Monday, April 15, 2019

Moderna Museets Pressklubb Light

Kistalight har under några år varit medlem i Moderna Museets Pressklubb i Stockholm.
Drygt tre år! (sept 2015 - okt 2018) 
Sic - det kommer fortfarande inbjudningar från filialen i Malmö!
Det har blivit en liten boksamling av detta - se övre raden bild ovan Thommy Sjöberg
Och en rad bloggar - se nedan!

Kul (coolt) att få följa aktuell modern konst ur Moderna Museets perspektiv.
En mycket välrenommerad (världsklass) institution när det gäller nutida konst.
Mitt deltagande i pressklubben blev rent av en egen fortbildning genom museets lärda introduktioner av aktuella utställningar och konstnärskap.
Visningar så där lätt (Light) som bara riktigt kunniga intendenter och curatorer kan presentera sina ämnen!
Visst hade jag redan innan  Pressklubben en konstsyn eller en hel del funderingar på vad som är konst.
Ni vet Marcel Duchamps Fountain och cykelhjul, Robert Rauschenbergs Monogram (Geten), Jackson Pollocks trähäst eller för den delen Andy Warhols soppburkar och serier av Marilyn.
Nyskapande konst från Modernas storhetstid!

Tjoho!
Något överraskande var den första inbjudningen måste ha berott på mina bloggar under några år kring Vännernas vernissager!
Vem blir inte smickrad över att få delta i pressvisningar bland hippa konstskribenter, berömda intendenter med makt i kulturvärlden, kända kulturkritiker från TV och en och annan kulturcelebritet?
Kul för en glad amatör som visserligen följt Moderna Museets utställningar genom åren men just inte haft någon formell utbildning i konstvetenskap, arbetat som konstskribent eller varit utövande konstnär.
Blev under hösten (2018) också ett eget personligt jubileum.
Femtio år som besökare firas med passande från Warhol 68 till Andy Wahrol utställningen i dag!

Vi firar med våra bloggar från de tre årens utställningar, länkar och kollar om det helt enkelt skett någon utveckling när det gäller mitt skrivande och konstsyn.
Har jag blivit något klokare i min syn på samhälle och konst?
Blir baklänges kronologi från bloggarna.

Den lille samepojkens förundran över skallmätningar, rasteori, institutioner och förmynderi. Allt som går att mäta är inte vetenskap, målning 2011, Anders Sunna. Bild Thommy Sjöberg
  • Med framtiden bakom blickar vi framåt En blogg Kistalight är ganska nöjd med , här lärde vi oss om sameland, Sapmi, och förstod att det är i periferin vi kan få syn på sprickorna i svenska samhället.
  • Andy Wahrol 68 Remix som sagt 50 år mellan Wahrol vs Warhol och femtio år sedan Kistalight som ung målarknodd för första gången besökte Moderna.


 
Vi lägger in Andys Banana, Velvet Underground och Nicos I´ll be your mirror. Biten kommer säkert att upptäckas och tas bort av upphovsrättsliga skäl genom Andy Warhol Foundation, men kanske finns den där mer än fifteen minutes!


  • Lost in exhibition Firma Djurberg & Berg på Moderna, häftig utställning och konst, Kistalight fick till och med en liten pratstund med konstnärerna. Tick Tack The Time Is Up
  • Ut ur Ramen Light fint om sydamerikansk modernism från Uruguay, Argentina, Venezuela och Brasilien. Kistalight upptäcker sig vara mer litteraturvetare än glad konstamatör. Jag är bra ... jag är bra ... I Rio de Janeiro lirar man också en av Cornelis finaste låtar! Rent av med allsång!
  
  • Collage och testa idéer Louise Nevelson donation och miniutställning i ett av Moderna Museets mindre rum oktober 17
  • Utropa Nytt Land Light Studentikost konstprojekt eller konstprojekt med studentikosa drag. Utropa gärna ett nytt land med territorium men säg inget till omvärlden. Tips till berörda i Katalonien och Norra Irak. Kistalight ser att det finns lediga jobb i Elgaland utnämner sig på stående fot till Ljusminister, Lightning Minister, se CV från Kistalight och att farsan hade faktiskt elfirma och spred gärna ljuset i Stockholm med omgivningar. 
  • Med humorn som vapen och lära av sitt lärande  Med Marie-Louise Ekman på Moderna stor retrospektiv där Kistalight skulle vilja ha sett mer av Marie.Louises mobilfilmer från hennes tid som chef på Dramaten. Finns på nätet - Youtube?
Moderna med några roliga medaljonger - naken studier i daquerreotyp - klicka gärna på bilden
  • Moderna Museets samlingar består av konst från 1900 och framåt för då är konsten modern. Det har den svenska regeringen bestämt när museet grundades. Men när det gäller fotografi har museet fått rasket från fotografiets barndom eftersom det var en så ung (knappast) konstart. Här från de första fotografierna Skrivet i Ljus - Lightwriting på Moderna utställning maj 17
  • Vi bäddar in en av våra favoriter av Bob Dylan som avslutning, Memphis Blues Again, med indiemusikern Marcot Cotten. 

To be continued ...
© Thommy Sjöberg

Labels:

1 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Kul att det fortfarande finns de som tror på Kistalight i media världen si sådär bortom Moderna Museets pressavdelning.
Här ända från Kina, visst det är ledljus, men Kistalight tror i sina bästa stunder att han är en ljusbärare!

Dear Boss,

Hope you are doing fine !
This is Bella from Fujian XingPing Road Equipment , and we main produce solar led road stud&road reflector for road safety .
If you have any inquiry about the products ,please just contact me .
Looking forwarder to hearing from you ,thank you !
------------------
Bella Zeng

Sale Manager

Fujian XingPing Road Equipment Co.,LTD

9:23 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home