Friday, May 19, 2023

Erdogan Light


Politisk fan av Erdogan vid Bosporen eller Marmarasjön?
Blickar mot Asien?
Rösta på Erdogan ett sätt att överleva!
Sultan Recep Erdogan i ny skepnad?
Vad säger Kemal Atatürk i sin himmel? 
Se Pamuk och Istanbul Light om landets författning, sekulär stat och yttrandefrihet i Turkiet!

Knapp ledning för Erdogan i Turkiska presidentvalet men mindre än femtio procent och val i en andra omgång. I parlamentsvalet har hans parti AKP fått en majoritet av rösterna. Ingen förändring i parlamentet alltså, apropå Sveriges NATO-ansökan!
Väldigt jämt resultat i storstäderna Istanbul, Ankara och Izmir.
Vilket naturligtvis måste tolkas som att den sekulära urbana befolkningen säger nej trots den oerhörda repression, som rått det senaste åren mot oppositionen; fängslade journalister, media som stängs ned, avskedade akademiker och forskare från universiteten, lärare och domare som blivit av med sina arbeten. Däremot tycks valet enligt observatörer ha gått schyst till även om förutsättningarna är ojämlika mellan opposition och Erdogan när det gäller tillgång till media och institutioner och en oroväckande hätsk stämning och debatt mellan opposition och AKP före valdagen.
Recep Erdogan har kanske större förankring bland turkiska väljare än vad svensk media och politiker hoppas på, folklig populist eller hänsynslös opportunist? Erdogan är en politiker med djupa rötter i Istanbul. Han är från en troende muslimsk familj, fostrats i en tuff politisk miljö, suttit fängslad som ung för sin politik, varit populär pragmatisk borgmästare i Istanbul, premiärminister och ledare i parlamentet och slutligen president som också har slagit ned ett något oklart försök till militärkupp. Det senare har lett till en väldig förföljelse av politiska motståndare, verkliga som inbillade!
Vill du läsa mer om Istanbul? Kanske läsa en bit om konsten att förhandla i en Bazar! Något för svenska politiker att öva på! Istanbul är inte bara Turkiet utan även en spännande stad, en mega-city, mellan Europa och Asien. En plats där stormakter har fallit, där religioner har avlöst varandra, med multikulti i stadsbilden och där historien tagit nya vändningar.
Varför inte ladda ned eller läs online Kistalight och See You in Istanbul!
© Thommy Sjöberg 

1 comment:

Thommy Kistalight said...

Från och till (av och till) har vi påKistalights redaktion undrat om vi inte skulle göra en pappersedition av See You in Istanbul, Vy syns i Istabul.
Ni vet en sådan där tingest som kallas bok!
Givetvis då redigerad utan onödigt prat!
Vore kul att interfoliera texterna med citat av Erdogan (sic)!