Saturday, February 12, 2011

Changes i Mellanöstern - direkt från Tahrirtorget

Kistalight ägnar fredagen åt att kika på Korrespondenterna på Svt play om Den Arabiska olyckan tillsammans med sina elever på Spånga high. De som hittat fram till skolan trots snöglopp och inställda bussar. Blir ett passande ämne under fredagen i So-undervisningen - ännu vet vi inte att Mubarak kommer att avgå under den sena eftermiddagen någon gång i skymningen som det anstår en gammal diktator.

Grabbar och tjejer säger Kistalight!
Vad har ni i Spånga gemensamt med ungdomarna på Tahrirtorget i Kairo?
Jo bägge använder ni Facebook mest varje dag!
Men i Kairo blir det en politisk handling när man samlas kring ett upprop via webben.
Facebook, Twitter och bloggar (sociala media) och Al Jazira en orädd undersökande arabisk tv-kanal blir viktiga inslag, när ungdomarna går i spetsen, i en revolution för att störta Mubarak.
Korrespondenterna besöker även länder som Tunisien där det hela startade och Jordanien där det tycks gå lugnare till och där makthavarna har sänkt priserna pålivsmedel. Korrespondenterna berättar även klart och tydligt, rent av pedagogiskt, om hur priset på brödet har höjts de senaste åren och blivit till en symbol i demonstrationer, man visar även på korruptionen bland makthavarna (diktatorerna) med riggade val och hur de tillskansat sig förmögenheter. 

Egypten som är ungefär dubbelt så stort som Sverige till ytan är en ung nation om man ser till befolkningen. De flesta människor bor utmed den långa Nildalen, Kairo, Nildeltat och Alexandria. Två tredjedelar är yngre än trettio år, utbildning och sjukvård är eftersatta ändå finns det en relativt stor medelklass som saknar inflytande och det råder brist på social mobilitet - rörlighet. Bägge faktorer som är viktiga om ett samhälle ska utvecklas och inte stagnera.
Revolution 2.0, som det egyptiska Googlegeniet Wael Ghonim kallar upproret, och 25 januariuppropet  som samlade olika rörelser (grupper), via Facebook och Twitter, med rötter i 6 aprilnätverket där bloggarna Ahmed Maher och Wael Abbas var några av de ledande personerna. En händelsekedja som innebar startskottet för att störta Mubarak.
Inte lätt att överblicka vad som händer i en revolution!
 Kistalight samlar, klipper, artiklar i Svd och DN.
Trots att det mesta finns på nätet som min son säger och försöker skaffa mig en uppfattning om Egyptens revolution.
 Ett datum finns 25 januari 2011 och en teknik - sociala medier som samordnade processen är lika med Egyptens revolution 2.0!
Blir det ett lika viktigt datum som Östeuropas och Berlinmurens fall 9 november 1989 där tillgång till vissa TV-sändningar plötsligt fanns eller den Ryska oktoberrevolutionen 1917 - från början ett folkligt uppror i S.t Petersburg. Eller för den delen Franska revolutionen 1789 med stormningen av Bastiljen 14 juli - där den politiska tryckta pamfletten spelade en roll eller varför inte reformationens genombrott på 1500-talet när folkspråken blev tillgängliga genom boktryckarkonsten.
Teknik kan vara viktig men det är människorna som någonstans hämtar mod, kraft, glömmer sin rädsla, inte kikar på egoistiska fördelar och uppträder solidariskt utanför den egna kretsen. De är dom som startar och vågar genomföra en samhällsrevolution ungefär så skriver filosofen Torbjörn Tännsjö i DN i artikeln Allt är skört i Egypten men underbart att skåda.

Det fungerade bra med att se Korrespondenternas Den arabiska olyckan under fredagen - lyssnande och tittande ungdomar.

Grabbar och tjejer säger Kistalight!
Vad är det viktiga de strider för våra ungdomar på Tahrirtorget?
Frihet, rättvisa och att man får säga vad man vill säger våra ungdomar på Spånga high för de har gått i den svenska skolan och de är väluppfostrade och vet vad som är rätt!
Mer då säger Kistalight!
Varför är det så viktigt?
Jo säger vi inget samhälle eller för den delen företag, firma eller statlig institution kan utvecklas om det är locket på som gäller, där ingen vågar ha orätta synpunkter om det väntar repressalier om man har en avvikande mening.
All utveckling behöver, mår bäst av,  frimodiga medborgare som får möjligheter till studier och arbete och för den delen en rättvis sjukvård. Egypten med sin ungdomliga befolkning snudd på 60 miljoner under trettio år, jämför 6 gånger Sveriges befolkning, har enorma möjligheter där om man får rätt snurr på tillväxten och häver korruption, nepotism (klientsystem), stora klassklyftor och skapar nya strukturer, politiska möjligheter, för samhällets olika grupper.
Ungdom som en tillgång alltså!

  Hoppas nu ingen snor de egyptiska ungdomarnas revolution!
De som visade vägen!

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Doblelol said...

The Most Funny Kistalight Changes
Mellan Stern Direkt Tahrirtorget - Hittat Funny #7 Doblelol.com