Sunday, August 20, 2023

Vi Syns i Båstad Light


Kistalight leker tennis mellan baslinjerna på Böda Sands hardcourt-bana med Ludde (barnbarn) från sommaren 2023 Bild Erik Ottersgård
 
Ser ni bollen? Svår backhand på gång, bild 1 och en riktig lobb, bild 2, Ludde leverar och tycker det är jättekul att lira tennis med morfar. Spelet går till så att morfar har en korg med bollar, först lirar vi närspel, det gäller att få bollen över nätet så många gånger som möjligt (hålla i bollen), sedan står vi en bit ifrån nätet, håller i bollen, räknar, så många slag som möjligt, sedan övar vi slag. Morfar slår över bollen och vi kör omväxlande fore och backhand och försök till en och annan smash  blir mest volley. Ludde visar ett härligt humör och energi i tillslagen och vi har riktigt kul på banan och spelet slutar lite som det börjar med närspel framme vid nätet. Hej och hå det gäller att få bollen över nätet så många gånger som möjligt. Livet är det som pågår mellan baslinjerna!
Kistalights tennissommar blev inte som tänkt, min anmälan till Aspö Open hamnade, i digitalt strul och kom bort, klart det går att ordna muntligt, men vi drar tillbaka vår ansökan, ingen god karma med dålig början. Tur var det för sedan drabbades vi av halsont som blev hosta som även medför att vi missar årets stämma i Enerums Samfällighet och årets trädgårdsfest. Vem vill sitta och hosta på ett årsmöte eller fest i postcoronatider på äldre (80+) medlemmar. Vi får ta nya tag med stämma, trädgårdsfest och Aspö Open nästa sommar!
Kul dag på Böda Sand tenniscourt med Ludde och Erik, game set match ändar i digitalt strul med parkeringen, Kistalights app behöver förnyas, fotoövervakningen, Securitas, fungerar men det gör inte betalningen (går helt enkelt inte). Vänlig dam på firman hjälper till och fixar det hela!
Kul, kul, kul leka tennis, flera bollar i luften, kolla bilden, blir sedan mer halsont, en vända till, som blir djup hosta, feber och besök på Löttorps Vårdcentral, visar sig vara virus, envis sådan! Rådet är att vila, ta det lugnt, ha tålamod och vänta ut infektionen (eländet)  säger den unga doktorn som verkar vara ungefär lika gammal (kul) som Kistalights gamla elever från Spånga High.

Bucketlist tennis Kistalight, Dreams ...

Drömmer du om att spela tennis i Båstad kan du som mogen spelare delta i veteran-SM i tennis? Kistalight har anmält sig till årets tävling (övermod) HS veteran 75 i slutet på juli med resa över Småland med Mimmi (Byxelkrok till Båstad 37 mil) med stopp i Ljungby för att gå på Ljungbergmuseet, faktiskt tänkte vi oss också ett stopp i Eriksmåla för att kolla in inspelningsmiljöerna kring Lasse Hallströms Mitt liv som hund - Light, alltså kultur och tennis i skön kombo. Ljungbergsmuseet har Pontus Ljungberg (son till Sven) ritat och är en spännande skapelse i Ljungby liggande vid Lagan centralt i staden. Sonen Pontus har vi besökt på Norra Öland när det var Öppna Ateljéer Light med Åkerbokonstnärerna även där hade han byggt och ritat en charmig liten ateljé inte långt från faderns sommarställe vid Alvedsjö bodar. Nåja just i år blir allt inställt, cancelled, wo på grund av halsont feber, som blir hosta. Vi får ta nya tag nästa sommar!
Drömmer du om att besöka Wimbledon som åskådare, världens mest anrika tennisturnering, och hopplöst svårt att få tag i biljetter, men Kistalight har ett lågpris Light alternativ. Ta en billig charter, alternativt lågprisflyg till London, checka in på lämpligt hotell, ta pendeln ut till den klassiska anläggningen, tar ca 40 minuter från centrala London, lös en dagbiljett till Henman Hill med storbildsskärm. Här kan du som en real tennisfan hänga några dagar; picknicka (jordgubbar och champagne) och umgås med brittiska entusiaster och uppleva hur bara engelsmän kan fira ett stort event som Wimbledon, se även Drivkraft Light och Grattis Simona Halep Wimbledon Light. Hm ... hm följer Mimmi med på ett sådant jippo?

