utövar dödligt våld mot varandra, skakar om det svenska samhället, utmanar polisens utredningsarbete, trotsar föräldrar, skola, grannskap samtidigt som man lanserar gangstarrap i sociala media, på skivor och uppträder på konserter och etablerade galor.
Hur är detta möjligt?

Diamant Salihu har ett datum och en händelse (dödsskjutning) för när gängbråken eskalerar (startar) i Stockholm. Den 22 juli 2015 avled en ung kille i Bromsten efter skottskador och flykt från Rinkeby. Diamant Salihu ser detta som startpunkten för gängvåldet. Här passerades en gräns för unga killar i konflikt med varandra, kränkningar, missämja och olika uppfattning om vad som var deras rätt kunde plötsligt få en dödlig utgång.
Diamant Salihus skildringar av gängen Dödspatrullen och Shottaz, killarna och deras familjer skriver sig själva, ett dramatiskt stoff som ställer frågor, när gick det hela överstyr? Första dödsskjutningen eller när Ungdomens Hus i Rinkeby brändes ned 2010, eller upploppen i Husby 2013 eller var det de sociala nedrustningarna av det offentliga samhället (Socialen, vårdcentraler, fritidsgårdar, utflyttning av nämnder och polis), de minskade kontaktytorna mellan svenska samhället och olika invandrargrupper, trasiga familjer och frånvarande farsor, ADHD och autism, kränkta gangsterrappare med hudlösa, kodade texter i machoton, tystnadskultur och klansamhälle eller polisens byråkrati som inte förmår att ta ett samlat grepp (organisation, taktik och värdegrund) för att lösa brotten när de väl är gjorda.

Var börjar och slutar ansvaret, med familjen, släkt och vänner, grannar, skola eller idrottsföreningen? När ska sociala myndigheter eller Polisen ta över, kan man låta öppen drogförsäljning förekomma på gator och torg? Hur som helst är det polisen som ska utreda och lösa brott och borde man inte debattera och diskutera den oerhörda lättkränkta kultur (gangsterrapp och hudlöshet) som finns kring gängen! 
Kistalight tror att Salihus Tills Alla Dör  skapar kunskap om stadsdelarna runt Järvafältet, speciellt Rinkeby, Tensta och Husby och kan fungera, vara en del av ett brett diskussionsunderlag för att komma vidare med bekämpandet av brottsligheten i förorten och boken rekommenderas som obligatorisk läsning för alla som är intresserade av dagens samhälle. Dessutom är den spännande (en avgrund på väg mot dödligt våld), lättläst, det finns mängder av konkreta detaljer, alltså en mycket välskriven bok.

I sin strävan att berätta historien om de två gängen där det dödliga våldet gick överstyr använder Diamant Salihu litterära grepp som kan liknas vid The New Journalism. Vi får följa två killar genom boken; Vincent som mördas under oklara omständigheter, ej uppklarat mord och Khaled som försöker bryta sin livsstil, kriminalitet, droger och gängtillhörighet genom ett åtgärdsprogram och svårigheterna för honom med detta. Diamant Salihu vrider och vänder på sitt material offentliga källor, kontakter, mängder av detaljer där och försöker tränga bakom den somaliska tystnadskulturen.
Hur var detta möjligt?
Han tycker sig se och få öppningar hos människor, men nej, vid avgörande tillfällen sluter sig vänner, släktingar och grannar till killarna i de två gängen för att öppna upp sig i en intervju eller i ett samtal.

Bra jobbat Diamant Salihu, betyg fem reporter-stjärnor av fem i ett styvt litterärt reportage! 👍🏂🐧😎

PS Kistalight funderar och Said: 
Dessa väldiga mängder droger som omsätts i svenska samhället och i västvärlden som genererar såna otroliga vinster. Vem i hela världen är det som nyttjar alla dessa droger?
Grannarna i huset och medlemmarna i Bostadsrättsföreningen, njaa, visserligen ligger Kista på Järvafältet men ändå! Klart vi har sett några typ yngre medelålders killar stå och blossa i parken då och då.
Röker de då en joint?
Kan det då vara mina gamla lärarkolleger som drar en lina någon vardagkväll då de har en ölkväll på pub, knappast!
Kan det vara några av hip hop eller raparna i våra kvarter, tja, kanske, ibland i alla fall.
Grannarna och vännerna på landet då, Norra Öland, knappast, de är ofta äldre äldre och hör inte alls hemma i någon drogkultur, där gäller en bärs. en stänkare eller ett glas vin om man är lagd för ett rus.
Det kan knappast heller inte bara vara förortskidz eller drogmissbrukare kring Sergels Torg eller andra platser i Stockholm City som står för den oerhörda förbrukningen av droger i samhället!
Vilka blir kvar?
En massa oförvitliga medborgare, studenter och ungdomar som jobbar på, betalar skatt, kanske festar på helgen och kör lite alternativt knark för att få drag under galoscherna?
Men i sådana oerhörda mängder???
Vad säger samhällsforskningen i dylika frågor
Kistalight förordar ett mycket mer måttligt bruk, ungefär som ett glas vin till maten, eftersom vi vet att folk i alla fall aldrig riktigt gör som myndigheterna säger.
Skämt åsido kriminalitet och gängkultur är komplexa grejer och spänner över hela fältet av brottslighet; från bidrags och skattefusk till bedrägerier på nätet, tvätta pengar och i affärstransaktioner och liksom finns i en gråskala i hela samhället där knarkinkomster bara är en del av det hela. En sak är då säker; mindre missbruk av droger lägre  inkomster till de kriminella!

Gör som Berka, sluta knarka !
Vem ... var det?
Gammal kis som tog det lilla lugna!


© Thommy Sjöberg

2 comments:

Kistalight förortsbo said...

Något om hur stockholmarna knarkar, från SVT dec 2023, kokain till helg och Cannabis till vardags.
Tjoho på lördagen och slowdown i veckan!
Se https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/avloppet-avslojar-hur-kokain-och-mdma-okar-i-stockholm

Kistalight förortsbo said...

HTML för länken förra inlägget blir, Kistalight som kodare!

Kistalight som kodknackare