Wednesday, April 17, 2019

Moderna Museets Pressklubb Light del II

Kistalight har under några år varit medlem i Moderna Museets Pressklubb i Stockholm.
Drygt tre år! (sept 2015 - okt 2018) 
Sic - det kommer fortfarande inbjudningar från filialen i Malmö!
Det har blivit en liten boksamling av detta - se övre raden bild ovan Thommy Sjöberg
Och en rad bloggar se nedan!

En gång till

Kul (coolt) att få följa aktuell modern konst ur Moderna Museets perspektiv.
En mycket välrenommerad (världsklass) institution när det gäller nutida konst.
Mitt deltagande i pressklubben blev rent av en egen fortbildning genom museets lärda introduktioner av aktuella utställningar och konstnärskap.
Visningar så där lätt (Light) som bara riktigt kunniga intendenter och curatorer kan presentera sina ämnen!
Visst hade jag redan innan  Pressklubben en konstsyn eller en hel del funderingar på vad som är konst.
Ni vet Marcel Duchamps Fountain och cykelhjul, Robert Rauschenbergs Monogram (Geten) Jackson Pollocks trähäst eller för den delen Andy Warhols soppburkar och serier av Marilyn.
Nyskapande konst från Modernas storhetstid!

Tjoho får bli även en del II här!
Se från februari 2017 fortsatt baklänges kronologi!
 • Från en av de riktigt stora inom performance, aktivitets och konceptkonst (vem hon var hade konstvetar-amatören Kistalight inte en aning om) Marina Abramovic - Performance Light  - Bild ovan Thommy Sjöberg - tycker om rörelsen i bilden, energin hos de tre stora kring visningen; Modernas intendent Daniel Birnbaum, huvudpersonen Marina Abramovic och curatorn Lena Esslin men jag har missat skärpan (amatör).
 • Trasiga, upproriska och sårbara hjältar i allt för stora kroppar med allt för små huvuden och Little korean girl, tjej som vill ha hårslingorna på plats, intresserad av arkitektur, på väg över bron till Skeppsholmen. Kistalight ser Georg Baselitz med målningar från när det begav  sig i 1960-talets Berlin. Pressvisning dagen då Stockholm hade drabbats av en snökanon och himlen blev så blå ... så blå! Se  Georg Baselitz and Little Korean Light! Bild (klicka gärna) Little Korean Girl Thommy Sjöberg 


 • I oktober var det dags för fler män som hade det kämpigt. Se utställningen Thomas Schutte Light! I skulpturen Efficiency Men finns också en del av utställningens ton, här med effektiva män om än  något utmattade med skelettliknande spindelben och ansikten i silikon och enkla filtar som värmer över axlarna. En ironisk absurd bild av tidens makthavare som kan föra tankarna till Goya eller kanske är det bara företrädare för ett investmentbolag som vill ha max profit till sina ägare med både aktuell miljöångest och skam liksom på köpet. 
  Skulpturgruppen Efficiency Men Bild Thommy Sjöberg 
 • Thomas Schütte är en mångsidig konstär, från trådsmala skulpturer till arkitektur, av en tändsticksask och ett pringlechips skapar han en modell för sin tänkta skulpturhall. Thomas idé blir en konsthistorisk skapelse i samma anda som Picassos berömda tjurhuvud kreerat av ett cykelstyre och en sadel. Enkel realistisk (minimal) modell blir en modell som den här! Se bild Thommy Sjöberg


 • I april -16 var det dags för Moki Cherry Light. En trevlig liten utställning om Moki Cherry, Monika Karlsson - gränsöverskridande konstnär. Varför en utställning om Moki Cherry år 2016 frågar utställningens curator Fredrik Liew?
  Jo för att hennes konst ligger i tiden!
  Och för att Moki var en gränsöverskridande artist genom att konst, design av bruksföremål och bonader, performance, teater blandas med musik och blir ett sätt att förhålla sig till verkligheten och samhället.
 • I februari -16 var det dag för Life Itself med en av de vackraste utställningskatalogerna under min treårsperiod i Pressklubben. Se citat från Kistalight! En vacker bok, ett typografiskt hantverk som man kan både känna och dofta på, med titeln Life Itself och med kärnfulla citat formgiven av Stefanie Hessler. Katalogen blir en klangbotten för utställningen (soundtrack of the exhibition) någonstans mellan filosofi, kunskapsetik och konst. 
Rörelse, färg, form och oväntade kombinationer! Bild från Movement microscope film av Studio Olafur Eliasson Berlin - bilder Thommy Sjöberg 
 • Reality Machines Ligh  - Det handlar om Moderna Museets stora höstutställning oktober -15 med Olafur Eliasson. Olafur Eliasson är en mångsidig gränsöverskridande konstnär som verkar i flera genrer som arkitektur, film, fotografi, installation, måleri och skulptur.

 • Sista posten här blir samtidigt den första pressvisningen för Kistalight på Moderna. Se Pressvisning Light på Moderna med Francesca Woodman 
  Igår pressvisning på Moderna museet i Stockholm, Kistalight was there, ackrediterad som bloggare tillsammans med kulturjournalister, en grupp studenter från Jakobsbergs Medialinje och andra fotoentusiaster. Fin utställning för en start som bloggare i pressklubben Bild ovan Thommy Sjöberg
 • Francesca Woodman är en av alla dessa unga genier som tycks vara färdig med sina konstnärliga uttryck redan från början och går ifrån oss i allt för unga år. Hon har en mognad och komplexitet (avgrund) i sina bilder, på många sätt förebådar hon dagens sociala media, bloggar och Instagram, med sina serier av prövande fotografier, selfies, gärna understödda med poetiska kommentarer.
Tjoho!
Blev väl många poster av det här!
Undrar om vi inte ska göra ytterligare en bloggpost för Moderna Pressklubb Light?
Vi bäddar in en liten modernistisk queer (?) hälsning från popens värld så länge!See you in next blog!

© Thommy Sjöberg


Labels: ,

2 Comments:

Anonymous Kistalight said...

Tjoho!

Chefer, intendenter, kommer och går så även på Moderna!
Presschefer kommer och går så även på Moderna.
Kistalight som bloggare om konst kommer och går så även på Moderna.
Puh för det!
Allt har sin tid!

3:00 AM  
Anonymous Kista Candida said...

Undrar om det inte trots allt krävs en liten grundkurs i både teoretisk och praktisk filosofi!
För att vara både intendent, pressansvarig eller för den delen kulturskribent och bloggare mm?
För att klara av krav kompetensen i dagens konstvärld?

1:45 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home