Drömmer du om att hitta en riktig turnering för gräsrötter inom tennisen? Kistalight har svaret, Aspö Open, i Blekinge skärgård 25 minuter med vägfärja från Karlskrona där kan du delta i den svåraste av racketsporter!
 Här från Aspö Light och lite grustennis, Gårdagens upptäckt av två gröna tennisbanor för mig runt på Aspös tajta vägar, svårt att mötas i trafiken, med stenmurar istället för dikesrenar, hel del välmående bebyggelse skymtar förbi,  volvobilar, hästskjutsar, släpvagnar och fritidsbåtar står uppallade på präktiga villatomter, på andra sidan ön Aspö tegelkyrka i nygotisk stil,  innan jag mitt på ön hittar fram till våra tennisbanor. Matchboll (Ball de match)... vid de gröna tennisbanorna, någon form av målad hardcourt (asfalt), där träffar jag far och son som leker med bollen. De berättar att man kan hyra banan för 25 kr timmen genom att boka tid på schema vid banan och köpa bongar på ICA Aspö som bekräftar hyran. Dessutom måste en av spelarna vara medlem i Aspö TK. Medlemsavgiften i Aspö TK är 25 kr/år för barn och 100 kr/år för familj. 
Varje år i juli anordnas tennisskola och Aspö Open med tävlingar i 16 olika klasser. Både skolan och tävlingarna är mycket populära bland föreningens 300 medlemmar. Klubbens mål är att verka för ett bestående intresse för tennis i alla åldrar och för att skapa en social kontaktyta (kitt) mellan äldre och yngre och mellan öbor och sommargäster.

Slarvar du med din backhand, volley eller forehand i tennis straffar sig det direkt!
Wow alltså (game, set and match) för turnering på Aspö TK tennisbanor och Kistalight undrar om jag inte här hittat några skärvor av den svenska tennisens rötter!
Vill du bli elit och spela pang-pang tennis är det förstås andra tävlingar som gäller och visst är det kul med gräsrotstennis om än på en grön asfaltsbana säger Kistalight som deltagit i Aspö Open både 2018 och 2022, se Aspö Light - Vandrarhem, Världsarv och lite Asfalt och Färjeläge Light, Aspö Open 2022 båda bloggarna väl så långa bitar med kombon tennis och kultur.
Trevlig läsning!
Drömmer du om att spela tennis på dagtid och leka tennis med dina barnbarn går det naturligtvis utmärkt för en gammal pensionär, men det kan vara svårt att hitta tider runt om i Stockholms i tennishallar. Spela tennis på dagtid i olika grupper för pensionärer går förstås också utmärkt säger Kistalight som har förtvivlat svårt att släppa sitt gruppspel på kvällarna där deltagarna oftast är betydligt yngre än en sextiofem-plussare på 75 bast, det kan bli åldersspann på både 30, 40 och till med 50 år, hej och hå - forty love

© Thommy Sjöberg

2 comments:

Kistalight tennisfan said...

Tjoho, en ganska mått full Bucket List när det gäller tennis!
I praktiken nästan förverkligad eftersom vi deltog i Veteran-SM i tennis om än inomhus i februari i Danderyds tennishall, ok visst övermod att delta i SM i tennis för en gammal tennismotionär men också en kul grej!
De övriga bitarna, dreams, är mycket möjliga (modesta) att förverkliga och en av dem är ju redan fixad att delta i en riktig gräsrot och trivselturnering, Aspö Open i Blekinge skärgård strax sydost om Karlskrona!

Kistalight tennisfan said...

Buckettlist Light

Båstad och Wimbledon, två platser och två storheter från svensk tennishorisont, kan förstås förverkligas i en Lightversion om man är Kistalight.

1) Veteran SM HS 75+
2) Henman Hill Wimbledon Storbildsskärm och brittisk atmosfär a la tennisevent, följer Mimmi med?
3) Spela tennis på dagtid, lätt som en plätt att förverkliga, väl